Δίχρωμοι λαχανοντολμάδες με κιμά, καπνιστό μπέικον και ...μεθυσμένο αυγολέμονο


 Ένα αγαπημένο φαγητό, καθημερινό αλλά και γιορτινό μια και στην οικογενειά μου συνηθίζουμε να "φιλοξενούμε" λαχανοντολμάδες με κιμά την τρίτη μέρα των Χριστουγέννων. Αν και δεν ξέρω πώς ξεκίνησε αυτή η συνήθεια οφείλω να ομολογήσω ότι έχει καταλήξει εθιμοτυπικό. Φαντάζομαι πώς εάν αλλάξει αυτή η συνήθεια θα με παραξενέψει και θα νιώσω ότι κάτι μου λείπει.
Μη νομίσετε όμως ότι μόνον τα Χριστούγεννα "φιλοξενούμε" λαχανοντολμαδάκια!! Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που το απολαμβάνουμε συχνά πυκνά και μάλιστα σε διάφορες παραλλαγές, μικρές μεν αλλά αρκετά σημαντικές για να διαφοροποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα. 
Αυτή τη φορά, το καπνιστό μπέικον έκανε τη διαφορά μαζί με το ...μεθυσμένο αυγολέμονο κάτι που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και ήταν η έμπνευση της στιγμής. Κι όμως του πήγε τόσο πολύ!!! Έδωσε μιαν άλλη νότα στο κλασσικό, κατά τα άλλα πιάτο, μια νότα γιορτινή και μιαν επίγευση ραφινάτη.
ΥΛΙΚΑ
1/2 άσπρο λάχανο
1/2 κόκκινο λάχανο 
600 γρ. κιμά
200 γρ. καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. ρύζι
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο + 2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. μαϊντανό
1 1/3 κ.γλ. αλάτι (για πιο αλμυρά αυξήστε λίγο την ποσότητα)  
1/2 κ.γλ. πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά 
Για το αυγολέμονο 
2 αυγά
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
100 ml λευκό κρασί
2-3 φλ.τσ. ζωμό από το φαγητό (άσπρους και κόκκινους λαχανοντολμάδες)
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι που βρίσκεται στη μέση και βάζουμε το άσπρο λάχανο μέσα σε ζεστό νερό για να αρχίσει γρήγορα ο βρασμός.
Αφήνουμε  να βράσει για 5-7 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι μαλάκωσε. 
Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεχωρίζουμε τα φύλλα του.
Ύστερα, με τον ίδιο τρόπο, βράζουμε το κόκκινο λάχανο και αφού κρυώσει, ξεχωρίζουμε και πάλι τα φύλλα του για να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς καθόλου λιπαρή ύλη, βάζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον και τα αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να γίνει ελαφρώς καστανό.
Το βάζουμε στο μπολ που θα κάνουμε τη γέμιση.
Ύστερα, στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και βάζουμε να σοταριστεί το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
Το προσθέτουμε κι αυτό στο μπολ της γέμισης.
Μετά, βάζουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αρχίζουμε το τύλιγμα των λαχανοντολμάδων.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα του άσπρου λάχανου και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες μας.
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά από τα φύλλα του (άσπρου) λάχανου κι επάνω τοποθετούμε κυκλικά τους λαχανοντολμάδες.
Όταν τελειώσουν τους καλύπτουμε και πάλι με μερικά φύλλα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε αντίστοιχα μερικά φύλλα από το βρασμένο κόκκινο λάχανο, τοποθετούμε επάνω τους κόκκινους λαχανοντολμάδες και τους καλύπτουμε με μερικά ακόμη φύλλα.
Μοιράζουμε το λάδι στη μέση και περιχύνουμε και τους κόκκινους και τους άσπρους λαχανοντολμάδες.
Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες.
Τους βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 50-55 λεπτά.
Ύστερα, τους αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το...μεθυσμένο αυγολέμονο.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Μόλις οι λαχανοντολμάδες (άσπροι και κόκκινοι) είναι έτοιμοι βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα ή απλά... ένα πηρούνι.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το κρασί και αλατοπίπερο.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε και το ζωμό από τα ντολμαδάκια.
Αφήνουμε το αυγολέμονο να βράσει για 4 λεπτά έτσι ώστε να γίνει ελαφρώς παχύρρευστο.
Εάν θέλουμε ρίχνουμε το μισό στην κατσαρόλα με τους άσπρους λαχανοντολμάδες και το άλλο μισό στην κατσαρόλα με τους κόκκινους.
Μπορούμε επίσης (η δική μου επιλογή) να περιχύσουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο όταν τους σερβίρουμε στο πιάτο. 
Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και τους απολαμβάνουμε σε όποια θερμοκρασία θέλουμε... έτσι κι αλλιώς είναι ένα υπέροχο πιάτο.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε! -:))
Tante Kiki
30 Comments

30 σχόλια:

  1. Κική μου τι όμορφο φαγητό είναι αυτό σήμερα???
    Λατρεύω τους λαχανοντολμάδες! Απλά τέλειο φαγητό!!
    Η διχρωμία μου αρέσει πολύ. Δίνει γιορτινή εικόνα στο πιάτο.
    Η σκέψη για το κρασί στο τελείωμα μου προκαλεί περιέργεια. Φαντάζομαι ότι θα δίνει σίγουρα καλή γεύση.
    Υπέροχο και γιορτινό πιάτο!!!
    Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο Χρυσαυγή μου κι έτσι δίχρωμοι δείχνουν πιο γιορτινοί! Χαίρομαι που σου άρεσαν και το κρασί στο αυγολέμονο ταιριάζει καταπληκτικά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Το αγαπημένο φαγητό του μπαμπά μου! Πολύ ωραίους τους έκανες Κική μου!
    Και η σάλτσα με το κρασί θα είναι μοσχομυρωδάτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Μαρία μου... έγιναν πράγματι πολύ ωραίοι!!!

      Διαγραφή
  3. Kρασι στο αυγολεμονο πω πω! και μπεικον στη γεμιση , θα το πω στη μαμα μου που της αρεσουν οι αλλαγες και κανει τα χριστουγεννα παντα ντολμαδες, φιλιά καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να της το πείς να τους κάνει Μαίρη μου... κι εσείς τους τιμάτε τα Χριστούγεννα;;; Επίσης καλό μήνα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα!!! Πολύ ωραίο φαγάκι και το μπέικον και το κρασί θα του πηγαίνουν τέλεια!!! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Σπυριδούλα μου! Ναι του πηγαίνουν πολύ ωραία και το μπέικον και το κρασί!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Δείχνουν λαχταριστοί, ειδικά με την παραλλαγή του μπέικον θα είναι κολασμένοι! Θα τους μεταφέρω στη μανούλα μου, μια και η πρώτη δική μου προσπάθεια για λαχανοντολμάδες κατέληξε σε λαχανόρυζο! Είχε βέβαια διάσπαρτους λαχανοντολμάδες σε μέγεθος XL - δηλαδή ντολμάς και μερίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμοι πράγματι!!! Μην απογοητεύεσαι, τη δεύτερη φορά θα τους πετύχεις!! -:)) Είμαι σίγουρη όμως ότι ήταν νόστιμοι οπότε τί πειράζει που ήταν σε μέγεθος XL;;;;;

      Διαγραφή
  6. 'Γεια στα χεράκια σου, κορίτσι μου!
    Φαίνονται πολύ λαχταριστά!
    Φιλάκια αμέτρητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ιωάννα μου ...είναι πολύ νόστιμοι!!! Αξίζουν τη δοκιμή!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή! Πού να πρωτοσταθώ; Στο μπέικον, στη διχρωμία, ή στη σούπερ έμπνευσή σου με το κρασί στο αβγολέμονο;;; Μπράβο, και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Χρύσα μου ... πράγματι η έμπνευση της στιγμής ήταν επιτυχημένη!!!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία πρόταση Κική!!
    Και το αυγολέμονο σούπερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ωραιοι γιορτινοι λαχανοντολμαδες! Εμενα το αυγολεμονο δεν μου αρεσει, συνηθως δενω το ζουμακι με σκετο corn flour, οποτε μπορω να ριξω και μια σταλα κρασακι μεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Μαρίνα μου και ναι, μπορείς να ρίξεις λίγο κρασάκι στο ζουμάκι και να το δέσεις κανονικά!

      Διαγραφή
  10. Οι λαχανοντολμάδες είναι αγαπημένοι μου ειδικά με μαυρολάχανα!!! Οι δικοί σου δείχνουν τέλειοι! Οι αλλαγές που έκανες ξεφεύγουν από την κλασική συνταγή και είμαι σίγουρη ότι τους απογειώνουν!!! Γεια στα χέρια σου Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τους λατρεύω γι αυτό δοκιμάζω παραλλαγές Ειρήνη! Έγιναν πράγματι πολύ νόστιμοι!!!
      Καλό βράδυ! -:)

      Διαγραφή
  11. Μετέτρεψες ένα κλασσικό φαγάκι σε μια ξεχωριστή νοστιμιά!
    Μ' αρέσουν οι αλλαγές που τους έκανες!
    Φιλιά Κική μου, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Έλενά μου! Ναι έγιναν πολύ νόστιμοι και, θαρρείς, πιο χειμωνιάτικοι!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Μια μικρή ερώτηση..Δεν έχω ξαναγεμίσει κόκκινο λάχανο.είναι αρκετά σκληρό..
    Όταν βράσει γίνεται εύκαμπτο,χειρίζεται εύκολα;;;
    ΥΓ..Η φωτό σας βελτιώθηκαν πολύ,μπράβο σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τόσο σκληρό όσο νομίζεις. Εάν το βράσεις για 5-10 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, έχοντας βγάλει το κεντρικό κοτσάνι γίνεται μια χαρά. Ναι μπορεί να τυλιχτεί.
      Οι φωτό μου βελτιώθηκαν το ξέρω αλλά καλό είναι να μην κρίνεις από κάποια φορά που έτυχε να βγει θολή γιατί, έτσι κι αλλιώς δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος... είμαι καθηγήτρια και μαγειρεύω!! Εξ άλλου κι εγώ δεν κρίνω τα σχόλια από την ύπαρξη ή όχι ορθογραφίας σωστής σ' αυτά!!!
      Καλό βράδυ και δοκίμασε τους λαχανοντολμάδες... αξίζουν!!! :))

      Διαγραφή
  13. Φανταστική εκδοχή ενός αγαπημένου πιάτου!
    Δεν τους έχω ξαναδεί φτιαγμένους με κόκκινο λάχανο και μου αρέσει τόσι πολύ το μπέικον που τους πρόσθεσες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια νόστιμη εκδοχή Ερμιόνη μου και αξίζει να τους δοκιμάσεις!
      Πολλά φιλιά σε σένα και τα κουκλάκια σου!

      Διαγραφή
  14. Εχω δοκιμάσει μέ σέσκουλο,ντολμάδες,τούς φτιάχνει μία φίλη μου Πόντια!!!Αλλά καί η δική σου συνταγή Κική μου,υπέροχη!!!Καί τό κρασάκι στό αυγολέμονο,πολύ ωραίο tip!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Εξαιρετική η παρουσίασή σου!!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τους κι έτσι Δήμητρά μου!! Δεν θα το μετανιώσεις... θα σου αρέσουν!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίασή τους !!!!
      Καλό βράδυ γλυκιά μου Δήμητρα και φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Έμπνευση της στιγμής αλλά καταπληκτικό αποτέλεσμα Κική μου!
    Φιλιά πολλά, καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No