Ένα αγαπημένο φαγητό, καθημερινό αλλά και γιορτινό μια και στην οικογενειά μου συνηθίζουμε να "φιλοξενούμε" λαχανοντολμάδες με κιμά την τρίτη μέρα των Χριστουγέννων. Αν και δεν ξέρω πώς ξεκίνησε αυτή η συνήθεια οφείλω να ομολογήσω ότι έχει καταλήξει εθιμοτυπικό. Φαντάζομαι πώς εάν αλλάξει αυτή η συνήθεια θα με παραξενέψει και θα νιώσω ότι κάτι μου λείπει.
Μη νομίσετε όμως ότι μόνον τα Χριστούγεννα "φιλοξενούμε" λαχανοντολμαδάκια!! Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που το απολαμβάνουμε συχνά πυκνά και μάλιστα σε διάφορες παραλλαγές, μικρές μεν αλλά αρκετά σημαντικές για να διαφοροποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Αυτή τη φορά, το καπνιστό μπέικον έκανε τη διαφορά μαζί με το ...μεθυσμένο αυγολέμονο κάτι που δεν είχα ξαναδοκιμάσει και ήταν η έμπνευση της στιγμής. Κι όμως του πήγε τόσο πολύ!!! Έδωσε μιαν άλλη νότα στο κλασσικό, κατά τα άλλα πιάτο, μια νότα γιορτινή και μιαν επίγευση ραφινάτη.
ΥΛΙΚΑ1/2 άσπρο λάχανο
1/2 κόκκινο λάχανο
600 γρ. κιμά
200 γρ. καπνιστό μπέικον ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. ρύζι
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο + 2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. μαϊντανό
1 1/3 κ.γλ. αλάτι (για πιο αλμυρά αυξήστε λίγο την ποσότητα)
1/2 κ.γλ. πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 1 λεμόνι
2 κ.σ. κόρν φλάουρ
100 ml λευκό κρασί
2-3 φλ.τσ. ζωμό από το φαγητό (άσπρους και κόκκινους λαχανοντολμάδες)
Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι που βρίσκεται στη μέση και βάζουμε το άσπρο λάχανο μέσα σε ζεστό νερό για να αρχίσει γρήγορα ο βρασμός.
Αφήνουμε να βράσει για 5-7 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι μαλάκωσε.
Το αφήνουμε να κρυώσει και ξεχωρίζουμε τα φύλλα του.
Ύστερα, με τον ίδιο τρόπο, βράζουμε το κόκκινο λάχανο και αφού κρυώσει, ξεχωρίζουμε και πάλι τα φύλλα του για να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς καθόλου λιπαρή ύλη, βάζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον και τα αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να γίνει ελαφρώς καστανό.
Το βάζουμε στο μπολ που θα κάνουμε τη γέμιση.
Ύστερα, στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και βάζουμε να σοταριστεί το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
Το προσθέτουμε κι αυτό στο μπολ της γέμισης.
Μετά, βάζουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αρχίζουμε το τύλιγμα των λαχανοντολμάδων.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα του άσπρου λάχανου και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες μας.
Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά από τα φύλλα του (άσπρου) λάχανου κι επάνω τοποθετούμε κυκλικά τους λαχανοντολμάδες.
Όταν τελειώσουν τους καλύπτουμε και πάλι με μερικά φύλλα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε αντίστοιχα μερικά φύλλα από το βρασμένο κόκκινο λάχανο, τοποθετούμε επάνω τους κόκκινους λαχανοντολμάδες και τους καλύπτουμε με μερικά ακόμη φύλλα.
Μοιράζουμε το λάδι στη μέση και περιχύνουμε και τους κόκκινους και τους άσπρους λαχανοντολμάδες.
Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες.
Τους βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 50-55 λεπτά.
Ύστερα, τους αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το...μεθυσμένο αυγολέμονο.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο
Μόλις οι λαχανοντολμάδες (άσπροι και κόκκινοι) είναι έτοιμοι βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα ή απλά... ένα πηρούνι.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το κρασί και αλατοπίπερο.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε και το ζωμό από τα ντολμαδάκια.
Αφήνουμε το αυγολέμονο να βράσει για 4 λεπτά έτσι ώστε να γίνει ελαφρώς παχύρρευστο.
Εάν θέλουμε ρίχνουμε το μισό στην κατσαρόλα με τους άσπρους λαχανοντολμάδες και το άλλο μισό στην κατσαρόλα με τους κόκκινους.
Μπορούμε επίσης (η δική μου επιλογή) να περιχύσουμε τους λαχανοντολμάδες με το αυγολέμονο όταν τους σερβίρουμε στο πιάτο.
Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και τους απολαμβάνουμε σε όποια θερμοκρασία θέλουμε... έτσι κι αλλιώς είναι ένα υπέροχο πιάτο.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε! -:))
![](https://signatures.mylivesignature.com/54489/80/35FC2D8B9F1ED4118230CF499B0784CC.png)
Κική μου τι όμορφο φαγητό είναι αυτό σήμερα???
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω τους λαχανοντολμάδες! Απλά τέλειο φαγητό!!
Η διχρωμία μου αρέσει πολύ. Δίνει γιορτινή εικόνα στο πιάτο.
Η σκέψη για το κρασί στο τελείωμα μου προκαλεί περιέργεια. Φαντάζομαι ότι θα δίνει σίγουρα καλή γεύση.
Υπέροχο και γιορτινό πιάτο!!!
Μπράβο σου!
Κι εγώ το ίδιο Χρυσαυγή μου κι έτσι δίχρωμοι δείχνουν πιο γιορτινοί! Χαίρομαι που σου άρεσαν και το κρασί στο αυγολέμονο ταιριάζει καταπληκτικά!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Το αγαπημένο φαγητό του μπαμπά μου! Πολύ ωραίους τους έκανες Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η σάλτσα με το κρασί θα είναι μοσχομυρωδάτη!
Χαίρομαι που σου άρεσαν Μαρία μου... έγιναν πράγματι πολύ ωραίοι!!!
ΔιαγραφήKρασι στο αυγολεμονο πω πω! και μπεικον στη γεμιση , θα το πω στη μαμα μου που της αρεσουν οι αλλαγες και κανει τα χριστουγεννα παντα ντολμαδες, φιλιά καλο μηνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα της το πείς να τους κάνει Μαίρη μου... κι εσείς τους τιμάτε τα Χριστούγεννα;;; Επίσης καλό μήνα!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Καλημέρα!!! Πολύ ωραίο φαγάκι και το μπέικον και το κρασί θα του πηγαίνουν τέλεια!!! Φιλάκια πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν Σπυριδούλα μου! Ναι του πηγαίνουν πολύ ωραία και το μπέικον και το κρασί!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Δείχνουν λαχταριστοί, ειδικά με την παραλλαγή του μπέικον θα είναι κολασμένοι! Θα τους μεταφέρω στη μανούλα μου, μια και η πρώτη δική μου προσπάθεια για λαχανοντολμάδες κατέληξε σε λαχανόρυζο! Είχε βέβαια διάσπαρτους λαχανοντολμάδες σε μέγεθος XL - δηλαδή ντολμάς και μερίδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ νόστιμοι πράγματι!!! Μην απογοητεύεσαι, τη δεύτερη φορά θα τους πετύχεις!! -:)) Είμαι σίγουρη όμως ότι ήταν νόστιμοι οπότε τί πειράζει που ήταν σε μέγεθος XL;;;;;
Διαγραφή'Γεια στα χεράκια σου, κορίτσι μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται πολύ λαχταριστά!
Φιλάκια αμέτρητα!
Να είσαι καλά Ιωάννα μου ...είναι πολύ νόστιμοι!!! Αξίζουν τη δοκιμή!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή! Πού να πρωτοσταθώ; Στο μπέικον, στη διχρωμία, ή στη σούπερ έμπνευσή σου με το κρασί στο αβγολέμονο;;; Μπράβο, και πάλι μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν Χρύσα μου ... πράγματι η έμπνευση της στιγμής ήταν επιτυχημένη!!!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
Πολύ ωραία πρόταση Κική!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το αυγολέμονο σούπερ
Χαίρομαι που σου άρεσε Ξανθή! -:))
ΔιαγραφήΤι ωραιοι γιορτινοι λαχανοντολμαδες! Εμενα το αυγολεμονο δεν μου αρεσει, συνηθως δενω το ζουμακι με σκετο corn flour, οποτε μπορω να ριξω και μια σταλα κρασακι μεσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν Μαρίνα μου και ναι, μπορείς να ρίξεις λίγο κρασάκι στο ζουμάκι και να το δέσεις κανονικά!
ΔιαγραφήΟι λαχανοντολμάδες είναι αγαπημένοι μου ειδικά με μαυρολάχανα!!! Οι δικοί σου δείχνουν τέλειοι! Οι αλλαγές που έκανες ξεφεύγουν από την κλασική συνταγή και είμαι σίγουρη ότι τους απογειώνουν!!! Γεια στα χέρια σου Κική
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ τους λατρεύω γι αυτό δοκιμάζω παραλλαγές Ειρήνη! Έγιναν πράγματι πολύ νόστιμοι!!!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ! -:)
Μετέτρεψες ένα κλασσικό φαγάκι σε μια ξεχωριστή νοστιμιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσουν οι αλλαγές που τους έκανες!
Φιλιά Κική μου, καλό απόγευμα!!
Χαίρομαι που σου άρεσαν Έλενά μου! Ναι έγιναν πολύ νόστιμοι και, θαρρείς, πιο χειμωνιάτικοι!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Μια μικρή ερώτηση..Δεν έχω ξαναγεμίσει κόκκινο λάχανο.είναι αρκετά σκληρό..
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν βράσει γίνεται εύκαμπτο,χειρίζεται εύκολα;;;
ΥΓ..Η φωτό σας βελτιώθηκαν πολύ,μπράβο σας!!!!!
Δεν είναι τόσο σκληρό όσο νομίζεις. Εάν το βράσεις για 5-10 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει, έχοντας βγάλει το κεντρικό κοτσάνι γίνεται μια χαρά. Ναι μπορεί να τυλιχτεί.
ΔιαγραφήΟι φωτό μου βελτιώθηκαν το ξέρω αλλά καλό είναι να μην κρίνεις από κάποια φορά που έτυχε να βγει θολή γιατί, έτσι κι αλλιώς δεν είμαι επαγγελματίας φωτογράφος... είμαι καθηγήτρια και μαγειρεύω!! Εξ άλλου κι εγώ δεν κρίνω τα σχόλια από την ύπαρξη ή όχι ορθογραφίας σωστής σ' αυτά!!!
Καλό βράδυ και δοκίμασε τους λαχανοντολμάδες... αξίζουν!!! :))
Φανταστική εκδοχή ενός αγαπημένου πιάτου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τους έχω ξαναδεί φτιαγμένους με κόκκινο λάχανο και μου αρέσει τόσι πολύ το μπέικον που τους πρόσθεσες!
Φιλιά
Είναι μια νόστιμη εκδοχή Ερμιόνη μου και αξίζει να τους δοκιμάσεις!
ΔιαγραφήΠολλά φιλιά σε σένα και τα κουκλάκια σου!
Εχω δοκιμάσει μέ σέσκουλο,ντολμάδες,τούς φτιάχνει μία φίλη μου Πόντια!!!Αλλά καί η δική σου συνταγή Κική μου,υπέροχη!!!Καί τό κρασάκι στό αυγολέμονο,πολύ ωραίο tip!!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Εξαιρετική η παρουσίασή σου!!!!Καλό βράδυ!!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ τους κι έτσι Δήμητρά μου!! Δεν θα το μετανιώσεις... θα σου αρέσουν!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η παρουσίασή τους !!!!
Καλό βράδυ γλυκιά μου Δήμητρα και φιλάκια!
Έμπνευση της στιγμής αλλά καταπληκτικό αποτέλεσμα Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλές γιορτές!
Χαίρομαι που σου άρεσαν Έρη!!! Καλώς ήρθες και πάλι!!
Διαγραφή