Μπαχαρικά, αρώματα και γεύσεις... μέρος 3ο και ένα Χριστουγεννιάτικο βραβείο

Καλή σας μέρα και καλό Σαββατοκύριακο!! Σήμερα, στο τρίτο μέρος του αφιερώματος στα μπαχαρικά που βασιλεύουν τα Χριστούγεννα θα τιμήσουμε το μοσχοκάρυδο και τον γλυκάνισο.
Μοσχοκάρυδο 
Μπαχαρικό που προέρχεται από τα σπέρματα του αειθαλούς δέντρου Myristica fragrans που βρίσκεται στα νησιά Μολούκας της Ινδονησίας ή αλλιώς νησιά των Μπαχαρικών. Η μοσχοκαρυδιά είναι ένα δέντρο που το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 20 μέτρα. Καρποφορεί 8 χρόνια μετά τη σπορά, φθάνει στη μέγιστη απόδοση σε ηλικία 25 ετών και η καρποφορία του συνεχίζει μέχρι τα 60 του χρόνια. Οι καρποί του είναι κίτρινοι σαν βερίκοκα και όταν ωριμάσουν σχίζεται η εξωτερική τους φλούδα και εμφανίζεται ένα πορτοκαλοκόκκινο περίβλημα, ο γνωστός ανθός του μοσχοκάρυδου που λέγεται "μασίς" και το οποίο τρώγεται αλλά χρησιμοποιείται και στην παραγωγή μαρμελάδας. Μέσα εκεί βρίσκεται το γνωστό μας μοσχοκάρυδο. Μετά τη συγκομιδή τα μασίς μεταφέρονται όπου τα πιέζουν ελαφρά και τα αποξηραίνουν στον ήλιο γυρίζοντάς τα 2 φορές την ημέρα για 6-8 εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό η ψίχα (μοσχοκάρυδο) ζαρώνει, απομακρύνεται από το κέλυφος (μασίς) και μόλις αρχίσει να "ακούγεται", το κέλυφος θραύεται και εμφανίζεται ο ξηρός, γκριζοκάστανος καρπός (το μοσχοκάρυδο).
Μοσχοκάρυδο υπάρχει και σε άλλες περιοχές που είναι όμως κατώτερης ποιότητας απ' αυτό της Ινδονησίας.
Έχει διαπεραστικό άρωμα και έντονη ελαφρώς γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιείται, εκτός από τη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, σε αρώματα αλλά και για τον αρωματισμό των ρούχων.
Αποτελεί μέρος του περίφημου Μαροκινού μίγματος μπαχαρικών Ras El Hanout.
Η ιστορία του
Πρωτοεμφανίζεται σε αναφορές του Ρωμαίου συγγραφέα Πλίνιο γύρω στον 1ο αιώνα. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν σαν θυμίαμα, οι Ινδοί σαν αντιπυρετικό αλλά και σαν φάρμακο για τη δυσοσμία της αναπνοής και τους πονοκεφάλους, οι Άραβες σαν μπαχαρικό-αφροδισιακό αλλά και για τη θεραπεία των στομαχικών ενοχλήσεων. Στην Ευρώπη έφτασε μέσω της Βενετίας. 
Γύρω στα 1600 το μοσχοκάρυδο απέκτησε πολύ μεγάλη σημασία για τον Δυτικό Κόσμο και έγινε ένα πανάκριβο μπαχαρικό με αποτέλεσμα να γίνει αντικείμενο μηχανορραφιών εκ μέρους των Ολλανδών για να διατηρηθεί η υψηλή τιμή του ενώ οι Άγγλοι και οι Γάλλοι αποσκοπούσαν στην απόκτηση σπερμάτων για να τα μεταφυτεύσουν.
Στα τέλη του 1400 οι Πορτογάλοι έφτασαν στο Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας και πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο του εμπορίου του συγκεκριμένου μπαχαρικού ρίχνοντας με τον τρόπο αυτό την τιμή του καταφέρνοντας να υπερισχύσουν στον ανταγωνισμό.
Το μοσχοκάρυδο θα το συναντίσουμε σε σάλτσες λευκές όπως η μπεσαμέλ, σε πιάτα με πατάτες, καρότα, σελινόριζα, σε τυρόπιτες και γενικά όπου υπάρχουν γαλακτοκομικά αλλά και σπανάκι όπου εξισορροπεί τη μεταλλική του γεύση.
Στη ζαχαροπλαστική, αρωματίζει υπέροχα πουτίγκες, κρασί, γλυκιές κρέμες αλλά και μπισκότα, γλυκά ψωμιά, κέικς και άλλα αρτοποιήματα.
Χρησιμοποιείται επίσης σε αρώματα αλλά και σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα.
Το βρίσκουμε τριμμένο σε σκόνη ή ολόκληρο.
Συνδυάζεται με μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο και τζίντζερ. 
Γλυκάνισος

Πολύ γνωστός σε μας τους Έλληνες λόγω του ότι αποτελεί κύριο αρωματικό του ούζου, στους Γάλλους που απολαμβάνουν το άρωμά του στο pastis τους, στους Ιταλούς με τη sambuca και την anisetta, στους Άραβες με το arak, στους Αιγύπτιους με το kibik αλλά και στους Γερμανούς με το ψωμί anisbrod.
Γλυκάνισος είναι η κοινή ονομασία του είδους Pimpinella anisum, ενός Μεσογειακού, ετήσιου, ποώδους φυτού που ευδοκιμεί στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αλλά έχει διαδοθεί ευρύτατα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Έχει ίσιο βλαστό και ύψος 25-75 εκατοστά, λευκά ή κιτρινωπά άνθη και καρπούς μικρούς, σκληρούς σε ανοιχτό καφέ χρώμα με έντονο άρωμα και ελαφρώς γλυκιά γεύση. 
Ο γλυκάνισος είναι γνωστός από το 1500 στην Αίγυπτο σαν φάρμακο, από το 2000 π.Χ. στην Ελλάδα σαν αρωματικό, καρύκευμα και φάρμακο γνωστό για τις σπασομολυτικές, αποχρεμπτικές, αντιβηχικές αλλά και χωνευτικές του ιδιότητες χάρη στις οποίες ξεκίνησε η χρήση του σε ψωμί αλλά και σε διάφορα ποτά.
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του για να πληρώνουν τους φόρους ενώ στην Αγγλία του 14ου αιώνα, ο βασιλιάς Εδουάρδος έβαλε ειδικό φόρο στο γλυκάνισο με σκοπό τη συγκέντρωση εσόδων για την επιδιόρθωση και τη συντήρηση της γέφυρας του Λονδίνου.
Για να ωριμάσουν οι σπόροι του και να έχουν το υπέροχο άρωμά τους, το φυτό χρειάζεται γόνιμο έδαφος, αρκετό φως και ζέστη γιατί τότε μόνον η καλλιέργειά του γίνεται αποδοτική. Έτσι, σε κάποιες περιοχές ο γλυκάνισος απεδείχθη αρκετά ακριβός για τους ποτοποιούς, οι οποίοι βρήκαν λύση χρησιμοποιώντας τον αστεροειδή γλυκάνισο τον οποίον εισήγαγαν από την Κίνα από τον 16ο αιώνα. Τα δύο φυτά είναι διαφορετικά με μόνο κοινό τους σημείο την ανιθόλη που περιέχουν και είναι αυτή που χαρίζει το συγκεκριμένο άρωμα του γλυκάνισου.
Ο αστεροειδής γλυκάνισος ή Illicium verum κατάγεται από τη Νοτιοδυτική Κίνα και το Βιετνάμ και έφτασε στην Ευρώπη το 1578. Το όνομά του σημαίνει "δέλεαρ" και του αποδίδουν αφροδισιακές ιδιότητες.
Συνδυάζεται πολύ ωραία με μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, κόλιανδρο, κύμινο, σπόρους άνηθου και μάραθου, μοσχοκάρυδο και πιπέρι.


Και τώρα θα ήθελα να ευχαριστήσω την πολύ συναισθηματική, γλυκιά και ταλαντούχα Καίτη του υπέροχου Kate'sCakeBox, την dreamland της για το Χριστουγεννιάτικο βραβείο που μου χάρισε.
Για όσους δεν την γνωρίζεται η Καίτη έχει δύο υπέροχα μπλογκοσπιτάκια το Kate'sCakeBox και το http://katemusicbox.blogspot.gr/. Στο ένα μας παρουσιάζει τα υπέροχα ποιήματά της, βιντεάκια και φωτογραφίες μέσα από τα οποία μας μεταδίδει συναισθήματα, σκέψεις, νοήματα αγγίζοντας τη ψυχή μας και μέσα από το άλλο σκέψεις, προβληματισμούς, φωτογραφίες εντυπωσιακές αλλά και γεγονότα που αφορούν την καθημερινότητά μας, μαζί με μουσικά βιντεάκια. Και τα δύο σπιτάκια της είναι φανταστικά. Εάν δεν τα έχετε ήδη επισκεφθεί είναι καιρός να το κάνετε για να περάσετε υπέροχες στιγμές γεμάτες συναίσθημα.
Σας παρουσιάζω το βραβειάκι μου και προχωρώ απαντώντας στις ερωτήσεις.
1- Η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη ανάμνηση.
Η χρονιά που γεννήθηκε η μεγάλη μου ανιψιά Ιωάννα, στις 17 Δεκεμβρίου και τη φέραμε στο σπίτι λίγες μέρες μετά, ουσιαστικά παραμονές Χριστουγέννων. Ήταν μια απίστευτα υπέροχη εικόνα να την βλέπω απέναντι από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που αναβόσβηνε και το "έβλεπε" (εντάξει ...είπαμε "χαζοθεία" μέχρι τελικής πτώσεως) τόσο που μου έφερνε δάκρυα συγκίνησης και ευτυχίας.
2- Αγαπημένο ξένο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

3- Αγαπημένο ελληνικό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

4- Το δώρο που θα ήθελα για τα φετεινά Χριστούγεννα.
Ένα μαγικό ραβδάκι (χιλιοειπωμένο αλλά πολύ βολικό) για να μπορώ να αλλάξω πολλά.
5- Μια ευχή για το 2014. 
Υγεία, αγάπη και να μην υπάρχει ανεργία και οι δύσκολες καθημερινές συνθήκες.
Το βραβειάκι, αν και είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις μπλογκοσπιτάκια, περνάει στους: 
1- στην αγαπημένη μου Γιαγιά Κασσιανή-Σοφία
http://giagiakassiani.blogspot.gr/
2- στη γλυκιά Δήμητρα
http://decdimisaussi.blogspot.gr
3- στην ευαίσθητη Αχτίδα 
http://aktida.blogspot.gr/
4- στην γλυκιά Χρυσαυγή
http://laxtaristessyntages.blogspot.gr
5- στο Χριστουγεννιάτικο
http://starsandicicles.blogspot.gr/
6-στη καλή κουκουβάγια
http://koukouvagiakaisoi.blogspot.gr/
Καλή σας συνέχεια και καλό Σαββατοκύριακο!!!
Πηγές : http://www.captainspices.gr
            Εγκυκλοπαίδεια "Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα"
            http://www.ospriathomas.gr

20 σχόλια:

  1. Μ' αρέσει πολύ ο γλυκάνισος!!

    Καλησπέρα Βασιλική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μοσχοβολιστή και γιορτινή η ανάρτησή σου!!!
    Καλέ, εννοείται πως πρέπει να νιώθεις χαζοθεία, με τα όλα της! Αν δεν είναι η γέννηση ενός παιδιού το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο, τότε τί είναι??? Κι αν μάλιστα είναι και το ΠΡΩΤΟ ανήψι???
    ;-)
    Σου εύχομαι το μαγικό ραβδάκι να το αποκτήσεις σύντομα! Σίγουρα οι αλλαγές που θα κάνεις, θα είναι υπέροχες!!!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, Κική μου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνείς Ιωάννα μου κι όσο για το μαγικό ραβδάκι μακάρι αλλά πουυυυυυυ!!!!!!!!!!!!! -:))
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ πολύ πολύ για το υπέροχο βραβειάκι !!!! Με όλη μου την αγάπη και πολλά φιλάκια Κικίτσα μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Σοφάκι μου και πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Τι μοσχομυριστή ,νοσταλγική και ...ετοιμόλογη ανάρτηση!!!!
    Συγχαρητήρια για το βραβείο σου,από μία κυρία με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο,ευγένεια ψυχής και τρόπων,αστείρευτο ταλέντο ποίησης και γραφής!!!!Την επισκέπτομαι και την θαυμάζω!Εκτιμώ όμως περισσότερο την γλυκύτητά της ,αλλά και το αστείρευτο κέφι της!!!!Την φιλώ μέσα από τις σελίδες σου!!!
    Όσο για σένα Κική μου,ξέρεις νομίζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συναισθήματα.Χαίρομαι πάντα να ΄΄διαβάζω΄΄τα συναισθήματά σου μέσα από τα γραφόμενά σου και μπορώ να θεωρηθώ με χαρά μου ,πιστή οπαδός της ασύγκριτης και εμπνευσμένης κουζίνας σου!
    Θα μείνω στην πρώτη απάντησή σου,που προσωπικά με συγκίνησε πολύ!!!!!
    Σε φιλώ πολύ πολύ και εύχομαι να έχεις ένα όμορφο Σαββατόβραδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ¨Εχεις δίκιος Φωτεινή μου όσον αφορά στην Καίτη... είναι καταπληκτική! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια κι εσύ ξέρεις καλά την αδυναμία που έχω στις μικρές... -:))
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  5. Δυο μπαχαρικά που δεν λείπουν ποτέ από την κουζίνα μου!
    Τόσο διαφορετικά, μα με τόσο πλούσιο άρωμα και τα δύο!!
    Πολύ καλές οι πληροφορίες σου Κική μου!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έλενά μου...πόσο υπέροχο άρωμα δίνουν όπου κι αν προστεθούν!!!
      Φιλιά!!

      Διαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για το βραβείο σου.
    Τα μπαχαρικά δίνουν άρωμα και γεύση στα φαγητά μας.
    Όμορφο Σαββατόβραδο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και νομίζω ότι είναι απαραίτητο συμπλήρωμα ενός νόστιμου πιάτου!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  7. Συγχαρητήρια γιά τό βραβείο Κική μου!!!Μού άρεσαν όλες οι απαντήσεις σου!!!Σέ ευχαριστώ πολύ πού μέ επέλεξες!!!!!!!Μεγάλη μου τιμή!!!!Καί τά δύο μπαχαρικά,αγαπημένα καί δέν λείπουν ποτέ από τήν κουζίνα μου!!!Υπέροχη η παρουσίασή σου!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Δήμητρά μου... σε επέλεξα γιατί αξίζεις ένα Χριστουγεννιάτικο βραβείο με τόσες Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες που μας χαρίζεις!!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Οοοοο, με γλυκάνισο σε σκόνη και κανέλα έκανα σήμερα χριστουγενιάτικα μπισκότα...

    Συγχαρητήρια, φιλενάδα!

    Φιλάκια και καφεδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να έγιναν φανταστικά έτσι δεν είναι;;;; Να περνάς καλά!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Συγχαρητήρια πολλά για το βραβείο σου Κική μου! Λατρεύω τον γλυκάνισο! Μου θυμίζεις την αδερφή μου με την κόρη μου...το ίδιο χαζοθεία είναι και αυτή γιαυτό την κάναμε και νονά της μικρής μου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Κατερίνα μου... τί να κάνουμε έτσι είναι οι αδερφές και οι θείες και ανιψιές!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Συγχαρητήρια για το βραβείο..ωραίες απαντήσεις...και δικό μου αγαπημένο ο Ρούντολφ :) Καλησπέρα από τη χιονισμένη Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Δελφινάκι μου και ναι, είναι υπέροχες αναμνήσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!