Καλή σας μέρα!!! Σήμερα έχει γενέθλια η μεγάλη μου ανιψιά Ιωάννα και αφού της ευχηθώ, σας προσκαλώ να σας κεράσω μια σοκολατένια αμαρτία!!! -:))
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ γλυκιά μου, λεπτεπίλεπτη Ιωάννα. Να είσαι πάντα γερή, δυνατή, τυχερή κι ευτυχισμένη! Να ξέρεις ότι όλοι εμείς είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα σου και σ'αγαπάμε!!!
Και τώρα την τούρτα που της έφτιαξα, φυσικά κατόπιν παραγγελίας!!! χαχαχα Και τί να πεις στην ανιψιά σου (γενικά σ' ένα παιδί) που νομίζει ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα ενώ δεν μπορείς;;; Ήθελε, λοιπόν, μια τούρτα με μια όρθια μπαλαρίνα επάνω. Η Ιωάννα ήθελε, εγώ ήθελα αλλά η μπαλαρίνα είχε αποφασίσει διαφορετικά και επί μια εβδομάδα αρνούνταν να σταθεί όρθια χωρίς να της συμβεί κάτι και να καταταχθεί στα άτομα με ...ειδικές ανάγκες!!! -:)) Την πρώτη φορά μου έσπασε το ένα πόδι, τη δεύτερη το χέρι, την τρίτη χάλασε η φούστα ώσπου... την πέμπτη φορά την έφτιαξα και δεν τη συναρμολόγησα. Το άφηνα, το άφηνα, σκαρφίστηκα και ...plan B και αφού η μπαλαρίνα μου δίδαξε για πολλοστή φορά τί σημαίνει υπομονή και επιμονή (παρά τα "γαλλικά" που άκουγε ενίοτε!!!) φτάσαμε στο βράδυ του Σαββάτου, εκεί γύρω στις 10.30, με το πάρτυ στις 11.00 το πρωί της Κυριακής και την μπαλαρίνα να στέκεται αποσυναρμολογημένη κι εγώ αναποφάσιστη!!! χαχαχα Τί ήταν κι αυτό!!!
Η τούρτα στήθηκε, στολίστηκε και τώρα έπρεπε να μπει η μπαλαρίνα!!! Έκκληση βοήθειας... η τελευταία λύση και το τελικό βήμα ...αποφασιστικό από την αδερφούλα μου και μαμά της γλυκιάς μας οκτάχρονης!!! Η μπαλαρίνα φόρεσε τις φούστες της και κάθισε επάνω στην τούρτα, η Ιωάννα το δέχθηκε χωρίς καμιά διαμαρτυρία κι εγώ κοιμήθηκα σαν ...τούβλο έχοντας τελειώσει αυτή την ιστορία!!! χαχαχα Παράπονο δεν έχω... το ευχαριστήθηκα!!! Τώρα έρχεται η σειρά της μικρής μας Βασιλικής που θέλει, λέει, δύο όρθιες μπαλαρίνες σε δύο διαφορετικές στάσεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχα... αυτό κι αν είναι αστείο!!!
Εν πάσει περιπτώσει, η γέμιση της μπαλαρινο-τούρτας ήταν σοκολάτα και κάστανο (εύκολο να "φύγει" το κόλλημα;;;) σ΄ένα ντελίριο αυτοσχεδιασμού. Η γεύση της ενθουσίασε όλους στο πάρτυ. Νόστιμη και ιδιαίτερα επίκαιρη με το κάστανο να συντροφεύει άριστα τη σοκολάτα και τα δύο μαζί να τα στηρίζει καλά το σοκολατένιο παντεσπάνι. Όσο για θερμίδες ...μην τα ρωτάτε... αμαρτία!!!! Όταν έχουμε μπροστά μας μια τέτοια τούρτα δεν σκεφτόμαστε τις θερμίδες!!! Απολαμβάνουμε απλά ένα μικρό κομμάτι και τέρμα και τελείωσε!!!! -:))
ΥΛΙΚΑ για μια τούρτα με διάμετρο 28-30 εκατοστά
Για τη βάση
5 αυγά
500 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
5 κ.σ. κακάο σκόνη
420 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
260 γρ. γάλα
2 κ.σ. κονιάκ
2 φακελάκια ζαχαροβανίλια
Για το ελαφρύ σιρόπι300 ml νερό
350 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ
Για τη κρέμα της γέμισης
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
320 γρ. ζάχαρη άχνη
4 κ.σ. κακάο
4 κ.σ. κονιάκ
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά + 180 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
1 φακελάκι γκαρνί Γιώτης σοκολάτα + 200ml γάλα
1 βάζο μαρμελάδα κάστανο (250 γρ.)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και αέρα.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια για 4-5 λεπτά ή μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και κρεμώδες μίγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το κονιάκ.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο που αρχίζουμε να τα προσθέτουμε κι αυτά στο μίγμα μας εναλλάξ με το γάλα (σε 3 ή 4 δόσεις).
Το τελικό μας μίγμα πρέπει να είναι ελαφρώς πιο σφιχτό από ένα πολύ αφράτο κέικ.
Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά στις αντιστάσεις και αέρα.
Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος και δοκιμάσουμε με τη γνωστή μέθοδο του "μαχαιριού" εάν το κέικ έχει ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε.
Είναι προτιμότερο να το κόψουμε 2-3 ώρες μετά ή την επόμενη μέρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το κονιάκ για 4 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι.
Μετά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν περιχύσουμε το παντεσπάνι.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα της γέμισης
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί η κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα σε κομμάτια.
Την αφήνουμε μέχρι να λιώσει, την ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και την αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία για να κρυώσει πριν την προσθέσουμε στο μίγμα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τη σαντιγύ σε σκόνη με τα 200 ml κρύου γάλακτος για 3-5 λεπτά ή έως ότου σφίξει.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε έως ότου φουσκώσει και σχεδόν, διπλασιαστεί σε όγκο.
Ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, το κακάο και το κονιάκ.
Προσθέτουμε την, ήδη, κρύα ganache σοκολάτας ανακατεύοντας το μίγμα με το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια μαρίζ προσθέτουμε και τη σαντιγύ σοκολάτας.
Αφήνουμε για λίγο την κρέμα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για να μπορέσουμε να την στρώσουμε πιο εύκολα.
Συνθέτουμε την τούρτα
Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια σε 3 δίσκους.
Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο σε μια πιατέλα και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής τον αλείφουμε με το σιρόπι (τον σιροπιάζουμε).
Τον καλύπτουμε με μια δόση μαρμελάδας κάστανο και μια δόση κρέμας σοκολάτας.
Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο που τον σιροπιάζουμε κι αυτόν με τον ίδιο τρόπο.
Απλώνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα κάστανο και μετά τον καλύπτουμε με κρέμα σοκολάτας.
Τέλος, τοποθετούμε και τον τρίτο δίσκο, τον σιροπιάζουμε και καλύπτουμε την τούρτα με την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει πριν την διακοσμήσουμε με ζαχαρόπαστα ή όπως αλλιώς θέλουμε.
Πριν σερβίρουμε την τούρτα καλό είναι να την αφήσουμε για 50-60 λεπτά εκτός ψυγείου για να αναδειχθεί η γεύση της.
Και μ΄ένα χαρούμενο πάρτυ όλο γέλια, χορό, τραγούδι και φωνές τελείωσε η πραγματική ιστορία της μπαλαρίνας που κάθισε να ξεκουραστεί επάνω σε μια ασπρορόζ τούρτα έστω κι αν κάποιες μικρές κυρίες ήθελαν να την υποχρεώσουν να στέκεται όρθια! -:))
Το πραγματικό όμως τέλος του εορταστικού-γενεθλιακού τριημέρου κλείνει σήμερα με μικρά κερασματοδωράκια-cupcakes λεμονιού για όλους τους συμμαθητές και τους δασκάλους της μικρής μας (;) Ιωάννας φτιαγμένα από τα χεράκια της μαμάς και στολισμένα από τα χεράκια της θείας.
Και του χρόνου αγαπημένη μας Ιωάννα να γιορτάσεις με πολύ χαρά κι εμείς να σε καμαρώνουμε!!!