Πάει κι αυτό!!!! Έτοιμα τα μελομακάρονα που θα υποδεχθούν το 2014 (αν προλάβουν!!) Αυτή τη φορά τα μελομακάρονα μέθυσαν με ...μαυροδάφνη, σπιτικό λικέρ κανέλας (ΕΔΩ) κι αρωματίστηκαν με κόλιανδρο, κανελογαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και πορτοκάλι... όλα τα ζεστά αρώματα με σφραγίδα Χριστουγέννων αλλά και χειμώνα!
Η μαυροδάφνη είναι ένα κρασί που λατρεύω και το χρησιμοποιώ συχνά σε σιρόπια για κρέμες, πανακότες αλλά και για να ψήσω μήλα και κυδώνια ...γιατί όχι λοιπόν;;; Το αποτέλεσμα με δικαίωσε και τα φετινά μελομακάρονα μας χαρίζουν ήδη γεύση και άρωμα μοναδικά!
Αλήθεια, γνωρίζετε από πού προέρχεται η λέξη μελομακάρονο;;; Η σκέψη αυτή ήρθε και "κόλλησε" στο νου την ώρα που τα ετοίμαζα!!! Έψαξα λοιπόν και βρήκα (ΕΔΩ)!!
Τα μελομακάρονα καθιερώθηκαν για πρώτη φορά σαν γλύκισμα του 12μέρου από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας με το όνομα φοινίκια. Τα φοινίκια τα "κεντούσαν" έκαναν δηλαδή σχέδια στην επιφάνειά τους με ένα τσιμπιδάκι και η παράδοση απαιτεί να περιέχουν κονιάκ, πορτοκάλι και κανέλα. Όπως όλα όμως έτσι και τα μελομακάρονα απέκτησαν πολλές παραλλαγές με το πέρασμα του χρόνου.
Απολαύστε τη φετινή τους παραλλαγή με τη μαυροδάφνη και καλές γιορτές σε όλους!!
- 420 γρ. αραβοσιτέλαιο
- 180 γρ. ζάχαρη
- 900-1.000 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. μαυροδάφνη
- 20 γρ. λικέρ κανέλας (ΕΔΩ)
- 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1/3 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1/3 κ.γλ. κόλιανδρο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κάψουλα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού ακέρωτου
- 1 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
- 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 500 ml νερό
- 350 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι
- 1 φέτα πορτοκάλι ακέρωτο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Καρυδόψιχα θρυμματισμένη
- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα 700 γρ. αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν και τα μπαχαρικά (βανίλια, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κόλιανδρο, κανέλα).
- Το υπόλοιπο αλεύρι το κρατούμε χωριστά σε ένα μπολ για να το προσθέσουμε κατά το ζύμωμα μέχρι να επιτύχουμε την υφή που θέλουμε στη ζύμη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το λικέρ κανέλας, τη μαυροδάφνη, τη ζάχαρη και τη σόδα φαγητού.
- Με ένα "σύρμα" ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σταδιακά προσθέτουμε το τελευταίο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη... σχετικά μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια έτσι ώστε να πλάθεται άνετα και να κρατάει το σχήμα της.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε 2 ταψιά.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, περίπου ή μέχρι να αποκτήσουν ένα λίγο πιο σκούρο χρώμα απ' αυτό που έχουν όταν είναι ωμά.
- Μόλις ψηθούν, σβήνουμε το φούρνο, μισανοίγουμε την πόρτα του και τα αφήνουμε έτσι για να "πέσει" λίγο η θερμοκρασία τους.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μεγάλη το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το πορτοκάλι και την κανέλα και τα αφήνουμε, σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν.
- Ανακατεύουμε λίγο για να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι μας να βράσει για 3 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Μετά, σβήνουμε την κουζίνα και τραβάμε την κατσαρόλα σε μια άλλη εστία.
- Με μια τρυπητή κουτάλα, παίρνουμε 2-3 μελομακάρονα και τα βάζουμε, προσεκτικά, στο ζεστό σιρόπι.
- Τα αφήνουμε για 30-40 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα ώστε να μελωθούν και από πάνω και από κάτω.
- Βγάζουμε τα μελομακάρονα και δοκιμάζουμε για να δούμε το μέλωμα, έχοντας κατά νου ότι και στην πιατέλα το σιρόπι θα προχωρήσει προς τα μέσα.
- Εάν μας φαίνεται εντάξει ακολουθούμε και για τα υπόλοιπα την ίδια διαδικασία αλλιώς αυξάνουμε ή μειώνουμε τον χρόνο παραμονής τους στην κατσαρόλα με το σιρόπι.
- Το πόσο γρήγορα θα απορροφήσουν σιρόπι εξαρτάται από τη ζύμη αλλά και το πόσο έχουν ψηθεί.
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα.
Μοσχομύρισε ο τόπος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, κορίτσι μου, σίγουρα θα είναι απίθανα!!!
Φιλάκια αμέτρητα!!
Καλό Σαββατοκύριακο!
Πω, πω αρωματα!!! Να'σαι καλα Κικη μου να φτιαξεις μελομακαρονα και του χρονου! Καλες γιορτες, φιλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ομορφα!!καλες γιορτες και καλα μαγειρεματα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή Κική μου! Μου άρεσε που μας έδωσες και πληροφορίες για το νοστιμότατο αυτό γλυκάκι! Καλά Χριστούγεννα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα με τη μαυροδάφνη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά χριστούγεννα Βασιλική!!
Η Μαυροδάφνη θα κανει την διαφορά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το αποτέλεσμα και του χρόνου !!!
Καλές γιοτρές για όλους σας με υγεία και χαρά !!!
Feliz Navidad y Prospero Año Nuevo para ti y todos tus seres queridos de Lola Godoy. Besos guapa.
ΑπάντησηΔιαγραφήFeliz Natal!!! Que a manjedoura do seu coração esteja pronta para receber o Menino Jesus que irá nascer!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήUm ano novo repleto das bençãos de Deus!!!
Doce abraço, Marie!
Καί τού χρόνου Κική μου!!!Υπέροχη η συνταγή σου!!!!Μοσχομύρισαν εώς εδώ τά μελομακάρονά σου!!!Μού άρεσε η ιδέα μέ τήν μαυροδάφνη!!!Αλλά καί η φωτογραφική σου παρουσίαση,ΤΕΛΕΙΑ!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑααα ...θα τη δοκιμασω τη μαυροδαφνη γιατι εψαχνα για μια αλλαγη στη συνταγη μου , τα βαρεθηκα ιδια καθε χρονο, Κικη και του χρονου, καλες γιορτες να περασεις τελεια σου ευχομαι, φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική εγώ δεν φτιάχνω μελομακάρονα αλλά από αυτά θα ήθελα να δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!!
Μαυροδάφνη και ένα σωρό αρώματα έχουν τα μελομακάρονα σου κορίτσι!Σίγουρα θα τα δοκιμάσω κάποια στιγμή. Καλές γιορτές να περάσεις.Φιλιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεθυσμένα ακόμα καλύτερα! Επίσης η μαυροδάφνη μαζί με το λικέρ θα δίνουν τέλεια γεύση και είμαι σίγουρη πως ταιριάζουν πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆψογα φαίνοται τα μελομακάρονα, με το καλό να φαγωθούν και να περάσετε όμορφες γιορτές με κέφι και ζεστασιά εύχομαι!
Φιλιά πολλά!
Μοσχομυριστά τα μελομακάρονά σου και φέτος, Κική μου. Γεια στα χεράκια σου. Και του χρόνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Δεν έχω ξαναδεί να χρησιμοποιείται μαυροδάφνη στα μελομακάρονα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που πειραματίζεσαι με όλα Κική, ακόμα και με γεύσεις πιο κλασικές και κατά κάποιον τρόπο παγιωμένες!
Ωραίος και ο πρόλογος σου, καλό είναι να μαθαίνουμε και το κατιτίς μας!
Φιλιά!