Κάστανο... ένας καρπός χειμωνιάτικος και αγαπημένος!! Mille feuilles ένα αγαπημένο γλυκό που επιδέχεται πολλές μα πολλές παραλλαγές. Άλλοτε με σοκολάτα, άλλοτε με βανίλια, με λεμόνι ή πορτοκάλι, με καφέ και τώρα με ...κρέμα κάστανου... με ή χωρίς σοκολάτα! Ένα γλυκό που πάντα βγάζει την οικοδέσποινα ασπροπρόσωπη και πάντα είναι εύκολο στην παρασκευή του.
Η αρχική ιδέα του γνωστού κι αγαπημένου Β.Δρίσκα από την εκπομπή "Γεύσεις στη φύση" η τελική συνταγή δική μου παραλλαγή έτσι ώστε να γίνει πιο απλή, πιο σπιτική αλλά χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι, η υφή του και η γεύση του οδηγούν στο "σπιτικό" που ...αψεγάδιαστο στέκει καμαρωτά δίπλα σ' εκείνο το ...επαγγελματικό. Η "αδιάβροχη" άχνη ζάχαρη (που μου είχε τελειώσει πριν τις γιορτές και δεν πρόλαβα να αγοράσω άλλη) είναι σχεδόν απαραίτητη για να είναι "χιονισμένο" μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά κι ένα πασπάλισμα με λίγη κουβερτούρα πικρή, ψιλοτριμμένη ή ένα σιρόπι σοκολάτας θα του πήγαιναν εξίσου καλά!
Οι λάτρεις του mille feuilles (όπως εγώ) μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή, γιορτινή ή όχι, σε ποτήρι ή μπολ με θρυμματισμένη σφολιάτα και στρώσεις κρέμας, σε πιατέλα μακρόστενη κόβοντας το φύλλο σφολιάτας σε τρία μέρη ή σε ατομικές μερίδες στο πιάτο όπως το βλέπετε ρυθμίζοντας το μέγεθος της μερίδας.
Προσωπικά, ειδικά σε μαζώξεις οικογενειακές, φιλικές αποφεύγω να το φτιάχνω σε ένα μακρόστενο κομμάτι και να το κόβω γιατί τις περισσότερες φορές θρυμματίζεται και σπάει άτσαλα κάτι που με ενοχλεί... έτσι διαλέγω τους δύο πιο εύκολους τρόπους.-:))
Μια εύκολη και νόστιμη πρόταση για την Πρωτοχρονιά.
Η αρχική ιδέα του γνωστού κι αγαπημένου Β.Δρίσκα από την εκπομπή "Γεύσεις στη φύση" η τελική συνταγή δική μου παραλλαγή έτσι ώστε να γίνει πιο απλή, πιο σπιτική αλλά χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι, η υφή του και η γεύση του οδηγούν στο "σπιτικό" που ...αψεγάδιαστο στέκει καμαρωτά δίπλα σ' εκείνο το ...επαγγελματικό. Η "αδιάβροχη" άχνη ζάχαρη (που μου είχε τελειώσει πριν τις γιορτές και δεν πρόλαβα να αγοράσω άλλη) είναι σχεδόν απαραίτητη για να είναι "χιονισμένο" μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά κι ένα πασπάλισμα με λίγη κουβερτούρα πικρή, ψιλοτριμμένη ή ένα σιρόπι σοκολάτας θα του πήγαιναν εξίσου καλά!
Οι λάτρεις του mille feuilles (όπως εγώ) μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή, γιορτινή ή όχι, σε ποτήρι ή μπολ με θρυμματισμένη σφολιάτα και στρώσεις κρέμας, σε πιατέλα μακρόστενη κόβοντας το φύλλο σφολιάτας σε τρία μέρη ή σε ατομικές μερίδες στο πιάτο όπως το βλέπετε ρυθμίζοντας το μέγεθος της μερίδας.
Προσωπικά, ειδικά σε μαζώξεις οικογενειακές, φιλικές αποφεύγω να το φτιάχνω σε ένα μακρόστενο κομμάτι και να το κόβω γιατί τις περισσότερες φορές θρυμματίζεται και σπάει άτσαλα κάτι που με ενοχλεί... έτσι διαλέγω τους δύο πιο εύκολους τρόπους.-:))
Μια εύκολη και νόστιμη πρόταση για την Πρωτοχρονιά.
2 φύλλα σφολιάτας κομμένα το καθένα σε 12 κομμάτια
Μερικά marrons glacés για τη διακόσμηση
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
150 γρ. νισεστέ
70 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι ζαχαροβανίλια
2-3 κ.σ. κονιάκ
400 γρ. μαρμελάδα κάστανο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε μια λαμαρίνα φούρνου και το κόβουμε σε 12 κομμάτια... οπότε έχουμε 24 κομμάτια.
Καλύπτουμε το κάθε κομμένο φύλλο με ένα αντικολλητικό χαρτί και από πάνω βάζουμε μια ακόμη λαμαρίνα φούρνου για να πιέζει τη σφολιάτα και να μην την αφήνει να φουσκώσει.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα όμορφο καστανό χρώμα.
Για την κρέμα
Βάζουμε τα 2/3 από το γάλα, το κονιάκ, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το νισεστέ.
Σε σιγανή φωτιά αφήνουμε το γάλα να ζεσταθεί και πριν βράσει ρίχνουμε το γάλα με το νισεστέ.
Αφήνουμε την κρέμα να βράσει και να πήξει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, αφού ρίξουμε την ζαχαροβανίλια, καλύπτουμε τη ζεστή κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη για να κρυώσει χωρίς να κάνει κρούστα στην επιφάνειά της.
Την αφήνουμε για 4-5 ώρες να κρυώσει καλά και μόλις κρυώσει προσθέτουμε τη μαρμελάδα κάστανου και ανακατεύουμε καλά.
Για να σερβίρουμε, βάζουμε σε κάθε πιάτο λίγη κρέμα, επάνω τοποθετούμε ένα κομμάτι φύλλου σφολιάτας έτσι ώστε να είναι "κολλήσει" στην κρέμα και να μην έχει φόβο να φύγει από τη θέση του.
Επάνω στο φύλλο βάζουμε κρέμα, το επόμενο φύλλο, πάλι κρέμα και το τρίτο φύλλο σφολιάτας.
Διακοσμούμε με λίγη κρέμα, ένα μαρόν γλασέ και πασπαλίζουμε με άχνη, κατά προτίμηση αδιάβροχη για να μην λιώνει.
Εάν δεν έχουμε αδιάβροχη άχνη, προτιμούμε να το "αχνίσουμε" την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρουμε.
Σας εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!