Κάστανο... ένας καρπός χειμωνιάτικος και αγαπημένος!! Mille feuilles ένα αγαπημένο γλυκό που επιδέχεται πολλές μα πολλές παραλλαγές. Άλλοτε με σοκολάτα, άλλοτε με βανίλια, με λεμόνι ή πορτοκάλι, με καφέ και τώρα με ...κρέμα κάστανου... με ή χωρίς σοκολάτα! Ένα γλυκό που πάντα βγάζει την οικοδέσποινα ασπροπρόσωπη και πάντα είναι εύκολο στην παρασκευή του.
Η αρχική ιδέα του γνωστού κι αγαπημένου Β.Δρίσκα από την εκπομπή "Γεύσεις στη φύση" η τελική συνταγή δική μου παραλλαγή έτσι ώστε να γίνει πιο απλή, πιο σπιτική αλλά χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι, η υφή του και η γεύση του οδηγούν στο "σπιτικό" που ...αψεγάδιαστο στέκει καμαρωτά δίπλα σ' εκείνο το ...επαγγελματικό. Η "αδιάβροχη" άχνη ζάχαρη (που μου είχε τελειώσει πριν τις γιορτές και δεν πρόλαβα να αγοράσω άλλη) είναι σχεδόν απαραίτητη για να είναι "χιονισμένο" μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά κι ένα πασπάλισμα με λίγη κουβερτούρα πικρή, ψιλοτριμμένη ή ένα σιρόπι σοκολάτας θα του πήγαιναν εξίσου καλά!
Οι λάτρεις του mille feuilles (όπως εγώ) μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή, γιορτινή ή όχι, σε ποτήρι ή μπολ με θρυμματισμένη σφολιάτα και στρώσεις κρέμας, σε πιατέλα μακρόστενη κόβοντας το φύλλο σφολιάτας σε τρία μέρη ή σε ατομικές μερίδες στο πιάτο όπως το βλέπετε ρυθμίζοντας το μέγεθος της μερίδας.
Προσωπικά, ειδικά σε μαζώξεις οικογενειακές, φιλικές αποφεύγω να το φτιάχνω σε ένα μακρόστενο κομμάτι και να το κόβω γιατί τις περισσότερες φορές θρυμματίζεται και σπάει άτσαλα κάτι που με ενοχλεί... έτσι διαλέγω τους δύο πιο εύκολους τρόπους.-:))
Μια εύκολη και νόστιμη πρόταση για την Πρωτοχρονιά.
Η αρχική ιδέα του γνωστού κι αγαπημένου Β.Δρίσκα από την εκπομπή "Γεύσεις στη φύση" η τελική συνταγή δική μου παραλλαγή έτσι ώστε να γίνει πιο απλή, πιο σπιτική αλλά χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι, η υφή του και η γεύση του οδηγούν στο "σπιτικό" που ...αψεγάδιαστο στέκει καμαρωτά δίπλα σ' εκείνο το ...επαγγελματικό. Η "αδιάβροχη" άχνη ζάχαρη (που μου είχε τελειώσει πριν τις γιορτές και δεν πρόλαβα να αγοράσω άλλη) είναι σχεδόν απαραίτητη για να είναι "χιονισμένο" μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά κι ένα πασπάλισμα με λίγη κουβερτούρα πικρή, ψιλοτριμμένη ή ένα σιρόπι σοκολάτας θα του πήγαιναν εξίσου καλά!
Οι λάτρεις του mille feuilles (όπως εγώ) μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή, γιορτινή ή όχι, σε ποτήρι ή μπολ με θρυμματισμένη σφολιάτα και στρώσεις κρέμας, σε πιατέλα μακρόστενη κόβοντας το φύλλο σφολιάτας σε τρία μέρη ή σε ατομικές μερίδες στο πιάτο όπως το βλέπετε ρυθμίζοντας το μέγεθος της μερίδας.
Προσωπικά, ειδικά σε μαζώξεις οικογενειακές, φιλικές αποφεύγω να το φτιάχνω σε ένα μακρόστενο κομμάτι και να το κόβω γιατί τις περισσότερες φορές θρυμματίζεται και σπάει άτσαλα κάτι που με ενοχλεί... έτσι διαλέγω τους δύο πιο εύκολους τρόπους.-:))
Μια εύκολη και νόστιμη πρόταση για την Πρωτοχρονιά.
2 φύλλα σφολιάτας κομμένα το καθένα σε 12 κομμάτια
Μερικά marrons glacés για τη διακόσμηση
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
150 γρ. νισεστέ
70 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι ζαχαροβανίλια
2-3 κ.σ. κονιάκ
400 γρ. μαρμελάδα κάστανο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε μια λαμαρίνα φούρνου και το κόβουμε σε 12 κομμάτια... οπότε έχουμε 24 κομμάτια.
Καλύπτουμε το κάθε κομμένο φύλλο με ένα αντικολλητικό χαρτί και από πάνω βάζουμε μια ακόμη λαμαρίνα φούρνου για να πιέζει τη σφολιάτα και να μην την αφήνει να φουσκώσει.
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα όμορφο καστανό χρώμα.
Για την κρέμα
Βάζουμε τα 2/3 από το γάλα, το κονιάκ, το αλάτι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και στο υπόλοιπο γάλα διαλύουμε το νισεστέ.
Σε σιγανή φωτιά αφήνουμε το γάλα να ζεσταθεί και πριν βράσει ρίχνουμε το γάλα με το νισεστέ.
Αφήνουμε την κρέμα να βράσει και να πήξει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, αφού ρίξουμε την ζαχαροβανίλια, καλύπτουμε τη ζεστή κρέμα με μια διαφανή μεμβράνη για να κρυώσει χωρίς να κάνει κρούστα στην επιφάνειά της.
Την αφήνουμε για 4-5 ώρες να κρυώσει καλά και μόλις κρυώσει προσθέτουμε τη μαρμελάδα κάστανου και ανακατεύουμε καλά.
Για να σερβίρουμε, βάζουμε σε κάθε πιάτο λίγη κρέμα, επάνω τοποθετούμε ένα κομμάτι φύλλου σφολιάτας έτσι ώστε να είναι "κολλήσει" στην κρέμα και να μην έχει φόβο να φύγει από τη θέση του.
Επάνω στο φύλλο βάζουμε κρέμα, το επόμενο φύλλο, πάλι κρέμα και το τρίτο φύλλο σφολιάτας.
Διακοσμούμε με λίγη κρέμα, ένα μαρόν γλασέ και πασπαλίζουμε με άχνη, κατά προτίμηση αδιάβροχη για να μην λιώνει.
Εάν δεν έχουμε αδιάβροχη άχνη, προτιμούμε να το "αχνίσουμε" την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρουμε.
Σας εύχομαι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!
Ωωωωωω!! Τέλειο!! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Πανωραία!!! Επίσης χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία, αγάπη κι ευτυχία!
Διαγραφή.Εδώ είναι σύνηθες να τρώνε τα κάστανα, το Νοέμβριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έδωσαν μια θαυμάσια ιδέα...;))
B7s
Χαίρομαι!! Καλά να περνάς!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Χμμμ!!! Μας κακομαθαίνετε, δεσποινίς μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω!!! Νοστιμιές!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
Χαίρομαι που σας κακομαθαίνω Ιωάννα και μακάρι να είσαστε κοντά για να σας κακομαθαίνω ακόμα περισσότερο!!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Delizioso questo dolce. Buon anno!
ΑπάντησηΔιαγραφήBuon anno!! -:))
ΔιαγραφήΑαα είναι όνειρο!Και η κρέμα κάστανου πρέπει να είναι επιτυχημένη! Σκέφτομαι να τη δοκιμάσω :P Μαρμελάδα κάστανου είναι κάτι που την φτιάχνουμε ή την αγοράζουμε έτοιμη?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πράγματι πολύ αφράτη και νόστιμη!
ΔιαγραφήΑξίζει να τη δοκιμάσεις και τη μαρμελάδα κάστανο την έχει στα μάρκετς και είναι Bonne Maman.
Κόλαση τό γλυκάκι σου Κική μου!!!Εχω δεί στό Σ/Μ τήν μαρμελάδα κάστανου!!Μού έδωσες φοβερή ιδέα!!!Είμαι λάτρης τού μίλφείγ!!!Η φωτογραφική σου παρουσίαση,γιορτινή καί άπαιχτη!!!Μπράβο φιλενάδα!!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το κάνεις Δήμητρα γιατί αξίζει!! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για τις φωτό αλλά και για τη βοήθειά σου φιλενάδα!!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Χτυπάς αλύπητα το ευαίσθητο μου σημείο....την αδυναμία μου στο κάστανο!Τα Χριστούγεννα ,ένα από τα γλυκά που έκανα ήταν οι φλογελρες με γέμιση κάστανου της αδελφούλας σου!Έγιναν υπέροχες και φαγώθηκαν ένα ριπή οφθαλμού!Τώρα το μιλφέιγ με την κρέμα κάστανου....υπέροχο γλυκό και αρκετά ελαφρύ για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς!Βέβαια ξέρω τι θα ακούσω πάλι....ότι κάνω αυτά που μου αρέσουν!Και συνήθως αυτό παρατηρείται!Η νοικοκυρά ποτέ δεν κάνει κάτι ,αν δεν είναι του γούστου της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατόβραδο!Φιλιά πολλά πολλά!
Δοκίμασέ το Φωτεινή μου και δεν θα το μετανιώσεις! Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φλογέρες με κάστανο!!! Καλέ δεν πειράζει ...εξ'άλλου η νοικοκυρά δεν χρειάζεται να πασπαλίσει το φαγητό και το γλυκό με αγάπη και φροντίδα για να είναι νόστιμο;;; Πώς να το κάνεις αν κάτι δεν σου αρέσει;;;;
ΔιαγραφήΦιλιά!
Πολύ μ΄αρέσει το μιλφέιγ σου Βασιλική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφο και μόνο με την ύπαρξη του κάστανου αμέσως γίνεται ασυναγώνιστο!
Χρόνια Πολλά Βασιλική μου και με το καλό ο Καινούριος Χρόνος!
Z.
Χαίρομαι που σου άρεσε Ζαμπία μου γιατί αξίζει!!!
ΔιαγραφήΕπίσης! -:))
Λατρεύω τα κάστανα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές γιορτές!
Χαίρομαι που σου άρεσε Κική!
ΔιαγραφήΥπέροχο γλυκό!!!!!!!!!!!! Η κρέμα κάστανου είναι φοβερή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Πρωτοχρονιά, Κική μου, και το νέο έτος να φέρει ό,τι καλύτερο στο σπιτικό σου!
Φιλάκια!!
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Πολύ ωραίο! Μαρμελάδα κάστανο όμως που θα βρω; Αυτή στο βαζάκι bonne maman είναι κατάλληλη;
ΑπάντησηΔιαγραφή