Καλημέρα αγαπημένη μπλογκογειτονιά! Μπρρρρ! Σήμερα το πρωί τα πάντα ήταν παγωμένα εδώ στα Πεύκα! Η θερμοκρασία στο 0 και το κρύο τσουχτερό! Πώς λοιπόν να μην σκεφτεί κανείς μια σούπα για μεσημεριανό! Εσείς; Σκέφτεστε κάτι καλύτερο από μια ζεστή, αρωματική τραχανόσουπα με τέτοιο καιρό;;;;
Μνήμες από παλιά με επισκέφθηκαν και ο τραχανάς εμφανίστηκε στον πάγκο της κουζίνας! Παππούς και γιαγιά είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στην τραχανόσουπα... δεν θα ξεχάσω ποτέ τα χειμωνιάτικα τραχανομαγειρέματα. Άλλοτε σε νερό, άλλοτε σε γάλα ο τραχανάς σιγόβραζε συχνά πυκνά στην κουζίνα μας. Πότε με τυρί και κρουτόν, πότε με ..."τσιγαρίδες" (μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος με λίπος), πότε με ντομάτα και μπούκοβο μας χάριζε τη ζεστασιά του αλλά και την ανεπανάληπτη γεύση του. Ένα ταπεινό υλικό που με μεγάλωσε και κάθε φορά μεταμορφωνόταν σε μια μοναδική γευστική εμπειρία με τις χίλιες δυό διαφορετικές εκδοχές του. Πώς να μην αγαπώ τον τραχανά;;
Το κρύο έφτασε και πάλι και η γευστική μου μνήμη ξεσηκώθηκε! Το ρολόι γύρισε πίσω και μια τραχανόσουπα γέμισε το μεσημεριανό πιάτο. Την αποζητούσα... σε όποια εκδοχή της!
Για μια ακόμη φορά έγινε μια σούπα νόστιμη με μανιτάρια, κρουτόν σκόρδου και πάπρικα... ένα πιάτο καθαρά χειμωνιάτικο που αξίζει την προτίμησή μας.
Έξω κρύο, μέσα ...τραχανάς και τζάκι (εντάξει προσγειώνομαι ...τραχανάς και μετά ...μαθήματα!!!).Δοκιμάστε κι αυτή την εκδοχή... εάν αγαπάτε τον τραχανά...θα την λατρέψετε!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
100 γρ. τραχανά ξινό ή γλυκό
110 γρ. μανιτάρια της αρεσκείας σας
1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
100 ml λευκό κρασί
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα λευκό πιπέρι
1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
600 γρ. νερό χλιαρό
Πάπρικα γλυκιά για το πασπάλισμα (ή καπνιστή)
Για τα κρουτόν
2 φέτες ψωμί τόστ σε κυβάκια
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα σκόρδου σε σκόνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια να σοταριστούν και να καραμελώσουν σε σιγανή φωτιά.
Μόλις τα υγρά που θα βγάλουν εξατμιστούν προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις έως ότου εξατμιστεί και το κρασί.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το βαλσαμικό ξίδι.
Μόλις εξατμιστεί αποσύρουμε από την εστία και αδειάζουμε σε ένα πιάτο τα κρεμμυδομανιτάρια.
Χωρίς να προσθέσουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε στο ζεστό τηγάνι τα κυβάκια του ψωμιού, πασπαλίζουμε με λίγο σκόρδο σε σκόνη και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν αφού τα αλατίσουμε ελαφρά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία μόλις τα κρουτόν μας πάρουν ένα καστανό χρώμα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό χλιαρό, αλάτι και πιπέρι και τον τραχανά.
Αφήνουμε τον τραχανά να βράσει για 1-2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίζει να κοχλάζει και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδομανιτάρια.
Βράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει καλά ο τραχανάς, προσθέτοντας λίγο νερό εάν χρειαστεί.
Τέλος, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε την τραχανόσουπα πασπαλίζοντάς την με γλυκιά πάπρικα (ή καπνιστή αλλά και μπούκοβο για ένα καυτερό αποτέλεσμα).
Τέλος προσθέτουμε μερικά κρουτόν και απολαμβάνουμε.