Γίγαντες φούρνου με πορτοκάλι


Καλή σας μέρα! Για σήμερα ένα πιάτο αγαπημένο, παραδοσιακό και πολύ νόστιμο. Ένα πιάτο γεμάτο άρωμα και γεύση,  μελωμένο με μια παχύρρευστη σάλτσα που σε καλεί απροκάλυπτα για ...βουτιές! Νηστίσιμο ή αρτύσιμο με λουκάνικο ή ψητή παντσέτα δεν αφήνει κανέναν ουρανίσκο ανικανοποίητο ή μάλλον ξεσηκώνει ακόμα και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο!
Εξ άλλου, τα φασόλια έχουν υψηλή διατροφική αξία και δεν πρέπει να απουσιάζουν από το διαιτολόγιό μας. Συνδυασμένα με την ντομάτα, το καρότο και το κρεμμύδι γίνονται ένα πιάτο ...διατροφικός αλλά και γαστρονομικός θησαυρός καθαρά ελληνικός! Δεν επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό με χοληστερόλη και λίπη και είναι πλούσιοι σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με πολύ χαμηλές θερμίδες. Περιέχουν σίδηρο αλλά και φυλλικό οξύ που έχει αντικαρκινική δράση.
Οι γίγαντες φούρνου έχουν άπειρες παραλλαγές στο μαγείρεμά τους, τόσες όσες και οι νοικοκυρές που τους μαγειρεύουν αλλά και το μέρος που μαγειρεύονται. Ωστόσο, η νοστιμιά τους είναι πάντα η ίδια απ' όποιο σημείο της χώρας μας κι αν προέρχονται, όποια αρωματικά κι αν τους συνοδεύουν.
Η συνταγή αυτή είναι η δική μας οικογενειακή συνταγή, με τα αρωματικά και τα λαχανικά που μας αρέσουν. Η γεύση της είναι μοναδική με κείνη την χαρακτηριστική γλύκα του καρότου και του κρεμμυδιού, το υπέροχο άρωμα του δυόσμου και τον απόηχο της πιπεριάς. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
  • 400 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια 
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη 
  • 2 βλαστάρια και μερικά φύλλα σέλινο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • Χυμό από 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. κοφτή μέλι (ή ζάχαρη)
  • 200 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο (ή ξερό 1/2 κ.σ.)
  • Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε νερό με λίγο αλάτι να μουλιάσουν.
  • Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και  τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  • Πολτοποιούμε στο multi τα κρεμμύδια, τα καρότα, την πιπεριά, το σέλινο, τη ντομάτα και το μαϊντανό.
  • Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια και βάζουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν καλά τα φασόλια.
  • Βάζουμε και το χυμό πορτοκαλιού, το μέλι και λίγο πιπέρι.
  • Βράζουμε τους γίγαντες για 40 λεπτά και μετά προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το λάδι και αλάτι.
  • Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Βράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά και αποσύρουμε από την εστία.
  • Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε νερό και βάζουμε το φαγητό σε ταψί.
  • Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή έως ότου τα υγρά του φαγητού εξατμιστούν και μείνει με το λάδι του και μια παχύρρευστη σάλτσα.
Προτάσεις σερβιρίσματος
  • Εάν θέλουμε το φαγητό μας νηστίσιμο, το σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμάκι, ελιές και πίκλες.
  • Εάν το θέλουμε αρτύσιμο, ταιριάζει απίστευτα με χωριάτικο λουκάνικο ή ψητή παντσέτα και κατίκι Δομοκού.
Tante Kiki
33 Comments
No