Καλησπέρα σας! Παλιότερα, ειδικά όταν είχα κόσμο, ένα από τα εδέσματα που έφτιαχνα ήταν μια μανιταρόπιτα σε ρολό η οποία βέβαια δεν ήταν μανιταρόπιτα απλή αλλά μια πανδαισία λαχανικών που ο συνδυασμός τους με κίτρινο τυρί κατέληγε σε μια μοναδική λιχουδιά.
Βέβαια, την γέμιση αυτή την έβαζα και σε μίνι ρολό ή πουγκάκι με φύλλο κρούστας ή σε τετράγωνο "μαντηλάκι" με σφολιάτα.
Από την άλλη, η ζύμη κουρού είναι ένα είδος ζύμης που στην οικογένειά μου είναι από τις λατρεμένες κι έτσι σήμερα σας δίνω την συνταγή που τόσο αγαπούμε (μέχρι κι ο μπαμπάς μου που τα μανιτάρια δεν είναι κι από τα αγαπημένα του).
Πρέπει, φυσικά, να αναφέρω ότι η συγκεκριμένη ζύμη κουρού είναι πανεύκολη (θα σας δώσω κάποια στιγμή και την ζύμη κουρού που κάνει η νονά μου αλλά έχει περισσότερα υλικά) και μόνον με πέντε υλικά! Την βρήκα ψάχνοντας στις "Συνταγές της παρέας" και το αναφέρω γιατί δεν θα μου άρεσε να οικειοποιηθώ ξένον κόπο και ιδέες!
Την έφτιαξα με δύο διαφορετικούς τρόπους, δηλαδή χρησιμοποιώντας το βιτάμ από το ψυγείο και κάνοντας την ζύμη τριφτή, ζυμώνοντάς τη "με το χέρι", αλλά επίσης, χρησιμοποιώντας το βιτάμ μισολιωμένο στον φούρνο μικροκυμμάτων για πιο γρήγορα, μια και την έφτιαξα στο μίξερ! Και τις δύο φορές το αποτέλεσμα ήταν εξίσου καλό!
ΥΛΙΚΑ για 2 ρολά ή ένα μεγάλοΓια την ζύμη κουρού
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
200 γρ. γιαούρτι (1 κεσεδάκι)
250 γρ. μαργαρίνη (1 ΒΙΤΑΜ ή άλλη μαργαρίνη)
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
Για την γέμιση
450 γρ. μανιτάρια κομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
2 μικρά καρότα τριμένα στον χοντρό τρίφτη
3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
2 πιπεριές πράσινες (κέρατα ή σταμπόλια) σε κομματάκια
2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης σε κομματάκια
300 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ζάχαρη
Ρίγανη
Θυμάρι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την ζύμη κουρού
1ος τρόπος: Βάζουμε σε μια λεκάνη, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Κόβουμε το βιτάμ, όπως είναι κρύο από το ψυγείο σε κομματάκια και το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Τρίβουμε το μίγμα με τα ακροδάχτυλά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά και να γίνουν σαν "τρίμματα" (ζύμη τριφτή).
Προσθέτουμε και το γιαούρτι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μια μαλακή μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια.
2ος τρόπος: Βάζουμε το βιτάμ στον φούρνο μικροκυμμάτων στην χαμηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά, έτσι ώστε να μαλακώσει.
Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το γιαούρτι και το μαλακό βιτάμ ή όποια άλλη μαργαρίνη χρησιμοποιούμε.
Ζυμώνουμε με το εξάρτημα για ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει σαν μαλακή μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.
Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε το μίγμα της γέμισης.
Για την γέμιση
Έχουμε τα λαχανικά μας έτοιμα κομμένα (ή τα κόβουμε όπως λέμε στα υλικά) και τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με το ελαιόλαδο να σωταριστούν για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντάς τα συνεχώς.
Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με λίγο ζάχαρη, ρίγανη και θυμάρι.
Βάζουμε ελάχιστο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τέλος, προσθέτουμε και το τριμμένο πεκορίνο και ανακατεύουμε ώστε να "πάει παντού".
Χτυπάμε ελαφρά τα δύο αυγά και, αφού κρατήσουμε λίγο για να "αλείψουμε" τα ρολά, το υπόλοιπο το ρίχνουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει η γέμιση (ποτέ δεν βάζουμε ζεστή τη γέμιση επάνω σε οποιοδήποτε φύλλο ειδικά χειροποίητο).
Σύνθεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε επάνω στο τραπέζι ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, όση είναι και η λαμαρίνα φούρνου ή το ταψί που θα ψήσουμε τα ρολά μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, παίρνουμε το ένα και αφήνουμε το άλλο, στο μπολ.
Επάνω στο αντικολλητικό χαρτί, ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε μακρόστενο κομμάτι και απλώνουμε επάνω τη μισή γέμιση.
Διπλώνουμε τις άκρες των δύο στενών πλευρών, κλείνοντας μέσα και τη γέμιση που βρίσκεται εκεί, έτσι ώστε να μην "χυθεί" κατά το ψήσιμο.
Αρχίζουμε να τυλίγουμε την φαρδιά πλευρά, σχηματίζοντας το ρολό.
Το ίδιο κάνουμε και με το άλλο κομμάτι της ζύμης όπου βάζουμε την υπόλοιπη γέμιση, πάλι επάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
Μόλις τα δύο ρολά είναι έτοιμα, έτσι όπως είναι, τα σηκώνουμε προσεκτικά με το χαρτί και τα βάζουμε στη λαμαρίνα ή στο ταψί.
Προσθέτουμε στο χτυπημένο αβγό ελάχιστο νερό και με το μείγμα αυτό αλείφουμε τα δύο ρολά.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε σε φέτες.
Καλή επιτυχία! Αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το ρολό!!