Καλησπέρα και καλή εβδομάδα! Δευτέρα σήμερα και ο καιρός επιτέλους αρχίζει να γίνεται καλοκαιρινός. Θα μου πείτε, τί σχέση έχει ο καιρός με μια συνταγή... έχει πώς δεν έχει... καλοκαίρι, θάλασσα, παρέα, δροσερή μπύρα και... μια πίτσα ή ένα καλτσόνε !
Είδατε, λοιπόν, τί σχέση έχουν το καλοκαίρι και το καλτσόνε; Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τον χειμώνα δεν τρώγεται αλλά δεν παρατηρήσατε ότι τα καλοκαιρινά βράδια οι πιτσαρίες, κυρίως οι παραθαλάσσιες, είναι κατάμεστες; Η πλήρης υιοθεσία του ιταλικού φαγητού, κακό δεν είναι και... κυρίως όταν είναι φτιαγμένο στο σπίτι είναι ακόμη καλύτερο γιατί ξέρουμε την ποιότητα των υλικών.
Το συγκεκριμένο καλτσόνε τρώγεται άνετα και σαν γεύμα και σαν δείπνο και ξέρετε την άποψή μου: οι πίτες, πίτσες, τάρτες μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια ένα άλλο πιάτο για κυρίως γεύμα μια και έχουν ψωμί (ζύμη) - λαχανικά - κρέας.
Να λοιπόν το δικό μου καλτσόνε με γέμιση εξοχικού (φυσικά μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε γέμιση).
ΥΛΙΚΑ για 3 μικρά ή 2 μέτρια καλτσόνε
Για τη ζύμη χωρίς αβγό
2/3 φλ. γάλα χλιαρό
2 φλ. αλεύρι γενικής χρήσης ή Λήμνου (στην πράσινη συσκευασία)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
500 γρ. κρέας κατσίκι, αρνί, μοσχάρι (ποντίκι) βραστό ή ψητό
300 γρ. τυρί φέτα
450 γρ. πολυσαλάτα κατεψυγμένη (1 σακουλάκι)
2 αβγά
1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη ζύμη χωρίς αβγό
Στο μπολ του μίξερ ή σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ξηρή μαγιά και το χλιαρό γάλα.
Εάν χρησιμοποιήσουμε το μίξερ, ζυμώνουμε με το εξάρτημα για ζύμωμα μέχρι η ζύμη να μαζεύεται σε μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ.Εάν ζυμώσουμε με το χέρι, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μια μπάλα που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη γέμιση
Εάν έχουμε ήδη ψητό ή μαγειρεμένο το κρέας, που έχει περισσέψει από άλλο φαγητό, απλά το ψιλοκόβουμε.
Εάν δεν έχουμε περίσσευμα και θέλουμε να το μαγειρέψουμε από την αρχή, τότε πλένουμε το κρέας το βάζουμε σε κατσαρόλα και το βράζουμε με αλάτι, ρίγανη, ένα φύλλο δάφνης, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και 2 ποτήρια νερό για 50-60 λεπτά (ανάλογα με το κρέας, το ποντίκι που χρησιμοποιώ είναι εντάξει στον αντίστοιχο χρόνο) σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το κρέας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε σε μπολ το ψιλοκομμένο κρέας, τη πολυσαλάτα, τη φέτα θρυμματισμένη με το χέρι και προσθέτουμε το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε τα 2/3 από τα χτυπημένα αβγά, κρατώντας το υπόλοιπο για να αλείψουμε τα καλτσόνε.
Σύνθεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Ζυμώνουμε για λίγο τη ζύμη (να ξεφουσκώσει) και την χωρίζουμε σε 2 ή 3 κομμάτια.
Με τις παλάμες μας ανοίγουμε σε μικρό πιτάκι το πρώτο κομμάτι και μετά παίρνουμε τον πλάστη και ανοίγουμε λίγο περισσότερο τη ζύμη (φυσικά μπορούμε και μόνον με τις παλάμες μας να ανοίξουμε τη ζύμη ειδικά εάν την χωρίσουμε σε 3 κομμάτια γιατί είναι μικρά).
Μοιράζουμε αντίστοιχα και τη γέμιση σε 2 ή 3 μέρη και απλώνουμε το αντίστοιχο μέρος επάνω στο φύλλο.
Κλείνουμε το καλτσόνε όπως και τα τυροπιτάκια χρησιμοποιώντας λίγο νερό για να "κολλήσει" η ζύμη και διπλώνοντας τις άκρες για να γίνει όμορφο.
Παίρνουμε το αβγό που έχουμε κρατήσει και το αραιώνουμε με ελάχιστο νερό.
Αλείφουμε το καλτσόνε και το πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι.
Βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου τα καλτσόνε και τα ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν (φυσικά ο χρόνος εξαρτάται από την κουζίνα αλλά και το μέγεθος των καλτσόνε).
Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα άλλα καλτσόνε.