Τα συγκεκριμένα μπισκότα είναι η πρώτη συνταγή για μπισκότα που έφτιαξα και... κατέληξαν σε επιτυχία, πάρα πολύ απλά και εύκολα.
Η ιστορία έχει ως εξής: πριν από δύο χρόνια περίπου, διαβάζοντας ένα ξένο περιοδικό για χειροποίητα μπισκότα σαν δώρο, θέλησα να φτιάξω κι εγώ, για να τα πάω σε μία φίλη που γιόρταζε. Βρήκα, λοιπόν, κάποιες συνταγές και τις δοκίμασα αλλά... οι προσπάθειες κατέληγαν πάντα άδοξα, μέχρι που... άκουσα μια συνταγή από την Ντίνα Νικολάου (ας με συγχωρήσει που δεν θυμάμαι πού ακριβώς την άκουσα, ίσως... στους "Νηστικούς Πράκτορες") για σαμπλέ μπισκότα βανίλιας.
Την επόμενη μέρα την δοκίμασα και από τότε δεν την αποχωρίζομαι! Και όχι μόνον δεν την αποχωρίζομαι αλλά επιπλέον έκανα και κάποιες μετατροπές για να δοκιμάσω να τους δώσω νέες γεύσεις. Ακόμη μια φορά, δεν με πρόδωσαν και πέτυχαν!!
Αυτή τη συνταγή σας δίνω σήμερα και σας διαβεβαιώνω ότι αξίζει να την δοκιμάσετε!
ΥΛΙΚΑ
Σαμπλέ βανίλιας
125 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο αβγού
220
γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες
Σαμπλέ σοκοβανίλιας
125 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο αβγού
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
3 κ.σ. τρούφα σοκολάτας
Σαμπλέ λεμονιού
125 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο αβγού
220 γρ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής
1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η διαδικασία και για τις τρείς γεύσεις είναι ίδια.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ, το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου και το χτυπάμε με τη ζάχαρη και το άρωμα (βανίλια ή ξύσμα λεμονιού) μέχρις ότου το μείγμα γίνει αφράτο.
Προσθέτουμε και τον κρόκο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Εάν ετοιμάζουμε τα σαμπλέ σοκοβανίλιας στη φάση αυτή προσθέτουμε και την τρούφα.
Τέλος, προσθέτουμε και το αλεύρι και χτυπάμε έως ότου να γίνει μια μπάλα μαλακής ζύμης .
Την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1cm περίπου, και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ή και περισσότερο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε με τα φορμάκια (κουπ πάτ) στα σχήματα που θέλουμε.
Ψήνουμε για 9-10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του μπισκότου (όσο πιο μεγάλα και χοντρά τα μπισκότα τόσο περισσότερο χρόνο υπολογίζουμε για το ψήσιμο).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν τα βγάζουμε από τον φούρνο τα μπισκότα μας είναι ακόμα μαλακά αλλά σκληραίνουν μόλις κρυώσουν.
Βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και να σκληρύνουν.
Βγάζουμε αμέσως από τον φούρνο και αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και να σκληρύνουν.
TIPS
Εάν θέλουμε, μπορούμε να τα στολίσουμε με γλάσο, που φτιάχνουμε με άχνη, νερό και χρώματα ζαχαροπλαστικής.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !