Μανούρι στο φούρνο με φράουλες: μια ιδιαίτερη γεύση, μια καταπληκτική επίγευση!


Το σημερινό επιδόρπιο έχει καταγωγή από μακριά...από την πόλη του Quebec στον μακρινό Καναδά, αν και είναι προφανές ότι η πραγματική του πατρίδα είναι η Γαλλία, μια και το τυρί που χρησιμοποιούν στη συγκεκριμένη συνταγή είναι το γνωστό brie. 
Βέβαια, παρόμοιο επιδόρπιο έχω γευτεί και σε εστιατόριο της Θεσσαλονίκης  με τυρί camembert, πριν από κάποια χρόνια, και η αλήθεια είναι ότι το λάτρεψα. Έτσι, σήμερα είπα να σας το παρουσιάσω αλλά σε μια πιο ελληνική μορφή, με το γνωστό μας μανούρι... που νομίζω ότι όχι μόνον δεν υστερεί σε τίποτα από το brie και το camembert αλλά ίσως και να υπερέχει σε γεύση (για τις δικές μου γευστικές προτιμήσεις).
Επιδόρπιο της τελευταίας στιγμής, αρκεί να υπάρχουν τα υλικά... μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με "κάποια παρέα"!
Ένα γλυκό εύκολο, γεμάτο γεύση και χρώμα... για να μας κεράσουν οι μανούλες χωρίς να κουραστούν ιδιαίτερα!!!
ΥΛΙΚΑ
400 γρ.μανούρι
300-400 γρ. φράουλες κομμένες σε κομμάτια
2-3 κ.σ. κονιάκ
5-6 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική
μερικά φύλλα μέντας για το γαρνίρισμα 
άχνη για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τις φράουλες, τις περιχύνουμε με το κονιάκ και τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για 20 λεπτά (ή και περισσότερο) ώστε να βγάλουν το ζουμί τους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου (είτε είναι στον αέρα είτε στις αντιστάσεις, δεν έχει σημασία)
Βάζουμε το μανούρι σε ταψάκι πυρέξ, ολόκληρο ή κομμένο στα τέσσερα.
Προσθέτουμε από πάνω τις φράουλες και αν θέλουμε λίγη μέντα ψιλοκομμένη (η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν το προτιμώ με τη μέντα).
Το βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά, έως ότου το μανούρι μαλακώσει και το γαρνίρουμε με μέντα.
Πασπαλίζουμε με άχνη (δεν είναι απαραίτητο)για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.
Εναλλακτικές προτάσεις
* Εάν θέλουμε, μπορούμε να σερβίρουμε το επιδόρπιο αυτό (μετά το ψήσιμό του) επάνω σε κρέπα ή κέικ βανίλιας που θα "μουσκέψει" από το σιρόπι της φράουλας με το κονιάκ.
Εάν θέλουμε μια ακόμα πιο έντονη γεύση, μπορούμε να το σερβίρουμε επάνω σε κέικ σοκολάτας.
* Εάν δεν έχουμε φρέσκες φράουλες ή εάν φτιάχνουμε το επιδόρπιο αυτό κάποια εποχή που δεν έχει φράουλες, μπορούμε να το κάνουμε με κατεψυγμένες φράουλες ή άλλα κόκκινα φρούτα ή ακόμα και με μαρμελάδα φράουλας που την έχουμε αραιώσει με κονιάκ. 
Καλή όρεξη!!
Tante Kiki
11 Comments
No