Μαρμελάδα με μήλα στάρκιν αρωματισμένη με κανέλα

Μπορεί η Χιονάτη να έπρεπε να αποφύγει το μήλο (αν και τελικά της βγήκε σε καλό :-)) αλλά εγώ, μια που είναι από τα φρούτα που λατρεύω είπα να χρησιμοποιήσω τα μήλα που είχα και έφτιαξα μια αρωματική αν και απλή μαρμελάδα με μήλα στάρκιν και άρωμα κανέλας.
ΥΛΙΚΑ 2-3 βάζα 
10 μήλα στάρκιν (είναι μήλα γλυκά)
3 1/2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 ξυλάκια κανέλας
χυμό από 1/2 λεμόνι
2 φλ. νερό ή χυμό πορτοκαλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα μήλα κάτω από τρεχούμενο νερό για να μην αλλάξει το χρώμα τους.
Βάζουμε τα κομμάτια μήλου σε κατσαρόλα μαζί με το νερό, την κανέλα και τη ζάχαρη.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα, περίπου 15-20 λεπτά.
Με το εργαλείο που κάνουμε πουρέ (φωτογραφία) πολτοποιούμε τα μήλα μέσα στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε την μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντάς της συνεχώς για να μην "πιάσει", με ξύλινη κουτάλα.
Λίγο πριν βγάλουμε από τη φωτιά προσθέτουμε και το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει ακόμη μια βράση.
Βγάζουμε την μαρμελάδα, την αφήνουμε για 5-6 λεπτά, να ξεκουραστεί και την βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα που τα γεμίζουμε μέχρι λίγο πιο κάτω από το καπάκι.
ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ εάν η μαρμελάδα μας ' έδεσε'
Υπάρχουν δύο τρόποι:
1- Βγάζουμε με τη ξύλινη κουτάλα λίγη μαρμελάδα και ρίχνουμε σε καθαρό πιατάκι. Εάν η μαρμελάδα κρατήσει το σχήμα της και δεν "απλώσει" τότε είναι έτοιμη.
2- Βγάζουμε με τη ξύλινη κουτάλα λίγη μαρμελάδα και ρίχνουμε σε καθαρό πιατάκι. Το βάζουμε στην κατάψυξη για 3-4 λεπτά και όταν το βγάλουμε κάνουμε με την κουτάλα μια γραμμή χωρίζοντας την μαρμελάδα στη μέση. Εάν τα δύο τμήματα της μαρμελάδας δεν ενώνονται τότε η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.
TIPS
* Μπορούμε να βάλουμε 3 φλ. ζάχαρη εάν τα μήλα μας είναι πολύ γλυκά ή 4 φλ. ζάχαρη εάν θέλουμε τη μαρμελάδα μας πιο γλυκιά.
* Επίσης μπορούμε, εάν δεν έχουμε το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ, να τρίψουμε από την αρχή τα μήλα στον χοντρό τρίφτη ή να τα πολτοποιήσουμε στο multi.
Επίσης, εάν θέλουμε μπορούμε, όταν πολτοποιήσουμε τα μήλα, να προσθέσουμε και 4 κ.σ. κονιάκ.
* Τέλος, μπορούμε να βάλουμε, όταν την έχουμε βγάλει από την φωτιά, και 2 βανίλιες για ακόμη περισσότερο άρωμα.

3 σχόλια:

  1. Λαχταριστή η μαρμελάδα σου και το χρώμα της υπέροχο! Στο σπίτι μας τρώμε μόνο σπιτικές μαρμελάδες κι η γεύση τους είναι πραγματικά ασύγκριτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως τις ζηλεύω αυτές τις αρωματικές μαρδελάδες! Δυστυχώς οι δικοί μου μόνο φράουλα και ροδάκινο τρώνε και χωρίς αρώματα φυσικά:(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρώτη την έφτιαξε η Λίνα και ζήλεψε η κόρη κι έγινε κι από μένα.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!