Mille-feuilles αρωματικής ομελέτας με κατίκι και ντομάτα... μεσογειακά καλοκαιρινό πιάτο


Καλοκαίρι στη Μεσόγειο και μάλιστα στην Ελλάδα! Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι καλύτερο; Νομίζω πως όχι...ή μάλλον, σίγουρα όχι. Ήλιος, θάλασσα, γεύσεις και αρώματα μοναδικά, χαρά και διασκέδαση (όλα ωραία όταν ξεχνάμε τα υπαρκτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά νομίζω ότι, τελικά, ίσως αυτά τα καλά μας βοηθούν να υπομένουμε τα δεινά που ζούμε.
Τέλος πάντων, γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Μα για να σας παρουσιάσω τη σημερινή μου πρόταση που είναι ένα πιάτο με άρωμα καλοκαιριού και μάλιστα μεσογειακού καλοκαιριού, για γεύμα ή για δείπνο, για μικρούς ή για μεγάλους με τη συνοδεία μπύρας ή λευκού κρασιού ή απλά αναψυκτικού... γιατί όχι μιας φρεσκοστυμμένης δροσερής λεμονάδας.
Τα υλικά απλά, καθημερινά αλλά το αποτέλεσμα που συνθέτουν μοναδικά αρωματικό και όταν το παρουσιάσουμε με λίγο πιο πρωτότυπο τρόπο, εεεεεε! τότε μπορούμε να το προσφέρουμε άνετα σε φίλους, σαν κυρίως πιάτο ή σαν ορεκτικό, που σίγουρα θα ενθουσιαστούν.
ΥΛΙΚΑ
4 αβγά
4 κ.σ. γάλα
1/3 μπέικιν (προαιρετικά)
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1 κολοκύθι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
1/2 φλ. κατίκι Δομοκού
1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες
Ελάχιστη ρίγανη ξερή (προαιρετικά)
Ελάχιστο βασιλικό ξερό (προαιρετικά)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. βούτυρο για το τηγάνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε το κολοκύθι με λίγο αλάτι σε ένα σουρωτήρι για 1 ώρα, ώστε να στραγγίσει.
Χτυπάμε καλά, μέχρι να αφρίσουν, τα αβγά με το γάλα και το μπέικιν.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε το κολοκύθι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Αφήνουμε να σωταριστούν για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντάς τα συνεχώς έως ότου μαραθούν.
Προσθέτουμε στο τηγάνι και τα αρωματικά.
Ρίχνουμε το μίγμα των χτυπημένων αβγών και αφήνουμε να τηγανιστεί η ομελέτα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.
Προσεκτικά, την βγάζουμε από το τηγάνι σε ένα μεγάλο πιάτο και την ξαναβάζουμε στο τηγάνι από την άλλη πλευρά με ελάχιστο ακόμα βούτυρο για να τηγανιστεί.
Μόλις πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα, την αποσύρουμε από την φωτιά και την βάζουμε σε πιατέλα για να μπορέσουμε να την κόψουμε σε τετράγωνα, στρογγυλά ή μακρόστενα κομμάτια (όπως μας αρέσει) ώστε να φτιάξουμε το mille-feuilles.
Όταν βγάλουμε την ομελέτα, βάζουμε για λίγο, χωρίς επιπλέον λιπαρή ύλη, τις φέτες ντομάτας και τις πασπαλίζουμε με ελάχιστη ρίγανη και βασιλικό.
Τις αφήνουμε για 2-3 λεπτά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.
ΣΥΝΘΕΣΗ
Βάζουμε το πρώτο κομμάτι ομελέτας, το αλείφουμε με κατίκι και από πάνω βάζουμε λίγη από την "σάλτσα" ντομάτας που έχουμε φτιάξει (δηλαδή τις φέτες ντομάτας που έχουν λιώσει).
Βάζουμε δεύτερο κομμάτι ομελέτας, κατίκι και ντομάτα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ομελέτα.
Γαρνίρουμε με λίγη ντομάτα, μια κουταλιά του γλυκού κατίκι και φύλλα φρέσκου δυόσμου.
TIPS
* Εάν θέλουμε την ομελέτα για κύριο πιάτο, την συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Φυσικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κατίκι με κάποιο άλλο τυρί ακόμη και κασέρι ή γραβιέρα που μας αρέσει.
* Ακόμη και κρύα, η συγκεκριμένη ομελέτα κρατάει τα υπέροχα αρώματά της και είναι μοναδική γευστική αλλά και οπτική απόλαυση.
Καλή όρεξη και να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, ακόμη κι αν έχουν έρθει απροειδοποίητα, γευστικά και οπτικά, μ' αυτό το καλοκαιρινό πιάτο.
Tante Kiki
7 Comments
No