Μίνι πιτούλες... στο λεπτό, για γλυκά ή αλμυρά σνακ!

Σήμερα το πρωί, μιας και δεν είχα πολλές δουλειές είπα να φτιάξω μικρά "αγγλικά ψωμάκια" με μια συνταγή που, εδώ και καιρό, βρήκα σε κάποια γαλλικό περιοδικό. 
Βέβαια, στο περιοδικό τα ονόμαζαν "english muffins" αλλά κάθε άλλο παρά muffins ήταν (ή τουλάχιστον αυτό που εμείς στην Ελλάδα ονομάζουμε muffins δηλαδή τα μικρά αλμυρά ή γλυκά κέικ).
Τί ήταν; Τίποτε άλλο από αυτό που εμείς ονομάζουμε "τηγανόπιτες ή τηγανόψωμα"! 
Ήταν όμως πανεύκολα, πολύ πετυχημένα, και εξαφανίστηκαν... "εν ριπή οφθαλμού", άλλα με βούτυρο και μαρμελάδα, άλλα με τυρί φιλαδέλφεια και φράουλες και άλλα πιο μεσογειακά με κατίκι, ντομάτα και ελιά.
ΥΛΙΚΑ για 12-15 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός τους.
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
15 ml ελαιόλαδο
220 ml γάλα χλιαρό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά και προσθέτουμε τελευταίο το γάλα χλιαρό (επάνω στη μαγιά).
Ζυμώνουμε ρίχνοντας ελάχιστο αλεύρι, σιγά σιγά στον πάτο του μπολ, για 10 λεπτά.
Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια αλλά ταυτόχρονα να είναι και μαλακή (όχι σφιχτή).
Μετά τα 10 λεπτά, βάζουμε το μπολ με τη ζύμη στον φούρνο, στους 35 βαθμούς, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάστηκαν 45 λεπτά για να είναι έτοιμη η ζύμη μου).
Όταν είναι έτοιμη, την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με την παλάμη τους χεριού μας.
Παίρνουμε στρογγυλό κουπ πατ ή ποτήρι με διάμετρο 7.5 εκατοστά (αν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο, απλά βγαίνουν λιγότερες πιτούλες) και κόβουμε τις πιτούλες.
Τις βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί και τις αφήνουμε στον φούρνο (πάλι στους 35 βαθμούς) για 1 1/2 ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Αλείφουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο (ή άλλη λιπαρή ουσία) και ψήνουμε για 4 λεπτά από κάθε πλευρά την κάθε πιτούλα.
Γίνονται καταπληκτικές  και μόλις κρυώσουν μπορούμε να τις κόψουμε στη μέση και να τις γαρνίρουμε με ό,τι "τραβάει η όρεξή μας" αλμυρό ή γλυκό, αλλά και σκέτες είναι υπέροχες!!!
Δοκιμάστε τις και θα με θυμηθείτε!! 
ΣΗΜ. Την επόμενη φορά που θα τις φτιάξω, θα δοκιμάσω να τις ψήσω στο φούρνο και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα κάνοντας update της συνταγής αυτής.
TIPS
* Μπορούμε να φτιάξουμε τις τηγανοπιτούλες αυτές και με αλεύρι ολικής άλεσης ή ακόμα καλύτερα αλεύρι Λήμνου που είναι κίτρινο αλεύρι για ψωμί ή και με μίγμα από αλεύρι γενικής χρήσης και καλαμποκάλευρο. Με κάθε τρόπο γίνονται υπέροχες και νοστιμότατες!!!
* Επίσης μπορούν να γίνουν σε μεγαλύτερο μέγεθος ή μακρόστενο σχήμα και να χρησιμοποιηθούν για σάντουιτς!

11 σχόλια:

  1. Kiki, your muffins look amazing!
    We have two kinds of muffins here in the UK- you're right!
    These are the kind we call English muffins :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thank you Anna! Your information is very usefull cause I didn't know for that sort of muffins. In Greece these are "tiganopites" :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. English muffins, ψωμάκια...και το κέικ αν το καλοσκεφτείς είδος ψωμιού είναι.
    Στον φούρνο τα φτιάξαμε παρέα με μια φίλη, σε διάφορους συνδιασμούς αλευριών, τα προτιμήσαμε με λευκό και καλαμποκάλευρο όπως και με πολύσπορο.
    Είναι πάρα πολύ νόστιμα με σκέτο βούτυρο αλλά αυτή είναι παιδική αγάπη, δεν ξεπερνιέται εύκολα!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δείχνουν υπέροχα και νοστιμότατα...Έχουν φουσκώσει κιόλας...Καλό βράδυ φίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν αντεχω αλλο...καθε φορα που σε διαβαζω θελω να φτιαξω τα παντα....τα περιγραφεις τοσο "νοστιμα"....μμμμμμμμ...ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΜΗ ΚΑΝΩ???ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΡΓΑ...ΜΜΜΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ααααχχ νομιζω οτι εσενα θα εχω προβλημα τι ωραια συνταγη που φαινεται κ αυτη!!!χαχα αστεευομαι ο υπαρχει ενα ωραιο blog τ www.bloglovin.com στο οποιο γραφεσαι κανεις προσθηκη τα blogs που θελεις και καθε φορα που κανει καποιο καινουρια αναρτηση στηνεμφανιζει κ δεν χρειαζεται να μπαινεις σε ενα ενα !!!καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική μου αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι τα ψωμάκια αυτά τα λένε scones!
    Πάντως στο όνομα δεν πρόκειται να κολλήσουμε, όπως και να τα λένε φαίνονται λαχταριστά!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σας από την βροχερή Θεσσαλονίκη. Χαίρομαι που σας άρεσαν τα ψωμάκια.
    Έλενά μου, όπως μου έγραψε η Anna που ζει στο Λονδίνο (δες το πρώτο σχόλιο)είναι πράγματι αυτό που αυτοί λένε english muffins και δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε με τα american muffins που είναι τα μικρά κέικ. Τα scones είναι διαφορετικά σε υφή. Είδες τελικά, τί μαθαίνουμε λόγω μπλογκ: λεπτομέρειες που όμως κάνουν την διαφορά.
    Πολλά φιλιά και καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όπως και να τα λένε αυτά τα ψωμάκια είναι υπέροχα!! θα δοκιμάσω να τα ψήσω στο φούρνο.
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όρεξη να χουμε να τα φτιάχνουμε και να τα γευόμαστε...αλλά στην ζυγαριά μετά να μην (κοιτιώμαστε) πλησιάζουμε Κική μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλέ τι με βάζεις και κάνω βραδιάτικα... Τα έβαλα μπρος απλά επειδή είναι αργά, θα τα αφησω να φουσκώσουν μόνα τους

    άντε μπας κ φαει τίποτα το μωρο που τα έχει κόψει όλα.. :-(

    Φιλάκια, από άλλη μια Θεσσαλονικιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!