Η αδυναμία μου στις κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης δεν κρύβεται... τις χρησιμοποιώ πάρα πολύ και σε πάρα πολλά πιάτα, ορεκτικά, συνοδευτικά, κυρίως πιάτα, σάλτσες, σαλάτα... Η σάρκα τους είναι τόσο μεστή όσο και η γεύση τους, ξεφλουδίζονται εύκολα ακόμη και χωρίς να είναι ζεματισμένες, το άρωμά τους ενεργοποιεί την όσφρηση και το χρώμα τους είναι σαν να ξεπήδησαν από πίνακα ζωγραφικής.
Μια από τις συνταγές που έχω χρησιμοποιήσει αυτές τις υπέροχες και ελληνικότατες πιπεριές είναι και η σάλτσα για κεφτεδάκια (μπαλάκια κιμά) με πατάτες στην κατσαρόλα.
ΥΛΙΚΑ
για τα κεφτεδάκια
500 γρ. κιμά (1/2 μοσχαρίσιο και 1/2 χοιρινό)
6 φρυγανιές πολτοποιημένες ή 6 κ.σ. γαλέτα
1 καρότο πολτοποιημένο
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 αβγό
2 κ.σ. γιαούρτι
1 κ.γλ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. βιο-σκόρδο ΙΝΔΙΑ
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
5-6 πατάτες κομμένες
για τη σάλτσα
1 1/2 βάζο ψημένες πιπεριές Φλωρίνης
2 ντομάτες ώριμες
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλ. του καφέ κόκκινο ξηρό κρασί
3 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
για τα κεφτεδάκια
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.
Τα πλάθουμε σε μετρίου μεγέθους μπαλάκια και τα αφήνουμε στο μπολ.
Κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια ή χοντρές κυδωνάτες φέτες
για τη σάλτσα
Βάζουμε τις πιπεριές, τις ντομάτες και το σκόρδο στο multi και τα πολτοποιούμε.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε για λίγο απ' όλες τις πλευρές.
Τα σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μέχρις ότου το κρασί εξατμιστεί (προσοχή όταν ρίχνουμε το κρασί για να μην καούμε).
Προσθέτουμε το μηλόξιδο και το μείγμα από τις πολτοποιημένες πιπεριές, ντομάτες και σκόρδο, το μαϊντανό, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο.
Βάζουμε και 1 1/2 ποτήρι νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου, προσέχοντας να αναπληρώνουμε το νερό όποτε κοντεύει να τελειώσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μείνει το φαγητό με το σάλτσα του (χωρίς επιπλέον νερό).
Σερβίρουμε χλιαρό και απολαμβάνουμε όλη τη γεύση της πιπεριάς Φλωρίνης.
TIPS
* Μπορούμε, αντί για έτοιμες ψημένες πιπεριές σε βάζο, να ψήσουμε στο γκριλ 6-7 πιπεριές Φλωρίνης, να τις κλείσουμε σε σακούλα τροφίμων μέχρι να κρυώσουν και να τις ξεφλουδίσουμε.
*Μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό με μερικές κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι.
* Εάν θέλουμε να κάνουμε πιο "απαλή" τη γεύση της πιπεριάς στη σάλτσα, δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε 1 φλ.του τσαγιού κρέμα γάλακτος και να την αφήσουμε να πάρει μια βράση.