Μπεζεδάκια - mignardises με καφέ, για κεράσματα ή απλά για μια μικρή δόση γλύκας!

Με τη μαρέγκα παλιότερα... είχα ένα θέμα. Δεν μπορούσα με τίποτε να την πετύχω παρά τις εντατικές προσπάθειες που έκανα! Το γιατί δεν το ξέρω... ίσως δεν με ήθελε η μαρέγκα, χαχαχα!
Σκεφτείτε ότι, μαρέγκες είχαμε κάνει και στο σεμινάριο και όταν δοκίμασα να φτιάξω μόνη μου... πάλι απέτυχα και ο pastry chef που μας έκανε το σεμινάριο, όταν το συζήτησα μαζί του, δεν μπορούσε να καταλάβει το γιατί.
Πάνω, λοιπόν, που έλεγα να παραιτηθώ από την προσπάθεια γιατί η μαρέγκα... με μισεί κι ότι είμαι η μόνη στον κόσμο που δεν μπορεί να φτιάξει καλή μαρέγκα, είδα μια συνταγή για γρήγορη λεμονόπιτα με μαρέγκα, στην εκπομπή "Νηστικοί Πράκτορες". Η κυρία που την έφτιαχνε (καλεσμένη της Ντ. Νικολάου) είπε ότι έβαζε τη ζάχαρη ζεστή μέσα στο χτυπημένο ασπράδι.
Φυσικά, δοκίμασα αυτή την τεχνική αμέσως και η μαρέγκα μου... έγινε καταπληκτική!!!! Στην αρχή, ως δύσπιστη, σκέφτηκα ότι αυτό θα πει τύχη... αλλά όσες φορές κι αν έκανα το πείραμα , η μαρέγκα μου έγινε καταπληκτική... σφιχτή, γυαλιστερή και τέλεια!!!
Σήμερα σας παρουσιάζω τα πρώτα μαρεγκάκια που έφτιαξα, με γεύση καφέ (θα φτιάξω κι άλλα πολλά τελικά) και βέβαια προσθέτοντας τη ζάχαρη ζεστή.
ΥΛΙΚΑ
2 ασπράδια αβγών
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ
2 σταγόνες λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αφήνουμε τα ασπράδια εκτός ψυγείου για 1 ώρα πριν την χρήση τους.
Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, στον φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 8 λεπτά.
Αρχίζουμε να χτυπάμε τα ασπράδια σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτοντας το λεμόνι.
Μόλις βγάλουμε τη ζάχαρη από το φούρνο, ενσωματώνουμε σ' αυτή και τον καφέ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον καφέ, αργά και "σαν βροχή", κρατώντας σηκωμένο το αντικολλητικό χαρτί, ενώ το μίξερ συνεχίζει να χτυπάει το μίγμα.
Η μαρέγκα, σε λίγο, γίνεται κάτασπρη, σφιχτή και γυαλιστερή.
Είναι έτοιμη όταν σηκώνοντας το μίξερ, στέκεται "μυτούλα".
Βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής και βγάζουμε τα σχέδια που θέλουμε, σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Εν τω μεταξύ, ο φούρνος έχει κρυώσει και όταν είναι σε θερμοκρασία 70-80 βαθμούς Κελσίου, τα ψήνουμε για 2.5 ώρες.
Ξέρω, βέβαια, ότι οι περισσότεροι έχετε φτιάξει μπεζεδάκια και μάλιστα πετυχημένα, αλλά να...  ήθελα... να δώσω τη συνταγή και την τεχνική που με βοήθησε να τα πετύχω κι εγώ και να σας δείξω τα πρώτα δικά μου.

8 σχόλια:

  1. Και πολύ καλά έκανες που μας τα έδειξες! Απολύτως πετυχημένα και να προσθέσω πως μου αρέσει η προσθήκη του καφέ, δίνει μια πιο "πικάντικη" γεύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Κική, έγιναν πολύ ωραία και λαχταριστά. Παίρνω βέβαια κέρασμα και φεύγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. υπέροχα!!!! αχ πάλι μου άνοιξες την όρεξη....

    www.zizibloom.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνονται υπέροχα κά λατρεύω τους μπεζέδες και έτσι μίνι που είναι αυτοί στη θέση σου θα άρχιζα και δε θα τελείωνα...να τους τρώω εννοείται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια έγιναν τα μαρεγκάκια.
    Και με το άρωμα καφέ μου αρέσουν ακόμα περισσότερα.
    Είδες? Ο επιμένων...νικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Deihnoun apithana se emfanisi,me tin prosthesi tou kafe kai se gefsi..Kalo weekend:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εγώ την ίδια σχέση έχω με τη μαρέγκα! Μακριά και αγαπημένοι! Λες να φταίει η ζάχαρη; Θα με κάνεις να ξαναδοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα έφτιαξα πρώτη φόρα για να δοκιμάσω αν μπορώ να τα φτιάξω ως γλυκό για την βέπτιση της Χαράς. Τα φοβόμουν αλλά ήμουν τυχερή και τα πέτυχα. Θα τα δοκιμάσω και με καφέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!