Φλωμάρια Λήμνου με σάλτσα τόνου


Η Λήμνος έχει τις γεύσεις της που αποτελούν μοναδική γευστική πρόκληση για όσους δεν τις γνωρίζουν.Όλα τα προϊόντα της, ακολουθούν την μακραίωνη παράδοση ενός νησιού που βάσιζε την επιβίωσή του στα ντόπια προϊόντα. Οι βασικές βιοποριστικές ασχολίες των Λημνιών ήταν ανέκαθεν η κτηνοτροφία, η αμπελουργία και η καλλιέργεια σιτηρών. 
Τα φλωμάρια είναι χειροποίητα ζυμαρικά με αγνά ντόπια υλικά. Οι νοικοκυρές της Λήμνου τα παρασκευάζουν ακόμη και σήμερα μόνες στο σπίτι όπως τις δίδαξαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες τους, ωστόσο κατασκευάζονται και από βιοτεχνίες τις περιοχής και πωλούνται σε όλα τα καταστήματα του νησιού.
Στη Θεσσαλονίκη, βρίσκω τα φλωμάρια σε κάποιο μαγαζάκι με τοπικά προϊόντα που παρά το μικροσκοπικό μέγεθός του διαθέτει μιαν απίστευτη ποικιλία από υψηλής ποιότητας προϊόντα που δεν βρίσκω εύκολα (εκτός από τα φλωμάρια, εκεί βρίσκω το αγαπημένο μου τυρί "Μελίχλωρο" αλλά και ρακόμελο, και προϊόντα με blueberry της Δράμας και πολλά άλλα ιδιαίτερα προϊόντα).
Τέλος πάντων, τα φλωμάρια είναι από τα αγαπημένα μου ζυμαρικά και στον τόνο δεν λέω σχεδόν ποτέ όχι.Η σημερινή συνταγή είναι απλή, νόστιμη με υλικά της ευλογημένης ελληνικής γης και ταχύτατη στην εκτέλεσή της. 
ΥΛΙΚΑ
1/2 πακέτο ζυμαρικά φλωμάρια (ή ό,τι άλλο θέλουμε)
1 καρότο τριμμένο στο τρίφτη
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 ντομάτες ψιλοκομμένες
300-400 γρ. τόνο σε νερό
1 κ.σ. κάπαρη (προαιρετική)
1/2 ποτηράκι ούζο (προαιρετικό)
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
Πιπέρι τρίχρωμο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βράζουμε τα φλωμάρια σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας (10 λεπτά).
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη πιπεριά Φλωρίνης, το τριμμένο καρότο, το σκόρδο και τα αφήνουμε 3-4 λεπτά να σωταριστούν.
Σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, την κάπαρη, τη ζάχαρη, το πιπέρι, το μαϊντανό και 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό.
Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε και τον τόνο.
Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να τελειώσει το νερό της.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη και τη ρίχνουμε επάνω στα φλωμάρια ή βάζουμε τα φλωμάρια μέσα στην κατσαρόλα και αφού ανακατέψουμε καλά, τα σερβίρουμε.
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι (αν κι εμένα μου αρέσει να τα πασπαλίζω με τριμμένο Μελίχλωρο Λήμνου που έχει μια μοναδική γεύση). 
                                                 Καλή όρεξη!!!

7 σχόλια:

  1. Γευστικότατο το φαγάκι σου Κική μου!
    Τα φλωμάρια (δεν είχα ξανακούσει το όνομα αυτό) μοιάζουν πολύ με τα λινγκουίνι, όπως βλέπω το σχήμα τους.
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πεντανόστιμο το φαγητό σου. Η κάπαρη πάει τέλεια με τα θαλασσινά και το ουζάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είχα την τύχη να πάω στη Λήμνο αρκετές φορές κι έχω δοκιμάσει σπιτικά φλωμάρια αλλά και πολλές άλλες νοστιμιές. Σπάνια πάω στο ίδιο μέρος αλλά στη Λήμνο θέλω να ξαναπάω.
    Σάλτσα με τόνο φτιάχνω αλλά αυτή με την κάπαρη θα τη δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική βάζω το ούζάκι...βάζεις τα φλωμάρια...???...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μμμμ Κικη μου τι νοστιμια ειναι αυτη???Δεν εχω παει στην Λημνο αλλα τα φλωμαρια νομιζω πως ειναι ενας απο τους λογους που θα επρεπε να παω συντομα...χιχιχιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχο το φαγάκι σου...δεν έχω ξανακούσει κι εγώ τα φλωμάρια..φαίνονται καταπληκτικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλες,με συγχωρείτε που απαντώ έτσι καθυστερημένα αλλά μέχρι την Κυριακή τρέχω με τις εξετάσεις των μαθητών μου και ανοίγω το laptop περιστασιακά και για ελάχιστο χρόνο!!

    Έλενά μου, η διαφορά τους είναι ότι τα φλωμάρια έχουν μια καταπληκτική τυρένια επίγευση!

    manousina μου εμένα η σάλτσα αυτή μου αρέσει και χωρίς την κάπαρη αλλά μ' αυτή γίνεται πιο πικάντικη.

    Ξανθή μου δεν είναι καταπληκτικά τα φλωμάρια;

    SpIrToKoYto μου, βάζω όσα φλωμάρια θέλεις!!

    Lefkothea και Eva Z. αν βρείτε φλωμάρια δοκιμάστε τα είναι υπέροχα!! Φυσικά και η Λήμνος είναι πανέμορφη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!