Γλυκό ψωμί με τσάι, καρύδια, σταφίδες και κολοκυθόσπορο


Πράσινο τσάι, σταφίδες, καρύδια, κολοκυθόσπορος! Τέσσερα υλικά, τέσσερα στηρίγματα καλής υγείας και τα τέσσερα σ' ένα γλυκό ψωμάκι που συνοδεύει με απίστευτη νοστιμιά το γάλα, το τσάι, τον καφέ. Αυτό το γλυκό, χειμωνιάτικο ψωμί τριγυρνούσε από καιρό στο μυαλό μου! Γιατί όχι;;;  Μια και μόνον φέτα του χαρίζει τόση νοστιμιά και τόση γεύση! Μια και μόνον φέτα του χαρίζει ενέργεια αλλά και θρεπτικά συστατικά που μόνον καλό μπορούν να κάνουν στον οργανισμό  μας ειδικά τώρα το χειμώνα που, λόγω καιρού, χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε το κρύο των τελευταίων ημερών. Θα μου πείτε... το καλοκαίρι δεν τρώγεται;;; Θα σας απαντήσω.... -Τρώγεται αλλά δεν νομίζετε κι εσείς ότι τα συστατικά του είναι μάλλον φθινοπωρινά ή χειμωνιάτικα;;
Άρωμα τσαγιού και μάλιστα πράσινου, ανακατωμένο με κανέλα και γλυκάνισο ξυπνάει τις αισθήσεις. Τα καρύδια και οι σταφίδες με τα τόσα θρεπτικά τους συστατικά έρχονται να συμπληρώσουν το σκηνικό της υγείας και ο κολοκυθόσπορος (ο γνωστός μας πασατέμπος) χαρίζει μιαν άλλη νότα στο ψωμί.
Το αποτέλεσμα;;; Μια γλυκιά νοστιμιά που είναι και χορταστική, και υγιεινή και αρωματική. Η γρήγορη μαρμελάδα μήλου, που διαβάσατε εχθές του πάει περίφημα!!! Αφήστε τα να στολίσουν το τραπέζι σας κι εκείνα με τη σειρά τους θα σας χαρίσουν υγεία και νοστιμιά χειμωνιάτικη! Κι όσο για το μπαχάρι που το έχουμε συνηθίσει σε αλμυρά πιάτα...δοκιμάστε το στο ψωμάκι και θα καταλάβετε τί εννοώ!
ΥΛΙΚΑ
450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
150 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
120 γρ. ζάχαρη (εάν θέλουμε πιο γλυκό προσθέτουμε κι άλλα 20 γρ.)
100 γρ. σταφίδες ξανθές (ή μαύρες)
2 φακελάκια μαγιά ξηρή (18 γρ.)
3 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
50 γρ. καρύδια
30 γρ. ωμό κολοκυθόσπορο
1/2 κ.γλ. μπαχάρι
1 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα αλάτι
270-310 γρ. τσάι πράσινο ORIENΤ (με κανέλα και γλυκάνισο)


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο multi τα καρύδια και τον κολοκυθόσπορο και τα θρυμματίζουμε.
Ζεσταίνουμε 350 γραμμάρια νερό και βυθίζουμε 1 φακελάκι από πράσινο τσάι ORIENT για 4-5 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το φακελάκι και αφήνουμε το τσάι να γίνει χλιαρό. 
Χωρίζουμε τα 50 γραμμάρια από το τσάι για να "βρέξουμε" την επιφάνεια του ψωμιού μας λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα δύο είδη άλευρου, το αραβοσιτέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο,  τα θρυμματισμένα καρύδια και κολοκυθόσπορο, την ξηρή μαγιά και τις σταφίδες.
Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό τσάι αρχίζοντας το ζύμωμα.
Ζυμώνουμε προσθέτοντας, εάν χρειαστεί, λίγο ακόμη τσάι έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζονται περίπου 2-3 ώρες).
Για πιο γρήγορα, ζεσταίνουμε το φούρνο στους 35 βαθμούς και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη και πάλι μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται 1-1.5 ώρα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Ξαναζυμώνουμε για 1-2 λεπτά τη ζύμη.
Καλύπτουμε μια φόρμα 26-28 εκατοστά διάμετρο με αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε τη ζύμη μας.
Την αφήνουμε και πάλι να φουσκώσει για 45-60 λεπτά, περίπου.
Αφού φουσκώσει και πριν βάλουμε το ψωμάκι μας στο φούρνο, το αλείφουμε με λίγο αραβοσιτέλαιο (χρησιμοποιώντας ένα πινέλο).
Ψήνουμε για 45 λεπτά και μετά, βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και αφού το αλείψουμε με λίγο τσάι το ξαναβάζουμε για ψήσιμο άλλα 5-7 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αλείφουμε με τσάι ακόμη μια φορά.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το βγάλουμε από τη φόρμα.
Tante Kiki
24 Comments
No