Μια μεσογειακή μαρμελάδα με λαχανικά και φρούτα


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Τί λέτε θέλετε να γλυκαθούμε λίγο; Ελάτε μαζί μου σας έχω έκπληξη!! :)
Χειμώνας - Άνοιξη - Καλοκαίρι! Τρείς εποχές, τρείς γεύσεις! Δύο λαχανικά κι ένα φρούτο συμπορεύονται για να φτιάξουν τη διάθεσή μας αυτό το καλοκαίρι με μια μοναδική μαρμελάδα! Ιδιαίτερη και καθόλου συμβατική! Μας πειράζει; Προσωπικά καθόλου! Η φαντασία έχει τη δική της μοναδική δύναμη που οδηγεί σε δρόμους μακρινούς, καινούργιους, γεμάτους πρόκληση! Που διευρύνει τους γευστικούς ορίζοντες αλλά κι αυτούς του νου όταν την αφήνουμε να μας καθοδηγεί χωρίς στεγανά! Όταν η αντισυμβατικότητα κυλά στις φλέβες μας  πάντα μας πήγαινε ένα βήμα πιο πέρα!
Αυτή τη φορά, καρότο, ντομάτα και ροδάκινο μαζί με δεντρολίβανο και βασιλικό συμπορεύτηκαν σ' ένα γευστικό πείραμα που, αν και ελαφρώς αγχωτικό ως προς το αποτέλεσμα, απεδείχθη χρήσιμο γνωστικά και υπέροχο γευστικά! Μεσογειακές γεύσεις, χρώματα κι αρώματα μπλέχτηκαν στην κατσαρόλα κι όταν υποδέχθηκαν και το κονιάκ... μέθυσαν όλα μαζί κι αποφάσισαν να μας χαρίσουν την υπέρτατη και τόσο ιδιαίτερη νοστιμιά τους! 
Μια μαρμελάδα που, αν και την ξεκίνησα σε μια έμπνευση της στιγμής, την ...φοβήθηκα! "Θα την πετάξω" σκέφτηκα! "Ντομάτα, καρότο, ροδάκινο...ως εδώ καλά, αλλά βασιλικός και δεντρολίβανο κι ύστερα εκείνο το κονιάκ..." "Τί μαρμελάδα φτιάχνεις;" ακούστηκε η γνώριμη φωνή της μαμάς που εμφανίστηκε απρόσμενα στην πόρτα της κουζίνας. "Αααα, ροδάκινο..." ακούστηκε ψεύτικη η δική μου φωνή να απαντά. "Θα τη δοκιμάσεις!" προσπάθησα να πείσω... εμένα ή εκείνη... άγνωστο! Η μαρμελάδα έβραζε κι εγώ ανακάτευα... τα αρώματα ξεχείλιζαν κι εγώ πρόσθετα κονιάκ... ώσπου... το κινητό χτύπησε κι εγώ έτρεξα στο γραφείο όπου βρισκόταν. Δύο, τρία λεπτά και ..."Έδεσε, είναι έτοιμη!" ακούστηκε η ανυπόμονη μαμά από την κουζίνα. "Έτρεξα και τότε την είδα! Το κουτάλι γεμάτο από την χρυσόξανθη μαρμελάδα κατευθυνόταν στο στόμα της και ...ωωωωχχχχ... σκέφτηκα!! Να κι ο λιχούδης γευσιγνώστης... "Μμμμμμ! ωραιότατη αλλά δεν είναι ροδάκινο... τί έβαλες μέσα;;;" 
Άντε τώρα εσύ να εξηγήσεις και να πείς!!! χαχαχα Φυσικά, το είπα!! Αλλά εκείνη επέμενε... "έγινε πολύ ωραία!!". Συμπέρασμα, το πρώτο τεστ... οκ! Πάμε για το δεύτερο στους πιο δύσκολους του τριωρόφου... τις μικρές κυρίες και τον αντρικό πληθυσμό!! :) Η μαρμελάδα πέρασε τα τεστ!!! Προς μεγάλη μου έκπληξη και ικανοποίηση (σαν γύφτικο σκεπάρνι καμάρωνα με την ιδέα μου!!) άρεσε σε όλους! 
Συμπέρασμα... μπήτε στην κουζίνα, χαλαρώστε κι αφήστε τη φαντασία σας να αυτοσχεδιάσει... στο κάτω κάτω μεσογειακό καλοκαίρι έχουμε... γιατί όχι;;;  
ΥΛΙΚΑ
650 γρ. πολτός από 3 μέτριες ντομάτες, 2 μέτρια καρότα και 4 μέτρια ροδάκινα 
550 γρ. ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
2 φύλλα βασιλικού *
1 μικρό κλαδάκι δεντρολίβανου*
2 βανίλιες
χυμό από μισό λεμόνι 
150 ml κονιάκ (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αγοράζουμε ντομάτες σφιχτές για να μην έχουν πολλούς σπόρους και να μην μυρίζουν σάλτσα.
Ξεφλουδίζουμε πρώτα τις ντομάτες αφαιρώντας (αν θέλουμε) κάποιους σπόρους. Μετά πολτοποιούμε τις ντομάτες, τα καρότα και τα ροδάκινα στο multi.
Θέλουμε ο πολτός να είναι γύρω στα 650 γρ.
Βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τον βασιλικό, το δεντρολίβανο και τη βανίλια.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για 8-10 λεπτά και αφαιρούμε το δεντρολίβανο και τον βασιλικό έτσι ώστε το άρωμά τους να είναι διακριτικό.
Για πιο έντονο άρωμα τα αφήνουμε στη μαρμελάδα περισσότερο χρόνο.
Βράζουμε τη μαρμελάδα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και μόλις δούμε ότι αρχίζει να δένει προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το κονιάκ.
Αφήνουμε να βράσει για άλλα 10 λεπτά και μετά ελέγχουμε το δέσιμό της.
Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα και ρίχνουμε σε ένα κρύο πιατάκι. 
Σέρνουμε το κουτάλι και χωρίζουμε τη μαρμελάδα σε δύο μέρη που αν δεν ενωθούν μας δείχνουν ότι είναι έτοιμη "δεμένη".
Γεμίζουμε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα, κλείνουμε καλά το καπάκι και  τοποθετούμε τα βάζα επάνω σε μια πετσέτα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
* Για πιο συμβατικό άρωμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το δεντρολίβανο και τον βασιλικό με βανίλια και αμπαρόριζα αλλά και με κανέλα.
Tante Kiki
27 Comments
No