Cheesecake με crème fraîche και καραμελωμένες φράουλες

Ελεγεία της γεύσης! Αλήθεια τί είναι η γεύση και πώς επηρρεάζει την καθημερινότητά μας; Μπορεί ένα γλυκό να μας φτιάξει έστω και πρόσκαιρα τη διάθεση; Αλλά ας τα πάρουμε ένα ένα...
Η γεύση είναι μια εγκεφαλική διεργασία που οφείλεται στους νευρώνες λένε οι επιστήμονες... και ποια είμαι εγώ που θα το αμφισβητήσω!! Παρ' όλα αυτά, μήπως είναι και ένας τρόπος έκφρασης του ψυχισμού μας;; Πιθανολογώ πως ναι! Οι επιστήμονες επίσης λένε ότι η γλυκιά γεύση είναι "εγγεγραμμένη" στο ανθρώπινο γονιδίωμα και συνέβαλε στην εξέλιξη του ανθρώπου... έτσι εξηγείται γιατί δεν μπορώ χωρίς γλυκό (έστω κάτι ελάχιστο, βρε αδερφέ!!) ούτε μια εβδομάδα (εντάξει 1-2 μέρες το αντέχω ...μετά είναι το πρόβλημα!!). χαχαχα
Από την άλλη, ο κάθε άνθρωπος "γεύεται" με τον δικό του τρόπο σε διάφορες διαβαθμίσεις... έχει δηλαδή και η γεύση προσωπικότητα! Η δική μου προσωπικότητα γεύσης είναι κυρίως "γλυκιά" αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί είμαι "κολλημένη" με τα γλυκά. Αλλά είναι και κόκκινη και μην πάει ο νους στα πολιτικά (!!!), καλύτερα να πάει στις ...φράουλες που όσο υπάρχουν, είτε στο εμπόριο είτε στα φυτά του κήπου μας, εγώ αρνούμαι να καταναλώσω άλλο φρούτο!!! Μετά "επιτίθεμαι" στα κεράσια και τελειώνω το καλοκαίρι με ...καρπούζι... απίστευτη γενοκτονία υφίστανται τα καρπούζια από μένα!! χαχαχα
Αν και η δική σας προσωπικότητα γεύσης είναι γλυκιά, ελάτε να δούμε σήμερα ένα γλυκό που είναι παραλλαγή ενός από τα cheesecake του Στ. Παρλιάρου. Εύκολο και εμπλουτισμένο στην κρέμα του με τη σπιτική crème fraîche και τις καραμελωμένες φράουλες είναι μια δροσερή πανδαισία όλο νοστιμιά!!!  Δεν χρειάζεται ζελατίνη γιατί στέκεται στο ύψος των περιστάσεων... αρκεί να μην μείνει πάνω από 40 λεπτά εκτός ψυγείου ή σε πολύ ζεστό περιβάλλον και να έχει παγώσει καλά. Απλό, νόστιμο και εύκολο, αναδεικνύει το φρούτο της εποχής με τον καλύτερο τρόπο. Φτιάξτε το από την προηγούμενη μέρα για να είναι ακόμα καλύτερο και, αν θέλετε, χρησιμοποιήστε αυτά τα πολυδημητριακά μπισκότα που ξεφεύγουν από τη γνωστή εκδοχή με τα digestive και είναι εξίσου υγιεινά!!
ΥΛΙΚΑ για 20εκ. διάμετρο
Για τη βάση
320 γρ. μπισκότα με 4 δημητριακά και muesli, θρυμματισμένα
160 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
Για την κρέμα
500 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. crème fraîche (η συνταγή για σπιτική είναι ΕΔΩ)
80-90 γρ. άχνη
2 βανιλίνες
Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
Για τις φράουλες
500 γρ. φράουλες κομμένες + 50 ml νερό
120 γρ. ζάχαρη άσπρη 
1 βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη βάση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Τα ζυμώνουμε ώστε να πάει παντού το βούτυρο και μετά τα στρώνουμε στη φόρμα ή στο τσέρκι που θα χρησιμοποιήσουμε.
Πιέζουμε με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού ή με το μικρό ρολό ζύμης για να ισιώσει η βάση και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε στο μίξερ το τυρί κρέμα με την άχνη και το χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, την crème fraîche, το ξύσμα λεμονιού και τις βανιλίνες.
Χτυπάμε το μείγμα για μερικά λεπτά έτσι ώστε να έχουμε μια σφιχτή κρέμα που κρατάει τις κορυφούλες της όταν σηκώνουμε το εξάρτημα του μίξερ.
Απλώνουμε την κρέμα στη βάση των μπισκότων και βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο για μια νύχτα ή τουλάχιστον για 4-5 ώρες.
Για τις φράουλες
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τις κομμένες φράουλες με 50ml νερό και τις αφήνουμε να ζεσταθούν μέχρι να αρχίσουν να βράζουν.
Ταυτόχρονα, βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη και την αφήνουμε μέχρι να λιώσει και να πάρει ένα καστανό χρώμα που μας δείχνει ότι έγινε καραμέλα.
Προσθέτουμε τις ζεστές φράουλες και τη βανίλια στην καραμέλα και ανακατεύουμε γρήγορα με μαρίζ σιλικόνης.
Αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά έτσι ώστε να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

34 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική με την ωραία και δροσερή σου πρόταση!
    Μα πόσες ιδέες μας έχει δώσει για να χρησιμοποιήσουμε creme fraiche και sour cream!
    Ειδικά στα cheesecake -στα οποία περιττό να πω ότι έχω τεράστια αδυναμία- ταιριάζει άψογα η ξινούτσικη γεύση της.
    Και με τις φράουλες από πάνω, δείχνει άψογο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ερμιόνη μου... χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι νοστιμότατο και με την crème fraîche απογειώνεται!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Βρε Κική μου τι υπέροχο cheesecake έκανες! Και χωρίς προσθήκη ζελατίνης (δεν είμαι φαν του είδους και γενικά προτιμώ να μην την χρησιμοποιώ αν αυτό είναι δυνατόν). Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Αμαλία όπου μπορώ δεν την χρησιμοποιώ, την αποφεύγω!!! Δοκίμασέ το αξίζει!!

      Διαγραφή
  3. Θαυμάζω και ξαναθαυμάζω την πρώτη φωτογραφία σου η οποία πολύ επιτυχημένα μας εισάγει στον φανταστικό κόσμο της ζαχαροπλαστικής σου!Μας προϊδεάζει για την πρόταση που ακολουθεί φροντίζοντας να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα!Δηλαδή αυτό που σε λίγα λεπτά,αν δεν σύρεις το βλέμμα σου από το γλύκισμα,αρχίζουν να τρέχουν τα σάλια!
    Μπράβο Κική μου ,για μια ακόμα φορά,για το άρτιο αποτέλεσμα ενός υπέροχου γλυκού!!!!!Το φραουλένιο σιρόπι που ρέει΄΄ατίθασσα΄΄στα πλαϊνά του γλυκού ,η απόλυτη οπτική απόλαυση!
    Φιλιά πολλά,πολλά Κική μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Φωτεινή μου που σου άρεσε η φωτογραφία γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν αφιερώνω πολύ χρόνο λόγω έλλειψής του!!! Το γλυκό αξίζει με τις καραμελωμένες φράουλες μια που το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό με την μαρμελάδα και τη σάλτσα φράουλας!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Nαι, ναι, ναι!! Γιουπιιιι!! Εννοειται να μου στειλεις γλυκο Κικιτσα μου -μηπως το πιο πανω που φαινεται ΥΠΕΡΟΧΟ κ δροσερο με την παχυα του κρεμα??? χεχεχε- κ ο,τι αλλο καλο απο τα χερακια σου!..αλλωστε σου εχω τυφλη εμπιστοσυνη!! Ποσο καμαρωτες δειχνουν οι φραουλες πανω στην παχουλη κρεμα?! Υπεροχο γλυκο εφτιαξες! Οι φωτογραφιες κ παλι τα λενε ολα! Συγχαρητηρια Κικιτσα μου!
    Κ σ'ευχαριστω πολυ για ολα!!! ;-)))
    Σε φιλω πολυ πολυ!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ευάκι μου ...τώρα ετοιμάζω πακέτο!! :))
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. τελειο!!!! τελειο!!! θα θελα ενα κομματι τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετική πρόταση! Και ως εμφάνιση και φαντάζομαι το ίδιο και ως γεύση! Θα το δοκιμάσω! Καλημέρα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μάριον... αξίζει τη δοκιμή του!

      Διαγραφή
  7. Φαίνεται λαχταριστό το cheesecake σου! Νομίζω θα το φτιάξω κι εγώ (δεν είχα σκοπό να κάνω σύντομα cheesecake, αλλά βλέποντας τέτοιες εικόνες ...ε, πείθομαι - χαχα!)! Καλημέρα! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις και είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσεις γιατί είναι υπέροχο!!
      Καλή σου μέρα! :)

      Διαγραφή
  8. Το cheesecake είναι το μόνο γλυκό (άντε και η πανακότα) που δεν αντιστέκομαι με τίποτα!
    Λαχταριστό το έφτιαξες Κική μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού είναι μόνον το cheese cake πάλι καλά ...εγώ τί να πώ που δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα πλήθος γλυκών!! χαχαχαχα
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Καί εγώ λατρεύω τό καρπούζι Κική μου!Αλλά ακόμα δέν είναι η εποχή τους!!Τό cheesecake είναι πολύ αγαπημένο γλυκό!!Καί έφτιαξα ένα καφάσι,φράουλα μαρμελάδα,νά υπάρχει όταν τό φτιάχνω!!Τί νά πώ γιά τό θεσπέσιο καί λαχταριστό γλυκάκι σου!!Κόλαση!!!Καί η καραμελωμένη σαλτσούλα του,μούρλια!!!Θά τό δοκιμάσω πολύ σύντομα!!Καλό τριήμερο!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Δήμητρά μου αν και ψήνομαι να αγοράσω γιατί οι τιμές τους δεν είναι απαγορευτικές!!! Να το δοκιμάσεις και είμ αι σίγουρη ότι θα το λατρέψεις!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. ΟΟοοοοο, στον έβδομο ουρανό πήγα... Νοστιμο, έυκολο και φρέσκο!!!

    Ευχαριστώ και καλο, πολύ καλό ΣΚ. Φιλιά και αγάπη απο εμείς οι 4...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατί άνησυχείς μήπως μείνει σαράντα λεπτά το γλυκό εκτός ψυγείου, Κικη μου και δεν μπορέσει να σταθεί στο ύψος του; Εμείς σε πέντε λεπτά θα το έχουμε εξαφανίσει!! Τα γλυκά με τις φράουλες είναι από τα πιο αγαπημένα μου! Η σάλτσα με τις φράουλες από πάνω είναι όλα τα λεφτά!!!!
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τα λατρεύω τα φραουλογλυκά Ειρήνη μου!!! Επάνω είναι καραμελωμένες φράουλες, δεν είναι ακριβώς η κλασσική σάλτσα κι αυτό του χαρίζει πολύ!!!
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κική μου... είναι πεντανόστιμο!!

      Διαγραφή
  13. Γλυκιά μου δεν μπορώ να σου εκφράσω τα συναισθήματα μου αυτή τη στιγμή βλέποντας τις φωτογραφίες σου! Είναι αγαπημένο γλυκό και φρούτο και αυτό το σιρόπι που τρέχει από παντού με έχει αναστατώσει!! Φιλιά και θα ήθελα τόσο πολύ ένα κομμάτι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα, έλα να σε κεράσω πριν τελειώσει!!! :)) Είναι πολύ ωραίο!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Έρχομαι...έρχοοοοομαι...φτάνωωωωω...με το πρώτο το αεροπλάνο!!

    Κάτω τα χέρια από το τελευταίο κομμάτι.

    Γεια στα χέρια σου Κική μου. Από τα πιο αγαπημένα γλυκά για εμένα, τουλάχιστον.

    Καλό 3ήμερο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί ώρα είπες ότι προσγειώνεται το αεροπλάνο;;;; Για να σε περιμένω με το κομμάτι μόλις πατήσεις στη γη... εκεί μέσα στο αεροδρόμιο!!!
      Επίσης καλό τριήμερο!

      Διαγραφή
  15. Το γλυκάκι σου είναι σκέτος πειρασμός!!!!
    Καλό τριήμερο
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Νεφέλη μου!!
      Επίσης και καλά να περάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. ΄Ενα σου λέω,
    έχω ξετρελαθεί !!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Σοφία μου! :)
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Καραμελωμένες φράουλες!!!!
    Τι έφτιαξαν πάλι τα χεράκια σου όμορφη Κικίτσα μου; Υπέροχο!

    Τη γλύκα του να έχει η εβδομάδα σου, φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κικίτσαααααααααααα,
    Λατρεύω cheesecake!!!!!!! Όποτε το φτιάχνω, ΤΟ ΤΣΑΚΙΖΩ!!!!
    Και να σκεφτείς ότι δεν είμαι και πολύ του γλυκού...
    Φανταστικό φαίνεται το δικό σου, μου τρέχουν τα σάλια!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!