Πίτα χωρίς φύλλο και με καπνιστή γαλοπούλα

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Φτάσαμε αισίως στο τέλος των σχολείων μια κι αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία των σχολικών κουδουνιών σε όλη την Ελλάδα. Στο τέλος του μήνα τελειώνει μια ακόμα σχολική χρονιά και για μένα και τους μαθητές μου! Πώς περνά ο καιρός!!!  Μια χρονιά πέρασε...σαν νερό!! Πάντα στο τέλος της σκέφτομαι ότι, τελικά, εκείνο που μένει είναι μια γλυκιά ανάμνηση που δεν την αλλάζω με τίποτε!!!
Ας αφήσουμε όμως το τέλος της σχολικής χρονιάς κι ας έρθουμε στο θέμα μας.
Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που έπιασα στα χέρια μου σαν μεγάλωσα λίγο κι άρχισα να καταλαβαίνω τον εαυτό μου ήταν ένας δερματόδετος, ολόμαυρος τόμος με χρυσά γράμματα κατά τη συνήθεια της εποχής να... κάνουν δερμάτινη βιβλιοδεσία με τα στοιχεία του συγγραφέα, τον τίτλο του βιβλίου αλλά και τα στοιχεία του κατόχου! Ο τόμος αυτός, γιατί περί τόμου πρόκειται, ήταν της μαμάς μου γραμμένος από τον Ν. Τσελεμεντέ! Ναι, τότε η λέξη "Τσελεμεντές" ήταν συνώνυμη με τον "οδηγό μαγειρικής"!  Θυμάμαι ακόμα, την πρώτη συνταγή που μου κέντρισε το ενδιαφέρον!!! Σοκολατάκια!! Η προσπάθεια γεμάτη όρεξη και διάθεση κατέληξε στον κάδο απορριμάτων!!! Δεν ξέρω και ούτε το έψαξα έκτοτε (αν και τώρα που το ξανασκέφτομαι θα το κάνω) αλλά ήταν μια προσπάθεια που με αποθάρρυνε αρκετά!! Από τότε πέρασε ένα μεγάλο διάστημα για να ξαναμπώ στην κουζίνα αλλά κι ακόμα μεγαλύτερο διάστημα για να ξαναπιάσω τον συγκεκριμένο οδηγό μαγειρικής... τόσο τον είχα πάρει από φόβο! Βέβαια, εκτός από τη συγκεκριμένη συνταγή, παρέα με τη μαμά μου στα χρόνια που κύλησαν κάναμε ένα σωρό από τις συνταγές του Τσελεμεντέ! 
'Ετσι, όταν ξεφυλλίζοντας τον μαυροδεμένο, πολυτελή τόμο, που τώρα πια δείχνει την ηλικία του, βρήκα αυτή τη συνταγή για μια ταχύτατη πίτα... δεν αντιστάθηκα! Λίγο η περιέργεια, λίγο η επιθυμία να ξεπεράσω αυτό που ένιωθα για το βιβλίο αυτό, λίγο τα νόστιμα υλικά με έκαναν να μπω στην κουζίνα και μέσα σε λίγα λεπτά να την φουρνίσω! Η πίτα έγινε ωραιότατη... εγώ προχώρησα στις παρεμβάσεις που ήθελα και αφορούσαν το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, την γραβιέρα που αντικαταστάθηκε από τέσσερα κίτρινα τυριά που χάρισαν ποικιλότητα γεύσης αλλά και το γιαούρτι που από στραγγιστό έγινε ένα απλό αγελάδος με τα υγρά του και το αποτέλεσμα δικαίωσε και τον συγγραφέα-σεφ αλλά κι εμένα για την επιλογή μου. Νοστιμότατη, πανεύκολη, ταχύτατη μπορεί να γίνει ακόμη και από τον πιο αρχάριο στην κουζίνα και μας μάγεψε με τη γεύση και την επίγευσή της. Μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα κι ένα γεύμα αν συνοδευτεί με μια ωραία σαλάτα. Προσωπικά τη συνόδευσα με την αγαπημένη μου δροσερή καροτοσαλάτα με γιαούρτι και μαγιονέζα, μια και θεωρώ ότι συμπορεύονται στη λογική του απλού και νόστιμου. 
Για δύσκολες ώρες που η έλλειψη χρόνου μας αγχώνει αυτή είναι μια υπέροχη πρόταση με πολλά διατροφικά πλεονεκτήματα! 
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. μείγμα κίτρινων τυριών (γκούντα, ρεγκάτο, ένταμ, τσένταρ), τριμμένα
6 φέτες γαλοπούλα καπνιστή 
3 αυγά μεγάλα, ελαφρά χτυπημένα
1 γιαούρτι (200 γρ.) γιαούρτι αγελάδος (απλό)
250 ml (1 δοσομετρικό φλυτζάνι) φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1/2 κ.γλ. μπέικιν
1 πρέζα σόδα
200 γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου
Αλάτι και πιπέρι
2 κ.σ. αλεύρι για το ταψί
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε τις φέτες γαλοπούλας σε μικρά κομματάκια.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα τριμμένα τυριά και τα ανακατεύουμε με τη γαλοπούλα, το γιαούρτι, τη σόδα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Αφαιρούμε από το λιωμένο βούτυρο 2 κουταλιές της σούπας.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο μείγμα της πίτας και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε τη φαρίνα και το μπέικιν ανακατεύοντας ώστε να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο βούτυρο λιωμένο ή λίγο ηλιέλαιο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα η επιφάνειά της.
Την απολαμβάνουμε ζεστή ή χλιαρή. 
Όταν την βάλουμε στο ψυγείο, τη ζεσταίνουμε λίγο πριν την σερβίρουμε.

24 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Πολύ ωραία πίτα, πανεύκολη και ιδανική για εκδρομές ή για κολατσιό στην παραλία τώρα που καλοκαίριασε.
    Και μένα η πρώτη συνταγή σε αποτυχία κατέληξε. Η επιμονή και η βοήθεια της μαμάς όμως δικαίωσαν τις επόμενες!
    Καλή βδομάδα και καλά μαγερέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Έφη μου... γίνεται σε δύο λεπτά και βέβαια είναι πεντανόστιμη!
      Χαχαχαχα... συμβαίνει συχνά!!
      Επίσης καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  2. Πολύ μου αρέσουν οι ευκολες συνταγές - ΥΠΕΡΟΧΗ φαίνεται !!!!!
    (την σόδα πότε την βάζουμε???? - την αναφέρεις 2 φορές)
    Καλή σου ημέρα , Κική μου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου Νίκη μου!!! Κατά λάθος το έγραψα και τη διόρθωσα τη συνταγή! Ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση... δοκίμασέ την θα σου αρέσει η πίτα.

      Διαγραφή
  3. μμμμ νοστιμο φαινετε πολυ!

    καλημερα και καλη εβδομαδα να εχουμε!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνεται πολύ ωραία η πίτα! Καλημέρα και καλή εβδομάδα Κική μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Πώ πώ, Κική, μου άνοιξες την όρεξη!!!Εύκολη συνταγούλα και ήδη την ονειρεύομαι στο πιάτο μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Ευγενία μου γιατί θα σου αρέσει!

      Διαγραφή
  5. Φαίνεται πεντανόστιμη η πίτα σίγουρα θα την δοκιμάσω!!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμάσεις Σοφία μου!
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. καλησπερα!!πανευκολη η πιτουλα!! οτι πρεπει για γρηγορο σνακ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στις ανοιχτές πιτούλες λέμε πάντα ναι!!
    Και στις πανεύκολες και πεντανόστιμες λέμε διπλό ναι!
    Φιλάκια Κική μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιός δεν τις θέλει Έλενά μου;;; Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που δεν θέλουμε πολλή ώρα στην κουζίνα... είναι τέλειες!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα Κική μου!Χρόνια πολλά!!Οταν παντεύτηκα έμαθα νά μαγειρεύω μέ τίς συνταγές τού Τσελεμεντέ!!Μετά μέ τής Παραδείση!!Τώρα μέ όλες τίς φίλες food bloggers!!Tί νά πώ γιά τήν πιτούλα σου!!Εύκολη καί πεντανόστιμη συνταγή!!Σκέφτομαι νά τήν φτιάξω απόψε!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Δήμητρά μου και νομίζω ότι θα σου αρέσει!!
      Ο Τσελεμεντές εμένα πάντα μου φαινόταν ...βουνό... εγώ πάλι έμαθα με την Παραδείση και ακόμη δεν την αλλάζω! :)
      Φιλάκια καλημέρας!

      Διαγραφή
  9. Kαλές διακοπές λοιπόν Κική μου
    Περνάει γρήγορα η χρονιά... να είσαι καλά και με όρεξη και ξεκούραση για τον Σεπτέμβρη τώρα.

    Ωραίες οι πίτες με φύλλο, αλλά κι αυτές είναι ακόμα καλύτερες. Κι εύκολες.
    Με τόσο ωραία τυριά σίγουρα γίνεται νόστιμη

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μάριον γρήγορα περνάει η χρονιά!! Είναι και οι δύο εκδοχές της πίτας λατρεμένες αλλά αυτή είναι και πανεύκολη!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Kαλησπέρα Κική μου!!!!!
    Μια ωραιότατη και εύκολη πιτούλα,έτσι για να καταπρϋνονται οι ξαφνικοί γευστικοί πόθοι για άμεση κατανάλωση αυτού του πολυαγαπημένου εδέσματος!Με υλικά που σχεδόν πάντα υπάρχουν στο ψυγείο μας,με διάθεση και κέφι ,αφού η παρασκευή της είναι άμεση ,έχουμε μία υπέροχη πίτα για κάθε περίσταση!
    Παρατήρησα ότι έγινε και ιδιαίτερα φουσκωτή...τι μέγεθος ταψάκι χρησιμοποίησες Κική μου?Είναι το γνωστό πυρέξ που συνήθως χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας?
    Φιλάκια πολλά,πολλά!!!!!
    ΥΓ.Μετά από πολύ καιρό θυμήθηκα να σου γράψω ότι η φωτογραφία που συνοδεύει πλέον το χαρακτηριστικό λογότυπο σου είναι πραγματικά πολύ όμορφη!!!!Ή μάλλον το περιεχόμενο της!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Φωτεινή μου, γίνεται μια πιτούλα καταπληκτική, ένα γρήγορο σνακ αλλά κι ένα μεζεδάκι ωραιότατο ειδικά για κρύα μπυρίτσα!
      Το ταψάκι είναι 25x25 και από παράλειψη δεν το έγραψα...θα το διορθώσω!
      Όσο για τη φωτό... σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  11. Έχω μεγάλη αδυναμία στις πίτες χωρίς φύλλο, όχι μόνο γιατί ετοιμάζονται πανεύκολο, αλλά και γιατί είναι σίγουρο ότι θα είναι πεντανόστιμες!
    Κοίτα τι ώρα είναι Κική μου και με έκανες να πεινάσω! Εύκολη και με υλικά που μου αρέσουν πολύ, η πίτα σου είναι ιδανική για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι αυτή είναι πεντανόστιμη Ερμιόνη μου αν κι εγώ το φύλλο το ...θέλω τελικά! Πάντως είναι ιδανική και για σνακ και για πρωινό, για μικρούς και μεγάλους!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Νοστιμότατη και πανεύκολη η πίτα σου, Κική μου!! Έχω καιρό να φτιάξω πίτα χωρίς φύλλο...μάλλον θα την κάνω αύριο!!!
    Φιλάκια πολλά και καλό ξημέρωμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την φτιάξεις Μαριάννα μου και δεν θα το μετανιώσεις!! Θα σας αρέσει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!