Καλή σας μέρα!! Το πρώτο παγωτό του φετινού καλοκαιριού... ένα αρωματικό παγωτό βερίκοκο που γίνεται με παγωτομηχανή ή και χωρίς αυτήν (όπως το έφτιαξα κι εγώ) με λίγη διαδικασία παραπάνω μια και χρειάζεται μερικές φορές να βγεί από την κατάψυξη για να το χτυπήσουμε και να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Βέβαια, όταν μιλώ για το "πρώτο" παγωτό του φετινού καλοκαιριού δεν εννοώ ότι δεν έχω ξανακάνει αλλά ότι είναι η πρώτη ανάρτηση του φετινού καλοκαιριού. Είμαι ή μάλλον είμαστε από τους φανατικούς οπαδούς του παγωτού κι έτσι, ειδικά, παγωτό βανίλια και σοκολάτα φτιάχνουμε όλο τον χρόνο και υπάρχει πάντα στην κατάψυξη. Ναι, είναι συχνό φαινόμενο έξω να έχει κρύο κι εγώ να τρώω παγωτό δίπλα στο τζάκι! :)
Το συγκεκριμένο παγωτό, λοιπόν, κλασσικό και αυτοσχέδιο με κρέμα κούσταρ, γίνεται πολύ νόστιμο και η διαφορά του είναι ότι χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη για να αποκτήσει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Η αναλογία φρούτου είναι αρκετά υψηλή κι αυτό το κάνει πολύ αρωματικό με το λεμόνι και την βανίλια να τονίζουν την παρουσία του βερίκοκου. Δροσερό και νόστιμο μπορεί να συνοδεύσει μια τάρτα με σοκολάτα ή να γίνει μια μοναδική απόλαυση εντελώς μόνο του!!! Τώρα που είναι η εποχή του βερίκοκου... αξίζει να το απολαύσετε!!
ΥΛΙΚΑΓια την κομπόστα
700 γρ. βερύκοκα + 1 ποτήρι νερό + 200 γρ. ζάχαρη άσπρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το παγωτό
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Για την κρέμα κούσταρ
150 ml γάλα
2 κ.σ. κούσταρ πάουντερ με άρωμα βανίλιας (κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου)
140 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κονιάκ ή βότκα
1 φακελάκι βανίλια
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κομπόστα
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα βερίκοκα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε και τα βερίκοκα.
Αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά έως ότου μαλακώσουν αρκετά.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο multi και τα ζυγίζουμε ( ο πολτός πρέπει να είναι γύρω στα 500-550 γραμμάρια).
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε την κρέμα κούσταρ
Βάζουμε το γάλα, το κονιάκ, την βανίλια και την καστανή ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
Αφήνουμε να ζεσταθεί ελάχιστα, προσθέτουμε το κούσταρ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
Αφήνουμε το γάλα να βράσει μέχρι να γίνει ελαφρώς παχύρρευστο (για 3-4 λεπτά, περίπου), σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά την ελαφρά κρέμα και την αναμιγνύουμε με τον πολτό των βερίκοκων για να κρυώσει πιο γρήγορα.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Για το παγωτό
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ και μόλις γίνει παχύρρευστη προσθέτουμε το μείγμα με τον πολτό του βερίκοκου και το γάλα.
Χτυπάμε το μείγμα για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ ή μεταλλική φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά, το μεταφέρουμε στην κατάψυξη.
Το αφήνουμε για 40 λεπτά και μετά το βγάζουμε και το ξαναχτυπάμε για να "σπάσουμε" τους κρυστάλλους που έχουν δημιουργηθεί.
Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο και κάθε 45 λεπτά το βγάζουμε και το χτυπάμε.
Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 6 φορές.
Ύστερα, αφήνουμε το παγωτό στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς.
Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 10 λεπτά.
Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 10 λεπτά.
TIP:
Εάν θέλουμε για γρηγορότερη παρασκευή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια έτοιμη κονσέρβα με κομπόστα βερίκοκου αντί για φρέσκα βερίκοκα.