Παγωτό βερίκοκο

Καλή σας μέρα!! Το πρώτο παγωτό του φετινού καλοκαιριού... ένα αρωματικό παγωτό βερίκοκο που γίνεται με παγωτομηχανή ή και χωρίς αυτήν (όπως το έφτιαξα κι εγώ) με λίγη διαδικασία παραπάνω μια και χρειάζεται μερικές φορές να βγεί από την κατάψυξη για να το χτυπήσουμε και να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι. Βέβαια, όταν μιλώ για το "πρώτο" παγωτό του φετινού καλοκαιριού δεν εννοώ ότι δεν έχω ξανακάνει αλλά ότι είναι η πρώτη ανάρτηση του φετινού καλοκαιριού. Είμαι ή μάλλον είμαστε από τους φανατικούς οπαδούς του παγωτού κι έτσι, ειδικά, παγωτό βανίλια και σοκολάτα φτιάχνουμε όλο τον χρόνο και υπάρχει πάντα στην κατάψυξη. Ναι, είναι συχνό φαινόμενο έξω να έχει κρύο κι εγώ να τρώω παγωτό δίπλα στο τζάκι! :) 
Το συγκεκριμένο παγωτό,  λοιπόν, κλασσικό και αυτοσχέδιο με κρέμα κούσταρ, γίνεται πολύ νόστιμο και η διαφορά του είναι ότι χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη για να αποκτήσει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα γεύση. Η αναλογία φρούτου είναι αρκετά υψηλή κι αυτό το κάνει πολύ αρωματικό με το λεμόνι και την βανίλια να τονίζουν την παρουσία του βερίκοκου. Δροσερό και νόστιμο μπορεί να συνοδεύσει μια τάρτα με σοκολάτα ή να γίνει μια μοναδική απόλαυση εντελώς μόνο του!!! Τώρα που είναι η εποχή του βερίκοκου... αξίζει να το απολαύσετε!!
ΥΛΙΚΑ
Για την κομπόστα
700 γρ. βερύκοκα + 1 ποτήρι νερό + 200 γρ. ζάχαρη άσπρη
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Για το παγωτό
200 γρ. κρέμα γάλακτος
Για την κρέμα κούσταρ
150 ml γάλα
2 κ.σ. κούσταρ πάουντερ με άρωμα βανίλιας (κορν φλάουρ ή άνθος αραβοσίτου)
140 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κονιάκ ή βότκα 
1 φακελάκι βανίλια 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κομπόστα
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε φέτες τα βερίκοκα.
Βάζουμε σε μια κατσαρολα το νερό και τη ζάχαρη και μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνουμε και τα βερίκοκα.
Αφήνουμε να βράσουν για 5-6 λεπτά έως ότου μαλακώσουν αρκετά.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο multi και τα ζυγίζουμε ( ο πολτός πρέπει να είναι γύρω στα 500-550 γραμμάρια).
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Ετοιμάζουμε την κρέμα κούσταρ
Βάζουμε το γάλα, το κονιάκ, την βανίλια και την καστανή ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
Αφήνουμε να ζεσταθεί ελάχιστα, προσθέτουμε το κούσταρ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
Αφήνουμε το γάλα να βράσει μέχρι να γίνει ελαφρώς παχύρρευστο (για 3-4  λεπτά, περίπου), σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά την ελαφρά κρέμα και την αναμιγνύουμε με τον πολτό των βερίκοκων για να κρυώσει πιο γρήγορα.
Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Για το παγωτό
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ και μόλις γίνει παχύρρευστη προσθέτουμε το μείγμα με τον πολτό του βερίκοκου και το γάλα.
Χτυπάμε το μείγμα για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ ή μεταλλική φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μετά, το μεταφέρουμε στην κατάψυξη.
Το αφήνουμε για 40 λεπτά και μετά το βγάζουμε και το ξαναχτυπάμε για να "σπάσουμε" τους κρυστάλλους που έχουν δημιουργηθεί.
Το ξαναβάζουμε στο ψυγείο και κάθε 45 λεπτά το βγάζουμε και το χτυπάμε.
Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 6 φορές.
Ύστερα, αφήνουμε το παγωτό στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς.
Όταν πρόκειται να το σερβίρουμε το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 10 λεπτά.
TIP:
Εάν θέλουμε για γρηγορότερη παρασκευή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια έτοιμη κονσέρβα με κομπόστα βερίκοκου αντί για φρέσκα βερίκοκα.

24 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι εξαιρετικό παγωτό! Δυστυχώς φέτος η βερικοκιά μου με τις συνεχές βροχές δεν μου έδωσε βερίκοκα. Θα βρω λοιπόν αγοραστά καλής ποιότητας και θα τα φτιάξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο.Το ίδιο πάθαμε κι εμείς εδώ... τί να γίνει ;;;

      Διαγραφή
  2. Φοβερό το παγωτό με το άρωμα και τη γεύση του αγαπημένου βερίκοκου, το έφτιαξες και αρκετά ελαφρύ (μόνο με κρέμα δηλ.), οπότε απολαμβάνουμε και με λίγες τύψεις!
    Τη δροσιά του να 'χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Σκοτεινούλα μου, είναι εύκολο, ελαφρύ και με αρκετή ποσότητα φρούτου για να έχει το άρωμα και τη γεύση του!

      Διαγραφή
  3. Από προχθές, φτιάχνω μαρμελάδες και γρανίτες με τα βερύκοκα γιατί ο άνεμος κοντεύει να τα ρίξει όλα. Μόλις είδα την συνταγή σου, ενθουσιάστηκα. Θα την φτιάξω το βράδυ.
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εδώ μας έριξε αρκετά... δοκίμασε αυτό το παγωτό και θα ενθουσιαστείς Μαριάννα μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Τί τέλεια συνταγή Κική μου!!Λατρεύω τά παγωτά τό καλοκαίρι!!!Καί δέν πρόλαβα νά μαζέψω βερύκοκα από τήν φίλη μου τήν Μαριάν!!Χα χα!!!Πρός τό παρόν θά αγοράσω νά τήν δοκιμάσω!!Καλό μεσήμερι!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το δοκιμάσεις σε μένα, όταν έρθεις για καφέ, Δημητρούλα!!!!!!

      Διαγραφή
  5. Εφοδιάστηκα με βερίκοκα και έχω αρχίσει ήδη τις βερικονοστιμιές!
    Το παγωτάκι σου υπέροχο Κική μου, με μπόλικα βερικοκάκια, που θα του δίνουν σούπερ νοστιμιά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Έλενα και δεν θα το μετανιώσεις! :)
      ΦΙλιά!

      Διαγραφή
  6. Και βερίκοκα και παγωτό! Αμάν βρε Κική τι με κάμνεις, που έλεγε ο υπέροχος Κώστας Βουτσάς! Έχω αδυναμία και στα δύο και ο συνδυασμός τους είναι υπέροχος! Σίγουρα οι μικρές θα ξετρελάθηκαν!! Καλοφάγωτο Κική μου!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο και πολύ δροσερό Ειρήνη μου...άσε που έχει και έντονη τη γεύση και το άρωμα των βερίκοκος!
      Ναι οι μικρές το ...τσάκισαν!!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  7. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ παγωτό βερίκοκο Κική, αλλά πραγματικά μου ακούγεται πολύ δροσερό!
    Από τα μεγάλα τους πλεονεκτήματα, για μένα τουλάχιστον, το γεγονός ότι δεν περιέχει αυγά!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Ερμιόνη μου και θα σου αρέσει όπως και στις μικρές! Οι δικές μας ξετρελλάθηκαν!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Ποτέ δεν κατάφερα να πετύχω παγωτό!!! Δεν ξέρω τι δεν μου κάθεται καλά!!! Έτσι καταλήγω να απολαμβάνω τα αγοραστά αν και ξέρω πως δεν είναι το ίδιο!!! Εσύ τα κάνεις και φαίνονται όλα τόσο απλά και εύκολα... Μπράβο σου Κική μου!!!! Είσαι τεράστιο ταλέντο στην κουζίνα και στη ζαχαροπλαστική!!!! Σε φιλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασε αυτό Κική μου...είναι πανεύκολο και πολύ νόστιμο! Το μυστικό είναι στο πολλαπλό χτύπημα ή την παγωτομηχανή και στο ότι η κατάψυξη του ψυγείο στο σπίτι έχει υψηλότερη θερμοκρασία απ' αυτή που χρειάζεται το παγωτό. Γι αυτό το αφήνουμε είτε στην συντήρηση είτε έξω για λίγο πριν το σερβίρουμε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. αααα καλοφάγωτο!!! ειμαι περιεγη για τη γευση του!! δεν εχω ξαναδει παγωτο με κρεμα κορν φλαου!! ενδιαφερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κρέμα κούσταρ βοηθάει στο να μην έχει πολλούς κρυστάλλους και γίνεται πολύ νόστιμο παγωτό!

      Διαγραφή
  10. Καλά,άπαιχτο ,τι βερικοκάκι παγωτό είναι αυτό!Nα βάλουμε και καραμέλα σιρόπι από πάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φανταστικο!!! Το εφτιαξα χθες και ξετρελαθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!