Μουσακάς με φέτα, πιάτο με διαχρονική αξία

Καλή σας μέρα! Υπάρχει ελληνικό σπίτι που τώρα το καλοκαίρι δεν φιλοξενεί στο τραπέζι του τον μουσακά; Υπάρχει τουρίστας που, όταν έρχεται επίσκεψη στη χώρα μας, καθισμένος σε ένα ξύλινο τραπέζι δίπλα σε κάποια πανέμορφη παραλία δεν προφέρει το όνομα "μουζάκα" δίνοντας παραγγελία στον σερβιτόρο που έρχεται να τον εξυπηρετήσει;
Το πιάτο αυτό είναι στενά δεμένο με την Ελλάδα και τις παραδοσιακές νοστιμιές της! Ένα πιάτο διάσημο σ' όλο τον κόσμο, σχεδόν, για τη νοστιμιά του. Ένα πιάτο με υπέροχα μεσογειακά λαχανικά που αυτή την εποχή είνια στα καλύτερά τους! Ένα πιάτο που, πράγματι, είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά που, με λίγη οργάνωση, γίνεται πανεύκολα... αρκεί να ετοιμάσουμε τον κιμά και τα λαχανικά από την προηγούμενη μέρα! 
Ο δικός μου αγαπημένος μουσακάς έχει τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια ψημένα και τις πατάτες άλλοτε τηγανιτές κι άλλοτε ψημένες κι αυτές σαν τσιπς! Οι θερμίδες μειώνονται, η νοστιμιά παραμένει. Η μπεσαμέλ, με γάλα με 1.5% λιπαρά αλλά και με βούτυρο στο ίδιο σκεπτικό, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει σε γεύση και υφή από την αντίστοιχη ολόπαχη. Κι αν αντικαταστήσουμε ένα μέρος του γάλακτος με γιαούρτι απλό (όχι στραγγιστό), "ζωντανό" ή όχι όπως συνηθίζουμε να λέμε τα τελευταία χρόνια με λίγα λιπαρά έχουμε μια μπεσαμέλ που κρύβει μέσα της δροσιά, καλοκαιρινή δροσιά! 
Μια γεύση που φέρνει αναμνήσεις σε όλους μας ή σχεδόν! Μια γεύση που είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στο ελληνικό DNA αλλά και στη γευστική μας μνήμη και που ακολουθεί τη λέξη Ελλάδα για κάθε τουρίστα που έχει επισκεφθεί τη χώρα μας ακόμα και μια μοναδική φορά!
Απολαύστε τον για μια ακόμα φορά σε μια πιο ελαφριά εκδοχή!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα (ταψί 32-34 εκ)
Για τον κιμά
800 γρ. κιμά
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες (ή 150 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γλ. μπαχάρι
1/3 κ.γλ. ρίγανη
1/3 κ.γλ. βασιλικό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα) πολτοποιημένη
Αλάτι και πιπέρι 
Για τα λαχανικά 
5 μελιτζάνες τσακώνικες σε φέτες (στρογγυλές για να κόβεται πιο εύκολα)
5 κολοκύθια σε φέτες (επίσης στρογγυλές)
5 πατάτες σε λεπτές φέτες (στρογγυλές)* 
Θυμάρι, ρίγανη και αλάτι
Για ενδιάμεσα
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Για την μπεσαμέλ της επικάλυψης**
12 κ.σ. αλεύρι
12 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 λίτρο γάλα με λίγα λιπαρά
Για το ταψί 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προαιρετικά, από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τον κιμά και να τα διατηρήσουμε σε μπολ στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με ελαιόλαδο και απλώνουμε τις φέτες των λαχανικών.
Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι, ρίγανη και αλάτι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρουν ένα όμορφο, ανοιχτό καστανό χρώμα.
Με τον τρόπο αυτό ψήνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες.
Για τον κιμά
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και  το σκόρδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν ίσα που να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον κιμά, τις πιπεριές Φλωρίνης.
Αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για 2-3 λεπτά γυρνώντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το χυμό ντομάτας και προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό για να βράσει ο κιμάς.
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά (αυτό σημαίνει ότι επειδή εξατμίζεται πιο γρήγορα το νερό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη).
Μόλις ο κιμάς αρχίζει να αλλάζει χρώμα και να μαλακώνει, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπαχάρι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του.
Την μέρα που θα ετοιμάσουμε τον μουσακά...
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ της επικάλυψης
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με το μοσχοκάρυδο χωρίς να το βράσουμε και το διατηρούμε ζεστό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με το αλάτι και μόλις το βούτυρο λιώσει και ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε το αλεύρι να σοταριστεί λίγο.
Σταδιακά, ανακατεύοντας γρήγορα με την κουτάλα, προσθέτουμε το γάλα, φροντίζοντας να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Σε περίπτωση που μας σβολιάσει δεν ανησυχούμε γιατί μπορούμε να τη διορθώσουμε, χτυπώντας τη σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ χειρός.
Αφήνουμε τη μπεσαμέλ να βράσει και να πηχτώσει.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσει.
Συνθέτουμε τον μουσακά
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ταψί και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Χωρίζουμε στη μέση τον κιμά, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες γιατί θα χρειαστούμε 2 στρώσεις από το κάθε είδος.
Επάνω στη φρυγανιά, στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες. 
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και μετά στρώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.
Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα κιμά.
Ύστερα πασπαλίζουμε και πάλι με λίγο τυρί.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και κολοκύθια.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο κιμά και το τυρί.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες πατάτες.
Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 60 περίπου λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο, καστανό χρώμα.
TIPS
* Με τις φέτες στρογγυλές, προσωπικά, ο μουσακάς μου φαίνεται πιο εύκολος να κοπεί χωρίς να διαλυθεί.
** Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε στην μπεσαμέλ 200 γρ. γιαούρτι απλό με λίγα λιπαρά, μειώνοντας το γάλα κατά 200 ml. 'Ετσι, θα έχουμε μια πιο "δροσερή" και καλοκαιρινή αίσθηση.
*** Εάν, θέλουμε ρίχνουμε στον κιμά και 150 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί (κι αν είναι λιαστό... ακόμα καλύτερα).

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ο μουσακάς είναι ΤΟ αγαπημένο μου φαγητό και δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν τον μαγειρεύω τόσο συχνά όσο θα ήθελα. Τον έχεις κάνει καταπληκτικό Κική μου, με όλα τα χρειαζούμενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι χρονοβόρο φαγητό Αμαλία μου αλλά αν ετοιμάσεις τα λαχανικά και τον κιμά από την προηγούμενη κι επειδή είναι ψητά μειώνεται σημαντικά ο χρόνος προετοιμασίας του χωρίς να μειώνεται η νοστιμιά του!
      Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Εχθες φαγαμε μουσακα απ τα χερακια του μπαμπακα, ο οποιος ομως το θελει και το κανει full στα λιπαρα. Η δικη μου εκδοχη ειναι περιπου οπως η δικη σου, αλλα την μπεσαμελ δεν την εχω δοκιμασει ποτε ετσι... θα δοκιμαστει!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, τί σύμπτωση Ελπινίκη μου!!! Είμαι σίγουρη ότι τον ευχαριστηθήκατε!! Εγώ τον κάνω σε λίγο πιο ελαφριά εκδοχή, όπως διάβασες, και, πίστεψέ με... δεν χάνει καθόλου τη νοστιμιά του ...απλά είναι πιο εύπεπτος και με λιγότερες θερμίδες!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  3. Μα τι φαγητό θεσμός είναι αυτό! Το κομμάτι που έχεις κόψει μιλάει λέμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Κόλαση πρωί πρωί. Όπως και να έιναι ο μουσακάς μου αρέσει. Πλην της φέτας που λόγω παραξενιάς την θέλω μόνο καυτή και λιωμένη. Γι΄αυτό το σερβίρισμα σε μένα θα γίνει αμέσως μόλις βγει το ταψί από το φούρνο!!!!!!!!!!!!

    Καλημέρααααααααααααααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι θεσμός και άκρως τουριστικό!!!!!!!!! :) Κι εμένα μου αρέσει κι έτσι με τα λαχανικά ψητά δεν με ενοχλεί και στο στομάχι γιατί είναι πιο εύπεπτος!!
      Όσο για τη φέτα μπορείς να την αντικαταστήσεις με κάποια πικάντικη γραβιέρα ή ρεγκάτο ή παρμεζάνα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Φανταστικο φαγητο Κικιτσα μου! Απο τα αγαπημενα μου! Θα μπορουσα καθε βδομαδα να τρωω μουσακα! Κ εγω μαζι με τους τουριστες μουσακα τρωω κ οι φιλοι γελανε και απορουν! αχχχ...μπελαλιδικος ομως κ γι'αυτο δεν το εχω τολμησει μεχρι ωρας..Οι φωτογραφιες σου καταπληκτικες! Μιλανε απο μονες τους! Λες και εχω τα κομματια live!...κλαψ..που τετοια τυχη!! :-))))))
    σε φιλω πολυ!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Ευάκι μου γλυκό;;;; Εντάξει, ελπίζω να τρως και τζατζίκι και χωριάτικη! :)) Εσύ χρυσοχέρα μου είμαι σίγουρη ότι θα τον φτιάξεις τέλειο και θα τους εντυπωσιάσεις όλους... ως συνήθως!!! Πάντως χώρισε την προετοιμασία του σε δύο μέρες και γίνεται πανεύκολα!! Άντε... περιμένω να μου πεις ότι τον έφτιαξες και τις εντυπώσεις σας!!
      Πολλά πολλά φιλάκια και να περνάς καλά!!!! :)

      Διαγραφή
  5. Δεν υπάρχει καλύτερο φαγητό! Ωραία ιδέα η φέτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι και με την φέτα απογειώνεται Μαρία μου!!

      Διαγραφή
  6. Ο μουσακάς είναι λατρεμένο φαγητό,γιά όλην τήν οικογένειά μου Κική!!Καί ιδιαίτερα τού άντρα μου πού έχει λυσσάξει νά τού τό φτιάξω!!Αχ, τόν ζήλεψα,πρωί,πρωί,πού οι φωτογραφίες σου είναι τόσο ζωντανές!!!Θά τόν δοκιμάσω πολύ σύντομα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε Δήμητρά μου... καιρός να του τον φτιάξεις ή μήπως να σου ...στείλω μερικά κομμάτια;;; :))) Να τον δοκιμάσεις γλυκιά μου!!!
      Φιλάκια και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  7. Κική μου υπέροχος ο μουσακάς σου, με ξεσηκώνεις να τον φτιάξω!
    Για μένα το απόλυτο καλοκαιρινό φαγάκι!!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τον φτιάξεις Έλενά μου και είμαι σίγουρη ότι και η δική σου εκδοχή είναι πεντανόστιμη!!! Πράγματι το απόλυτο καλοκαίρι σε φαγητά!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Αναμφισβήτητα το πιο νόστιμο ελληνικό καλοκαιρινό φαγητό!
    Μπορώ να το τρώω κάθε μέρα ,χωρίς ίχνος υπερβολής.
    Και ο τρόπος που μας συμβουλεύεις να το προπαρασκευάσουμε-και τον έχω υιοθετήσει εδώ και καιρό τώρα-μας απαλλάσσει από την κούραση-είναι αλήθεια!-της πολύωρης προετοιμασίας του.
    Εξαιρετική η εμφάνιση του μουσακά σου Κική μου!!!!!Λιμπιστικές εικόνες και πολύτιμες, όπως πάντα, οι συμβουλές σου!!!!Ζήλεψα την αφράτη μπεσαμέλ και εντυπωσιάστηκα από το μυστικό της προσθήκης του γιαουρτιού για περισσότερο ανάλαφρη γεύση.Οι κλιμακωτές στρώσεις των λαχανικών και του ζουμερού κιμά ,σκηνικό απόλυτης επιτυχημένης γεύσης και εμφάνισης!!!!
    Καλό μεσημέρι γλυκιά μου!!!!Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Φωτεινή μου αν κι εμένα μου αρέσει αλλά όχι για κάθε μέρα!!! Πράγματι έτσι γίνεται πολύ πιο εύκολα και ειδικά με τα ψητά λαχανικά που δεν χρειάζεται να σε κρατούν μπροστά στο τηγάνι μέσα στη ζέστη (για άλλες χρονιές μιλάω γιατί εφέτος πού η ζέστη... ακόμη!!!).
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά και γλυκά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε και που χρησιμοποιούμε την ίδια τεχνική!
      Καλό σου βράδυ και φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Ακριβώς έτσι τον θέλω και σερβίρομαι ενα τεράστιο πιάτο από τον μουσακά σου!

    Καλό μεσημέρι Βασιλική μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω Ζαμπία μου ή καλύτερα... έλα Θεσσαλονίκη να τον απολαύσουμε παρεούλα και μάλιστα με ωραίο κρασάκι!!! Άντε ...σκέψου το!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Απίστευτος ο μουσακάς σου Κική μου!! Λατρεμένο φαγάκι και με την φετούλα ακόμα περισσότερο!! Όσο για τις θερμίδες......ε! Ας μην φάμε όλο το ταψί μόνοι μας!! Ας φάμε τα.....2/3α!!!!!
    Καλό σου μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια Ειρήνη μου είναι ότι έχει τις θερμιδούλες του αλλά με τα ψητά λαχανικά και τα λίγα λιπαρά στο γάλα μειώνονται αλλά συμφωνώ... μαζί σου ας φάμε λιγότερο!! Είναι τόσο νόστιμος που αρκούν 4-5-6 κομμάτια!!! χαχαχαχα
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Και ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι καλού μουσακά! Νομίζω κανένας!
    Και φυσικά δε χρειάζεται να τον επιβαρύνουμε με επιπλέον λιπαρά, αφού με τις παραλλαγές που προτείνεις, σίγουρα κρατάει όλη τη γεύση του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ έτσι πιστεύω Χρύσα μου!! Ναι, γίνεται υπέροχος και πιο ελαφρύς για το στομάχι και την πέψη!!

      Διαγραφή
  12. τη κυριακη φιλη μου τη κυριακη.μουσακας αλα ταντε κικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι το καλύτερο φαγητό ever!! Ένα ταψί σαν αυτό που έφτιαξες Κική μου για μένα pls. Το έκανες καταπληκτικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενώ μου αρέσει πάρα πολύ ο μουσακάς Κική, ομολογώ ότι δεν τον έχω φτιάξει ποτέ γιατί είναι τόσο χρονοβόρος.
    Έτσι περιμένω να τον φτιάξει η μαμά ή η πεθερά για να τον «τσακίσω» J
    Στον δικό σου μου αρέσει πολύ που χρησιμοποιείς φέτα στο ενδιάμεσο και που αποτελείται από τόσες πολλές στρώσεις. Δείχνει ωραίος και οπτικά αλλά και σε γεύση!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μα τι μουσακάς!!!
    Τι φωτογραφίες!!!
    Νομίζω οτι μου μυρίζει!!!!
    Ωραία η τσαχπινιά με τη φέτα, θα τον δοκιμάσω κι έτσι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έτσι που είδα τη φωτογραφία,μου ήρθε μια μυρωδιά και από εδώ!Αν και δεν είναι το αγαπημένο μου φαγητό, το λιμπίστηκα!Γεια στα χέρια σου!Έλα και από εμένα να μας δεις!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Διαχρονικό, νόστιμο και πολύ καλοφτιαγμένο το πιάτο σου Κική μου! Μου άρεσε που έφτιαξες πικάντικο τον κιμά! Μεριδούλα περίσσευσε;
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!