Καλή σας μέρα! Υπάρχει ελληνικό σπίτι που τώρα το καλοκαίρι δεν φιλοξενεί στο τραπέζι του τον μουσακά; Υπάρχει τουρίστας που, όταν έρχεται επίσκεψη στη χώρα μας, καθισμένος σε ένα ξύλινο τραπέζι δίπλα σε κάποια πανέμορφη παραλία δεν προφέρει το όνομα "μουζάκα" δίνοντας παραγγελία στον σερβιτόρο που έρχεται να τον εξυπηρετήσει;
Το πιάτο αυτό είναι στενά δεμένο με την Ελλάδα και τις παραδοσιακές νοστιμιές της! Ένα πιάτο διάσημο σ' όλο τον κόσμο, σχεδόν, για τη νοστιμιά του. Ένα πιάτο με υπέροχα μεσογειακά λαχανικά που αυτή την εποχή είνια στα καλύτερά τους! Ένα πιάτο που, πράγματι, είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά που, με λίγη οργάνωση, γίνεται πανεύκολα... αρκεί να ετοιμάσουμε τον κιμά και τα λαχανικά από την προηγούμενη μέρα!
Το πιάτο αυτό είναι στενά δεμένο με την Ελλάδα και τις παραδοσιακές νοστιμιές της! Ένα πιάτο διάσημο σ' όλο τον κόσμο, σχεδόν, για τη νοστιμιά του. Ένα πιάτο με υπέροχα μεσογειακά λαχανικά που αυτή την εποχή είνια στα καλύτερά τους! Ένα πιάτο που, πράγματι, είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά που, με λίγη οργάνωση, γίνεται πανεύκολα... αρκεί να ετοιμάσουμε τον κιμά και τα λαχανικά από την προηγούμενη μέρα!
Ο δικός μου αγαπημένος μουσακάς έχει τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια ψημένα και τις πατάτες άλλοτε τηγανιτές κι άλλοτε ψημένες κι αυτές σαν τσιπς! Οι θερμίδες μειώνονται, η νοστιμιά παραμένει. Η μπεσαμέλ, με γάλα με 1.5% λιπαρά αλλά και με βούτυρο στο ίδιο σκεπτικό, δεν έχει τίποτε να ζηλέψει σε γεύση και υφή από την αντίστοιχη ολόπαχη. Κι αν αντικαταστήσουμε ένα μέρος του γάλακτος με γιαούρτι απλό (όχι στραγγιστό), "ζωντανό" ή όχι όπως συνηθίζουμε να λέμε τα τελευταία χρόνια με λίγα λιπαρά έχουμε μια μπεσαμέλ που κρύβει μέσα της δροσιά, καλοκαιρινή δροσιά!
Μια γεύση που φέρνει αναμνήσεις σε όλους μας ή σχεδόν! Μια γεύση που είναι χαραγμένη ανεξίτηλα στο ελληνικό DNA αλλά και στη γευστική μας μνήμη και που ακολουθεί τη λέξη Ελλάδα για κάθε τουρίστα που έχει επισκεφθεί τη χώρα μας ακόμα και μια μοναδική φορά!
Απολαύστε τον για μια ακόμα φορά σε μια πιο ελαφριά εκδοχή!
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα (ταψί 32-34 εκ)Για τον κιμά
800 γρ. κιμά
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες (ή 150 ml ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1/3 κ.γλ. μπαχάρι
1/3 κ.γλ. ρίγανη
1/3 κ.γλ. βασιλικό
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο (χωρίς τη φύτρα) πολτοποιημένη
Αλάτι και πιπέρι
Για τα λαχανικά
5 μελιτζάνες τσακώνικες σε φέτες (στρογγυλές για να κόβεται πιο εύκολα)
5 κολοκύθια σε φέτες (επίσης στρογγυλές)
5 πατάτες σε λεπτές φέτες (στρογγυλές)*
Θυμάρι, ρίγανη και αλάτι
Για ενδιάμεσα
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
Για την μπεσαμέλ της επικάλυψης**
12 κ.σ. αλεύρι
12 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 λίτρο γάλα με λίγα λιπαρά
Για το ταψί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προαιρετικά, από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε τα λαχανικά και τον κιμά και να τα διατηρήσουμε σε μπολ στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τα λαχανικά
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με ελαιόλαδο και απλώνουμε τις φέτες των λαχανικών.
Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι, ρίγανη και αλάτι και ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πάρουν ένα όμορφο, ανοιχτό καστανό χρώμα.
Με τον τρόπο αυτό ψήνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις πατάτες.
Για τον κιμά
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν ίσα που να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον κιμά, τις πιπεριές Φλωρίνης.
Αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για 2-3 λεπτά γυρνώντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με το χυμό ντομάτας και προσθέτουμε 1 1/2 ποτήρι νερό για να βράσει ο κιμάς.
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε μέτρια φωτιά (αυτό σημαίνει ότι επειδή εξατμίζεται πιο γρήγορα το νερό ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη).
Μόλις ο κιμάς αρχίζει να αλλάζει χρώμα και να μαλακώνει, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπαχάρι, τη ρίγανη, το θυμάρι, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του.
Την μέρα που θα ετοιμάσουμε τον μουσακά...
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ της επικάλυψης
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα με το μοσχοκάρυδο χωρίς να το βράσουμε και το διατηρούμε ζεστό.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο με το αλάτι και μόλις το βούτυρο λιώσει και ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε το αλεύρι να σοταριστεί λίγο.
Σταδιακά, ανακατεύοντας γρήγορα με την κουτάλα, προσθέτουμε το γάλα, φροντίζοντας να μη σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Σε περίπτωση που μας σβολιάσει δεν ανησυχούμε γιατί μπορούμε να τη διορθώσουμε, χτυπώντας τη σε χαμηλή ταχύτητα με το μίξερ χειρός.
Αφήνουμε τη μπεσαμέλ να βράσει και να πηχτώσει.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσει.
Συνθέτουμε τον μουσακά
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ταψί και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
Χωρίζουμε στη μέση τον κιμά, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες γιατί θα χρειαστούμε 2 στρώσεις από το κάθε είδος.
Επάνω στη φρυγανιά, στρώνουμε μια σειρά μελιτζάνες.
Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί και μετά στρώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.
Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα κιμά.
Ύστερα πασπαλίζουμε και πάλι με λίγο τυρί.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και κολοκύθια.
Ρίχνουμε τον υπόλοιπο κιμά και το τυρί.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες πατάτες.
Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 60 περίπου λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο, καστανό χρώμα.
TIPS
* Με τις φέτες στρογγυλές, προσωπικά, ο μουσακάς μου φαίνεται πιο εύκολος να κοπεί χωρίς να διαλυθεί.
** Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε στην μπεσαμέλ 200 γρ. γιαούρτι απλό με λίγα λιπαρά, μειώνοντας το γάλα κατά 200 ml. 'Ετσι, θα έχουμε μια πιο "δροσερή" και καλοκαιρινή αίσθηση.
*** Εάν, θέλουμε ρίχνουμε στον κιμά και 150 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί (κι αν είναι λιαστό... ακόμα καλύτερα).