Αφράτα μπιφτέκια με ...κράκερς μεσογειακά

"Στη Μεσόγειο έμπνευση χαρίζει η φύση που με τόση απλοχεριά δίνει μια ποικιλία προϊόντων μοναδικών σε νοστιμιά!" λέει η διαφήμιση των συγκεκριμένων κράκερς και σίγουρα ο διαφημιστής δεν είχε κατά νου την δική μου φαντασία όταν έγραφε το συγκεκριμένο κείμενο!
Είμαι σίγουρη ότι σκεφτόταν κάπως έτσι..."υπέροχα κράκερς για σνακ ή για ...καναπεδάκια". Πώς μπορεί η γευστική μνήμη να διαγράψει εκείνες τις μικρές, πολύχρωμες νοστιμομπουκιές που παρατάσσονταν σε δίσκους και πιατέλες της δεκαετίας του 70 και 80 για να συνοδέψουν διάφορα ποτά... από μπύρα και ούζο μέχρι βερμούτ και ουίσκυ!! Αδύνατον!!! Φτιάχναμε με τη μαμά μου μυριάδες (εντάξει υπερβολή) τέτοια σε γιορτές ονομαστικές, τότε που οι εορτάζοντες που δέχονταν κόσμο φορούσαν τα "καλά" τους... τα μάξι φορέματα και τα κοστούμια έδιναν και έπαιρναν! Μικρά τριανταφυλλάκια κόκκινης πιπεριάς, αντζούγιες, μπρικ, τυριά, πίκλες έκαναν την εμφάνισή τους και αναπαύονταν επάνω σε αρωματικά βούτυρα που ήταν κι αυτά, ακόμα, φτιαγμένα λίγο πριν ...εκεί στην κουζίνα του σπιτιού! Θυμάμαι ακόμα τον κανόνα... τα καναπεδάκια πρέπει να μπαίνουν ανάλογα με τη γεύση αλλά και με μια χρωματική αρμονία! Ούτε συζήτηση για ...ατσαλιές!!!
Ξαναλέω, είμαι σίγουρη ότι ο διαφημιστής είχε κάτι παρόμοιο κατά νου... έλα όμως που αυτά τα κρακεράκια είναι τα αγαπημένα των κοριτσιών μας ενώ τα μπιφτέκια για να τα ...αγαπήσουν (!!!) χρειάζονται ένα κίνητρο!! χαχαχα
Να λοιπόν το κίνητρο!!! Ανάμεσα στα άλλα υλικά μέσα στα αφράτα μπιφτέκια πήδησαν με εντυπωσιακά εμφανείς κινήσεις και τα κρακεράκια! Κι εκεί αρχίζει η περιπέτεια... όχι για τα ίδια τα κρακεράκια αλλά για τα μπιφτεκάκια και το πώς θα καταφέρουν να κεντρίσουν το ...ενδιαφέρον των μικρών και ιδιότροπων "γευσιγνωστών"!! Βέβαια, μαζί με τα κράκερς πήδηξαν και μερικά άλλα υλικά μέσα στον κιμά, μόνο και μόνο για να συνδράμουν στη νοστιμιά!
Όλα καλά κι όλα ωραία, που λέει και το τραγούδι! Τα μπιφτεκάκια ψήθηκαν κι αφού απέκτησαν ωραιότατη γεύση κι αφρατάδα κατάφεραν να μην είναι με άλλον παρέα παρά με τα κορίτσια μας (για να συνεχίσουμε και το παραπάνω τραγούδι!!). Φυσικά, και ο υπόλοιπος πληθυσμός του τριωρόφου ...δεν τα περιφρόνησε ...τουναντίον τους έδωσε και κατάλαβαν!!! 
Δοκιμάστε τα κι αν θέλετε... δοκιμάστε τα και με άλλα κράκερς που εσείς αγαπάτε γιατί είναι ωραίο να φέρνουμε τη γεύση στα μέτρα μας! Εξάλλου είναι κι αυτή μια από τις μικροχαρές της καθημερινότητας!!! :)
ΥΛΙΚΑ για 10-12 μεγάλα μπιφτέκια
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο περασμένο δύο φορές από τη μηχανη
2 αυγά
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο στο multi
3 φέτες ψωμί του τοστ, μουσκεμένες σε νερό
10-12 κράκερς Elite μεσογειακά με μυρωδικά, μουσκεμένα στο νερό μαζί με το ψωμί
2/3 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. ρίγανη
3 κ.σ. ελαιόλαδο 
1 κ.σ. ντομάτα τριμμένη ή σάλτσα ντομάτας
1 κ.γλ. σκόνη μουστάρδας
1 πρέζα κύμινο
1 κ.σ. μηλόξιδο


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα για να σφίξει το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Ρίχνουμε λίγο ελαιολαδο και 1 φλ.τσ. νερό (έτσι ώστε να υπάρχει λίγο νερό στο ταψί για να μην καίγονται τα λίπη).
Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας και στο κέντρο βυθίζουμε το δάχτυλό μας για να μην φουσκώσουν ιδιαίτερα και να έχουν ένα όμορφο σχήμα.
Βάζουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο και τα αφήνουμε να ψηθούν για 30-35 λεπτά.
Ύστερα, τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά έτσι ώστε να πάρουν ένα όμορφο χρώμα χωρίς όμως να παραψηθούν.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως με βραστά λαχανικά (για λιγότερες θερμίδες), με τηγανιτές πατάτες ή με ρύζι.
Καλή σας μέρα! :)

22 σχόλια:

  1. Τι ιδέα είναι αυτή!!! Τα μπιφτέκια είναι από τα αγαπημένα μου και σε γεύση και σε λύση όταν γυρνάω από την δουλειά και θέλω κάτι γρήγορο να ετοιμάσω για την οικογένεια. Θα τα φτιάξω και δεν θα τους πω τίποτα να δω τι θα καταλάβουν. Πολλές καλημέρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιάξεις Χριστίνα μου και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν! :)
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Τι σκέφτεται η θεία για να ταράξει τα κοιμισμένα γευστικά όνειρα των λιλιπούτειων ανηψιών της!!!!
    Πραγματικά Κική μου νομίζω ότι είναι πολύ τυχερές που αφιερώνεται με τόση αγάπη στις ιδιάιτερες διατροφικές τους συνήθειες και που με τόσο ενδιαφέρον ανακαλύπτεις τρόπους για να τις δελεάσεις!
    Μου άρεσε ο τρόπος που το αγαπημένο σνακ εισχώρησε στα αφράτα μπιφτέκια !Που του έδωσε μία νέα γευστική πνοή ,αυτή που πιθανόν να γαργάλησε ευχάριστα τα απαιτητική παιδικά ρουθούνια!
    Επίσης μου άρεσε το τίπ μετοχή βαθούλωμα στο κέντρο των μπιφτεκιών....,αλλά και το λιγοστό νερό που πρόσθεσες !
    Υπέροχα!Ελπίζω να τα τίμησαν όπως τους άξιζαν!
    Φιλάκια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα Φωτεινή μου... το ξέρεις ότι είμαι φανατική θεία! χαχαχα
      Τα μπιφτέκια έγιναν υπέροχα και οι μικρές ενθουσιάστηκαν άσε που εγώ βρήκα τον τρόπο να κρύβω και λίγα λαχανικά μέσα (εχθές έβαλα καρότο) μια που η μεν Ιωάννα τρώει κυρίως λαχανικά ενώ η μικρή ούτε να τα δει θέλει εκτός από το σπανάκι!!!! Όσο για το βαθούλωμα πάλι χάριν της Βασιλικής έγινε γιατί δεν της αρέσουν πολύ φουσκωτά!!!!!!!!!
      Τϊ τραβάμε κι εμείς οι θείες!!! χαχαχα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Ωραιότατα κορίτσι μου!! Θα δοκιμάσω τη συνταγή και εγώ την επόμενη φορά που θα πέσει στα χέρια μου κιμάς! Μου έκανε εντύπωση και ο τρόπος που τα έψησες! Φιλιά πολλά και να έχεις όμορφο απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις γιατί και με το ψήσιμο αυτό γίνονται πολύ αφράτα! Άσε που το ταψί δεν λερώνει πολύ με καμμένα λίπη και καθαρίζει πολύ εύκολα!
      ΦΙλιά!

      Διαγραφή
  4. Λέω πάντα ναι στα κεφτεδάκια, ειδικά σαν τα αφράτα και λαχταριστά δικά σου!
    Μου άρεσε που πρόσθεσες και κύμινο και τα απογείωσες!
    Εύγε, Κική μου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς τα τιμούμε συχνά Ελένη μου! Πράγματι μια πρέζα κύμινο τα απογειώνει χωρίς να "ακούγεται" στη γεύση... οπότε γίνονται καλά για τις μικρές μας κυρίες που ζορίζονται με τα πολλά μπαχαρικά! :)
      Καλή σου μέρα και φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Α, φαίνονται όχι μόνο πολύ αφράτα, αλλά και πάρα πολύ νόστιμα τα μπιφτέκια! Αν και δεν χρειάζομαι κίνητρα για να φάω οτιδήποτε περιέχει κιμά, η συνταγή σου θα εκτελεστεί και στο σπίτι μου προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι και τα δύο Μυρωδία μου... να τα δοκιμάσεις οπωσδήποτε!! :)

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραία η συνταγή σου Κική μου!!Νοστιμότατα τα μπιφτεκάκια σου!!Α!Τό κόλπο μέ τό δαχτυλο δέν τό ήξερα!!Οσο ζώ,μαθαίνω! Χα χα!!Καλό απόγευμα!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου!!
      ΦΙλάκια!

      Διαγραφή
  7. Να λοιπόν που τα κρακεράκια έχουν και άλλες χρήσεις εκτός από συνοδευτικά οινοπνευματωδών ποτών! Ε! Αφού πέρασαν το...τέστ των κοριτσιών δεν αμφιβάλλω ότι θα είναι πεντανόστιμα, Κική μου!!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τα δοκιμάσεις Ειρήνη μου ...γίνονται ωραιότατα!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  8. Λαχταριστά και ιδιαίτερα τα μπιφτεκάκια σου Κική μου, και το κόλπο με το δάχτυλο θα το εφαρμόσω, δεν το ήξερα!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το εφαρμόσεις Έλενά μου!!!
      Ελπίζω να είσαι λίγο καλύτερα...
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Ούτε εγώ το ήξερα αυτό με το δάχτυλο...ωραίο κόλπο!!
    Τα μπιφτεκάκια φαίνονται λαχταριστά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το Μαρία μου όπως και τα μπιφτέκια!
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  10. Τι ωραία ζουμερα μπιφτεκάκια!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Αριάδνη μου!

      Διαγραφή
  11. Είδα δύο τσαχπινιές εδώ που μου άρεσαν πολύ Κική: πρώτον ότι βάζεις νεράκι στο ταψί για να μην καίγονται τα λίπη (πολύ καλή ιδέα) και δεύτερον ότι κάνεις λακουβίτσα στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού. Χρήσιμα tips και τα δύο!
    Μπιφτεκάκια με πατατούλες και σαλάτα! Τι ωραίο γεύμα, αγαπημένο μικρών και μεγάλων!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ερμιόνη μου και τα δύο κολπάκια είναι πολύ χρήσιμα. Βάζω λίγο νεράκι ακόμα κι όταν βάζω αντικολλητικό χαρτί γιατί τα βοηθάει να μην γίνονται σκληρά εξωτερικά κι όταν δεν βάζω αντικολλητικό χαρτί και να μην καίγονται τα λίπη και δεν καθαρίζει το ταψί εύκολα. Όσο για το βαθούλωμα γίνεται για να μην φουσκώνουν πολύ μια και οι δεσποινίδες μας δεν τα θέλουν πολύ φουσκωτά!!!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!