Μια καλοκαιρινή ομελέτα, ένα γεύμα

Καλή σας μέρα! Σήμερα θα μας απασχολήσει το εξής:
"Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;" ένα φιλοσοφικό ερώτημα τόσο παλιό όσο και κάποιοι 'Ελληνες αρχαίοι φιλόσοφοι στο οποίο η τελική απάντηση...περιμένει ακόμα να ανακαλυφθεί!
Κι αν σας ενδιαφέρει μια διασκεδαστική άποψη επί του θέματος ...δείτε το βιντεάκι που ακολουθεί.

Το αυγό, προαιώνιο, ιερό σύμβολο της γονιμότητας αλλά και της δημιουργίας του κόσμου, ίσως το επιστέγασμα του συμβολισμού στη σημειολογία των τροφίμων. Μια κάψουλα ζωής αλλά κι ένα ιερό σύμβολο της αιώνιας ζωής, της ανάστασης (τα κόκκινα αυγά το Πάσχα), της αναγέννησης αλλά και της μεταμόρφωσης από τα Παγανιστικά, ακόμα, χρόνια. Παρόν σε  μυθολογίες πολλών λαών σαν η απαρχή της ζωής ή η νίκη του θανάτου και η αναγέννηση, βοήθησε τον Κολόμβο να αποδείξει στους φίλους του ότι λίγοι κάνουν πράξη τα όνειρά τους όταν σπάζοντάς το ελαφρά στη μια άκρη, τους έδειξε πώς μπορεί να το κάνει να σταθεί όρθιο. Παρόν και σε παραμύθια... ας θυμηθούμε την χήνα με τα χρυσά αυγά. Αλλά και οι Ινδοί πιστεύουν ότι από ένα αυγό χήνας έγινε ο κόσμος... ο κρόκος έγινε Ουρανος και το ασπράδι έγινε Γη!
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα που η ευρεία του κατανάλωση, θεωρούνταν επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου. Η απενεχοποίησή του και η αποσύνδεσή του από την αύξηση της χοληστερίνης και άρα τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια ήρθε, σχετικά πρόσφατα, δια στόματος επιστημόνων. Τα τελευταία χρόνια, τα πιάτα με αυγό αναβαθμίστηκαν, μπήκαν σε εστιατόρια, οι συνταγές τους αυξήθηκαν και απέκτησαν αξία! 
Πρωί πρωί βιντεάκι είδαμε, πληροφορίες μάθαμε... τί λέτε... δεν είναι ώρα να περάσουμε και σε μια συνταγούλα με αυγό; Για σήμερα... μια αρωματική και νοστιμότατη καλοκαιρινή ομελέτα, πολύ μα πολύ χορταστική!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
4 αυγά μεγάλα
1 μέτριο κολοκύθι σε φέτες ψητό στο φούρνο ή τηγανιτό
3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα σε καρεδάκια
80 γρ. φέτα θρυμματισμένη
4-5 κολοκυθοανθούς ωμούς, σε κομμάτια
4 κ.σ. γάλα
1 πρέζα μπέικιν πάουντερ ή σόδα φαγητού
6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι 
1 κ.σ. βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σπάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν (ή τη σόδα), αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά το μίγμα μέχρι να αφρίσει.
Βάζουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα των αυγών.
Αφήνουμε για 1-2 λεπτά ώστε το κάτω μέρος των αυγών να ψηθεί λίγο και μετά προσθέτουμε την ψιλοκομμένη γαλοπούλα, την φέτα, τους κολοκυθοανθούς, τα ψητά κολοκύθια και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
Αφήνουμε την ομελέτα να ψηθεί καλά από την πάνω πλευρά και μετά την αδειάζουμε σε ένα πιάτο για να μπορέσουμε να την αναποδογυρίσουμε μέσα στο τηγάνι από την άλλη πλευρά.
Την τηγανίζουμε κι από την άλλη πλευρά και μετά την κόβουμε στη μέση και την τυλίγουμε σαν κρέπα για να τη σερβίρουμε στο πιάτο με μερικά ντοματίνια και, προαιρετικά, ένα κριτσίνι.
*Φυσικά, μπορούμε να ψήσουμε την ομελέτα στο φούρνο αντί να την τηγανίσουμε.
Πηγή πληροφοριών: indigoblue.gr
                                 fridge.gr
 

13 σχόλια:

  1. Ωωωω, μα τί ωραία που μας τη σερβίρεις κιόλας, Κική μου!!! Δεν θα αντισταθώ στην τόσο πλούσια εκδοχή σου. Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλούσια η ομελέτα σου Κική μου, ένα αληθινό γεύμα!!
    Και άκρως καλοκαιρινή, τώρα βέβαια καλοκαιράκι δεν βλέπω ακόμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αντισταθούμε στην ομελέτα σου σε πείσμα του καιρού!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλη ορεξη και για εμας φατε ματια ψαρια.ουπς ομελεττα ηθελα να πω.κικη μου το κοριτσι μας απο αγαπα με αν ντολμας ζηταει βοηθεια.αν μπορουμε ολες μας να βοηθησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και τι δεν έχει αυτή η ομελέτα σου, Κική μου! Εκπληκτικός συνδυασμός υλικών με γευστικότατο αποτέλεσμα! Ευχαριστώ για την πρόταση!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κική μου, προ καιρού σε κάποιο ντοκυμανταίρ είχα δει πως οι επιστήμονες σήμερα έχουν καταλήξει πως κάποια "αρχαία" κότα πρωτογέννησε το αυγό όπως το γνωρίζουμε σήμερα!! Ίσως λοιπόν το ερώτημα να έχει απαντηθεί. Αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να φάμε το αυγουλάκι, που κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για διάφορα! Και πάλι έρχεται η σύγχρονη Ιατρική να καταρρίψει πολλά από αυτά!
    Όπως και να έχει το αυγουλάκι, είναι η τέλεια πρώτη ύλη για τις πιο ωραίες ομολέτες! Η δική σου Κική μου είναι πλούσια, νόστιμη, ένα πλήρες γεύμα που τα έχει όλα!!! Εκείνοι οι κολοκυθοανθοί, είναι όλα τα λεφτά!
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ νόστιμη καί πλούσια σέ γεύσεις η ομελέτα σου Κική μου!!Καί τί όμορφα μάς τήν παρουσίασες!!Γιά τό μπαίκιν τό ακούω πρώτη φορά!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κική μου, από ότι φαίνεται ο γρίφος σχετικά με την κότα και το αυγό λύθηκε επιτέλους!
    http://www.tovima.gr/science/article/?aid=342988
    Τις ομελέτες τις αγαπώ απλά!
    Είναι μακράν το αγαπημένο μου καλοκαιρινό γεύμα!
    Τώρα που υπάρχει αφθονία υπέροχων λαχανικών μπορούμε να κάνουμε αριστουργήματα!
    Πολύ μου αρέσει η πρότασή σου με κολοκυθάκια αλλά και ανθούς και φυσικά τόσα νόστιμα υλικά!
    Μου αρέσει πολύ και η παρουσίασή της!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία κι ανοιξιάτικη ομελέτα αγαπητή Κική! Πολύ καλή ιδέα για να χρησιμοποιήσουμε τους κολοκυθανθούς που αγαπώ πολύ. Καλή συνέχεια!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αβγά έχω από τη μπέμπα....Κολοκυθοανθούς από το χωριό....Τα υπόλοιπα ευκολάκι., οπότε η ομελετίτσα θα φαγωθεί και θα αξιολογηθεί σύντομα!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι κολοκυθοανθοί πάντα μου θυμίζουν το καλοκαίρι.
    Οπότε η ομελέτα σου Κική μου είναι άκρως καλοκαιρινή.

    Πολύ ωραία και χορταστική.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφράτη-αφράτη Κική μου.
    Και πραγματικά μεγάλη απόλαυση για ένα γρήγορο γεύμα, με φρέσκα υλικά εποχής.
    Γεια στα χέρια σου φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από τις πιο ωραίες ομελέτες που είδα Κική μου...άσε που μου λύθηκε και η απορία με τη κότα και το αυγό χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!