Ζυμαρικά... μεγάλη αγάπη!! Από τις πιο παλιές και πιο σταθερές! Από κείνες που δεν σε αφήνουν και δεν τις εγκαταλείπεις ποτέ! Απ' αυτές που είναι μέρος του είναι σου πια!!
28 χρόνια πίσω... στην Ιταλία για 20 μέρες, κάποια μακαρονόπληκτη έτρωγε μόνον ζυμαρικά ...άντε και πίτσα!!! Ζυμαρικά σε κάθε δυνατό συνδυασμό!!! Νομίζω ότι το ρεκόρ το έσπασα!! :)) Η παρέα γελούσε, οι γονείς νευρίαζαν αλλά δεν απαιτούσαν αλλαγή (ήξεραν το ξεροκέφαλο βλαστάρι τους!!!) κι εγώ ...απλά ...απολάμβανα!!! Και για όποιον αναρωτιέται... όχι δεν τα βαρέθηκα... θα μπορούσα να τρέφομαι με ζυμαρικά συ-νέ-χει-α!!!!!!!!!!!!! Νομίζω, όμως, ότι οι περισσότερες γυναίκες τα λατρεύουν ενώ οι περισσότεροι άντρες απλά τα ... τρώνε!! :)
Λατρεμένο πιάτο που έχει τόσες διαφορετικές όψεις όσες και ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου... ίσως και περισσότερες! Η νοστιμιά σ' όλο της το μεγαλείο, αρκεί τα ζυμαρικά να είναι καλής ποιότητας κι αν είναι και "χερίσια" ...ακόμα καλύτερα... άλλη γεύση... πώς να το κάνουμε;;;; Τα συγκεκριμένα δεν είναι χερίσια απλά είναι τα αγαπημένα μου!! Ο κιμάς εμπλουτίστηκε με μελιτζάνες και δαμάσκηνα-βανίλιες της εποχής, χωρίς καθόλου πίκρα, γλυκές σαν ...μέλι!! Τα ολόφρεσκα αρωματικά του έδωσαν μια καλοκαιρινή αύρα χαρίζοντάς του όλο τους το άρωμα, ενώ το γιαούρτι τους πρόσθεσε μια νότα δροσιάς, απαραίτητη τώρα που έπιασαν οι ζέστες! Εύκολο και γρήγορο πιάτο που όμως ξεφεύγει από το αντίστοιχο κλασσικό!! Αξίζει να δοκιμαστεί!!
- 1 πακέτο σπαγγέτι
- 800 γρ. κιμά
- 2 μεγάλες μελιτζάνες σε κυβάκια
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1-2 σκελίδες σκόρδο χωρίς τη φύτρα
- 3 μεγάλες ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες
- 2 δαμάσκηνα βανίλιες
- 1 φλ.τσ. κόκκινο ημίγλυκο κρασί
- 2 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα αρωματικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό)
- 2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- Μερικά κλαδάκια από φρέσκο θυμάρι, φρέσκια ρίγανη και φρέσκο βασιλικό
- 1/3 κ.γλ. μπαχάρι
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 1/2 ποτήρι νερό όπου έβρασαν τα μακαρόνια (αν είναι λιγότερο συμπληρώνουμε με νερό βρύσης)
- Πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο
- 200 γρ. γιαούρτι (1 κεσεδάκι) με λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Πλένουμε και κόβουμε τα φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό).
- Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους.
- Τίς βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα για να ξεπικρίσουν.
- Στο μεταξύ, βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού της συσκευασίας αλλά δεν πετάμε το νερό τους.
- Μετά τη μισή ώρα, πετάμε το νερό από τις μελιτζάνες και αφού τις ξεπλένουμε με άφθονο καθαρό νερό τις βάζουμε σε ένα μπολ μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
- Βάζουμε στο multi τις ντομάτες, τα σκόρδα και τα δαμάσκηνα και τα ψιλοκόβουμε χωρίς όμως να τα πολτοποιήσουμε.
- Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και δαμάσκηνα για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τα αφήνουμε όλα μαζί να σοταριστούν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα πότε πότε για να μην "κολλήσουν".
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τον κιμά να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και δαμάσκηνα, το νερό (όπου έβρασαν τα ζυμαρικά κι αν χρειάζεται κι άλλο), τα φρέσκα αρωματικά, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά (για να μην εξατμιστεί γρήγορα το νερό).
- Μόλις ο κιμάς μαλακώσει (το καταλαβαίνουμε κι από το χρώμα του που αλλάζει) χαμηλώνουμε κι άλλο τη "φωτιά".
- Αφήνουμε το φαγητό μας να "μελώσει", να εξατμιστούν όλα τα υγρά του και να μείνει μόνον με το λάδι του.
- Σερβίρουμε το σπαγγέτι με κιμά και 1 κ.σ. γιαούρτι.
- Πασπαλίζουμε με λίγο πεκορίνο Αμφιλοχίας ή κάποιο κεφαλοτύρι της αρεσκείας μας.