Καλοκαιρινό σπαγγέτι με κιμά, μελιτζάνεs και γιαούρτι

Ζυμαρικά... μεγάλη αγάπη!! Από τις πιο παλιές και πιο σταθερές! Από κείνες που δεν σε αφήνουν και δεν τις εγκαταλείπεις ποτέ! Απ' αυτές που είναι μέρος του είναι σου πια!! 
28 χρόνια πίσω... στην Ιταλία για 20 μέρες, κάποια μακαρονόπληκτη έτρωγε μόνον ζυμαρικά ...άντε και πίτσα!!! Ζυμαρικά σε κάθε δυνατό συνδυασμό!!! Νομίζω ότι το ρεκόρ το έσπασα!! :)) Η παρέα γελούσε, οι γονείς νευρίαζαν αλλά δεν απαιτούσαν αλλαγή (ήξεραν το ξεροκέφαλο βλαστάρι τους!!!) κι εγώ ...απλά ...απολάμβανα!!! Και για όποιον αναρωτιέται... όχι δεν τα βαρέθηκα... θα μπορούσα να τρέφομαι με ζυμαρικά συ-νέ-χει-α!!!!!!!!!!!!! Νομίζω, όμως, ότι οι περισσότερες γυναίκες τα λατρεύουν ενώ οι περισσότεροι άντρες απλά τα ... τρώνε!! :)
Λατρεμένο πιάτο που έχει τόσες διαφορετικές όψεις όσες και ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου... ίσως και περισσότερες! Η νοστιμιά σ' όλο της το μεγαλείο, αρκεί τα ζυμαρικά να είναι καλής ποιότητας κι αν είναι και "χερίσια" ...ακόμα καλύτερα... άλλη γεύση... πώς να το κάνουμε;;;; Τα συγκεκριμένα δεν είναι χερίσια απλά είναι τα αγαπημένα μου!! Ο κιμάς εμπλουτίστηκε με μελιτζάνες και δαμάσκηνα-βανίλιες της εποχής, χωρίς καθόλου πίκρα, γλυκές σαν ...μέλι!! Τα ολόφρεσκα αρωματικά του έδωσαν μια καλοκαιρινή αύρα χαρίζοντάς του όλο τους το άρωμα, ενώ το γιαούρτι τους πρόσθεσε μια νότα δροσιάς, απαραίτητη τώρα που έπιασαν οι ζέστες! Εύκολο και γρήγορο πιάτο που όμως ξεφεύγει από το αντίστοιχο κλασσικό!! Αξίζει να δοκιμαστεί!! :)
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 πακέτο σπαγγέτι
 Για τον κιμά
800 γρ. κιμά
2 μεγάλες μελιτζάνες σε κυβάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο χωρίς τη φύτρα
3 μεγάλες ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες
2 δαμάσκηνα βανίλιες
1 φλ.τσ. κόκκινο ημίγλυκο κρασί
2 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα αρωματικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό)
2/3 φλ.τσ. ελαιόλαδο
Μερικά κλαδάκια από φρέσκο θυμάρι, φρέσκια ρίγανη και φρέσκο βασιλικό
1/3 κ.γλ. μπαχάρι
Αλάτι και πιπέρι
1 1/2 ποτήρι νερό όπου έβρασαν τα μακαρόνια (αν είναι λιγότερο συμπληρώνουμε με νερό βρύσης)
Για το σερβίρισμα
Πεκορίνο τριμμένο
200 γρ. γιαούρτι (1 κεσεδάκι) με λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο τετραπίπερο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και κόβουμε τα φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό).
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους.
Τίς βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα για να ξεπικρίσουν.
Στο μεταξύ, βράζουμε τα σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού της συσκευασίας αλλά δεν πετάμε το νερό τους.
Μετά τη μισή ώρα, πετάμε το νερό από τις μελιτζάνες και αφού τις ξεπλένουμε με άφθονο καθαρό νερό τις βάζουμε σε ένα μπολ μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Βάζουμε στο multi τις ντομάτες, τα σκόρδα και τα δαμάσκηνα και τα ψιλοκόβουμε χωρίς όμως να τα πολτοποιήσουμε.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τις μελιτζάνες,  το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και δαμάσκηνα για 1 λεπτό. 
Προσθέτουμε τον κιμά και τα αφήνουμε όλα μαζί να σοταριστούν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα πότε πότε για να μην "κολλήσουν".
Σβήνουμε με το κρασί  και αφήνουμε τον κιμά να πάρει μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και δαμάσκηνα, το νερό (όπου έβρασαν τα ζυμαρικά κι αν χρειάζεται κι άλλο), τα φρέσκα αρωματικά, αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι και αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε σιγανή προς μέτρια φωτιά (για να μην εξατμιστεί γρήγορα το νερό).
Μόλις ο κιμάς μαλακώσει (το καταλαβαίνουμε κι από το χρώμα του που αλλάζει) χαμηλώνουμε κι άλλο τη "φωτιά".
Αφήνουμε το φαγητό μας να "μελώσει", να εξατμιστούν όλα τα υγρά του και να μείνει μόνον με το λάδι του.
Σερβίρουμε το σπαγγέτι με κιμά και 1 κ.σ. γιαούρτι.
Πασπαλίζουμε με λίγο πεκορίνο Αμφιλοχίας ή κάποιο κεφαλοτύρι της αρεσκείας μας.

18 σχόλια:

  1. Η σάλτσα πρέπει να είναι άπαιχτη, μπράβο, πολύ ωραία συνταγή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ νόστιμη Μυρωδία μου!!! Αξίζει να τη δοκιμάσεις! :)

      Διαγραφή
  2. Τέλεια καί λαχταριστή η μακαρονάδα σου Κική μου!!!Ακρως καλοκαιρινή συνταγή!!
    Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι καλοκαιρινή συνταγή και με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Στο έχω ξαναπεί ότι ανήκω κι εγώ σ'αυτήν την κατηγορία της... μακαρονόπληκτης!
    Ειδικά όταν έχουν και κιμά..... Έβαλες και τη μελιτζάνα και με αποτελείωσες!!! Πεινάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα Χρύσα κι εσύ στο κλαμπ των μακαρονόπληκτων! Να σου στείλω;;;;

      Διαγραφή
  4. Η μελιτζάνα και το δαμάσκηνο στον κιμά πρέπει να του προσδίδουν ιδιαίτερη γλύκα !
    Μου αρέσει η ιδέα!!!!

    Μακαρονόπληκτη κι εγώ! Μην ξεχνιόμαστε!!!!

    Φιλιά και καλημέρες Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι του χαρίζουν πολύ ωραία γεύση και άκρως καλοκαιρινή! Έλα το κλαμπ χωράει όλους τους μακαρονόπληκτους! χαχαχαχα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Απαιχτη η σάλτσα, λαχταριστή η μακαρονάδα σου, ιδιαίτερα καλοκαιρινή!!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία η σάλτσα Έλενά μου και το δαμάσκηνο της χαρίζει ένα ιδιαίτερο άρωμα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Η σάλτσα του κιμά είναι απλά φοβερή!
    Με τις ωραίες τσαχπινιές της και την εμπλουτισμένη γεύση!
    Και το λατρεύω που σερβίρεις το φαγητό με γιαουρτάκι!
    Σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ερμιόνη μου γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμη!!! Το γιαουρτάκι της προσδίδει δροσιά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. εγω ειμαι απο το στρατοπαιδο που απλα τα τρωω.αλλα με τετοια σαλτσα ε ειναι ενδιαφερουσα κατασταση.θα επανελθω με εντυπωσεις.μπας και καταφερω να τρωω μακαρονια με ευχαριστηση.να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, Λίτσα δοκίμασε τα μακαρόνια με τούτη τη σάλτσα και πες μου εντυπώσεις. Ένα κόλπο είναι να φτιάξεις τα μακαρόνια με άλλα υλικά που σου αρέσουν πολύ! :)

      Διαγραφή
  8. Να που βρήκαμε κοινή λατρεια! Μακαρόνια για παντα. Μου αρέσει που στη σαλτσα εβαλες και μελιτζάνες. Ειναι ενας υπέροχος τρόπος να τις κρύψεις από τα παιδια. Σε περιμένω αυριο στο link party με θεμα μαμαδίστικο φαγητό!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι μεγάλη λατρεία κι ενας τρόπος για να τρώνε τα πιτσιρίκια λαχανικά (μπορεί να μπει καρότο κι ακόμα και φακές... έχω μια αντίστοιχη σάλτσα που είχε ξετρελλάνει κόσμο!! ).
      Ααααα, πολύ ευχαρίστως θα έρθω στο αυριανό link party! Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!! :))

      Διαγραφή
  9. Μακαρονάδα με κιμά αγαπημένο φαγητό των παιδιών μου αλλά τόσο διαφορετικό. Θα το δοκιμάσω άμεσα... Χαίρομαι πολύ που σε επισκέφτηκα μέσα από το blog της Lamprouka... έγινα και μέλος για να μπορώ να βλέπω τις αναρτήσεις σου ... Καλή εβδομάδα http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ σπέσιαλ η μακαρονάδα σου Κικίτσα! Το γιαούρτι το χρησιμοποιούμε σε πολλά πιάτα ως συνοδευτικό και είναι τέλειο. Μου αρέσει που έβαλες την θεϊκή μελιτζάνα τις βανίλιες και το κόκκινο κρασί μέσα στη σάλτσα σου. Συγχαρητήρια γιατί κατάφερες να κάνεις ένα υπέροχο φαγητό ακόμα πιο υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!