Λεπτή ζύμη - βάση για πίτσα

Στους ρυθμούς του Μουντιάλ η σημερινή ανάρτηση, αν και όχι μόνον γιατί, ναι μεν το Μουντιάλ έχει ήδη πολλές μέρες που ξεκίνησε κι εγώ ως άσχετη δεν το παρακολουθώ, αλλά μια πίτσα σπιτική είναι πάντα καλοδεχούμενη έως απαραίτητη! Μπροστά στην τηλεόραση για τους ποδοσφαιρόφιλους ή τους ταινιόφιλους, στη βεράντα με φίλους τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια και μια μπυρίτσα κρύα από δίπλα, στο πικ νικ του Σαββατοκύριακου αλλά και στην ...κατάψυξη για κυρίως γεύμα σε δύσκολες μέρες όπου η έλλειψη χρόνου και η ζέστη χτυπούν ...κόκκινο!
Μια καλή πίτσα ξεκινάει από μια καλή ζύμη, έτσι δεν είναι; Είμαι σίγουρη πώς το πιστεύετε κι εσείς όσο κι εγώ! Ένα ζυμάρι είναι πάντα μια μικρή περιπέτεια, όσο ίδια κι αν είναι η συνταγή! Το αλεύρι, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη εκείνη τη στιγμή που ζυμώνεται μπορεί να πάρει περισσότερο ή λιγότερο νερό. Η ζύμη να πλάθεται ευκολότερα ή δυσκολότερα, η μαγιά να φουσκώσει περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη ζέστη που θα βρει στη γωνιά που θα κουρνιάσει.
Για μένα, οι φορές που φτιάχνω ένα ζυμάρι, ψωμί, φύλλο για πίτα, βάση για πίτσα ή τάρτα, κουλουράκια είναι χαλαρωτικές αλλά και γεμάτες ένταση, προσμονή και ανυπομονησία για το ψημένο αποτέλεσμα. Τα πειράματα ...πάντα τόσο κοντά μου! Οι μικροαλλαγές που επικαλείται η φαντασία της στιγμής πάντα ευπρόσδεκτες γιατί ο δρόμος για το τελικό αποτέλεσμα ...άγνωστος και προκλητικά όμορφος. Πώς να του αντισταθείς; Ένα φουσκωτό, καλοψημένο και τραγανό απ' έξω καρβέλι με μαλακή, μοσχομυριστή, κι αφράτη ψίχα, μια βουτυρένια ζύμη τάρτας, μια μπισκοτένια βάση για πάσταφλώρα και μια λεπτή ή όχι ζύμη για πίτσα είναι μια επιτυχία που σε ικανοποιεί γιατί σε βοηθάει να ικανοποιήσεις και τους αγαπημένους σου που γεύονται μια νοστιμιά φτιαγμένη με μπόλικη αγάπη! 
Φαντάζομαι πώς ήδη καταλάβατε πού το ...πάω! Σήμερα, θα μάθουμε να φτιάχνουμε μια ιδιαίτερα λεπτή και κρατσανιστή ζύμη για πίτσα! Μια ζύμη που την έφτιαξα για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα όπως είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε κι εσείς αν την φτιάξετε! Μαθημένη μέχρι τώρα οι σπιτικές πίτσες μου να έχουν λίγο πιο παχουλή ζύμη (λατρεύω το ψωμί !!!) δεν είχα "σκαρώσει" ποτέ μια λεπτή και τραγανή ζύμη. Εεεε, λοιπόν, είχα άδικο!!! Είναι υπέροχο το αποτέλεσμα! Ψήνεται γρήγορα, έχει λιγότερες θερμίδες (όχι η ιδιαίτερη πίτσα που θα σας δείξω αύριο αλλά η ζύμη από μόνη της) και από την πρώτη δαγκωνιά απολαμβάνεις μια λεπτεπίλεπτη νοστιμιά! Η αρχική συνταγή της ζύμης ανήκει στον σεφ Λ.Λαζάρου αν κι εγώ της άλλαξα ...τα φώτα. Λίγο από δω, λίγο από κει η συνταγή μετατράπηκε σε αυτοσχεδιασμό!! :)) Πίτσα με αλεύρι για τσουρέκι ...έχετε ξανακούσει;;; Είμαι σίγουρη πώς όχι... θα την βρείτε όμως εδώ! Γιατί; Θα σας εξηγήσω... ήθελα να δω τί και πώς!! Μια χαρά έγινε!! Συμπέρασμα, θέλετε να φτιάξετε ζύμη για πίτσα και δεν έχετε το ειδικό αλεύρι ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις; Δοκιμάστε να τη φτιάξετε με ό,τι αλεύρι έχετε για να δείτε το αποτέλεσμα! Αξίζει η δοκιμή γιατί έτσι έρχεται και η πείρα και η γνώση!! :)
ΥΛΙΚΑ για 440 γρ. ζυμάρι
200 γρ. αλεύρι δυνατό (χρησιμοποίησα αλεύρι για τσουρέκι!!)
50 γρ. καλαμποκάλευρο
2 κ.σ. πεκορίνο ψιλοτριμμένο (κεφαλοτύρι ή γραβιέρα)
1/2 φακελάκι μαγιά ξηρή (4.5 γρ.)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. κοφτή ζάχαρη
1 κ.γλ. κοφτή αλάτι
160-180 ml χλιαρό νερό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο χλιαρό νερό και το διαλύουμε καλά.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα 2 άλευρα, το πεκορίνο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το μισό νερό.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό, συνεχίζοντας το ζύμωμα για 10 λεπτά.
Ύστερα, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μπολ και τοποθετούμε τη ζύμη.
Πασπαλίζουμε κι αυτή με λίγο αλεύρι και αφού καλύψουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 λεπτά. 
Η ζύμη έχει αρχίσει να φουσκώνει.
Κόβουμε στη μέση τη ζύμη, σχηματίζοντας 2 μπαλάκια από 220 γρ. το κάθε ένα (ή αν θέλουμε μικρότερες βάσεις σε περισσότερα ισοβαρή κομμάτια) και αλευρώνουμε 2 μπολ (όσα και τα μπαλάκια της ζύμης).
Τοποθετούμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Καλύπτουμε τα μπολ με διαφανή μεμβράνη και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας στους 35 βαθμούς Κελσίου (προσοχή όχι περισσότερο γιατί θα χαλάσει η μαγιά).
Τα αφήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Παίρνουμε το ένα μπαλάκι και ανοίγουμε μια βάση για πίτσα.
Τυλίγουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί, την βάζουμε σε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων και ύστερα στην κατάψυξη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Στην κατάψυξη διατηρείται για 20-25 μέρες.
Ανοίγουμε το άλλο μπαλάκι ζύμης φτιάχνουμε τις πίτσες που θέλουμε ή βάζουμε τη βάση στο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου και την προψήνουμε 10 λεπτά.
Ύστερα, βάζουμε τη βάση στο ψυγείο εάν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες δύο μέρες διαφορετικά την βάζουμε στην κατάψυξη.
Για να την αποψύξουμε, την βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ στη συντήρηση και μετά την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1-2 ώρες.
Στρώνουμε τα υλικά μας και την βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί.
Καλή σας μέρα και αύριο σας περιμένει η πίτσα που κάνει το...ντεμπούτο της σ' αυτή την φωτογραφία!!! :) 

23 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία φαίνεται η ζύμη!!!!
    Καλημέρα Βασιλική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε πολύ ωραία Πέπη!
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Κι εμένα η τραγανή ζύμη μου αρέσει, αλλά οι άντρες μου την προτιμούν αφράτη.
    Νομίζω όμως ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει το δικό μου;-)
    Φιλιά Κική μου, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξε μια πίτσα μόνον για σένα κι αστους να βλέπουν Έλενα! χαχαχα
      Το αντέχεις;;; Νομίζω πως όχι!!! ;))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. πολυ ωραια η ζυμη!!! λεπτη λεπτη οπως μ αρεει!! σαν ιταλικη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία η ζύμη Κική! Περιμένουμε και την υπόλοιπη πίτσα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Τις περισσότερες φορές που κάποιος έβαλε ζυμάρι στο φούρνο να φουσκώσει χωρίς να έχει εμπειρία καταλήγει να προψήνει το χυμάρι, να φουσκώνει από τον αέρα που έχει ήδη μέσα από το ζύμωμα ο οποίος διογκώνεται από τη ζέστη και όχι απο τη δράση της μαγιάς που πεθαίνει άδοξα. Καλύτερα νομίζω να περιμένουμε λίγη ώρα παραπάνω να φουσκώσει, οι μύκητες να καταναλώσουν τα σάκχαρα του αλευριού, να κάνουν το θαύμα τους, να ωριμάσει και να απογειωθεί η γεύση. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υπεραρκετή. Από την άλλη μπορεί να είμαι υπερβολικός αλλά προτιμώ να κάνω ένα φούσκωμα τουλάχιστον δώδεκα ωρών στο ζυμάρι ωρίμανσης και μετά να ζυμώσω το υπόλοιπο. Η διαφορά είναι τεράστια και αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό συμβαίνει γιατί βάζουν το φούρνο σε θερμοκρασία άνω των 35-40 το πολύ βαθμών. Ναι το παραδοσιακό φούσκωμα με τις ώρες είναι καλύτερο αλλά πίστεψέ με, μετά από τα τόσα σεμινάρια που έχω κάνει στο θέμα και το γρήγορο φούσκωμα έχει τη χρησιμοτητά του αλλά και δεν υστερεί σε γεύση Κλεομένη. δεν θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η διαφορά είναι τεράστια γιατί ασχολούμαι με το θέμα εδώ και πέντε, περίπου, χρόνια.
      Εξ άλλου το πολύωρο φούσκωμα απαιτεί άτομο που δεν δουλεύει και δεν βιάζεται. :)
      Καλό σου βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη η ζύμη σου Κική μου!!Θά φτιάξω μπόλικη νά βάλω καί στήν κατάψυξη!!Εχω μπόλικο κόσμο νά ταίσω!!Χα χα!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, να φτιάξεις Δήμητρά μου και να τη βάλεις στην κατάψυξη γιατί απλουστεύει τη διαδικασία!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    2. Να τη φτιάξεις και να τη βάλεις στην κατάψυξη Δήμητρά μου... είναι μεγάλη ευκολία!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία αυτή η ζύμη για πίτσα Κική μου! Η σωστή βάση δίνει άλλη νοστιμιά στην πίτσα!! Μαζί με μια ωραία γέμιση θα την κάνει ανάρπαστη!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ειρήνη μου έχεις απόλυτο δίκιο!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Εντάξει, μόνο εσύ θα μπορούσες να φτιάξεις πίτσα με αλεύρι για τσουρέκι!!
    Μου αρέσει πολύ που έχεις βάλει καλαμποκάλευρο και πεκορίνο!
    Και από ότι βλέπω η πίτσα της τελευταίας φωτογραφίας έχει μπλε τυράκι οπότε ανυπομονώ!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα... ναι τα έχω κάνει όλα νομίζω!!!! Ναι η πίτσα έγινε ωραία!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Τι ωραία που φαίνεται η πίτσα σου! Δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση, λεπτή ή παχουλή, τραγανιστή ή αφράτη... όλες είναι ευπρόσδεκτες!! Οπότε θα τη φτιάξω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Μυρωδία μου, κι εγώ... λατρεύω τις πίτσες!

      Διαγραφή
  10. Όλες μου αρέσουν αλλά η λεπτή πίτσα είναι η αγαπημένη μου...μου αρέσει σε γεύση, σε εμφάνιση και παχαίνει λιγότερο :P Εννοείται πως θα τη δοκιμάσω Κικίτσα μου^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η ζύμη αυτή Λίλια μου γιατί αξίζει!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. τησυνταγη μετετοιο αλευρι την ειχα κανει και εγω μαλιστα με ενα αυγο μεσα.συμβουλη μιας φιλης που εχει πιτσαρια στη χαλκιδικη.ο κλεομενης εχει δικιο.αν αποφασισετε να δωσετε χρονο στη ζυμη θα σας καταπληξει το αποτελεσμα.φιλια σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αποτέλεσμα είναι ωραίο αν και σίγουρα με λίγο χρόνο παραπάνω γίνεται ακόμα ωραιότερο.

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!