Σοκολατένιο κέικ μήλου


Καλή σας μέρα!! Άλλη μια Παρασκευή έφτασε και μαζί της έφτασε και το τέλος της εβδομάδας! Μύρισε χειμώνας πια και ειδικά εχθές το κρύο έγινε τσουχτερό!!! Κι όταν το κρύο γίνεται τσουχτερό τί αποζητάμε;;;
Ζεστασιά και τροφές που μας χαρίζουν ενέργεια!! Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό όταν έχει κρύο είναι ζεστές σούπες και ζεστά ροφήματα με πρώτη και καλύτερη μια ζεστή ζεστή σοκολάτα που θα αχνίζει και θα με γεμίζει με κείνη τη βελούδινη γεύση της και τη νοστιμιά της!! Κι επειδή ένα σοκολατένιο ρόφημα μετά το μεσημεριανό της Κυριακής θα ήταν καλό αλλά ένα λαχταριστό σοκολατένιο κέικ πολύ καλύτερα, βεβαίως... βεβαίως, προτίμησα το δεύτερο για να μην υπάρχουν και παράπονα από τους ..."υπηκόους" μου στο τριώροφο!!! χαχαχαχα Μην πάει ο νους σας στο κακό... υπηκόους γιατί τα γλυκά της Κυριακής είναι το δικό μου βασίλειο... ειδάλλως...!!! χαχαχα
Αλλά (κακό σημάδι ένα "αλλά"!!) όπως είναι γνωστό η μεγάλη αδυναμία μου είναι τα φρούτα και τα λαχανικά στα κέικ (π.χ. κέικ με παντζάρι, κέικ με κολοκύθι κ.λ.π.) ξεφυλλίζοντας ένα από 'κείνα τα φυλλαδιάκια με τις "Συνταγές της Λωξάντρας" ανακάλυψα μια σοκολατένια μηλόπιτα και ...πού να την ξεχάσω!!! Αδύνατον!!! Τα υλικά υπήρχαν, η διάθεση υπήρχε και η διαδικασία ξεκίνησε!!! Κάποια υλικά άλλαξαν ποσότητες, άλλα άλλαξαν μορφή, κάποια αρωματικά προστέθηκαν, λίγη σοκολάτα εισέβαλε στο γλάσο και να ...στο Κυριακάτικο τραπέζι μια αφράτη και ζουμερή σοκολατολιχουδιά με ένα λαχταριστό γλάσο και λίγη γκρανέλα ζάχαρης να το στολίζει έκανε περήφανα την εμφάνισή της και απαιτητικά τράβηξε την προσοχή όλων... μα όλων (ακόμη και του μπαμπάκα μου που, συνήθως, προτιμάει τα, χωρίς σοκολάτα, γλυκά)!!
Ένα κέικ που έχει υπέροχα αφράτη και ζουμερή υφή, φθινοπωρινό μα και χειμωνιάτικο, με το φρούτο του αλλά και το κακάο του, ισορροπημένο στη γλύκα αλλά και υπέροχα σοκολατένιο!!! 
Μην παρασύρεστε από τις φωτογραφίες (ακόμα δεν μπόρεσα να πάω για καινούργια φωτογραφική μηχανή και η παλιά όποτε θέλει βγάζει καλές φωτογραφίες και όποτε δεν θέλει βγάζει θολές ακόμα και με τρίποδο!!! Τουλάχιστον έχει προσωπικότητα και πρέπει να της το αναγνωρίσω αλλά μάλλον δεν της αρέσει η σοκολάτα και δεν έβγαλε καλές φωτό αυτή τη φορά!!!γκρρρρρρ). Δοκιμάστε το κέικ αυτό και δεν θα το μετανιώσετε!!!
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
225 γρ. ζάχαρη 
3 αυγά μεγάλα
40 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
50 γρ. νερό (ή χυμό πορτοκαλιού)
230 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. κανέλα
2 μήλα (το ένα κομμένο σε κυβάκια & το άλλο τριμμένο στον τρίφτη)
Για το γλάσο
1 κ.σ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. κακάο (σκόνη)
75 γρ. κουβερτούρα 
1 πρέζα κανέλα
120 γρ. γάλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ 
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το κακάο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα (μπορεί να ψηθεί και σε αντιστάσεις αλλά προσοχή στον χρόνο ψησίματος).
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε το μίγμα στη δυνατή ταχύτητα έως ότου ασπρίσει και αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα στη χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το νερό, τη σόδα φαγητού και σταδιακά το αλεύρι με το κακάο και την κανέλα.
Τέλος, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης ή ένα κουτάλι προσθέτουμε πρώτα το τριμμένο μήλο και μετά το μήλο σε κυβάκια.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε (ή καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί) μια μακρόστενη φόρμα του  κέικ και αδειάζουμε το μίγμα του κέικ.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρις ότου βγεί καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού που έχουμε βυθίσει στο κέντρο του.
Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε και το βάλουμε σε μια πιατέλα για να κρυώσει τελείως.
Για το γλάσο
Σε μια κατσαρολίτσα, βάζουμε το γάλα, το βούτυρο, το κακάο, την κανέλα και την κουβερτούρα και αφήνουμε το μίγμα να ζεσταθεί σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης και αφού το μίγμα ομογενοποιηθεί το αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας.
Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει εντελώς (όπως και το κέικ) και μετά καλύπτουμε μ' αυτό το κέικ.
Γαρνίρουμε με λίγη αδιάβροχη άχνη (υπάρχει σε καταστήματα με υλικά ζαχαροπλαστικής) ή γκρανέλα ζάχαρης ή απλά πολύχρωμη τρούφα.


Tante Kiki
28 Comments
No