Μια καλοκαιρινή ομελέτα, ένα γεύμα


Καλή σας μέρα! Σήμερα θα μας απασχολήσει το εξής:
"Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;" ένα φιλοσοφικό ερώτημα τόσο παλιό όσο και κάποιοι 'Ελληνες αρχαίοι φιλόσοφοι στο οποίο η τελική απάντηση...περιμένει ακόμα να ανακαλυφθεί!
Κι αν σας ενδιαφέρει μια διασκεδαστική άποψη επί του θέματος ...δείτε το βιντεάκι που ακολουθεί.

Το αυγό, προαιώνιο, ιερό σύμβολο της γονιμότητας αλλά και της δημιουργίας του κόσμου, ίσως το επιστέγασμα του συμβολισμού στη σημειολογία των τροφίμων. Μια κάψουλα ζωής αλλά κι ένα ιερό σύμβολο της αιώνιας ζωής, της ανάστασης (τα κόκκινα αυγά το Πάσχα), της αναγέννησης αλλά και της μεταμόρφωσης από τα Παγανιστικά, ακόμα, χρόνια. Παρόν σε  μυθολογίες πολλών λαών σαν η απαρχή της ζωής ή η νίκη του θανάτου και η αναγέννηση, βοήθησε τον Κολόμβο να αποδείξει στους φίλους του ότι λίγοι κάνουν πράξη τα όνειρά τους όταν σπάζοντάς το ελαφρά στη μια άκρη, τους έδειξε πώς μπορεί να το κάνει να σταθεί όρθιο. Παρόν και σε παραμύθια... ας θυμηθούμε την χήνα με τα χρυσά αυγά. Αλλά και οι Ινδοί πιστεύουν ότι από ένα αυγό χήνας έγινε ο κόσμος... ο κρόκος έγινε Ουρανος και το ασπράδι έγινε Γη!
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα που η ευρεία του κατανάλωση, θεωρούνταν επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου. Η απενεχοποίησή του και η αποσύνδεσή του από την αύξηση της χοληστερίνης και άρα τον αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια ήρθε, σχετικά πρόσφατα, δια στόματος επιστημόνων. Τα τελευταία χρόνια, τα πιάτα με αυγό αναβαθμίστηκαν, μπήκαν σε εστιατόρια, οι συνταγές τους αυξήθηκαν και απέκτησαν αξία! 
Πρωί πρωί βιντεάκι είδαμε, πληροφορίες μάθαμε... τί λέτε... δεν είναι ώρα να περάσουμε και σε μια συνταγούλα με αυγό; Για σήμερα... μια αρωματική και νοστιμότατη καλοκαιρινή ομελέτα, πολύ μα πολύ χορταστική!
ΥΛΙΚΑ για 2 άτομα
4 αυγά μεγάλα
1 μέτριο κολοκύθι σε φέτες ψητό στο φούρνο ή τηγανιτό
3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα σε καρεδάκια
80 γρ. φέτα θρυμματισμένη
4-5 κολοκυθοανθούς ωμούς, σε κομμάτια
4 κ.σ. γάλα
1 πρέζα μπέικιν πάουντερ ή σόδα φαγητού
6-7 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
Αλάτι και πιπέρι 
1 κ.σ. βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σπάζουμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα, το μπέικιν (ή τη σόδα), αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά το μίγμα μέχρι να αφρίσει.
Βάζουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το μείγμα των αυγών.
Αφήνουμε για 1-2 λεπτά ώστε το κάτω μέρος των αυγών να ψηθεί λίγο και μετά προσθέτουμε την ψιλοκομμένη γαλοπούλα, την φέτα, τους κολοκυθοανθούς, τα ψητά κολοκύθια και τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
Αφήνουμε την ομελέτα να ψηθεί καλά από την πάνω πλευρά και μετά την αδειάζουμε σε ένα πιάτο για να μπορέσουμε να την αναποδογυρίσουμε μέσα στο τηγάνι από την άλλη πλευρά.
Την τηγανίζουμε κι από την άλλη πλευρά και μετά την κόβουμε στη μέση και την τυλίγουμε σαν κρέπα για να τη σερβίρουμε στο πιάτο με μερικά ντοματίνια και, προαιρετικά, ένα κριτσίνι.
*Φυσικά, μπορούμε να ψήσουμε την ομελέτα στο φούρνο αντί να την τηγανίσουμε.
Πηγή πληροφοριών: indigoblue.gr
                                 fridge.gr
 
Tante Kiki
13 Comments
No