Τούρτα με γεύση πραλίνας φουντουκιού ή αλλιώς ferrero


...για τα γενέθλια της αδερφούλας μου
Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στα χθεσινά γενέθλια της αδερφούλας μου. Πρώτα όμως, να της ευχηθώ, ακόμη μια φορά ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, πολύχρονη, γερή κι ευτυχισμένη πάντα. Έπειτα, να πω ότι περάσαμε μια πολύ όμορφη βραδιά...αν και το βράδυ παρέλασαν και κάτι σόδες μια και στο τραπέζι εμφανίστηκαν πολύ νόστιμα πιάτα και δεν μπορούσες να μην τα γευτείς. Έτσι ...πληρώσαμε αργότερα το λογαριασμό για τις παρασπονδίες αλλά το... ευχαριστηθήκαμε (παρά τις τύψεις που είχα γιατί "χάλασα" ...όσο "πατάει ο ελέφαντας" τη δίαιτα). Τέλος πάντων, ξανά δίαιτα από αύριο!!!!!
Η τούρτα ήταν μια από τις δικές μου δημιουργίες-πειράματα που τελικά μας έβγαλε ασπροπρόσωπες μιας και απέσπασε τα "εύσημα" και ζήτησαν τη συνταγή.
Επειδή, γνωρίζω καλά την αδυναμία της αδερφής μου στα γνωστά σοκολατάκια ferrero rocher κι επειδή δεν θέλω μόνον ο πρέσβης να μας κακομαθαίνει αλλά θέλω να... κακομαθαίνω κι εγώ την μικρή μου αδερφούλα, αποφάσισα να φτιάξω κρέμα με γεύση ferrero (όχι απλά πραλίνα φουντουκιού).
Η αλήθεια είναι ότι έψαξα στο δίκτυο αλλά δεν μπόρεσα να βρώ παρά μια αγγλική συνταγή για cupcakes ferrero που όμως δεν γινόταν να γίνει κρέμα. Πού κατέληξα; Νομίζω ότι όσοι παρακολουθείτε το Tante Kiki...γνωρίζετε ότι λατρεύω τα  πειράματα στην κουζίνα. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια... με την καρδιά ελαφρώς σφιγμένη για το αποτέλεσμα μιας και ήθελα να στολίσω την τούρτα και με ζαχαρόπαστα και  μάλιστα όχι ολόκληρη αλλά να την κόψω σε κομμάτια για να έχω την τούρτα με θέμα "Μαμά και κόρη...μετά τα ψώνια". Κι όλα αυτά για μια μέρα μετά που σημαίνει ότι σκεφτόμουν συνεχώς: εάν δεν είναι καλή η τούρτα... γρήγορα στο ζαχαροπλαστείο γιατί χρόνος δεν υπάρχει!!!!
Θα μου πείτε γιατί τόσος καημός με το θέμα αυτό; Θα σας εξηγήσω αμέσως: την προηγούμενη πέμπτη είχαμε κατέβει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για ψώνια και είχαμε πάρει μαζί μας την γνωστή σας chef Ιωάννα. Το αποτέλεσμα; Όταν τελειώσαμε, η αδερφή μου ήταν πολύ χαρούμενη με τα όσα είχαμε ψωνίσει, εγώ ήμουν σε μία περίεργη κατάσταση μεταξύ ευχαρίστησης και τελικής κατάρρευσης μιας και είχαμε διανύσει μια απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων και η καημένη η Ιωάννα σε μια κατάσταση αφόρητης γκρίνιας λόγω κούρασης. Έτσι κατέληξα να θέλω να κάνω την συγκεκριμένη τούρτα και γι αυτό εάν προσέξετε στη φωτό της τούρτας, η μεν μαμά είναι χαρούμενη η δε κόρη είναι κατσούφα.-:))))
(Κάποιοι λένε ότι κουβαλάω "τρέλλα" με όσα κάνω... λέτε να έχουν δίκιο; Μ'αρέσουν όμως οι εκπλήξεις και το συγκεκριμένο θέμα της τούρτας δεν το περίμενε κανείς... αφήστε που τους έσκασα όλους δυο μέρες, με το απαγορευτικό στην κουζίνα του ισογείου, προκειμένου να μην δουν την τούρτα. Χαχαχαχά!)
Όσο για το παντεσπάνι, είναι το κλασσικό παντεσπάνι της Χρύσας Παραδείση από το κλασσικό της βιβλίο μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής.
Σας τρέλλανα σήμερα στη φλυαρία... το ξέρω, το ξέρω γι αυτό περνάω στη συνταγή.
ΥΛΙΚΑ για ταψί στρογγυλό με διάμετρο 34 εκατοστά
Για το παντεσπάνι
3 1/4 φλ. αλεύρι ζαχαροπλαστικής ή σκληρό
6 κ.σ. κοφτές μαργαρίνη ή βούτυρο
1 1/2 φλ. γάλα
3 κ.γλ. baking powder
6 αβγά
3 φλ.τσ. ζάχαρη
2 φακελάκια ζάχαρη με φυσική βανίλια Vahiné
Ελάχιστο αλάτι
Για την κρέμα της γέμισης
2 φακέλους Garni (σαντιγύ σε σκόνη) ή μια φυτική κρέμα 500ml
6 συσκευασίες γκοφρετάκια φουντουκιού Giotto ή 10 ferrero rocher
600 γρ. Nutella
100 γρ. κουβερτούρα με περιεκτικότητα πάνω από 70% σε κακάο
Για το σιρόπι
1 ποτήρι νερό
4 κ.σ. μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο
Για την διακόσμηση
Ζαχαρόπαστα, χρωματιστή τρούφα, πραλίνα φουντουκιού ή θρυμματισμένα γκοφρετάκια φουντουκιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, με το baking και το αλάτι.
Σε μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, ανακατεύοντάς το μέχρι να λιώσει.
Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε τα αβγά έως ότου ασπρίσουν και διπλασιαστούν σε όγκο (συνήθως χρειάζονται 5-7 λεπτά, ανάλογα πάντα με το πόσο δυνατό είναι το μίξερ).
Προσθέτουμε τμηματικά τη ζάχαρη, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε και το μείγμα του αλεύρου, ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ (σπάτουλα) και όχι με το μίξερ.
Μόλις ομογενοποιηθούν αυτά τα υλικά, προσθέτουμε και το μείγμα γάλακτος -βουτύρου.
Βάζουμε το μείγμα σε ταψί στρογγυλό, με διάμετρο 34 εκατοστά.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί μέσα το παντεσπάνι (ελέγχουμε όπως τα κέικ, βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του).
Για την κρέμα της γέμισης με γεύση ferrero
Πολτοποιούμε στο multi, τα γκοφρετάκια Giotto.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε 400 ml κρύο γάλα και το Garni και τα χτυπάμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σφίξει η σαντιγύ.
Προσθέτουμε τη Nutella και τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Τέλος, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε και τα πολτοποιημένα γκοφρετάκια Giotto. 
Η κρέμα μας είναι έτοιμη και την βάζουμε για 20 λεπτά στο ψυγείο έτσι ώστε να σφίξει λίγο.
Για το σιρόπι
Βάζουμε τη μαρμελάδα στο νερό και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Σύνθεση της τούρτας
1- Τούρτα χωρίς ζαχαρόπαστα
Κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια, σε τρία κομμάτια.
Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, την ανακατεύουμε προσεκτικά και την χωρίζουμε σε τρία μέρη (το ένα μέρος να είναι λίγο περισσότερο για την επικάλυψη της τούρτας).
Βάζουμε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι στη πιατέλα και με ένα πινέλο το σιροπιάζουμε.
Απλώνουμε μια δόση κρέμας και από πάνω βάζουμε τον άλλο δίσκο παντεσπανιού.
Σιροπιάζουμε και πάλι, απλώνουμε κρέμα και βάζουμε τον τρίτο δίσκο.

Τον σιροπιάζουμε κι αυτό και απλώνουμε το μεγαλύτερο μέρος της κρέμας.
Γαρνίρουμε με θρυμματισμένα φουντούκια που τα έχουμε ψήσει στο φούρνο και τα έχουμε τρίψει ώστε να φύγει η φλούδα τους ή με θρυμματισμένα γκοφρετάκια φουντουκιού ή με χρωματιστή τρούφα εάν προορίζεται για παιδιά.
2- Τούρτα με ζαχαρόπαστα
Εάν πρόκειται να φτιάξουμε μια τούρτα καλυμμένη με ζαχαρόπαστα, τότε ακολουθούμε πάλι την ίδια διαδικασία μέχρις ενός σημείου.
Δηλαδή, κόβουμε το παντεσπάνι οριζόντια, σε τρεις δίσκους αλλά χωρίζουμε την κρέμα της γέμισης σε 2 μέρη και όχι σε τρία, γιατί δεν καλύπτουμε εξωτερικά την τούρτα με την κρέμα αυτή, επειδή είναι αφράτη και δεν μπορεί να κρατήσει καλά το βάρος της ζαχαρόπαστας.
Βάζουμε λοιπόν τους τρείς δίσκους, τους σιροπιάζουμε και στρώνουμε ανάμεσα την κρέμα, όπως περιγράφεται στην προηγούμενη διαδικασία (Νο 1).
Μόλις τοποθετήσουμε και τον τελευταίο δίσκο επάνω στην κρέμα, με το πινέλο μας τον σιροπιάζουμε και αφού ανοίξουμε την ζαχαρόπαστα με τον ειδικό πλάστη σε ένα στρογγυλό φύλλο, καλύπτουμε τη τούρτα προσεκτικά.
Την διακοσμούμε με λουλούδια, καρδιές, φύλλα και ό,τι σχέδιο θέλουμε που το έχουμε φτιάξει με ζαχαρόπαστα.  
3- Μικρά παστάκια
Ακολουθούμε τη διαδικασία Νο 2 αλλά αφού πρώτα κόψουμε τη τούρτα σε μικρά κομμάτια. 
Φυσικά, μπορούμε να κόψουμε πρώτα το παντεσπάνι σε παστάκια και μετά να τα γεμίσουμε με την κρέμα και να τα διακοσμήσουμε.
TIPS
* Μπορούμε, αντί για το Garni, να χρησιμοποιήσουμε 500ml φυτική σαντιγύ,  που θα την χτυπήσουμε κανονικά αλλά χωρίς καθόλου άχνη για να μην γίνει πολύ γλυκιά.
* Στο σιρόπι, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαρμελάδα με κάποιο λικέρ φρούτου.
* Βγάζουμε τη τούρτα από το ψυγείο 10-15 λεπτά πριν να την σερβίρουμε για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να αναδειχθεί όλη η γεύση της. 
Καλή επιτυχία!!
Επίσης, Δεκαπενταύγουστος σήμερα... μια από τις σημαντικότερες γιορτές της θρησκείας μας προς τιμήν της Παναγίας, που γιορτάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας αλλά και του απόδημου Ελληνισμού πανηγυρικά και με κάθε μεγαλοπρέπεια.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, λοιπόν, σε όσους γιορτάζουν αλλά και σε όλο τον κόσμο ευχές για υγεία, χαρά, ελπίδα κι ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας κι εμάς τους ίδιους! 
Η Παναγιά να είναι πάντα μαζί μας!


Η Παναγία Σουμελά
Η Μεγαλόχαρη της Τήνου

Η Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου
Tante Kiki
6 Comments
No