Τα muffins της ανακύκλωσης

Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!!!
Οι διακοπές του Πάσχα τελείωσαν και ...κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του από σήμερα που τα μαθήματα αρχίζουν και πάλι βαδίζοντας όμως προς το τέλος τους μια και ο Μάιος μας έρχεται ολοταχώς! Βέβαια, μπορεί οι διακοπές του Πάσχα να έφτασαν στο τέλος τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσαν και οι λιχουδιές που φτιάξαμε. Η κατάψυξη πάντως είναι πολλές φορές η λύση. Έχετε δοκιμάσει να καταψύξετε τσουρέκι όσο είναι ακόμη φρέσκο (αφού έχει κρυώσει εντελώς ...φυσικά); Αν όχι... αξίζει να το δοκιμάσετε. Κάθε χρόνο, φτιάχνοντας τσουρέκια για γνωστούς και φίλους, για συναδέλφους και μαθητές (είναι από τα αγαπημένα μου κεράσματα) πάντα έχω περίσσευμα. Για να μην αγχώνομαι και μ' αυτό, πάντα βάζω, από τις τελευταίες φουρνιές, 1-2 στην κατάψυξη ή στον καταψύκτη. Όταν το βγάζω και το αφήνω να αποψυχθεί με την ησυχία του στην αρχή στο ψυγείο και μετά σε θερμοκρασία δωματίου, το τσουρέκι είναι φρεσκότατο! Το ίδιο κάνω και με κουλουράκια που τα φτιάχνω, τα καταψύχω και τα βγάζω σταδιακά. Παρ' όλη όμως τη διαδικασία αυτή πάντα έχω απομεινάρια. Αυτή τη φορά ξέμεινε η τελευταία δόση από τα μπισκότα ταχινιού που έφτιαξα το Μ. Σάββατο κατόπιν επιμονής των μικρών και μετά από χίλιες διαβεβαιώσεις ότι δεν τα είχαν βαρεθεί!! Κι όμως... τα μπισκότα δεν φαγώθηκαν πέρα από 2-3. Μερικά τα έδωσα και κάποια έμειναν στο μπισκοτοκουτί να "κλαίνε τη μοίρα τους".  Μέσα στην παραζάλη της γενικότερης εκκαθάρισης έπεσα πάνω τους εχθές το πρωί!!! Τα μπισκότα ήταν εντάξει αλλά πόσο να αντέξουν ακόμα;;; Έτσι ...η τύχη τους αποφασίστηκε ή με άλλα λόγια... ο κύβος ερρίφθη και ερρίφθη πολύ επιτυχημένα!! -:) Στην αρχή σκέφτηκα να τα κάνω τη γνωστή πουτίγκα που κάνουμε με το ψωμί, το τσουρέκι ή το κέικ αλλά μετά μου ήρθε η ιδέα να κάνω την ίδια πουτίγκα σε ...muffin! Θρυμμάτισα τα ταχινομπισκότα στη φόρμα με τις θεσούλες για τα muffins, ανακάτεψα γάλα, αυγά και ζάχαρη, πασπάλισμα με αμυγδαλάκι φιλέ, έψησα και να το αποτέλεσμα... μικρά νοστιμότατα muffins που τα πασπάλισα με ζάχαρη, πρόσθεσα και λίγες φρέσκιες φράουλες και απέκτησα ένα νοστιμότατο συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι.
Μη διστάσετε, λοιπόν, διαβάστε τη συνταγή και ανακυκλώστε έτσι μπισκότα, κουλουράκια όποια γεύση και να έχουν, μουστοκούλουρα αλλά και τσουρέκι ή κέικ ακόμα και μπαγιάτικο ψωμάκι.
ΥΛΙΚΑ για 12 muffins
300-400γρ. μπισκότα ή κουλουράκια (να γεμίσουν τις θεσούλες), θρυμματισμένα
3-4 μεγάλα αυγά
200 γρ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι με γεύση λεμόνι (ή άλλη της αρεσκείας σας)
4-5 κ.σ. ζάχαρη άσπρη ή καστανή
180 γρ. γάλα φρέσκο
1 πρέζα αλάτι 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
Γεμίζουμε τις 12 θεσούλες της φόρμας με θρυμματισμένα μπισκότα, κουλουράκι (ή ό,τι άλλο θέλουμε να ανακυκλώσουμε) και σιγά σιγά προσθέτουμε το μίγμα του γάλακτος.
Πιέζουμε λίγο τα μπισκότα προς τα κάτω και μετά αφού καλύψουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη, την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα μπισκότα και να ρουφήξουν καλά ένα μέρος από το μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε τα muffins για 20 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με τη λάμα ενός μαχαιριού εάν έχουν ψηθεί (πρέπει να είναι εντελώς καθαρή όταν την βγάλουμε από το κέντρο του κέικ).
Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τα πασπαλίζουμε με άχνη και προσθέτουμε μερικές φράουλες ή τα περιχύνουμε με λίγη αραιωμένη μαρμελάδα της αρεσκείας μας.
Τίποτε δεν πάει χαμένο!!! :))
Σας εύχομαι να έχετε μια καλή και νόστιμη εβδομάδα! :))

33 σχόλια:

  1. πολυ καλο!!

    καλημερα και καλη εβδομαδα να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι όμορφη και πρακτική ιδέα που μας έδωσες Κική μου! Τα ντουλάπια μου είναι γεμάτα από μπισκότα και κουλουράκια που έχουν ξεμείνει, θα δοκιμάσω τη συνταγή σου σήμερα κιόλας. Υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα Αμαλία μου και παίξε με τις γεύσεις... θα σου αρέσουν πολύ!

      Διαγραφή
  3. Τώρα ανακύκλωση και στην κουζίνα! Πολύ φρουτένια και μυρωδάτη η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε κι όσο για την ανακύκλωση στην κουζίνα ...εεεε, είναι απαραίτητη!!

      Διαγραφή
  4. Χωρίς αλευρι
    και τόσο ευωδιαστα!

    Kαλή εβδομάδα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν χρειάζεται το αλεύρι γιατί έχουν τα μπισκοτάκια!!

      Διαγραφή
  5. Αυτό σίγουρα δεν θα προλάβει να μείνει για να ανακυκλωθεί!!! Θα εξαφανιστεί αμέσως!!!
    ;-)
    Καλή εβδομάδαααααα!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό είναι σίγουρο γιατί είναι πεντανόστιμα!!!!
      Φιλάκια Ιωαννα μου!!

      Διαγραφή
  6. Ωραία ανακυλώσιμη ιδέα, Βασιλική μου!
    Ανανεώνονται τα συστατικά μέσα στα μαφινάκια...

    Φιλιά σας πολλά-πολλά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ζαμπία μου... ανανεώνονται νοστιμότατα!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Ε, να ευχαριστήσουμε τα μικρά για την επιμονή τους! Πώς αλλιώς θα είχες τέτοια ωραία ιδέα! Έχω κι εγώ κάτι κουλουράκια που περίσσεψαν, μάλλον θα σε ακολουθήσω Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα Χρύσα μου και θα τρελλαθείς... παίξε και με τη γεύση αλλά και το άρωμα που θέλετε!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία ιδέα και εξαιρετικό αποτέλεσμα!
    Φαντάζομαι τη νοστιμιά τους!
    Μπράβο, Κική μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου!! Αξίζουν και μπορούν να πάρουν πολλές μορφές!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  9. Τι ωραία ανακύκλωση!Σ'ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ! Πού να τα δοκιμάσεις κιόλας!

      Διαγραφή
  11. φοβερή ιδέα...να σαι καλά καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  12. Τί νόστιμα μαφινάκια Κική μου!!Ωραία ιδέα τής ανακύκλωσης!!!Φαντάζομαι τήν γεύση τους!!Σούπερ!!Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατα και με πολλές παραλλαγές!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Απλά φοβερή ιδέα!
    Εύκολη, ευπαρουσίαστη και αξιοποιεί πολύ όμορφα τυχόν πασχαλινά απομεινάρια :)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αξιοποιεί πολλά απομεινάρια Ερμιόνη μου και όχι μόνον πασχαλινά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  14. Φοβερή ιδέα!! Σε μένα δεν μένουν βέβαια για να ανακυκλωθούν αλλά από του χρόνου θα αρχίζω να τα κρύβω !!! Πάντως πολύ φοβερή ιδέα!! Πολλά φιλιά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πειράζει που δεν μένουν Λίλια μου!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Καλησπερα θα ηθελα να κανω μια ερωτηση ,το γιαουρτι πρεπει να εχει οποσδηποτε γευση;η μπορω να το κανω και με κανονικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Φυσικα και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό, κανονικό γιαούρτι! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  16. Καλησπέρα! Την αραιώνουμε με λίγο χλιαρό νερό. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!