Σαλάτα με φακές φούρνου, ρύζι και λαχανικά

Καλή σας μέρα! Μετά από τις Πασχαλινές λιχουδιές μια σαλατίτσα, υγιεινή και νόστιμη είναι ό,τι πρέπει. Πρόκειται για μια σαλάτα που θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω απόλυτα δημιουργική μια και αφήνει χώρο στη φαντασία μας ως προς τα λαχανικά που θα συνοδέψουν τα δύο βασικά της υλικά... τις φακές και το ρύζι.
Ας αφήσουμε πίσω μας τις θερμιδικές βόμβες που καταναλώσαμε το Πάσχα κι ας υποδεχθούμε τον τελευταίο μήνα της άνοιξης με πιάτα πιο ελαφριά, με λιγότερες θερμίδες που θα βοηθήσουν την υγεία μας αλλά και τη σιλουέτα μας. Το μυστικό στη συγκεκριμένη σαλάτα είναι ...οι φακές φούρνου!! Ναι, σωστά διαβάσατε ...φακές ψημένες στο φούρνο (αντί για την κατσαρόλα) που είναι απλά ...ανεπανάληπτες!!!! 
Διάβασα τη συνταγή στο περιοδικό του Ά. Πετρετζίκη και για να είμαι ειλικρινής... θεώρησα ότι υπερβάλλει! Κι όμως!!! Μετά το ψήσιμο όπου, παρεπιπτόντως, είχα ξεχάσει να βάλω αλάτι (έχω ένα θέμα τελευταία με όλα όσα μου αποσπούν την προσοχή!!!) τις δοκίμασα περιμένοντας τις κλασσικές φακές!! Μια μοναδική γεύση που θύμιζε λίγο ...κάστανο και μια υπέροχη υφή που τις έκανε να λιώνουν στο στόμα με εντυπωσίασε!!! Μπράβο στον Ά.Πετρετζίκη για την ιδέα και την απολύτως ακριβή περιγραφή του!! Για ρύζι, διάλεξα ένα αρωματικό μπασμάτι που χάρισε έξτρα άρωμα στη σαλάτα.
Από κει και πέρα, όλα πήραν το δρόμο τους! Είχα τα δύο βασικά συστατικά... φακές και ρύζι. Τα αγαπημένα μας λαχανικά φιλοξενήθηκαν στη σαλάτα και μάλιστα τις πιπεριές τις έψησα στο τηγάνι (χωρίς λάδι) για λίγο κάτι που τις έκανε να "παρουσιάσουν" όλο τους το άρωμα αλλά και τη νοστιμιά τους!! Η σαλάτα έγινε ... χορταστική και πλήρης! Πολύχρωμη, υγιεινή και με λίγες θερμίδες! Υπερβολικά αρωματική... ο δυόσμος της ταιριάζει απίστευτα!!! Ούτε ψωμάκι δεν χρειάζεται για να τη συνοδέψει... είναι μια σαλάτα "αυτάρκης" και με δική της "έντονη" προσωπικότητα!! 
Κι επειδή... μια εικόνα ...χίλιες λέξεις!! Τί λέτε;;; Βλέποντας τόσα χρώματα μαζεμένα σ' ένα πιάτο δεν μπαίνετε στον πειρασμό να την φτιάξετε αύριο κιόλας;;; Προσοχή όμως... είναι εθιστική!! :))
ΥΛΙΚΑ για 6-8 μερίδες
250 γρ. φακές
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
300 γρ. ρύζι μπασμάτι του 10λέπτου (ή άλλο της αρεσκείας μας)
3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 πορτοκαλί, 1 κίτρινη) σε κομματάκια
12-14 ελιές σε κομμάτια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
10-12 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα 
8 ντοματάκια κομμένα στη μέση για το γαρνίρισμα
180 γρ. φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
Για το dressing
Ελαιόλαδο
Ξύδι άσπρο βαλσαμικό ή μηλόξιδο
Αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ τις φακές, καυτό νερό τόσο όσο να τις καλύπτει και 1/2 κ.γλ. αλάτι.
Τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 45-50 λεπτά ή μέχρι να τις δούμε ότι έχουν μαλακώσει.
Βάζουμε το ρύζι μας να βράσει για δέκα λεπτά ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο της κουζίνας στους 180 βαθμούς.
Σε ένα ταψάκι, βάζουμε τις φακές, 2-3 κούπες νερό, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και 1/2 κ.γλ. αλάτι.
Σκεπάζουμε το ταψάκι μας με αλουμινόχαρτο και βάζουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι οι φακές μας έχουν ψηθεί.
Εάν έχει απομείνει νερό, στραγγίζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε τις κομμένες πιπεριές σε αντικολλητικό τηγάνι και τις σοτάρουμε ελαφρά χωρίς καθόλου λιπαρή ουσία (ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρά και να αναδείξουν το άρωμά τους χωρίς όμως να μαραθούν).
Βάζουμε σε ένα μπολ τις φακές, το ρύζι, τις πιπεριές, τις ελιές, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φύλλα του δυόσμου.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το λάδι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.
Περιχύνουμε τη σαλάτα που φτιάξαμε και προσθέτουμε και το θρυμματισμένο τυρί.
Μοιράζουμε σε ποτήρια ή ατομικά μπολ και σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Πηγή αρχικής ιδέας: Menu από τον Άκη Πετρετζίκη, Τεύχος 2, Απρίλιος 2014

30 σχόλια:

  1. Καλημέρα και Χριστός Ανέστη!!πολύ χορταστική και πλούσια η σαλάτα σου!μ' αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Νίκη μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε γιατί είναι νόστιμη!

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Κικη μου Χριστος Ανεστη!
    Φανταστικη σαλατα, οι φακες με το ρυζι ειναι τελειες και με τα υπολοιπα υλικα που προσθεσες σιγουρα εγινε πεντανοστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αληθώς Ανέστη Μαρίνα μου!!! Είναι νοστιμότατη σαλάτα!!

      Διαγραφή
  3. Χμμμ... κάτι μου λέει πως θα τη γευθώ από την κολλητή μου που έχει τα... άπαντα του Πετρετζίκη!
    Οκ, σοβαρά τώρα... Φαίνεται πολύ όμορφη αυτή η πρόταση!
    Φιλάκια, κούκλα μου!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... πάντως δεν έχει και πολύ άδικο γιατί έχει νόστιμες συνταγές ...τουλάχιστον όσες δοκίμασα ήταν επιτυχημένες!!!
      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  4. Ό,τι πρέπει τώρα που θέλουμε όλοι κάτι πιο ελαφρύ!
    Θα μπει στο μενού για ένα μεσημεριανό γεύμα χωρίς τύψεις!
    Φιλιά Κική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, καιρός είναι για λίγο πιο ελαφρά γεύματα Χρύσα μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. ΥΠΕΡΟΧΗ συνταγή ,Κική μου !!!!!!! Φακές στο φούρνο - δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ !!!!! Και το σερβίρισμα στο ποτήρι την κάνει να φαίνεται δελεαστική !!!!
    Η σημερινή μου ανάρτηση είναι αφιερωμένη σε σένα και τη Βασιλικούλα - το "γιατι" είναι έκπληξη !!!!
    Πολλά φιλιά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο Νίκη μου ...πάντως είναι νοστιμότατη σαλάτα!!! Ευχαριστώ κι από δω για την αφιέρωση στην υπέροχη ανάρτησή σου!!!! Ξεσηκώθηκε η μικρή να της φτιάξω την πρώτη Λαλαλούπσυ!!! χαχαχα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Τρελαίνομαι για φακές και σαλάτες με αυτές και να σου πω την αλήθεια και μένα με ξένισε που ανέφερες για ψήσιμο στο φούρνο, αλλά αφου έκανες τη δοκιμή και το αποτέλσματα φαίνεται γευστικό και μας το προτείνεις, θα μπει η συνταγή στα άμεσα σχέδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα στην αρχή αλλά είναι υπέροχο το αποτέλεσμα... αξίζει να το δοκιμάσεις!!

      Διαγραφή
  7. Ότι πρεπει η σαλάτα σου Κική μου,μετά τήν κρεατοφαγία,τού Πάσχα!Νόστιμη καί δροσερή!!Καί σίγουρα υγιεινή !!!Θά τήν δοκιμάσω!!Πολύ όμορφη η παρουσίασή σου!!!Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Δήμητρά μου... εύκολη, νόστιμη, πολύχρωμη, υγιεινή!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι οι φακές μπορούν να γίνουν στο φούρνο!
    Εξαιρετική η σαλάτα, ωραία χρώματα και αγαπημένα υλικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ούτε κι εγώ αλλά γίνονται υπέροχες!! Δοκίμασέ την Ερμιόνη μου και δεν θα το μετανιώσεις!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Ομορφη οπτικά και σίγουρα γευστικά η σαλάτα σου Κική μου!
    Πολύ ωραία πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατη Έλενά μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Τέλεια σαλάτα!!!Μου έβαλες ιδέα με τις φουρνοφακές,Κικίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... χαίρομαι που σας άρεσε Λένια μου!!!

      Διαγραφή
  11. Η σαλάτες με φακές και γενικά με όσπρια είναι πολύ νόστιμες...άσε που συνδυάζονται με τα πάντα. Με ρύζι δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά το βρίσκω ωραία ιδέα!! Κικίτσα μου καλό βράδυ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Λίλια μου... αξίζει να τη δοκιμάσεις!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Τέλεια αρωματική σαλάτα ακόμη και γι αυτούς που δεν τρελένονται για φακες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, αν σε κάποιον δεν αρέσουν οι φακές μπορεί να τη φτιάξει με ρεβίθια φούρνου ή με φασόλια μαυρομάτικα που επίσης θα είναι πεντανόστιμη!

      Διαγραφή
  13. Τι ωραία χρώματα! Φαίνεται πολύ λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δώσε μου φακή και πάρε μου την ψυχή!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσει η φακή πρέπει να τη δοκιμάσεις οπωσδήποτε!! Θα ξετρελλαθείς!

      Διαγραφή
  15. Ένα μιρό σχόλιο για τον Πετρετζίκη. Χωρίς να αμφισβητώ ούτε κατ' ελάχιστο τις γνώσεις του και το ταλέντο του, αμφισβητώ το γεγονός ότι βαφτίζει ως δικές του συνταγές άλλων. Η τελική συνταγή μπορεί να είναι δικιά του γιατί έχει μικρές αλλαγές αλλά δεν μπορεί να λέει ότι το ψήσιμο στο φούρνο για τις φακές είναι δικιά του ιδέα. Παλιότερα τον είχα δει να φτιάχνει πατάτες, να τον ρωτάνε εντυπωσιασμένοι οι παρεβρισκόμενοι πού είδε τη συγκεκριμένη τεχνική και να απαντάει με στόμφο "εγώ το σκέφτηκα", αναφερόμενος σε τεχνική παραδοσιακή της Γαλλίας... Εννοείται πως δεν είναι καθόλου ντροπή να αναφέρουμε τις πηγές μας και να προχωράμε τη συνταγή ένα βήμα παρακάτω ή έστω να δίνουμε μια μικρή παραλλαγή. Απόλυτα θεμιτό και κατανοητό και επιθυμητό, εξάλλου εκεί στηρίζεται νομίζω και το foodblogging. Την έπαρση όμως δεν την αντέχω. Γι' αυτό Κική μου ναι, μπράβο στον Άκη για την ακριβή του περιγραφή αλλά όχι μπράβο για την ιδέα του, δεν του πιστώνεται ως δικιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Κλεομένη σε όσα λες αλλά το κάνουν όλοι οι σεφ και είναι πασίγνωστο πια. Το έχω δει κι εγώ πολλές φορές!!! Από την άλλη εγώ δεν μπορώ να ψάχνω ποιανού είναι η αρχική ιδέα γιατί εμένα με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα όσον αφορά στη νοστιμιά και την εμφάνιση. Καταλαβαίνει τί εννοώ... Αφού οι ίδιοι δεν φοβούνται να το κάνουν και να γελοιοποιηθούν ...εγώ τί να πω;;;
      Φυσικά και δεν είναι ντροπή να αναφέρουμε τις πηγές μας ...ειδικά εγώ το κάνω πάντα και ίσως είμαι από τους λίγους που το κάνουμε σταθερά. Τώρα εάν κάποια συνταγή είναι τόσο κοινότυπη και παραδοσιακή που την κάνουμε από κάποια συνταγή οικογενειακή δεν αξίζει τον κόπο να ψάχνουμε για να αναφέρουμε πηγές που δεν ισχύουν. Για μένα το foodblogging είναι σημαντικό γιατί δοκιμάζονται οι συνταγές και γίνονται διορθώσεις (πολλές συνταγές περιοδικών και σεφ είναι προβληματικές...δεν συμφωνείς;;) αλλά και για την παραλλαγή, το ένα βήμα πιο πέρα...
      Οπότε σε γενικές γραμμές συμφωνούμε απόλυτα!!!
      Καλό σου μήνα! :)

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!