Μικρά ψωμάκια ζυμωμένα με λίγη ζάχαρη και βανίλια για να είναι αρωματικά με μια έκπληξη στο κέντρο τους... λίγο ζεστό, μισολιωμένο χαλβά του μπακάλη είναι το απόλυτο σνακ για κάθε ώρα, για μικρούς και μεγάλους όχι μόνο στην περίοδο της νηστείας αλλά και σε κάθε στιγμή.
Τα οφέλη του χαλβά είναι γνωστά! Εντάξει έχει αυξημένες θερμίδες αλλά και αυξημένες βιταμίνες, ενέργεια και νοστιμιά! Γιατί όχι λοιπόν ψωμάκι με χαλβά;
Μια παρόμοια λιχουδιά απολάμβανα τέτοια εποχή όταν ήμουν μικρή. Τότε που η γιαγιά και η μαμά "έκρυβαν" κομμάτια χαλβά του μπακάλη μέσα σε λαγάνα ή σε ψωμάκια φρεσκοζυμωμένα κι ακόμα ζεστά από το φούρνο. Ο χαλβάς, μισολιωμένος εκεί μέσα στην κρυψώνα του περίμενε για να χαρίσει γευστική απόλαυση καθόλου ανάλογη με την ταπεινή του καταγωγή και την χαμηλή του τιμή. Κάτι αντίστοιχο και η σημερινή λιχουδιά με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο φτιαγμένη. Μαλακή ζύμη ψωμιού και χαλβάς γίνονται ένα κι ανυπομονούν έτσι ...σφιχταγκαλιασμένοι να μας χαρίσουν περισσή νοστιμιά κι απόλαυση ανείπωτη σε μέρες που η μελαγχολία μαζί με την προσμονή της χαράς κυριαρχούν!
Αν σας αρέσει ο χαλβάς δοκιμάστε το ...ακολουθώντας τη συνταγή (προσθέτοντας, όμως, λίγο περισσότερο χαλβά στο κάθε ψωμάκι γιατί εγώ μάλλον ...τσιγκουνεύτηκα!!! -:)) ή αλλάζοντας προς τα πάνω ή προς τα κάτω την ποσότητα του χαλβά έτσι ώστε να φτιάξετε ακριβώς τη δική σας εκδοχή... αυτή που θα σας κάνει να αναφωνήσετε τρώγοντας... μμμμμμμ!! Θεϊκό!!!!!!! -:)
ΥΛΙΚΑ150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1/3 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
140 - 150 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. ξηρή μαγιά
1 βανίλια
Για τη γέμιση
120-140 γρ. χαλβά του μπακάλη με κακάο (ή άλλον της αρεσκείας μας)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τον χαλβά της γέμισης θρυμματισμένο στην κατάψυξη.
Βάζουμε τα δύο άλευρα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και διαλύουμε σε 100ml το αλάτι.
Ρίχνουμε το νερό στο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Προσθέτουμε σταδιακά και ζυμώνοντας το νερό μέχρι να έχουμε μιαν αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (ή την φουσκώνουμε σε μπεν μαρί για πιο γρήγορα) και μετά τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε μειώνουμε ή αυξάνουμε τα κομμάτια της ζύμης).
Τα ανοίγουμε σε μικρούς δίσκους, βάζουμε στο κέντρο λίγο χαλβά και ξαναζυμώνουμε σε στρογγυλά ψωμάκια.
Τα τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρις ότου τα ψωμάκια πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα.
Ααααα!!! Ξέχασα!!! Μια τούρτα με mousse φράουλας και σοκολατένιο παντεσπάνι θα γλυκάνει τα γενέθλια κάποιου ναυαγοσώστη!
Χρόνια του Πολλά Ελένη να τον χαιρόσαστε!!!
Καλή σας μέρα!!
![](https://signatures.mylivesignature.com/54489/80/35FC2D8B9F1ED4118230CF499B0784CC.png)
μμμ πολυ καλη συνταγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστουμε πολυ!
καλημερα!
Να είσαι καλά!! -:)
ΔιαγραφήΚαλημέρα Κική μου, τι όμορφη ιδέα! Απίθανα δείχνουν τα ψωμάκια! Πολύ χαριτωμένη και η τούρτα! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι νοστιμότατα Χαρά μου και χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Ψωμάκια με χαλβά του μπακάλη!! Μμμμμ! Ωραίο σνακ Κική μου και για όλες τις ώρες!! Αλλά το ωραίο μας το φύλαγες για το τέλος! Καταπληκτική η τούρτα!! Θα δούμε και την συνταγή;;!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά! Καλή σου ημέρα!!
Πράγματι ένα καταπληκτικό σνακ για όλες τις ώρες Ειρήνη μου.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε και η τούρτα... ναι κάποια στιγμή θα γράψω τη συνταγή!
Φιλιά!
Τα ψωμάκια αυτά σίγουρα θα τα λατρέψουμε όλοι στην οικογένεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συντομότερο θα τα φτιάξω, Κική μου!!
Και η τούρτα είναι ΟΝΕΙΡΟ!!! Χρόνια πολλά στον ναυαγοσώστη!!!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
Καλημέρα!
Να τα φτιάξεις Ιωάννα μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Τα χαλβαδιάζω εδω και ώρα!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια
Είναι πολύ νόστιμα Αριάδνη μου!! -:)
ΔιαγραφήΠολύ γευστικά και ιδιαίτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε Βασιλική μου!
Φτιάχνω κάτι σουσαμένια κουλουράκια κάπως έτσι και βγαίνουν καλά.
Καλό μήνα, φιλάκια σας!
Z.
Ναι είναι ιδιαίτερα και πολύ νόστιμα!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!
Ωραία πρόταση τα χαλβοψωμάκια σου!!Ανυπομονώ να τα δοκιμάσω^^ Καλά η τούρτα lifeguard είναι τέλειαααα, είναι και με φράουλα!!! Να φάω την καρέκλα? :P
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασέ τα Λίλια μου γιατί αξίζουν και είναι νοστιμότατα!
ΔιαγραφήΌχιιιιιι, άσε κάτω την καρέκλα!!!! χαχαχαχα
Ναι, είναι σοκολατένιο παντεσπάνι με mousse φράουλας! -:)
Τα παιδακια στην τουρτα ειναι ολόκληρα η μονο τα κεφαλακια τους ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα παιδακια στην τουρτα ειναι ολόκληρα η μονο τα κεφαλακια τους ?
ΑπάντησηΔιαγραφή???????????? Παίζει κάποιον ρόλο;;;;; -:)
ΔιαγραφήΦυσικα και παιζει καποιο ρολο. Πιστευω οτι το ξερεις ηδη. Η γνωση ειναι μεσα μας. Δεν χρειαζεται να την αναζητησουμε στους αλλους.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ με αυτό που λες αλλά σε πιο σημαντικά θέματα από την τούρτα!! Χριστός Ανέστη πάντως!! :)
ΔιαγραφήΤέλεια τα γλυκά ψωμάκια! Και πόσο μου αρέσει ο χαλβάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου ταιριάζουν τέλεια με τον πρωινό καφέ μου!
Ναι είναι ωραιότατα Χρύσα μου!! Αξίζουν!
ΔιαγραφήΑααα,τί τέλεια τά ψωμάκια σου Κική μου!!!Οτι πρέπει γιά τήν νηστεία!!Μού αρέσει πολύ ο χαλβάς!!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσαν Δήμητρά μου γιατί είναι πολύ νόστιμα!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Έχω μια απορία: Σε τι βοηθάει η κατάψυξη τον χαλβά; Γιατί τον βάζεις εκεί πριν τον ενώσεις με τη ζύμη; Ευχαριστώ και καλό απόγευμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μην λιώσει γρήγορα και καεί... το ίδιο κάνουμε και στα κέικς όταν βάζουμε γέμιση από σοκολάτα.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚική μου δείχνουν αφράτα αφράτα και η γέμιση υπέροχη!!!
ΔιαγραφήΦιλιά!!!!
Νομίζω ότι είναι το απόλυτο σνακ της νηστείας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ έξυπνη ιδέα να «φυλακίσεις» τον χαλβά μέσα σε ψωμάκια!
Φιλιά
Πολύ ωραία ιδέα για 'γέμιση' στα ψωμάκια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε, Κική μου!!!
Πολλα φιλιά!