Αφράτα ψωμάκια με χαλβά του μπακάλη


Μικρά ψωμάκια ζυμωμένα με λίγη ζάχαρη και βανίλια για να είναι αρωματικά με μια έκπληξη στο κέντρο τους... λίγο ζεστό, μισολιωμένο χαλβά του μπακάλη είναι το απόλυτο σνακ για κάθε ώρα, για μικρούς και μεγάλους όχι μόνο στην περίοδο της νηστείας αλλά και σε κάθε στιγμή.
Τα οφέλη του χαλβά είναι γνωστά! Εντάξει έχει αυξημένες θερμίδες αλλά και αυξημένες βιταμίνες, ενέργεια και νοστιμιά! Γιατί όχι λοιπόν ψωμάκι με χαλβά;
Μια παρόμοια λιχουδιά απολάμβανα τέτοια εποχή όταν ήμουν μικρή. Τότε που η γιαγιά και η μαμά "έκρυβαν" κομμάτια χαλβά του μπακάλη μέσα σε λαγάνα ή σε ψωμάκια φρεσκοζυμωμένα κι ακόμα ζεστά από το φούρνο. Ο χαλβάς, μισολιωμένος εκεί μέσα στην κρυψώνα του περίμενε για να χαρίσει γευστική απόλαυση καθόλου ανάλογη με την ταπεινή του καταγωγή και την χαμηλή του τιμή. Κάτι αντίστοιχο και η σημερινή λιχουδιά με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο φτιαγμένη. Μαλακή ζύμη ψωμιού και χαλβάς γίνονται ένα κι ανυπομονούν έτσι ...σφιχταγκαλιασμένοι να μας χαρίσουν περισσή νοστιμιά κι απόλαυση ανείπωτη σε μέρες που η μελαγχολία μαζί με την προσμονή της χαράς κυριαρχούν!
Αν σας αρέσει ο χαλβάς δοκιμάστε το ...ακολουθώντας τη συνταγή (προσθέτοντας, όμως, λίγο περισσότερο χαλβά στο κάθε ψωμάκι γιατί εγώ μάλλον ...τσιγκουνεύτηκα!!! -:)) ή αλλάζοντας προς τα πάνω ή προς τα κάτω την ποσότητα του χαλβά έτσι ώστε να φτιάξετε ακριβώς τη δική σας εκδοχή... αυτή που θα σας κάνει να αναφωνήσετε τρώγοντας... μμμμμμμ!! Θεϊκό!!!!!!! -:)
ΥΛΙΚΑ
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
1/3 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
140 - 150 ml χλιαρό νερό 
2 κ.σ. ξηρή μαγιά 
1 βανίλια
Για τη γέμιση
120-140 γρ. χαλβά του μπακάλη με κακάο (ή άλλον της αρεσκείας μας) 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τον χαλβά της γέμισης θρυμματισμένο στην κατάψυξη.
Βάζουμε τα δύο άλευρα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και διαλύουμε σε 100ml το αλάτι.
Ρίχνουμε το νερό στο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Προσθέτουμε σταδιακά και ζυμώνοντας το νερό μέχρι να έχουμε μιαν αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει (ή την φουσκώνουμε σε μπεν μαρί για πιο γρήγορα) και μετά τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια (ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε μειώνουμε ή αυξάνουμε τα κομμάτια της ζύμης).
Τα ανοίγουμε σε μικρούς δίσκους, βάζουμε στο κέντρο λίγο χαλβά και ξαναζυμώνουμε σε στρογγυλά ψωμάκια.
Τα τοποθετούμε σε ταψί που το έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρις ότου τα ψωμάκια πάρουν ένα ελαφρώς καστανό χρώμα.
Ααααα!!! Ξέχασα!!! Μια τούρτα με mousse φράουλας και σοκολατένιο παντεσπάνι θα γλυκάνει τα γενέθλια κάποιου ναυαγοσώστη! 
Χρόνια του Πολλά Ελένη να τον χαιρόσαστε!!!
Καλή σας μέρα!!
Tante Kiki
29 Comments

29 σχόλια:

  1. μμμ πολυ καλη συνταγη!
    ευχαριστουμε πολυ!
    καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Κική μου, τι όμορφη ιδέα! Απίθανα δείχνουν τα ψωμάκια! Πολύ χαριτωμένη και η τούρτα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατα Χαρά μου και χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Ψωμάκια με χαλβά του μπακάλη!! Μμμμμ! Ωραίο σνακ Κική μου και για όλες τις ώρες!! Αλλά το ωραίο μας το φύλαγες για το τέλος! Καταπληκτική η τούρτα!! Θα δούμε και την συνταγή;;!!
    Φιλιά! Καλή σου ημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι ένα καταπληκτικό σνακ για όλες τις ώρες Ειρήνη μου.
      Χαίρομαι που σου άρεσε και η τούρτα... ναι κάποια στιγμή θα γράψω τη συνταγή!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Τα ψωμάκια αυτά σίγουρα θα τα λατρέψουμε όλοι στην οικογένεια!!!
    Το συντομότερο θα τα φτιάξω, Κική μου!!
    Και η τούρτα είναι ΟΝΕΙΡΟ!!! Χρόνια πολλά στον ναυαγοσώστη!!!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα φτιάξεις Ιωάννα μου!!! Χαίρομαι που σου άρεσε η τούρτα!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  5. Τα χαλβαδιάζω εδω και ώρα!!!!!!!!!!!!!
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ γευστικά και ιδιαίτερα!
    Εύγε Βασιλική μου!
    Φτιάχνω κάτι σουσαμένια κουλουράκια κάπως έτσι και βγαίνουν καλά.

    Καλό μήνα, φιλάκια σας!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία πρόταση τα χαλβοψωμάκια σου!!Ανυπομονώ να τα δοκιμάσω^^ Καλά η τούρτα lifeguard είναι τέλειαααα, είναι και με φράουλα!!! Να φάω την καρέκλα? :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ τα Λίλια μου γιατί αξίζουν και είναι νοστιμότατα!
      Όχιιιιιι, άσε κάτω την καρέκλα!!!! χαχαχαχα
      Ναι, είναι σοκολατένιο παντεσπάνι με mousse φράουλας! -:)

      Διαγραφή
  8. Τα παιδακια στην τουρτα ειναι ολόκληρα η μονο τα κεφαλακια τους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τα παιδακια στην τουρτα ειναι ολόκληρα η μονο τα κεφαλακια τους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ???????????? Παίζει κάποιον ρόλο;;;;; -:)

      Διαγραφή
    2. Φυσικα και παιζει καποιο ρολο. Πιστευω οτι το ξερεις ηδη. Η γνωση ειναι μεσα μας. Δεν χρειαζεται να την αναζητησουμε στους αλλους.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με αυτό που λες αλλά σε πιο σημαντικά θέματα από την τούρτα!! Χριστός Ανέστη πάντως!! :)

      Διαγραφή
  10. Τέλεια τα γλυκά ψωμάκια! Και πόσο μου αρέσει ο χαλβάς!
    Μου ταιριάζουν τέλεια με τον πρωινό καφέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αααα,τί τέλεια τά ψωμάκια σου Κική μου!!!Οτι πρέπει γιά τήν νηστεία!!Μού αρέσει πολύ ο χαλβάς!!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Δήμητρά μου γιατί είναι πολύ νόστιμα!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Έχω μια απορία: Σε τι βοηθάει η κατάψυξη τον χαλβά; Γιατί τον βάζεις εκεί πριν τον ενώσεις με τη ζύμη; Ευχαριστώ και καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην λιώσει γρήγορα και καεί... το ίδιο κάνουμε και στα κέικς όταν βάζουμε γέμιση από σοκολάτα.
      Καλό απόγευμα!

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου δείχνουν αφράτα αφράτα και η γέμιση υπέροχη!!!
      Φιλιά!!!!

      Διαγραφή
  14. Νομίζω ότι είναι το απόλυτο σνακ της νηστείας!
    Πολύ έξυπνη ιδέα να «φυλακίσεις» τον χαλβά μέσα σε ψωμάκια!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία ιδέα για 'γέμιση' στα ψωμάκια!!!!
    Ευχαριστούμε, Κική μου!!!
    Πολλα φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No