Μια ολόχρυση, γεμάτη καμπύλες κολοκύθα, εδώ και καιρό, καθόταν ήσυχα στη γωνιά της, καλοβολεμένη μέσα στο ξύλινο σπιτάκι της. Μέρα με τη μέρα, η δροσιά της χανόταν, ένα πέπλο μελαγχολίας την κάλυπτε... δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί έμενε εκεί, σε μια γωνιά χωρίς κανείς να της δίνει σημασία! Ζωή κι αυτή!!! Ούτε τον βασικό σκοπό της ζωής της δεν μπορούσε να εκπληρώσει!! Μια ζωή χωρίς αξία...κατέληξε να σκέφτεται! Κάθε μέρα προσεύχονταν, "κάνε Θεέ μου, να μην χαλάσω χωρίς λόγο... κάνε να γίνω κι εγώ χρήσιμη... παρακαλούσε". Μέχρι που οι προσευχές της εισακούστηκαν κι ένα πρωί ή μάλλον μεσημεράκι δυό χέρια την σήκωσαν από το ξύλινο σπιτάκι. Και τότε κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να εκπληρώσει τον σκοπό της...να χαρίσει τη νοστιμιά και τη γλύκα της στους ανθρώπους... κι έγινε τάρτα! Μια τάρτα... ένα γεύμα! Μια τάρτα χορταστική, νηστίσιμη μεν ή αλλιώς χορτοφαγική αλλά γεμάτη γεύση, νοστιμιά, γλύκα! Κι όταν άκουγε επιφωνήματα ευχαρίστησης απ' όσους την γευόταν, κάτι μακρόσυρτα "μμμμμμμμ" τότε ένιωθε την αξία της ζωής της που δεν πήγε χαμένη!!!
Ναι, αυτή η κολοκύθα έγινε μια υπέροχη και χορταστική, χορτοφαγική και υγιεινή, ελαφριά και πεντανόστιμη τάρτα που στόλισε το τραπέζι μας και ικανοποίησε τον ουρανίσκο μας. Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα!
Για τη ζύμη κρασιού
- 200 γρ. αλεύρι κίτρινο για χωριάτικο φύλλο
- 200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 40 γρ. μαργαρίνη λιωμένη και σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1-2 κ.σ. σόδα (αναψυκτικό) ή νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. ξίδι
- 90-100 ml λευκό κρασί
- 700 γρ. κολοκύθα κίτρινη τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 μέτριες πατάτες χοντροκομμένες ή τριμμένες στον χοντρό τρίφτη
- 4 κ.σ. μαύρες σταφίδες
- 1 1/2 κ.σ. ρύζι καρολίνα
- 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
- 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
- Ελαιόλαδο
- 20 γρ. μαργαρίνη
Για τη ζύμη κρασιού
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα δύο είδη αλευριού, τη λιωμένη μαργαρίνη, τη σόδα (ή το νερό), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μισό κρασί και αρχίζουμε το ζύμωμα.
- Ζυμώνουμε μέχρι να βάλουμε όλο (ή σχεδόν) όλο το κρασί και να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Εάν η ζύμη κολλάει στα χέρια προσθέτουμε 1-2 κ.σ. αλεύρι.
- Εάν πάλι μας φανεί "σφιχτή" τότε ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο νεράκι ή σόδα (αναψυκτικό).
- Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40 λεπτά έτσι ώστε να "ξεκουραστεί" η ζύμη.
Για τη γέμιση
- Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε λίγο νερό και βράζουμε το ρύζι για 4-5 λεπτά.
- Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι, τις πατάτες, τις σταφίδες, το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.
Φτιάχνουμε την πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας.
- Ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο ζύμης και το απλώνουμε στο ταψί, ανασηκώνοντάς το γύρω γύρω για να τοποθετήσουμε μέσα τη γέμιση.
- Βάζουμε τη γέμιση και γυρίζουμε το φύλλο γύρω γύρω έτσι σχηματίζοντας ένα στεφάνι για να μην χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.
- Ραντίζουμε το φύλλο και τη γέμιση με λίγο 100 ml νερό.
- Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε λίγη μαργαρίνη στην επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45-55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας και να ψηθεί από κάτω η ζύμη.
- Την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.
TIPS
* Εάν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας, μπορούμε να χοντροκόψουμε την κολοκύθα στο multi...κόβεται εύκολα και γρήγορα.
* Εάν δεν θέλουμε την τάρτα μας νηστίσιμη...
- αντικαθιστούμε τη μαργαρίνη με βούτυρο
- προσθέτουμε στη γέμιση 100 γρ. γραβιέρα πικάντικη ή πεκορίνο Αμφιλοχίας.
Καλή σας μέρα! -:)