Μελόπιτα Σίφνου...ένα παραδοσιακό γλυκό για τη Λαμπρή


Πάσχα και παράδοση πάνε μαζί! Το Πάσχα είναι μια θρησκευτική γιορτή αλλά και μια γιορτή χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων.
Γιατί όχι, λοιπόν, μετά τον οβελία και ένα παραδοσιακό γλυκό στην πιο εύκολη εκδοχή του; Η "γυμνή" μελόπιτα Σίφνου είναι μια μοναδική, γλυκιά απόλαυση μέσα στην απλότητα και την ευκολία της. Όπως κάθε παραδοσιακή συνταγή της χώρας μας αναδεικνύει σε επιδόρπιο τα πιο απλά υλικά... ανθότυρο, μέλι και αυγά... υλικά, που υπήρχαν σε κάθε σπίτι. 
Η αυτάρκεια και η ευρηματικότητα, παιδιά της φτώχειας και τα δυό, έδιναν άλλοτε μαγικές διαστάσεις ακόμα και στα πιο ταπεινά υλικά με μοναδικούς συνδυασμούς κι αυτό είναι ένα μάθημα για όλους μας σ' αυτή την δύσκολη περίοδο.
Στις Κυκλάδες η μελόπιτα είναι μια πίτα συχνή και με διάφορες παραλλαγές από νησί σε νησί. Στη Μύκονο τη φτιάχνουν με δυο τραγανά φύλλα βάζοντας ανάμεσα τη γέμιση που γίνεται με τυροβολιά, το γνωστό μυκονιάτικο τυρί. Στη Σίφνο, έχει ζύμη μόνον στη βάση ή είναι εντελώς "γυμνή" όπως επίσης και στην Κίμωλο όπου θεωρείται απαραίτητη για να κλείσει το γεύμα της Λαμπρής.
Ένα γλυκό εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο... με άλλα λόγια ό,τι καλύτερο για το γεύμα της Ανάστασης που οι προετοιμασίες για μαγειρίτσα, κοκορέτσι, οβελία και συνοδευτικά απαιτούν αρκετό από τον χρόνο μας. 
Γιατί όχι λοιπόν;; Ένα γλυκό που ταιριάζει απόλυτα στο Ελληνικό Πάσχα!
ΥΛΙΚΑ για 12-14 μερίδες
1.000 γρ. ανθότυρο ανάλατο
500 γρ. μυζήθρα ανάλατη
340 γρ. μέλι
100 γρ. ζάχαρη άσπρη
7 αυγά μεσαίου μεγέθους
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
Για το ταψί
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γαρνίρισμα
60 γρ. μέλι 
Κανέλα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το ανθότυρο και τη μυζήθρα σε μικρά κομμάτια. 
Προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι, την κανέλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε για λίγο με το "σύρμα" και προσθέτουμε τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μιαν αφράτη γέμιση.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε καλά το ταψί.
Ύστερα, το πασπαλίζουμε προσεκτικά, παντού και ειδικά στις γωνίες με αλεύρι.
Ρίχνουμε στο ταψί τη γέμιση που ετοιμάσαμε και την τακτοποιούμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Βάζουμε τη μελόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Βγάζουμε από τον φούρνο την πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Την σερβίρουμε αφού πρώτα την περιχύσουμε με μέλι και την πασπαλίσουμε με κανέλα.
Πηγή: Περιοδικό "Νόστιμες Συνταγές", τεύχος Απριλίου 2014
Tante Kiki
12 Comments
No