Μελόπιτα Σίφνου...ένα παραδοσιακό γλυκό για τη Λαμπρή

Πάσχα και παράδοση πάνε μαζί! Το Πάσχα είναι μια θρησκευτική γιορτή αλλά και μια γιορτή χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων.
Γιατί όχι, λοιπόν, μετά τον οβελία και ένα παραδοσιακό γλυκό στην πιο εύκολη εκδοχή του; Η "γυμνή" μελόπιτα Σίφνου είναι μια μοναδική, γλυκιά απόλαυση μέσα στην απλότητα και την ευκολία της. Όπως κάθε παραδοσιακή συνταγή της χώρας μας αναδεικνύει σε επιδόρπιο τα πιο απλά υλικά... ανθότυρο, μέλι και αυγά... υλικά, που υπήρχαν σε κάθε σπίτι. 
Η αυτάρκεια και η ευρηματικότητα, παιδιά της φτώχειας και τα δυό, έδιναν άλλοτε μαγικές διαστάσεις ακόμα και στα πιο ταπεινά υλικά με μοναδικούς συνδυασμούς κι αυτό είναι ένα μάθημα για όλους μας σ' αυτή την δύσκολη περίοδο.
Στις Κυκλάδες η μελόπιτα είναι μια πίτα συχνή και με διάφορες παραλλαγές από νησί σε νησί. Στη Μύκονο τη φτιάχνουν με δυο τραγανά φύλλα βάζοντας ανάμεσα τη γέμιση που γίνεται με τυροβολιά, το γνωστό μυκονιάτικο τυρί. Στη Σίφνο, έχει ζύμη μόνον στη βάση ή είναι εντελώς "γυμνή" όπως επίσης και στην Κίμωλο όπου θεωρείται απαραίτητη για να κλείσει το γεύμα της Λαμπρής.
Ένα γλυκό εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο... με άλλα λόγια ό,τι καλύτερο για το γεύμα της Ανάστασης που οι προετοιμασίες για μαγειρίτσα, κοκορέτσι, οβελία και συνοδευτικά απαιτούν αρκετό από τον χρόνο μας. 
Γιατί όχι λοιπόν;; Ένα γλυκό που ταιριάζει απόλυτα στο Ελληνικό Πάσχα!
ΥΛΙΚΑ για 12-14 μερίδες
1.000 γρ. ανθότυρο ανάλατο
500 γρ. μυζήθρα ανάλατη
340 γρ. μέλι
100 γρ. ζάχαρη άσπρη
7 αυγά μεσαίου μεγέθους
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
Για το ταψί
30 γρ. βούτυρο αγελάδος
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το γαρνίρισμα
60 γρ. μέλι 
Κανέλα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε με τα χέρια μας το ανθότυρο και τη μυζήθρα σε μικρά κομμάτια. 
Προσθέτουμε το μέλι, το αλάτι, την κανέλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε για λίγο με το "σύρμα" και προσθέτουμε τα αυγά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μιαν αφράτη γέμιση.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε καλά το ταψί.
Ύστερα, το πασπαλίζουμε προσεκτικά, παντού και ειδικά στις γωνίες με αλεύρι.
Ρίχνουμε στο ταψί τη γέμιση που ετοιμάσαμε και την τακτοποιούμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ή με την ανάποδη ενός κουταλιού.
Βάζουμε τη μελόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Βγάζουμε από τον φούρνο την πίτα, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Την σερβίρουμε αφού πρώτα την περιχύσουμε με μέλι και την πασπαλίσουμε με κανέλα.
Πηγή: Περιοδικό "Νόστιμες Συνταγές", τεύχος Απριλίου 2014

12 σχόλια:

  1. Καλημεραααα Κικιτσα μου γλυκια!!
    Θα παθω υπογλυκαιμια πρωι πρωι!! Φανταστικο γλυκακι! Εχω παει στη Σιφνο, το δοκιμασα κ πραγματικα ειναι υπεροχο!! Η 2η απο πανω φωτο σου πολυυυυ μου αρεσει! Λες κ το εχω μπροστα μου το πιατακι κ ετοιμαζομαι να γευτω αυτην τη μεγαλη κουταλια, προσπαθωντας ταυτοχρονα να ελεγξω τα σαλια που ηδη τρεχουν....ονειρο θερινης νυκτος ομως...:-))))
    Πολλα φιλακια κ να εχεις υπεροχη ημερα!!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δεν το γνώριζα το γλυκό αλλά με κατέκτησε από τον τίτλο και το βάζω στη λίστα για τις ετοιμασίες του Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχεδόν έτσι την κάνουμε κι εμείς!
    (Η διαφορά είναι πως δεν βάζουμε ανθότυρο, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού βάζουμε και λίγο χυμό και πριν μπει στο φούρνο, πασπαλίζουμε με σουσάμι!)
    Απλά ΛΑΤΡΕΥΩ!!!!
    Φιλάκια, κορίτσι μου!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ δεν έχω κάνει ποτέ μελόπιτα! Ειναι υπέροχη έτσι όπως στάζει το μελάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραιο γλυκο... πολλά αυγα δεν έχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την έχω κάνει πριν πολλά χρόνια καλά που μου τη θύμισες Κική!!
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την έκανες υπέροχη!Είχα κάνει παλιότερα μια αλλά θα δοκιμάσω και τη δική σου σίγουρα! Κόλλησα στην οθόνη χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ, μέλωσε η οθόνη με την μελόπιτα, δείχνει πολύ γευστική! Όντως Κική, ιδανικό επιδόρπιο για το πασχαλινό γεύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πωπω!
    Άμα έχεις και το κόλλημα με τα νωπά τυριά που έχω, παθαίνεις...
    Εξαιρετική μελόπιτα!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Κική μου!!Τήν έχω ακουστά,αλλά ποτέ δέν τής έχω δοκιμάσει!Κάτι ανάλογο,μέ ανθότυρο,φτίαχνω τό Μεγάλο Σάββατο.Συνταγή τής πεθεράς μου,από τήν Πάρο!!Οι φωτό σου,άπαιχτες καί τό όλο σκηνικό!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το γλυκό σκέφτομαι να το φτιάξω σύντομα!!
    Όπως το βλέπω φαίνεται πολύ νόστιμο!
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Από τα γλυκάκια που εδώ και πάρα πολλά χρόνια θέλω να δοκιμάσω αλλά που ακόμα δεν έχω καταφέρει και ειλικρινά δεν ξέρω γιατί!
    Είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει πάρα πολύ, μιας που περιέχει μερικά από τα πολύ πολύ αγαπημένα μου υλικά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!