Μελιτζανοσαλάτα στο τηγάνι

Οι μέρες πέρασαν, η Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται! Σιγά σιγά, ο προγραμματισμός και οι προετοιμασίες για το τραπέζι του Πάσχα αρχίζουν ή θα αρχίσουν πολύ σύντομα. Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, οι περισσότεροι από μας θα περάσουν το Πάσχα παρέα με αγαπημένους συγγενείς και φίλους ...εξάλλου αυτό είναι το μεγαλείο του Έλληνα... οι δυσκολίες τον πτοούν αλλά οι δεσμοί με την οικογένεια και τους φίλους τον στηρίζουν. 
Στον ευλογημένο τόπο μας δεν λείπουν ποτέ ή σχεδόν ποτέ τα λαχανικά. Από το μάρκετ, τον μανάβη της γειτονιάς, το κτήμα του παππού, τον κήπο μας ή τις γλάστρες μας τα λαχανικά και τα μυρωδικά καταλήγουν στο Ελληνικό μεσογειακό τραπέζι όπου μαγειρεμένα με χίλιους δυο τρόπους, λιγότερο ή περισσότερο απλούς, λιγότερο ή περισσότερο παραδοσιακούς μας χαρίζουν τη νοστιμιά τους.
Για σήμερα, μια μελιτζανοσαλάτα διαφορετική! Μια μελιτζανοσαλάτα με το κόκκινο χρώμα του Πάσχα κυρίαρχο! Μια μελιτζανοσαλάτα που δεν θυμίζει σε τίποτε τη σαλάτα με τη γνωστή ονομασία αλλά είναι ένα υπέροχο ορεκτικό που θα συνοδέψει τέλεια τον οβελία ή θα παίξει τον ρόλο του ορεκτικού μέχρι να ψηθεί ο οβελίας μόνο του ή, γιατί όχι, επάνω σε μικρές φετούλες ψωμιού... κάνοντας τις πιο νόστιμες μπρουσκέτες σε χρόνο ρεκόρ και με υλικά που οι περισσότεροι λατρεύουν!
ΥΛΙΚΑ
3 μελιτζάνες μακρόστενες σε ροδέλες
3 πιπεριές Φλωρίνης σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο χωρίς τη φύτρα
4 κ.σ. μηλόξιδο
120 γρ. φέτα σε κυβάκια
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
5 κ.σ. ελαιόλαδο για το τηγάνι
Αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε τις κομμένες μελιτζάνες σε ένα μπολ με κρύο νερό και αλάτι και τις αφήνουμε για 30 λεπτά για να ξεπικρίσουν.
Τις βγάζουμε από το αλατόνερο και αφού τις ξεπλύνουμε, στις στύβουμε.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τα σκόρδα.
Αλατίζουμε και αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα.
Τις βγάζουμε από το τηγάνι και βάζουμε τις πιπεριές που τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε κι αυτές μέχρι να μαραθούν.
Ξαναβάζουμε τις μελιτζάνες στο τηγάνι με τις πιπεριές και σβήνουμε με το μηλόξιδο. 
Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και μόλις το ξύδι εξατμιστεί, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τους κύβους της φέτας.
Βγάζουμε από το τηγάνι μόλις αρχίσει να λιώνει το τυρί.
Σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: Cook Book, 365 συνταγές, συνταγή: Αργ. Μπαρμπαρίγου
 

26 σχόλια:

  1. Ωραία η μελιτζανοσαλάτα σου, Κική μου! Γεμάτη χρώματα και αρώματα! Κατάλληλο συνοδευτικό για το τραπέζι του Πάσχα! Ευλογημένος ο τόπος μας με τα τόσο ωραία λαχανικά που μας προσφέρει!
    Καλή σου ημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Ειρήνη μου που σου άρεσε. Είναι ωραίο συνοδευτικό!

      Διαγραφή
  2. Καλά!!!!!!!!!!!!!!!!! Φοβερό μεζεδάκι!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραία που είναι η μελιτζανοσαλάτα σου! Θα έβαζα στο τέλος και λίγο μπαλσάμικο και θα την καταβρόχθιζα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Της ταιριάζει το μπαλσάμικο Νοτούλα! -:)

      Διαγραφή
  4. Πεντανόστιμη συνταγη! Εγώ την ξέρω και την κάνω λίγο διαφοροποιημένη... δηλαδή με μπαλσάμικο ξύδι, περισσότερες πιπεριές σε διάφορα χρώματα και όλα στο φούρνο. Εντυπωσιάζει το πιάτο αυτό σε κάθε τραπέζι!!! Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ό,τι πρέπει για το τραπέζι της Λαμπρής Νίκη μου!

      Διαγραφή
  5. Μου έβγαλε καλοκαιράκι η σημερινή σου πρόταση!
    Μόλις την είδα, φώναξα τη μαμά μου και ... πήρες την έγκρισή της!!!
    Θα την φτιάξουμε σύντομα!!!
    ;-)
    Γλυκιά καλημέρα, κορίτσι μου!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, θυμίζει καλοκαίρι, νόστιμο καλοκαίρι!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Πολυ ωραιο ορεκτικο Κικη μου, μοιαζει πολυ με την σιτσιλιανικη καπονάτα. Στο πασχαλινο τραπεζι θα κανει θραυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια μοιάζει με τη σιτσιλιάνικη καπονάτα. Για το πασχαλινό τραπέζι είναι τέλειο!!

      Διαγραφή
  7. Η μελιτζανοσαλάτα είναι φοβερό συνοδευτικό ειδικά στα τραπεζώματα που θα έχουν πολύ κρέας! Την παρουσίασες πολύ όμορφα Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Λίλια μου! Λίγα πιάτα με λαχανικά είναι απαραίτητα!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία η ιδέα σου Κική μου, ελαφριά, δροσερή και πεντανόστιμη!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θα συμφωνήσω με την Μαρίνα, το υπέροχο μεζεδάκι σου Κική μου, θυμίζει την πολύ αγαπημένη μου καπονάτα!
    Είναι σίγουρα πεντανόστιμο!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, έγινε πολύ ωραίος μεζές!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Αυτο ειναι νοστιμια ! σε μπρουσκετα που λες θα ειναι τελειο και οτι πρεπει για τη νηστεια τωρα Κικη μου ! φιλιά πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε μπρουσκέτα και σε σάντουιτς Μαίρη μου είναι νοστιμότατο αλλά και σαν μεζές τέλειο για το τραπέζι της Λαμπρής!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Αμάν!!!Τί φοβερη συνταγή Κική μου!!!Πρωτότυπη καί σίγουρα πεντανόστιμη!!Θά τήν δοκιμάσω τό Πάσχα,καί θά σού πώ εντυπώσεις!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλειο μεζεδάκι, πωπω νοστιμιές και αρώματα...και όλα αυτά σε ένα πιάτο!!!!Νοστιμότατο φαίνεται Κική μου!!!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαίνεται πραγματικά όμορφη η σαλάτα σου Κική, με τα έντονα χρώματα να συνδυάζονται τόσο αρμονικά. Από γεύση δεν το συζητώ, θα είναι φοβερή. Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι θα είναι ότι πρέπει!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύχρωμη μελιτζανοσαλάτα τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχη συνταγή! Σίγουρα θα την δοκιμάσω! :)
    Ευχαριστούμε που τη μοιράστηκες! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αχ ταντε κικι μερακλού όπως πάντα! ευλογημένα τα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!