Μπακαλιάρος με κουρκουμά και πολύχρωμες πιπεριές

Οι συμπάθειες δεν κρύβονται... αντίθετα φαίνονται! Η δική μας "chef" Ιωάννα συμπαθεί πολύ τον γνωστό chef  Β.Δρίσκα και τις αλμυρές ή γλυκές λιχουδιές του. Βραδάκι της προηγούμενης Παρασκευής, η Ιωάννα και η γιαγιά στο καθιστικό να βλέπουν τις εκπομπές μαγειρικής τη μία μετά την άλλη, την ώρα που εγώ, στο γραφείο, σερφάριζα ...χαρούμενη που είναι ακόμα καλοκαίρι και έχω ελεύθερα τα απογεύματα. Ξαφνικά, μια φατσούλα στο άνοιγμα της πόρτα χαρούμενη, μου δηλώνει "με πέθανε ο Δρίσκας!!". "Γιατί, τί έγινε;;;;
Σου είπε να τρως περισσότερο;;;;" η "πληρωμένη" απάντηση της αγχωτικής θείας!!! "Όχι, έκανε ένα φαγητό που το θέλω"!!!! Για πότε σηκώθηκα από το γραφείο και βρέθηκα κοντά της ...περιττό να το πω!!! "Τί συνταγή καρδούλα μου;;; Πες μου κι εγώ θα σου την φτιάξω... να την βρούμε..." "Να, μπακαλιάρο με πιπεριές και κάτι άλλο σαν σαρφάν..." "Σαφράν εννοείς!!" "Νομίζω... δεν ξέρω!!!! Έχεις;;;" "Και βέβαια έχω... όχι που δεν θα είχα... αλλά μπακαλιάρο δεν έχω... αύριο όμως θα αγοράσω ...ό,τι βρώ... παστό (όπως στη συνταγή), φρέσκο, κατεψυγμένο...". Την άλλη μέρα, η μαμά στο μάρκετ για ψώνια ... επιστρέφει με φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου... (εντάξει ...βολευόμαστε και μ' αυτό ...αρκεί να φάει, αν και η Ιωάννα είναι σαν γάτα με τα ψάρια... τα λατρεύει!!!) και τρίχρωμες πιπεριές!!! "Σαφράν έχω, δεν χρειαζόμαστε..." εγώ, η "καλή" νοικοκυρά χαχαχαχα (εσύ είσαι που το λες;;; Κι αν ανακαλύψεις το σαφράν πού το έκρυψα για να μην χαλάσει ...πες μου... κι όμως το θυμάμαι ...ήταν την προηγούμενη εβδομάδα!!! 'Ατιμο πράγμα το μνημονικό!!! 'Ατιμο σαφράν ...πού εξαφανίστηκες;;;;;) Δεν πειράζει έχω κουρκουμά, δεν είναι ακριβώς το ίδιο αλλά ταιριάζει!!!! 
Κυριακή πρωί, μόλις ανοίγει τα μάτια της η Ιωάννα έρχεται τρέχοντας... "θα μου κάνεις σήμερα τον μπακαλιάρο";;;; "Θέλεις;;; Δεν άλλαξες γνώμη;;;" "Θέλω κι αν θέλεις θα σε βοηθήσω!!" "Χαρά μου να έχω τέτοια βοηθό!!!" "Κι εγώ;;; Τί θα κάνω εγώ;;;" πετάγεται το σποράκι μας, η Βασιλικούλα. Αστραπιαία, περνούν από το μυαλό μου εικόνες κλασσικές για πολλά σπίτια με δύο μικρά παιδιά... ο πάγκος της κουζίνας άνω κάτω, διάφορα κουζινικά από δω κι από κει, φωνές του τύπου..."Πήγαινε πιο κει! Εγώ θα το ρίξω αυτό! Κι εγώ θέλω να κόψω!!!" και πολλά άλλα χαρούμενα που καταλήγουν σε κλάματα!!! "Εσύ θα κάνεις το γλυκό!!! Εντάξει;;;; Τώρα πήγαινε να παίξεις και μόλις τελειώσει το φαγητό έρχεσαι εσύ!!!" Ευτυχώς υπήρξε συμφωνία των τριών μερών κι αυτό σήμαινε έλλειψη εχθροπραξιών!!!!!! (Ναι, το σπίτι μας αρκετές φορές είναι σαν τη λωρίδα της Γάζας γιατί νεραϊδούλες, νεραϊδούλες αλλά και η σθεναρή διεκδίκηση των θέσεων (κυρίως από τη μικρή) είναι πανταχού παρούσα!!!).
Εεεεεε, λοιπόν, οφείλω να το ομολογήσω!!! Η Ιωάννα έβγαλε το ξύσμα από το πορτοκάλι,έκοψε τις πιπεριές, τις έριξε στο τηγάνι, τις ανακάτεψε, έριξε τα μπαχαρικά και το απαραίτητο νερό. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να προσθέσω τα φιλέτα μπακαλιάρου!!!
Όταν θέλουμε όλα τα μπορούμε!! χαχαχα Η μικρή, στο μεταξύ, επειδή την είχε πιάσει "προκοπή" είχε πάρει ένα πανάκι και καθάριζε τα τζάμια, που μόλις πριν λίγο, είχε λερώσει... κι όλα αυτά περιμένοντας υπομονετικά (το είδα κι αυτό!!!) τη σειρά της!!!
Το αποτέλεσμα... ένα εκπληκτικό πιάτο, νοστιμότατο, πολύ αρωματικό και πολύχρωμο που η Ιωάννα έφαγε ευχαρίστως την Κυριακή το μεσημέρι, περήφανη που το είχα μαγειρέψει. Ύστερα, έφαγαν και κρέμα σοκολάτα (με κρέμα στιγμής) που έφτιαξε η Βασιλικούλα για να ευχαριστηθεί κι αυτή!!!
Το συμπέρασμα της διαδικασίας ...γνωστό και το έχω πει πολλές φορές ... ας παρακολουθήσουμε με τα παιδιά (ειδικά όσα είναι λιγόφαγα) εκπομπές μαγειρικής (είναι τόσες πολλές), ας κουβεντιάσουμε μαζί τους, ας μπούμε μαζί στην κουζίνα... το απολαμβάνουν, μαθαίνουν να τρώνε ποικιλία τροφών και μάλιστα σωστών τροφών (οι απαγορεύσεις σ' αυτόν τον τομέα κάνουν τα άχρηστα τρόφιμα πολύ πιο δελεαστικά) αλλά είναι και μια εκπαιδευτική διαδικασία γιατί μαθαίνουν να τηρούν οδηγίες, να έχουν προσοχή και πειθαρχία, να χειρίζονται καταστάσεις, να βλέπουν και να κρίνουν, να είναι δημιουργικά!
Και τώρα (ελπίζω να μη σας κούρασα πολύ)η συνταγή μας ή μάλλον η συνταγή του γνωστού Β.Δρίσκα, από την εκπομπή "Γεύσεις στη φύση"...
ΥΛΙΚΑ

  • 750 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου (παστού, φρέσκου, κατεψυγμένου)
  • 2 κ.σ. πικάντικη μουστάρδα (ή απαλή)
  • 3 χρωματιστές πιπεριές, σε ροδέλες
  • 1 φλ.τσ. λευκό κρασί (ή κόκκινο)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ή 1/3 κ.γλ. σκόρδο αποξηραμένο)
  • 1/3 κ.γλ. κουρκουμά (ή σαφράν)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο.
  • Προσθέτουμε και τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν για μερικά λεπτά έως ότου αλλάξουν ελαφρώς χρώμα.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το κρασί, τη μουστάρδα, τον κουρκουμά, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι.
  • Περιχύνουμε τον μπακαλιάρο και τις πιπεριές και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις μέχρις ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
  • Ελέγχουμε ότι το ψάρι μας είναι έτοιμο, αποσύρουμε από την εστία και σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο ακόμη ξύσμα πορτοκαλιού.
Καλή σας μέρα! -:))

15 σχόλια:

  1. Κικίτσααααααααααα....
    Εκπληκτική κι' ακούραστη μαγείρισσα, ακόμα και τον Αύγουστο μαγειρεύεις;;;; Φάτε και κάνα "βρώμικο", διακοπές είναι!!!!!!
    Άσε που δεν σε προλαβαίνω...... Χχχχαααααα χα χα......
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμη μαγειρεύω Φιλία μου... τα υπόλοιπα σε λίγο... χαχαχαχα
      Φιλάκια!
      Να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  2. Τι όμορφες εικόνες μας ξετύλιξες Κική μου!Οικογενειακές χαρές,νότες μαγειρικές με χαρακτήρα σκανταλιάρικο ,μα τόσο αγάπησιάρικο!Πολύτιμες στιγμές Κική μου,με την οικογένεια να πρωταγωνιστεί ,στιγμές που στο μέλλον θα θυμάσαι με νοσταλγία !
    Εξαιρετική επιλογή έκανε η μικρή σας νεραιδούλα.
    Το ψάρι που μαγειρεύεται έτσι ,γίνεται πολύ νόστιμο!Υπέροχα υλικά ,μαγειρεμένα με απλό τρόπο ,δίνουν αυτό το ιδιαίτερα εύγευστο αποτέλεσμα.Ένα καλοκαιρινό ελαφρύ πιάτο!
    Φιλάκια πολλά,πολλά ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Φωτεινή μου ήταν μια από τις πολύ όμορφες στιγμές στην κουζίνα... εντυπωσιάστηκα κι εγώ γιατί έκανε τα περισσότερα μόνη της και με πολύ προσοχή κι ενώ εγώ έτρεμα να μην κοπεί ή να μην καεί!!!!!
      Το καλύτερο όμως είναι ότι έφαγε το φαγητό της κι ένιωσε περήφανη!!! -:))
      Πέρα απ' αυτό όμως το ψάρι έγινε πολύ ωραίο και σκέφτομαι ότι και με κάποιο φρέσκο ψάρι θα είναι ωραία συνταγή. Θα το δοκιμάσω τώρα που θα είμαι στην Πέραμο και θα σας πω...
      Φιλάκια πολλά και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  3. Αχ...την είδα και εγώ την εκπομπή και έχω πάρει μπακαλιάρο παστό για να την φτιάξω (εγώ που δεν το τρώω τουλάχιστον τηγανιτό όπως το κάνει η μαμά μου...) Θα ακολουθήσω την δική σου συνταγή με κουρκουμά γιατί το έχω σε περίσσεια στην κουζίνα...Να είσαι καλά...καλή ξεκούραση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την φτιάξεις γιατί είναι νοστιμότατο πιάτο! Και ο κουρκουμάς του ταιριάζει θαυμάσια!
      Καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  4. Πω πω νοστιμιές και σήμερα !!!!
    Εσύ τέκνον μου Κική θα μας παχύνεις τελικά!!!
    Εύγε νέα μου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχχχ γιαγιά Κασσιανή δεν θα σας παχύνω γιατί είναι ελαφρύ πιάτο... μην βλέπεις που έχει λίγο περισσότερο λάδι είναι γιατί προορίζονταν για την μικρή που πρέπει να της βάλουμε μερικά κιλά... για τους μεγάλους περιορίζουμε το λάδι.
      Να είσαι καλά!!!
      -:)))

      Διαγραφή
  5. E, με τέτοιες βοηθούς που είχες, ήταν δυνατόν να μην προκύψει νοστιμιά??
    Φιλιά Κικίτσα μου, καλό απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη φορά εγώ ήμουν η βοηθός Έλενά μου... σε λίγο θα μου πάρουν τη θέση!!! χαχαχα
      Φιλιά σου και καλά να περνάς!

      Διαγραφή
  6. Αν και δεν συμπαθώ πολύ τον μπακαλιάρο, έτσι θα τον τσάκιζα Κικη μου!!!
    Πραγματικά υπέροχο.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ δεν τον συμπαθώ ιδιαίτερα Ρούλα μου αλλά έτσι γίνεται νόστιμος

      Διαγραφή
  7. Ωραία ιδέα!!!θα το δοκιμάσω αύριο κιόλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!