Το μαγικό λεμονογλυκό για έναν γλυκό Αύγουστο

Καλημέρα και καλό μήνα!!! Σας εύχομαι, μέσα από την ψυχή μου να περάσετε τον ωραιότερο Αύγουστο της ζωής σας! -:))
Θα ξεκινήσουμε τον μήνα ΜΑΓΙΚΑ! Όχι μην ανησυχείτε!!! Δεν θα σας μάθω... μαγικά ξόρκια! Θα κάνουμε μαγικά στην κουζίνα μας και μάλιστα... χωρίς καπέλο μάγισσας, χωρίς σκουπόξυλο και, κυρίως, χωρίς τσουκάλι και ...φτερά νυχτερίδας!!! Θα ετοιμάσουμε όμως ένα ...μαγικό γλυκό!!! -:))
Γιατί μαγικό;;;; Γιατί με ένα μίγμα έχουμε 2-4 διαφορετικές στρώσεις με διαφορετική υφή! Τα πάντα βέβαια, είναι σχετικά... τί εννοώ;;; Θα σας εξηγήσω αμέσως! Το πόσες στρώσεις θα δημιουργηθούν εξαρτάται από την παρασκευή του μίγματος αλλά και το ανάλογο ψήσιμο. Αλλά, ας αρχίσω από την αρχή!
Εδώ και πολύ καιρό "έπεσα πάνω" στο συγκεκριμένο γλυκό "βολτάροντας" σε γαλλικά blogs και με παραξένεψε!! Διαβάζοντας τον τίτλο αλλά και τα εισαγωγικά τους κείμενα στην αρχή, μετά προχωρώντας και διαβάζοντας τα υλικά και την διαδικασία παρασκευής του γλυκού εντυπωσιάστηκα... όχι γιατί ήταν κάτι το τόσο εξωπραγματικό αλλά, κυρίως, για το πώς σχηματίζονται οι διάφορες στρώσεις του γλυκού. Στα περισσότερα, λοιπόν, γαλλικά blogs το γλυκό είχε 3 στρώσεις διαφορετικής υφής με το ίδιο ακριβώς τρόπο παρασκευής. Για κάποιο λόγο το δικό μου γλυκό έχει και μια τέταρτη που ουσιαστικά είναι η ίδια κρέμα σε λίγο πιο σκούρο χρώμα, δηλαδή φαίνονται 4 στρώσεις. Στην επιφάνειά του, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, η πρώτη (από πάνω) στρώση είναι αυτή δημιουργείται λόγω της "χοντροσπασμένης" μαρέγκας που προστίθεται ενώ στην κάτω δημιουργείται ένα στρώμα σαν φλαν. Στη μέση υπάρχει η κρέμα (μοιάζει με κρέμα ζαχαροπλαστικής) μόνον που στο δικό μου στο πάνω μέρος της είναι λίγο πιο σκούρα (ίσως λίγο πιο ψημένη!).
Πέρα όμως από το γεγονός της εμφάνισης, το συγκεκριμένο γλυκό είναι ένα ελαφρότατο, δροσερό, μαμαδογλυκό όπως λέω όλα αυτά τα κρεμώδη γλυκά-πουτίγκες που τα λατρεύει ο περισσότερος κόσμος. Γενικά, κατά την άποψή μου, ανήκει στην κατηγορία των comfort foods. 'Ενα γλυκό που καταναλώνεται ευχάριστα όλες τις ώρες της μέρας, μετά από ένα γεύμα, βαρύ ή πιο ελαφρύ, σε κάθε εποχή και χωρίς να ξεφεύγει από την κατηγορία των γρήγορων, οικονομικών αλλά και εύκολων γλυκών. Ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με την υφή του και καθησυχάζει, χωρίς ακραίες εκπλήσεις και γευστικές εκρήξεις. Ένα γλυκό που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε καλεσμένο, άσχετα από την ηλικία και τις γευστικές του προτιμήσεις.
Το δικό μου γλυκό έχει το αξεπέραστο και διαχρονικό άρωμα αλλά και τη μοναδική επίγευση του λεμονιού. Εσείς, μπορείτε να το κάνετε με άρωμα βανίλιας ή μοσχολέμονου, ακόμη και πικραμύγδαλου. 
Σε επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω και την εκδοχή για σοκολατομανείς και όχι μόνον! Αξίζει, πάντως να το δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία!
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από ΕΔΩ.
ΥΛΙΚΑ για 16 άτομα (ταψί 20x20)
150 γρ. άχνη 
4 αυγά
125 γρ. βούτυρο 
115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
500 ml γάλα χλιαρό
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο
1-2 καψουλάκια βανιλίνης
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σ' αυτό το μπέικιν.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις κρυώσει ρίχνουμε μέσα τις 2 κ.σ. από το χυμό λεμονιού
Σπάζουμε τα αυγά, χωρίζοντας τα ασπράδια από τους κρόκους.
Προσθέτουμε στα ασπράδια το αλάτι και την υπόλοιπη 1 κ.σ. λεμόνι και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα που την αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να φουσκώσει και να γίνει μια ανοιχτόχρωμη, αφράτη κρέμα.
Ύστερα, προσθέτουμε το βούτυρο και σταδιακά σε 4 φορές το αλεύρι με το μπέικιν.
Αφού το μίγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και το γάλα με συνεχή ροή.
Το μίγμα είναι αραιό (σχεδόν σαν μίγμα για κρέπες).
Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα και με το σύρμα την ανακατεύουμε έτσι ώστε να σπάσει σε κομμάτια όσο ένα φουντούκι και όχι μικρότερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η μαρέγκα δεν πρέπει να ομογενοποιηθεί στο υπόλοιπο μίγμα για να μείνει στην επιφάνεια και να δημιουργηθεί η επάνω στρώση που μοιάζει με κέικ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί 20X20 (είναι πολύ σημαντικό να μην αλλάξουμε τη διάσταση του ταψιού) και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 50-55 λεπτά και μέχρι η επιφάνεια του να γίνει καστανή.
Ύστερα, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο όπου πρέπει να μείνει για 4-5 ώρες ή καλύτερα μια νύχτα.
Την επόμενη βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό  και τα τοιχώματα του ταψιού και το κόβουμε σε 16 κομμάτια.
Πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με άχνη και αν θέλουμε το γαρνίρουμε με λίγο βύσσινο γλυκό κουταλιού (ταιριάζει απίστευτα με το λεμόνι) ή με φρέσκα κεράσια.
Καλή σας μέρα!
Καλό σας μήνα!
Καλή σας απόλαυση!!! -:))

28 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική και καλό μήνα!
    Με "κούφανες" εντελώς με αυτό το γλυκό!!! Δε θα φανταζόμουν ποτέ πως η μαρέγγα που σκόπιμα δεν διαλύεται σε ένα μίγμα κέικ θα δημιουργούσε τέτοιο αποτέλεσμα! Οι στρώσεις αυτές δημιουργούνται από μόνες τους με το ψήσιμο δηλαδή? Απίστευτο!!

    Δε συμπαθώ καθόλου τα γαλλικά σαν γλώσσα, αλλά ομολογώ πως η καλή γνώση τους από μέρους σου έφερε στις οθόνες μας ένα πρωτότυπο και απ' ό,τι φαίνεται λαχταριστό γλυκό που θέλω σαν τρελή να δοκιμάσω!
    Πολλά φιλιά και σ' ευχαριστώ για τη φοβερή συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί Εφούλα μου;;; Πράγματι επειδή η μαρέγκα δεν διαλύεται και μένει στην επιφάνεια δημιουργεί με το ψήσιμο αυτό την υφή. Ναι,οι στρώσεις δημιουργούνται από μόνες τους καθώς ψήνονται! Είναι εκπληκτικά νόστιμο, εύκολο και ελαφρύ. Γιατί τί έχουν τα γαλλικά;;; Είναι πολύ όμορφη γλώσσα!!! Αξίζει πάντως να το δοκιμάσεις θα ενθουσιαστείς!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα γλυκιά μου πλανεύτρα μάγισσα της γεύσης..καλό μήνα και δροσερό να έχουμε!!άνοιξες θεικά το μήνα με το υπέροχο γλυκό Κική μου..το φινάλε με το βύσσινο απλά θεικό!!να περνάς όμορφα και ξένοιαστα μέσα στο μακρύ καυτό καλοκαιράκι!!πολλά πολλά φιλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Κate!! Χαίρομαι που σου άρεσε το γλυκό αυτό γιατί αξίζει πραγματικά!!! Εύκολο, νόστιμο, ελαφρύ και δροσερό (και αν χρησιμοποιήσεις ελαφρύ γάλα είναι και με σχετικά λίγες θερμίδες).
      Ανταποδίδω τις ευχές και σε φιλώ!

      Διαγραφή
  3. Λεμονάτο!!! Λεμονάτο!!
    Το ψηφίζω και με τα δύο χέρια Κική μου, γιατί το καλοκαίρι το λεμόνι στην γεύση είναι μοναδικό.
    Πρωτότυπο μέθοδος ως προς το ψήσιμο, καλά το γράφει η Σκοτεινή Σεφ.
    Καλό μήνα και σ' εσάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο Πηνελόπη μου... η μοσχοβολιά του λεμονιού είναι ασυναγώνιστη! Είναι πανεύκολο και πρωτότυπο αλλά και ελαφρύ και δροσερό!

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα Κική μου!
    Θεαματικό και εντυπωσιακό το καλωσόρισμα του πιο καυτού μήνα του καλοκαιριού!Με γλυκό οφθαλμαπάτη!!!!Με γλυκό εύκολο,μυρωδάτο και δροσερό.
    Μοναδικό θα έλεγα ,με απρόσμενο αποτέλεσμα και επιβεβαιωμένη γεύση.
    Συνέχισε τις μαγειρικές σου ανασκαφές στο διαδίκτυο Κική μου...βρίσκεις πολύτιμους θησαυρούς!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Φωτεινή μου. Είσαι καλά;;;; Είναι υπέροχο το γλυκό αυτό και αξίζει να το δοκιμάσεις! Όσο για τις ανασκαφές σε δίκτυο και βιβλία... κάνω ό,τι μπορώ!! -:))
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Kiki,сладкишът ти е чудесен!Прекрасен август месец:)))!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Milena,Благодаря за милите думи и се радвам, че ти харесва!

      Διαγραφή
  6. Αυτο το μαγικό γλυκάκι, το πρωτοείδα στα Κουζινοσκαλίσματα της Elen και με είχε εντυπωσιάσει πάρα πολύ! Εκείνο είχε 3 στρώσεις.
    Το είχα βάλει από τότε στο μάτι, ήμουν περίεργη να δω πως δημιουργούνται οι στρώσεις.
    Το ξαναβρίσκω μπροστά μου από τα χεράκια σου Κική μου, ε πλέον δεν πρέπει να το αφήσω να μου ξεφύγει νομίζω.
    Πραγματικά μαγικό!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το γλυκάκι το "χαλβαδιάζω" εδώ και καιρό που το βλέπω σε πάρα πολλά γαλλικά μπλογκς και είναι πράγματι εντυπωσιακό! Νόστιμο, εύκολο, γρήγορο και δροσερό... δοκίμασέ το αξίζει! Και για τραπέζι είναι ό,τι πρέπει γιατί βγαίνουν 16 κομμάτια!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. Καλό μήνα! :-)
    Πολύ μου άρεσε η συνταγή, αλλά τη διάβασα 2-3 φορές για να καταλάβω τι γίνεται. Και ακόμα έχω κάποιες απορίες: η λευκή κρέμα που φαίνεται ανάμεσα σε 2 κίτρινες στρώσεις, προκύπτει από το ίδιο μείγμα που φτιάχνεις και το υπόλοιπο γλυκό; Και η μαρέγκα, κατά τη διαδικασία μεταφοράς του μείγματος στο ταψί, πώς μένει πάνω-πάνω; Δεν ανακατεύεται με τα υπόλοιπα στρώματα; Ή είναι πιο ελαφριά και, λόγω του ότι δεν έχει πλήρως ομογενοποιηθεί, πέφτει τελευταία στο ταψί;
    Λέω να το δοκιμάσω! Αφού πρώτα αγοράσω ένα ταψί 20Χ20! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόσο εύκολο που σε εκπλήσσει. Να σου λύσω τις απορίες...
      Όλες οι στρώσεις γίνονται μόνες τους κατά το ψήσιμο από το ίδιο μίγμα. Η μαρέγκα επειδή δεν ομογενοποιείται στο μίγμα είναι πιο ελαφριά και μένει επάνω ακόμα και όταν το βάζεις στο ταψί. Τα άλλα γίνονται με το ψήσιμο. Δοκίμασέ το στο συγκεκριμένο ταψί αλλά να είσαι σχολαστική στο ψήσιμο.
      -:))

      Διαγραφή
  8. Καλη μηνα Κικη!
    Πιο μαγικο απο τα μαγικα το γλυκακι σου! Κι εγω το εχω δει να κυκλοφορει με τρεις στρωσεις κρεμα, αλλα το δικο σου ειναι ακομη πιο εντυπωσιακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κυκλοφορεί στα περισσότερα γαλλικά blogs κι από κει το έφτιαξα! Είναι εντυπωσιακό πράγματι το πως σχηματίζονται οι διάφορες στρώσεις.

      Διαγραφή
  9. Τελειο γλυκό για αρχή του μήνα!
    Να εχεις τις πιο γλυκες διακοπές της ζωης σου :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανταποδίδω τις ευχές ... αξίζει να το δοκιμάσεις το γλυκάκι!

      Διαγραφή
  10. Πάλι σε πειρασμό μας βάζεις ,Κική μου !!!!!Μπορώ να φαντασθώ τη νοστιμιά του !!!! Φαίνεται υπέροχο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου αξίζει να το δοκιμάσεις... είναι νόστιμο και με υπέροχο λεμονάτο άρωμα!

      Διαγραφή
  11. θα επιχειρήσω να το φτιάξω!!!! Μπράβο βρε Κική με τις ωραίες ιδέες!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Λίλα μου ...είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα το λατρέψεις!!! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! -:))

      Διαγραφή
  12. Καλό μήνα Κική μου,
    Φοβερό μαμαδογλυκό μας παρουσίασες σήμερα.... θα πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!!!!!
    Ευχαριστούμε
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μήνα Κικη, χαρούμενο και δροσερό να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ααα! Χαίρομαι πολύ που έφτιαξες το λεγόμενο magic cake!
    Το είχα δει σε κάμποσα ξενόγλωσσα blogs, μου είχε κάνει απίστευτη εντύπωση αλλά δεν τόλμησα να το φτιάξω.
    Αφού το είδα σε σένα είμαι οκ! Πολύ εντυπωσιακό γλυκό πάντως!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαγεία είναι η πρότασή σου Βασιλική μου.
    Μαγεία κι αξιοσύνη!

    Καλό, γλυκό Αύγουστο να έχεις!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!