Παστιτσάδα... σχεδόν η κλασσική


Ένα υπέροχο Κερκυραϊκό φαγητό που μας πάει πίσω πολλά χρόνια. Ένα πιάτο που το γεύτηκα όσες φορές πήγα στο αγαπημένο μου νησί και που δεν υπήρξε φορά να μην το απολαύσω.
Οι εκδοχές του δύο... με ή χωρίς ντομάτες. Υπήρξαν δύο νοικοκυρές που μου εξήγησαν ότι η αρχική του εκδοχή ήταν χωρίς καθόλου ντομάτα κι άλλες που το φτιάχνουν με ντομάτα.
Με ή χωρίς ντομάτα, πάντως, είναι νοστιμότατο κι ας φαίνεται χειμωνιάτικο με τα υπέροχα αρώματά του. Προσωπικά, το γεύομαι πάντα καλοκαίρι και τούτη τη φορά το έφτιαξα με έναν κόκορα "αλανιάρη" που, κακά τα ψέματα, αντιστάθηκε όσο μπορούσε στο βράσιμο (ίσως τσατίστηκε γιατί τον είχα στην...κατάψυξη!!! χαχαχα). Αλλά και με μοσχάρι γίνεται εξίσου νόστιμο κι έτσι μπορούμε να ετοιμάσουμε τέσσερα διαφορετικά πιάτα της γαστρονομικής μας παράδοσης με έμφαση στη λεπτομέρεια και τη μεσογειακή νοστιμιά!
Οι καλοκαιρινές ντομάτες απογειώνουν τη σάλτσα και του δίνουν μια μοναδική νοστιμιά και τα χοντρά μακαρόνια γεμίζουν το στόμα και τον εγκέφαλο με ικανοποίηση.Το κερασάκι στην τούρτα είναι το τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας (λατρεμένο) που το ...χιονίζει!!!
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
1 κόκορας τεμαχισμένος
3 ώριμες ντομάτες
1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί ημίγλυκο
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 κόκκινες πιπεριές
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κανέλα
Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
2 φύλλα δάφνης
6 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε στο multi τις ντομάτες μαζί με τις κόκκινες πιπεριές.
Βάζουμε το ελαιόλαδο με το κοτόπουλο (τον κόκορα) να σωταριστεί καλά απ' όλες τις πλευρές.
Ύστερα, βγάζουμε τα κομμάτια του σε ένα πιάτο και βάζουμε να σοταριστεί το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και ξαναρίχνουμε το κοτόπουλο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει 1-2 βράσεις έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και πιπεριές, το μηλόξιδο και 1 μεγάλο ποτήρι νερό (τόσο όσο να σκεπαστούν τα κομμάτια του κόκορα).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, την πάπρικα και το πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 30-40 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό, αν και όποτε χρειαστεί ώστε να μην μείνει χωρίς υγρά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας αλλά λιγότερο κατά 5 λεπτά.
Δοκιμάζουμε τον κόκορα (το δύσκολο, ειδικά αν είναι "αλανιάρης" κοινώς ελεύθερης βοσκής) και εάν είναι έτοιμος ή σχεδόν έτοιμος, ρίχνουμε τα μακαρόνια και αφήνουμε να βράσουν και το φαγητό μας να μείνει με τη σάλτσα και το λάδι του.
Σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγο τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας, απολαμβάνοντας μια παραδοσιακή νοστιμιά.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε!!
Tante Kiki
15 Comments
No