Παστιτσάδα... σχεδόν η κλασσική

Ένα υπέροχο Κερκυραϊκό φαγητό που μας πάει πίσω πολλά χρόνια. Ένα πιάτο που το γεύτηκα όσες φορές πήγα στο αγαπημένο μου νησί και που δεν υπήρξε φορά να μην το απολαύσω.
Οι εκδοχές του δύο... με ή χωρίς ντομάτες. Υπήρξαν δύο νοικοκυρές που μου εξήγησαν ότι η αρχική του εκδοχή ήταν χωρίς καθόλου ντομάτα κι άλλες που το φτιάχνουν με ντομάτα.
Με ή χωρίς ντομάτα, πάντως, είναι νοστιμότατο κι ας φαίνεται χειμωνιάτικο με τα υπέροχα αρώματά του. Προσωπικά, το γεύομαι πάντα καλοκαίρι και τούτη τη φορά το έφτιαξα με έναν κόκορα "αλανιάρη" που, κακά τα ψέματα, αντιστάθηκε όσο μπορούσε στο βράσιμο (ίσως τσατίστηκε γιατί τον είχα στην...κατάψυξη!!! χαχαχα). Αλλά και με μοσχάρι γίνεται εξίσου νόστιμο κι έτσι μπορούμε να ετοιμάσουμε τέσσερα διαφορετικά πιάτα της γαστρονομικής μας παράδοσης με έμφαση στη λεπτομέρεια και τη μεσογειακή νοστιμιά!
Οι καλοκαιρινές ντομάτες απογειώνουν τη σάλτσα και του δίνουν μια μοναδική νοστιμιά και τα χοντρά μακαρόνια γεμίζουν το στόμα και τον εγκέφαλο με ικανοποίηση.Το κερασάκι στην τούρτα είναι το τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας (λατρεμένο) που το ...χιονίζει!!!
ΥΛΙΚΑ για 6 μερίδες
1 κόκορας τεμαχισμένος
3 ώριμες ντομάτες
1 φλ.τσ. κόκκινο κρασί ημίγλυκο
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 κόκκινες πιπεριές
2 κ.σ. μηλόξιδο
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κανέλα
Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
2 φύλλα δάφνης
6 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πολτοποιούμε στο multi τις ντομάτες μαζί με τις κόκκινες πιπεριές.
Βάζουμε το ελαιόλαδο με το κοτόπουλο (τον κόκορα) να σωταριστεί καλά απ' όλες τις πλευρές.
Ύστερα, βγάζουμε τα κομμάτια του σε ένα πιάτο και βάζουμε να σοταριστεί το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και ξαναρίχνουμε το κοτόπουλο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει 1-2 βράσεις έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και πιπεριές, το μηλόξιδο και 1 μεγάλο ποτήρι νερό (τόσο όσο να σκεπαστούν τα κομμάτια του κόκορα).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, την πάπρικα και το πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία για 30-40 λεπτά, προσθέτοντας λίγο νερό, αν και όποτε χρειαστεί ώστε να μην μείνει χωρίς υγρά.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράζουμε τα μακαρόνια μας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας αλλά λιγότερο κατά 5 λεπτά.
Δοκιμάζουμε τον κόκορα (το δύσκολο, ειδικά αν είναι "αλανιάρης" κοινώς ελεύθερης βοσκής) και εάν είναι έτοιμος ή σχεδόν έτοιμος, ρίχνουμε τα μακαρόνια και αφήνουμε να βράσουν και το φαγητό μας να μείνει με τη σάλτσα και το λάδι του.
Σερβίρουμε πασπαλισμένο με λίγο τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας, απολαμβάνοντας μια παραδοσιακή νοστιμιά.
Καλή σας μέρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε!!

15 σχόλια:

  1. Σχεδίαζα να το κάνω το Σαββατόβραδο, πολύ νόστιμο πιάτο ιδιαίτερα με κόκορα! Μπράβο Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το κάνεις Μάρθα μου γιατί είναι νοστιμότατο!!! Προσωπικά μου αρέσει σε όλες τις μορφές του!!
      Καλό μεσημέρι!

      Διαγραφή
  2. Έλα καλέ Κική! Μόλις έφαγα και παρ΄όλα αυτά μ' έκανες να τη λιγουρευτώ την παστιτσάδα σου! Έχω να φάω από τότε που πηγαίναμε στο χωριό. Φαντάζομαι ότι βγήκε καταπληκτική έστω και με το στρίτζη κόκκορα! Γεια στα χεράκια σου!
    Πολλά φιλάκια, καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει Πηνελόπη μου...κρίμα να μην μένουμε κοντά για να σε φιλέψω!! Ναι, ο κόκκορας με παίδεψε λίγο αλλά ήταν νοστιμότατη!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Απο τα πλεον μερακληδικα φαγητα που αγαπω! Φυσικα με κοκορα την προτιμω απο οτι με μοσχαρι. Επρεπε να ημασταν κοντα. Θα ειχα αυτοπροσκληθει σιγουρα. Ενα τετοιο πλουσιο πιατο θα το ηθελα πολυ! Ευχομαι να το απολαυσατε!!

    Φιλια Κικη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Χρυσαυγή μου το προτιμώ με κόκκορα αλλά και με κοτόπουλο γενικά περισσότερο απ' ότι με μοσχάρι! Είναι νοστιμότατο φαγητό! Μην ανησυχείς... θα σε καλούσα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Παστιτσάδα, η πολυαγαπημένη!
    Σπέσιαλ φαγάκι μας μαγείρεψες σήμερα Κικίτσα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι αγαπημένο, παραδοσιακό πιάτο! Χαίρομαι που σου άρεσε Έλενά μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Ένα καλομαγειρεμένο, πλούσιο και ευπαρουσίαστο πιάτο!
    Μπ΄ραβο, Κική μου, γεια στα χέρια σου!
    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Ελένη μου και πολύ νόστιμο, παραδοσιακό πιάτο!
      Να είσαι καλά Ελένη μου και χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Από τα αγαπημένα μου φαγάκια!! Γειά στα χέρια σου Κικίτσα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Έφη μου!!! Είναι πράγματι νοστιμότατο!
      Φιλάκια!!-:))

      Διαγραφή
  7. Αααα καλά..Απίστευτη συνταγή γλυκιά μου Κικίτσα..σχεδόν το ίδιο που βρήκα σε συνταγή της γιαγιάς μου Ροζίνας-απο την Κέρκυρα-η δικιά σου ακόμα πιό απολαυστική και όπως πάντα με καταπληκτική παρουσίαση κοριτσάκι μου..τον αλανιάρη κόκκορα που να τον βρούμε στο κλεινόν άστυ βέβαια..και ο gentleman κόκκορας καλός θα γίνει όμως...μπράβο σου κοπέλα μου!!Απολαυστικότατη ανάρτηση όπως πάντα!!φιλάκια άπειρα και σ'ευχαριστώ θερμά για τα σχολιά σου στο blog μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, χαίρομαι που ακούω ότι η γιαγιά σου Ροζίνα είχε παρόμοια συνταγή και σ' ευχαριστώ πολύ Καίτη μου για τα γλυκά σου λόγια! Όσο για τον κόκκορα ...καλύτερα να μην είναι ...αλανιάρης γιατί ο δικός μου ήταν πολύ αντιδραστικός και δεν ήθελε να μαλακώσει... χαχαχα
      Φιλάκια!
      -:))

      Διαγραφή
  8. Αγαπημένο φαγάκι!!!!
    Υπέροχο σου έγινε. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!