Μια μελιτζάνα μου έκλεισε το μάτι!!! ΄Οχι, δεν ήταν ένα μικρό, τρυφερό, νιόβγαλτο μελιτζανάκι αλλά μια μπαμπάτσικη, φλάσκα, σκούρα μωβ μελιτζάνα!! Πολύ θέλει ο άνθρωπος για να υποκύψει; Εξαρτάται... από τις αντοχές και τα ενδιαφέροντά του!!! Εγώ πάντως πολύ δεν ήθελα... ίσως και καθόλου καθώς πέρασε από το νου μου η γευστική εικόνα μιας γλυκιάς μελιτζάνας, που βουτάει στο σιρόπι και αναδύει άρωμα γαρίφαλου και κανέλας!! Πρώτα πέρασε από το νου, μετά αυτή η "άτιμη" η γευστική μνήμη την κουβάλησε στο στόμα κι έτσι... αν μπορώ ας κάνω αλλιώς!!! Δεν μπορώ!!! Πήρα 3 μελιτζάνες, έτσι για να είμαι τουλάχιστον εξασφαλισμένη ότι αν δεν βγει κάτι καλό δεν θα έχω ξοδέψει μεγάλη ποσότητα υλικών, μερικά γαρίφαλα, καστανή ζάχαρη, λίγο μέλι, ένα ξυλάκι κανέλας και το "ξεφλουδιστήρι" των λαχανικών (ναι... αποφλοιωτή τον λένε αλλά αυτό είναι το χαϊδευτικό που του έδωσα μιας και κάνουμε καλή παρέα συχνά!) ανά χείρας! Οι μελιτζάνες χάρηκαν, θαρρείς και ... εκπλήρωναν τον προορισμό τους κι εγώ το ίδιο όταν τελείωσαν την αφαίρεση των λίγων (έστω) σπόρων που είχαν! Χαρούμενοι αμφότεροι, στήθηκε η κατσαρόλα και άρχισε η διαδικασία!!! Οι μελιτζάνες έβρασαν αλλά δεν πολτοποιήθηκαν εντελώς για να είναι κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και τριμμένο γλυκό του κουταλιού!!!
Πάμε στην κουζίνα μαζί να δούμε τη συνέχεια;;;; Ελάτε, έχω και καφέ...κι ας κάνουμε μια γλυκιά αρχή της εβδομάδας!!!
ΥΛΙΚΑ1 κιλό μελιτζάνες (ό,τι είδος) (το ζύγισμα μετά το καθάρισμα και το πρώτο βράσιμο)
Χυμό από 1 πορτοκάλι 1/2 λεμόνι
800 γρ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
2-3 κ.σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
Χυμό από 1 λεμόνι
500 ml νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κομμάτια.
Αφαιρούμε τους σπόρους (εάν ή όσους έχουν).
Αφαιρούμε τους σπόρους (εάν ή όσους έχουν).
Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με το χυμό από το πορτοκάλι και το μισό λεμόνι και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τις σκεπάζει.
Τις αφήνουμε στον ήλιο για μισή ώρα για να ξεπικρίσουν, αν είναι πικρές.
Ύστερα, τις βράζουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα πιο σκούρο χρώμα και να μαλακώσουν.
Αδειάζουμε το νερό, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι τις πιέζουμε καλά μέσα σ' ένα σουρωτήρι και βγάζουν το περισσότερο νερό τους.
Τις ζυγίζουμε και τις ψιλοκόβουμε στο multi ή τις πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τα μοσχοκάρφια (γαρίφαλα), το ξυλάκι κανέλας και το νερό.
Βάζουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει σε μέτρια φωτιά για να μην αποκτήσει σκούρο χρώμα.
Εάν το νερό μειωθεί πολύ και οι μελιτζάνες μας θέλουν περισσότερο βράσιμο, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Ελέγχουμε το "δέσιμο" της μαρμελάδας και μόλις χωρίζεται στα δύο μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να ξαναενώνονται οι δύο πλευρές, η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας και τα μοσχοκάρφια.
Αφήνουμε για 2-3 ώρες στην κατσαρόλα (ή μια νύχτα) για να δούμε μήπως βγάλει κι άλλα υγρά και θέλει δεύτερο δέσιμο.
Εάν όχι, βάζουμε να πάρει μια βράση ακόμα και μετά όπως είναι ζεστή γεμίζουμε, επίσης, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
Εάν έχει βγάλει υγρά την ξαναβράζουμε έως ότου δέσει και πάλι κανονικά και μετά γεμίζουμε τα βάζα μας.
Η δική μου έβγαλε υγρά και την ξαναέβρασα για 4-5 λεπτά.
Μετά γεμίζουμε τα ζεστά βάζα και τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Η δική μου έβγαλε υγρά και την ξαναέβρασα για 4-5 λεπτά.
Μετά γεμίζουμε τα ζεστά βάζα και τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα να έχετε!!!
Να περνάτε καλά!! -:))