Μαρμελάδα μελιτζάνα

Μια μελιτζάνα μου έκλεισε το μάτι!!! ΄Οχι, δεν ήταν ένα μικρό, τρυφερό, νιόβγαλτο μελιτζανάκι αλλά μια μπαμπάτσικη, φλάσκα, σκούρα μωβ μελιτζάνα!! Πολύ θέλει ο άνθρωπος για να υποκύψει; Εξαρτάται... από τις αντοχές και τα ενδιαφέροντά του!!! Εγώ πάντως πολύ δεν ήθελα... ίσως και καθόλου καθώς πέρασε από το νου μου η γευστική εικόνα μιας γλυκιάς μελιτζάνας, που βουτάει στο σιρόπι και αναδύει άρωμα γαρίφαλου και κανέλας!! Πρώτα πέρασε από το νου, μετά αυτή η "άτιμη" η γευστική μνήμη την κουβάλησε στο στόμα κι έτσι... αν μπορώ ας κάνω αλλιώς!!! Δεν μπορώ!!! Πήρα 3 μελιτζάνες, έτσι για να είμαι τουλάχιστον εξασφαλισμένη ότι αν δεν βγει κάτι καλό δεν θα έχω ξοδέψει μεγάλη ποσότητα υλικών, μερικά γαρίφαλα, καστανή ζάχαρη, λίγο μέλι, ένα ξυλάκι κανέλας και το "ξεφλουδιστήρι" των λαχανικών (ναι... αποφλοιωτή τον λένε αλλά αυτό είναι το χαϊδευτικό που του έδωσα μιας και κάνουμε καλή παρέα συχνά!) ανά χείρας! Οι μελιτζάνες χάρηκαν, θαρρείς και ... εκπλήρωναν τον προορισμό τους κι εγώ το ίδιο όταν τελείωσαν την αφαίρεση των λίγων (έστω) σπόρων που είχαν! Χαρούμενοι αμφότεροι, στήθηκε η κατσαρόλα και άρχισε η διαδικασία!!! Οι μελιτζάνες έβρασαν αλλά δεν πολτοποιήθηκαν εντελώς για να είναι κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και τριμμένο γλυκό του κουταλιού!!!
Πάμε στην κουζίνα μαζί να δούμε τη συνέχεια;;;; Ελάτε, έχω και καφέ...κι ας κάνουμε μια γλυκιά αρχή της εβδομάδας!!!
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό  μελιτζάνες (ό,τι είδος) (το ζύγισμα μετά το καθάρισμα και το πρώτο βράσιμο)

Χυμό από 1 πορτοκάλι 1/2 λεμόνι
800 γρ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
2-3 κ.σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
Χυμό από 1 λεμόνι
500 ml νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κομμάτια.
Αφαιρούμε τους σπόρους (εάν ή όσους έχουν).
Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με το χυμό από το πορτοκάλι και το μισό λεμόνι  και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τις σκεπάζει.
Τις αφήνουμε στον ήλιο για μισή ώρα για να ξεπικρίσουν, αν είναι πικρές.
Ύστερα, τις βράζουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα πιο σκούρο χρώμα και να μαλακώσουν.
Αδειάζουμε το νερό, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι τις πιέζουμε καλά μέσα σ' ένα σουρωτήρι και βγάζουν το περισσότερο νερό τους.
Τις ζυγίζουμε και τις ψιλοκόβουμε στο multi ή τις πολτοποιούμε με το εργαλείο του πουρέ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τα μοσχοκάρφια (γαρίφαλα), το ξυλάκι κανέλας και το νερό.
Βάζουμε τη μαρμελάδα μας να βράσει σε μέτρια φωτιά για να μην αποκτήσει σκούρο χρώμα.
Εάν το νερό μειωθεί πολύ και οι μελιτζάνες μας θέλουν περισσότερο βράσιμο, τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Ελέγχουμε το "δέσιμο" της μαρμελάδας και μόλις χωρίζεται στα δύο μέσα στην κατσαρόλα, χωρίς να ξαναενώνονται οι δύο πλευρές, η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει ακόμα μια βράση.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε το ξυλάκι κανέλας και τα μοσχοκάρφια.
Αφήνουμε για 2-3 ώρες στην κατσαρόλα (ή μια νύχτα) για να δούμε μήπως βγάλει κι άλλα υγρά και θέλει δεύτερο δέσιμο.
Εάν όχι, βάζουμε να πάρει μια βράση ακόμα και μετά όπως είναι ζεστή γεμίζουμε, επίσης, ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
Εάν έχει βγάλει υγρά την ξαναβράζουμε έως ότου δέσει και πάλι κανονικά και μετά γεμίζουμε τα βάζα μας.
Η δική μου έβγαλε υγρά και την ξαναέβρασα για 4-5 λεπτά. 
Μετά γεμίζουμε τα ζεστά βάζα και τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα να έχετε!!!
Να περνάτε καλά!! -:))

20 σχόλια:

  1. Μαρμελάδα μελιτζανα !!!Γιατί όχι???? Ενα γλυκό του κουταλιού που η μητέρα μου έφτιαχνε ανελλιπώς
    ήταν το μελιτζανάκι.Παρ' όλα αυτά,αν και φτιάχνω
    διάφορες μαρμελάδες ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να κάνω μαρμελάδα μελιτζάνας (και να σκεφθείς
    ότι λατρευω τις μελιτζάνες !!!)
    Μπράβο Βασιλική μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και είναι πολύ νόστιμη ...όπως το γλυκό μελιτζανάκι! Αξίζει να την φτιάξεις Νίκη μου!

      Διαγραφή
  2. Εγώ Κικίτσα μου ως Τσακώνισσα, έχω δοκιμάσει μαρμελάδα μελιτζάνα και έχω ενθουσιαστεί!
    Κάθε χρόνο στα μέρη μας, μαζί με το γλυκό μελιτζανάκι, φτιάχνουν μαρμελάδα μελιτζάνα και λικέρ μελιτζανάκι και εννοείται προμηθεύομαι απ όλα!
    Εξαιρετική η πρωτότυπή σου μαρμελάδα που μοσχοβολάει κανελογαρίφαλλα!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία Έλενά μου ...εγώ πάντως ακολούθησα τη συνταγή για το μελιτζανάκι γιατί δεν βρήκα άλλη και κυρίως λικέρ μελιτζάνας που το έψαξα πολύ!! -:((
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Δεν εχω δοκιμάσει μελιτζανάκι γλυκό και πολύ περισσοτερο μελιτζανα μαρμελλαδα! Αλλα επανειλημμενα εχω φτιαξει γλυκα με μελιτζανα και ετσι δεν εχω καμμια αμφιβολια για την επιτυχια της!
    Καλη εβδομαδα Κικιτσα με τα ωραια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τη δοκιμάσεις Μαρίνα μου!
      Επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  4. Εξαιρετική και πρωτότυπη η πρόταση σου Κική μου!
    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου παρόμοια γεύση και είμαι πραγματικά περίεργη να διαπιστώσω την ιδιαίτερη νοστιμιά του.Με υπέροχα μυρωδικά να πρωταγωνιστούν,η μοναδική αυτή μαρμελάδα,ίσως κατορθώσει να γίνει η αγαπημένη μας!...
    Καλή εβδομάδα Κική μου!
    Φιλιά πολλά ,πολλά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ήμουν περίεργη αλλά έγινε νοστιμότατη και πολύ αρωματική!
      Επίσης Φωτεινή μου και φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Αφού μελιτζανάκι γλυκό υπάρχει γιατί όχι και μαρμελάδα μελιτζάνα?
    Εντύπωση μου έκανε το αρχικό "μπάνιο" τους σε χυμό πορτοκαλιού! Γίνονται πιο γλυκές έτσι? (γιατί για νερό με λεμόνι ήξερα).
    Μπράβο πάντως για τις πρωτότυπες συνταγές που βάζεις αυτόν τον καιρό και που εννοείται πως μου αρέσουν!
    Φιλιά και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αυτό ακριβώς σκέφτηκα Έφη μου... όσο για το μπάνιο πορτοκαλιού... είναι για να ξεπικρίσουν όπως και με το λεμόνι (μπορούν να μπουν και τα δύο)αλλά και για να πάρουν μια ελαφρά μυρωδιά πορτοκαλένια!
      Χαίρομαι που σου αρέσουν!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. μελιτζανα μαρμελαδα;γιατι οχι;θα δοκιμασω΄΄΄΄΄΄΄΄
    ΜΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσει το γλυκό μελιτζανάκι θα σου αρέσει και η μαρμελάδα!

      Διαγραφή
  7. Τι έφτιαξες πάλι Κικίτσα μου;
    Νέο μαγικό....
    Φιλιά πολλά
    Σόφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατη Σοφάκι μου...αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Δεν είχα ξανακούσει για μαρμελάδα μελιτζάνα!!! Πολύ ενδιαφέρον!!!
    Λέω να το δοκιμάσω!!
    Ευχαριστούμε,Κική μου!!!
    Φιλιά και καλό μήνα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Μαριάννα θα σου αρέσει, εφόσον σου αρέσει το γλυκό μελιτζανάκι!
      Φιλιά!
      Επίσης καλό μήνα!

      Διαγραφή
  9. Πολύ πρωτότυπη η μαρμελάδα σου! Γεια στα χέρια σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία μου ...αξίζει να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!