Μπριάμ φούρνου με κεφτεδάκια και φέτα

Καλημέρα σας!!! Σήμερα θα σας φιλέψω ένα πιάτο καθόλου περίεργο αλλά πολύ καλοκαιρινό! Κεφτεδάκια με λαχανικά! Κάποτε και μόνον που θα άκουγα τον συνδυασμό αυτό, θα είχα κηρύξει τον ανένδοτο αγώνα εναντίον του πιάτου!!!
Συνδυασμός πλήρης για φαγητό καλοκαιρινό, τόσο υγιεινό τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους! Κι αυτή η φέτα από πάνω που μισολιώνει... το κάνει εντυπωσιακά ελληνικό, αυθεντικά μεσογειακό και σίγουρα... αγαπημένο της οικογένειας ολόκληρης. Ένα πιάτο που μιλάει μόνο του κι εγώ δεν θα σας πω τίποτε άλλο πέρα από το ότι πρέπει να το δοκιμάσετε! Θα με θυμηθείτε σας λέω και σας διαβεβαιώνω ότι εκτός από πολύ νόστιμο είναι και εύκολο αλλά και οικονομικό.
ΥΛΙΚΑ (6-8 μερίδες)
2 μεγάλες πατάτες, σε φέτες
3-4 μεγάλα κολοκύθια, σε κύβους
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 φλ.τσ. νερό
1 φλ.τσ. φέτα θρυμματισμένη
3/4 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα θυμάρι
Για τα κεφτεδάκια
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό
αλάτι και πιπέρι
1 κ.γλ. ρίγανη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κόβουμε τη μελιτζάνα και την βάζουμε μέσα σε νερό με λίγο αλάτι για 30 λεπτά ώστε αν είναι πικρή, να ξεπικρίσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνουμε καλά. 
Ύστερα, καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη  και το βάζουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά, ώστε να  σφίξει το μίγμα.
Σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το κρεμμύδι μέρι να γίνει διαφανές.
Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί (35X25) και βάζουμε μέσα τα λαχανικά.
Ρίχνουμε από πάνω το σοταρισμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον δυόσμο και το νερό.
Πασπαλίζουμε τα λαχανικά με αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια τα κεφτεδάκια. 
Τα τοποθετούμε ανάμεσα στα λαχανικά.
Από πάνω περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο.
Βάζουμε στο φούρνο, για 40 λεπτά.
Μετά, βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε τη φέτα.
Ξαναβάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά  και μόλις το φαγητό μας ροδοκοκκινήσει είναι έτοιμο.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5-10 λεπτά να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.
Πηγή: Περιοδικό "Νόστιμες συνταγές", Ιούλιος-Αύγουστος 2013, Συνταγή της Μ.Λαμπράκη

14 σχόλια:

  1. Νοστιμότατο καλοκαιρινό φαγητό! Μου αρέσουν πολύ τα λαχανικά! Φιλάκια και να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε... γίνεται πολύ νόστιμο!
      Φιλάκια και επίσης να περνάς καλά!

      Διαγραφή
  2. Το μπριάμ το λατρεύω!Η ασύγκριη νοστιμιά των καλοκαιρινών λαχανικών,στο ανέμελο ανακάτεμά τους,η μεστή γήινη γεύση τους,καθιστά το φαγητό αυτό στη λίστα με τα πιο λαχταριστά φαγητά του καλοκαιριού!
    Τώρα αν έχει και κανένα κεφτεδάκι ανάμεσα...ακόμα καλύτερα!Αν και για να πω την αλήθεια ,το καλοκαίρι προτιμώ τα λαδερά φαγητά.
    Υπέροχο το πολύχρωμο πιάτο σου Κική μου!Ελαφρύ και υγιεινό,πεντανόστιμο και λαχταριστό!
    φΙλάκια πολλές,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το καλοκαίρι προτιμώ τα λαδερά φαγητά γιατί είναι πιο ελαφριά αλλά είναι μια εναλλακτική λύση για όλους, καλή μου Φωτεινή!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίο φαγάκι!
    Νόστιμο, καλοκαιρινό, μα και οικονομικό όπως λες!
    Φιλιά Κική μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μύρισα κάτι όμορφο και ήρθα Κικίτσα μου!!! Τι όμορφο φαγάκι είναι αυτό.Μ αρέσουν πολύ τα λαδερά και αυτό με τα κεφτεδάκια μα ξετρέλανε και θα το κάνω!!! Να είσαι καλά και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !!!!Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε φιλέψω Νασιούλα μου!
      Καλά να περνάτε!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Μιαμμμμ!!!
    τι νόστιμο φαγάκι μας έκανες Κικη μου, υπέροχος συνδυασμός!!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ρούλα μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Πλήρες γεύμα για όλη την οικογένεια, Κική. Νόστιμο και θρεπτικό! Και αυτή η φέτα που μισολιώνει από επάνω, όπως λες και εσύ, είναι η απόλυτη γαρνιτούρα! Τώρα δεν ξέρω τι θα κάνω με την μικρή, που δεν αγγίζει την φέτα. Ίσως να δοκιμάσω κάποια γραβιέρα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι Ειρήνη μου... μπορείς να βάλεις όποιο τυρί της αρέσει και μάλιστα κίτρινο. Γίνεται πολύ ωραίο με σαχανάκι, χαλούμι αλλά και μελίχλωρο.
      Καλά να περνάτε!

      Διαγραφή
  7. Κική μου έφτιαξα σήμερα την συνταγή σου και είναι καταπληκτική, γρήγορη και πολύ πολύ νόστιμη!!!
    Σε ευχαριστώ πολύ που την μοιράστικες μαζί μας... θα γίνει σίγουρα μια από τις αγαπημένες μας!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Ντόρα μου... και χαίρομαι που θα την υιοθετήσεις!!!
      Φιλάκια και καλά να περνάς!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!