Ζελέ και μαρμελάδα δαμάσκηνο

Καλημέρα σας! Καλή σας εβδομάδα!!! Πάει κι ο Αύγουστος ή ...σχεδόν!!!Ελπίζω να περάσατε καλά και όσοι επιστρέψατε στη βάση σας (όπως εγώ) να είστε φουλ από ενέργεια για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο με τις διαφορετικές χαρές του!
Επιστρέφουμε στη γνώριμη γωνιά μας, λοιπόν, ξαναμπαίνουμε στην κουζίνα, ετοιμάζουμε το σπίτι για την αλλαγή εποχής, τη ψυχολογία μας για την επιστροφή στα σχολεία μικρών και μεγάλων με κέφι, διάθεση και ζεστό χαμόγελο! 
Αρχίζουμε και πάλι γλυκά και φρουτένια την εβδομάδα!!! Πρωί προηγούμενης Τετάρτης στο μίνι μάρκετ του χωριού μου, εγώ με την Ιωάννα μπροστά στους πάγκους με τα φρούτα και τα λαχανικά... Λίγα σε ποσότητα, αρκετή ποικιλία και σε μια γωνιά... ολοστρόγγυλα, ζουμερά, μαύρα, γυαλιστερά με σάρκα που ποικίλει από το χρυσό μέχρι το κόκκινο.'Οταν βγει ο κατάμαυρος μανδύας τους αποκαλύπτουν όλη τη γλύκα, το άρωμα και τη νοστιμιά τους. Ναι, τέτοια δαμάσκηνα βρήκαμε κι αποφάσισα να φτιάξω ζελέ και μαρμελάδα ταυτόχρονα. Μιας και τέτοια εποχή η τιμή τους είναι ελαφρά τσιμπημένη και ειδικά εκεί που ο τουρισμός κάνει την πληθωρική του εμφάνιση η απόλυτα ολοκληρωμένη χρήση τους ενδείκνυται για να μην πω ότι επιβάλλεται.
Το μόνο που πετάμε είναι τα φλούδια και τα κουκούτσια (η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα να δοκιμάσω να τα κάνω λικέρ αλλά... ήταν ελαφρώς δύσκολο οπότε το πείραμα έμεινε γι αργότερα). Η σάρκα τους είναι αυτή που μας προσφέρει ταυτόχρονα το ζελέ αλλά και τη μαρμελάδα.
Η συνέχεια ...λίγο παρακάτω... αν, βέβαια, θέλετε να φτιάξετε ένα νοστιμότατο ζελέ και μιαν υπέροχη μαρμελάδα!!!
Άντε κάντε τον κόπο και διαβάστε τη συνέχεια... θα σας αποζημιώσω για τον χρόνο σας... -:)))
ΥΛΙΚΑ για 750 γραμμάρια περίπου
2 κιλά δαμάσκηνα ξεφλουδισμένα και κομμένα (καθαρό βάρος)
2 λεμόνια ξεφλουδισμένα και κομμένα στη μέση
1.700 γρ. ζάχαρη
80 ml χυμό λεμόνι
1 λίτρο νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα δαμάσκηνα και τα λεμόνια στη μέση.
Εάν τα δαμάσκηνα δεν μπορούμε να τα κόψουμε στη μέση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να τα κόψουμε σε περισσότερα κομμάτια.
Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου τα δαμάσκηνα γίνουν πολτός.
Βάζουμε το μίγμα σε σουρωτήρι με τουλπάνι ή πολύ πυκνό σουρωτήρι και το αφήνουμε μέχρι να στραγγίσει εντελώς μέσα σε ένα μπολ ή και πάλι στην κατσαρόλα που θα τα φτιάξουμε το ζελέ.
Προσοχή: δεν πρέπει να πιέσουμε τα δαμάσκηνα για να βγάλουν γρήγορα το ζουμί τους γιατί το ζελέ μας θα γίνει θολό.
Στραγγίζουμε το μίγμα, το μετράμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη ανάλογα με το βάρος του, και βράζομε για άλλα 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ελέγχουμε εάν το ζελέ μας "έδεσε" ή χρειάζεται λίγο ακόμη βράσιμο και όπως είναι ζεστό, το βάζουμε σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
Τα τοποθετούμε ανάποδα σε μια πετσέτα έως ότου κρυώσουν και μετά τα διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
TIPS
Την πούλπα από τα δαμάσκηνα την ζυγίζουμε, βάζουμε την ανάλογη ζάχαρη (συνήθως 1 μέρος φρούτου με 2/3 ζάχαρης) και την δένουμε σε μια γρήγορη μαρμελάδα. 
Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρούμε σε δροσερό μέρος.

22 σχόλια:

  1. Ωραία η ζελεδένια εκδοχή αυτού του φρούτου, Βασιλική μου, αλλά και το υπόλοιπο αξιοποιείται σε μαρμελάδα. Τίποτε δεν χάνεται!
    Όλα comme il faut! :)

    Καλημέρα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατη κι ευκολότατη η εκδοχή αλλά και το υπόλοιπο γίνεται μια χαρά μαρμελάδα καλή μου Ζαμπία! -:))
      Να είσαι καλά!! -:))

      Διαγραφή
  2. Ότι και αν παραχθεί από τα φρούτα της εποχής του καλοκαιριού και έχει χρώμα κοκκινωπό ή παρόμοιο, είναι τόσο φωτογενές και ακαταμάχητο τελικά :-)) Κική μου.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, Πηνελόπη μου, εκτός από τη νοστιμιά του έχει και το υπέροχο χρώμα του θαρρείς και έκλεισε μέσα τον ήλιο! -:))
      Επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Η αναμονή της πρώτης φθινοπωρινής ψύχρας και το αργό ,εξασθενημένο ξεψύχισμα του καλοκαιριού ,ήταν από πιο αγαπημένες μου εποχές.Με όλα όσα συνεπάγονται.Την επιστροφή στα σχολεία,τις εργασίες της νοικοκυράς για τον χειμερινό ανεφοδιασμό του σπιτιού σε καλούδια-καλή ώρα-,κυρίως όμως την σταδιακή αλλαγή της φύσης.Την αργή αλλά σταθερή πορεία της προς στον λήθαργο,την εκπληκτική χρωματική γκάμα της που ζαλίζει ,τις απίθανες μυρωδιές της υγρασίας στη γη,τον αποδυναμωμένο ήλιο που πασχίζει να ξεπροβάλλει το πρωί και διστάζει να δύσει το απόγευμα.
    Τέτοιες μέρες αισθάνεσαι την ανάγκη να βάλεις τις νοστιμιές της φύσης στο ντουλάπι σου.Να επεξεργαστείς τα χυμώδη φρούτα και να γεύεσαι την καλοκαιρινή διάθεση του δέντρου,να εγκλωβίζεις στο μικρό βάζο μεγαλειώδεις γεύσεις και να καλοδέχεται το μάτι κάθε πρωί την πορφυρένια νοστιμιά του καλοκαιρινού φρούτου.
    Το πρωινό άλειμμα στο φρέσκο ψωμί με τούτη την υπόξινη μαρμελάδα,σημαίνει πως η μέρα θα ξεκινήσει όμορφα.Θα κυλήσει με τη γεύση της στο στόμα και θα προσφέρει την απαιτούμενη ενέργεια.Θα μείνει η νοστιμιά της στο στόμα για να μας συντροφεύει,ανυπομονώντας για τη στιγμή που λαθραία ένα κουταλάκι θα βουτηχτεί στον άλικο ζελεδένιο κόσμο μιας μαρμελάδας.Για μια καθημερινή συνήθεια που δίνει τόση γεύση στη ζωή μας!
    Καλή επάνοδο Κική μου!!Καλή αρχή με δύναμη και δημιουργικότητα!
    Πολλά,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Φωτεινή μου... ελπίζω να περάσατε καλά και να τα πούμε επιτέλους κι από κοντά!
      Έχεις απόλυτο δίκιο... και το φθινόπωρο έχει απίστευτη ομορφιά αλλά θέλεις να εγκλωβίσεις και το καλοκαίρι στο βάζο! -:))
      Είναι υπέροχη η ζελεδένια μαρμελάδα ή αλλιώς confi όπως τη λένε οι Γάλλοι.
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και καλή δύναμη να έχουμε όλοι μας εφέτος!
      Πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Αυτη η συνταγη ηταν οτι πρεπει γιατι εχω δαμασκηνα απο το χωριο που μου εφερε ο ξαδελφος μου και ζελε δεν εχω ξανακανει ποτε, μπραβο Κικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ την Μαίρη γιατί θα σου αρέσει πολύ, είμαι σίγουρη! Άσε που δεν πετάς τίποτε!

      Διαγραφή
  5. Ωραιότατη η μαρμελάδα, μα και το ζελέ με το υπέροχο χρώμα με ενθουσίασε!
    Καλή βδομάδα Κική μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγινε πολύ ωραία Έλενά μου και πολύ νόστιμη!
      Φιλιά κι επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Καλη εβδομαδα Κικη μου!
    Πολυ ωραια ιδεα το ζελε απο τα δαμασκηνα, μου θυμιζει τον πελτε κυδωνι που τον λατρευω!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Μαρίνα μου... χαίρομαι που σου άρεσε το ζελέ γιατί είναι υπέροχο! Ναι θυμίζει στον πελτέ κυδώνι αλλά φυσικά με πιο απαλή και διαφορετική γεύση!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Του χρόνου καλέ που θα έχω τα δικά μας δαμάσκηνα και οπικολογικά βεβαίως..θα σου στείλω να φτιάξεις..Σου είπα που έκανα μαρμελάδα μελιτζάνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, να μου στείλεις ...φυσικά Γεωργία μου!!
      Αλήθεια, σου άρεσε η μαρμελάδα μελιτζάνα;;;;
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  8. Μου άρεσε η ζελεδένια εκδοχή του δαμάσκηνου, Κική μου!
    Λέω να τη δοκιμάσω, μόλις βρω ωραία και ώριμα φρούτα.
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ωραιότατη Ελένη μου και αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  9. Ακούραστη και ευφάνταστη μαγείρισσα, με τα υπέροχα πιάτα σου μας έχεις μαγέψει!
    Να περνάς καλά..... Μας έκανες να αγαπήσουμε την κουζίνα κι' εμείς οι τεμπέλες!!!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Φιλία μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! Χαίρομαι που σας αρέσουν οι γεύσεις μου και που αγαπήσατε την κουζίνα γιατί είναι αγχολυτικό!!!
      Όσο για τεμπέλες... ούτε να το αναφέρεις γιατί με τόσες όμορφες δημιουργίες που φτιάχνουν τα χεράκια σας ...εγώ τί να πω;;;; Μακάρι να μπορούσα να φτιάξω κι εγώ!!!
      Φιλάκια και καλή σου εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Αγαπημένη Κικίτσα, τι υπέροχη μαρμελάδα είναι αυτή !!!
    Θα την κάνω οπωσδήποτε !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου Σοφία... τί κρίμα να μην είμαστε κοντά να σου δώσω ένα βάζο... για να δοκιμάσεις... Τί να γίνει... ελπίζω να ανέβεις εδώ κάποια φορά και να τα πούμε από κοντά.
      Να τη δοκιμάσεις ...αξίζει!!!
      Φιλιά και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!

      Διαγραφή
  11. Αν δεν ξεφλουδισεις τα δαμασκηνα πειραζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω αν και, φαντάζομαι ότι θα γίνει πιο σκούρο το ζελέ. Προσοχή γιατί ίσως χρειαστεί λιγότερο βράσιμο απ'ότι αν είναι ξεφλουδισμένα τα δαμάσκηνα. Πάντως δεν το έχω δοκιμάσει οπότε αυτό που λέω είναι θεωρητικό!!
      Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!