Σοκολατένιο κέικ μήλου

Καλή σας μέρα!! Άλλη μια Παρασκευή έφτασε και μαζί της έφτασε και το τέλος της εβδομάδας! Μύρισε χειμώνας πια και ειδικά εχθές το κρύο έγινε τσουχτερό!!! Κι όταν το κρύο γίνεται τσουχτερό τί αποζητάμε;;;
Διαβάστε Περισσότερα ...

Συκώτι με σάλτσα καρυδιού

Ένα πιάτο όχι για πολλούς είναι το σημερινό κι αυτό όχι γιατί είναι ένα φαγητό δύσκολο, ακριβό ή με σπάνια υλικά. Η δυσκολία του είναι στο εάν τρώμε ή όχι το συκώτι...
Η γεύση του χαρακτηριστική, αρέσει σε λίγους! Ο τρόπος όμως που είναι μαγειρεμένο "παίζει" το δικό του ρόλο. Ριγανάτο, τηγανιτό, ψητό ή τυλιγμένο σε μπόλια το συκώτι δεν παύει να είναι ένα παραδοσιακά ελληνικό πιάτο μια και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα εδέσματα του Πάσχα.
Προσωπικά μου αρέσει αν και ο τρόπος που είναι μαγειρεμένο με επηρεάζει εύκολα. Θέλω την κάλυψη της δριμύτητας της γεύσης του, θέλω το λεμονάκι του, θέλω τα αρωματικά να το εξευγενίζουν! Αυτή τη φορά κι ενώ είχα μπει στη διαδικασία μαγειρέματός του μου ήρθε μια ιδέα... καρύδια ή αμύγδαλα!!! Κατέληξα στα πρώτα γιατί αυτά υπήρχαν σε αφθονία στο ψυγείο και δεν το μετάνιωσα. Τα καρύδια ψιλοθρυμματίστηκαν και μπήκαν για να σοταριστούν μαζί με το αλευρωμένο συκώτι. Μερικά άλλα παρέμειναν εκτός κατσαρόλας για να πασπαλίσουν το φαγητό δίνοντάς του την τελική πινελιά επίγευσης.
Το αποτέλεσμα;;; Θεσπέσιο!!! Μοναδική ευγένεια γεύσης, καρυδένια, που κάλυψε και τα σπαγγέτι που το συνόδευσαν μέχρι τον ουρανίσκο μας!
Δοκιμάστε το... είναι γκουρμέ!!!
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. συκώτι μοσχαρίσιο
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. καρύδια, ψιλοκομμένα (ή αμύγδαλα ασπρισμένα)
2-3 κ.σ. αλεύρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη
2/3 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα σκόρδο αποξηραμένο
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
Μερικά χονδροκομμένα καρύδια για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Πλένουμε, αλευρώνουμε το συκώτι και το βάζουμε στην κατσαρόλα μόλις ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο.
Μόλις το σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές προσθέτουμε τα καρύδια και αφήνουμε για λίγο ακόμη.
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, την πάπρικα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
Τέλος, ρίχνουμε νερό τόσο όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το συκώτι.
Βράζουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Εάν χρειάζεται, μέχρι να βράσει, προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο νερό.
Συνοδεύουμε με σπαγγέτι ή ρύζι που έχουμε περιχύσει με 2-3 κ.σ. από τη σάλτσα του.

Καλή σας μέρα και καλή σας όρεξη!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Αγκινάρες αλά πολίτα

Καλή σας μέρα! Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συνταγές που σας έχω δείξει!!! 
Κάπου γύρω στα 15 "καταδέχθηκα" για πρώτη φορά να "υπομείνω" τη γεύση της αγκινάρας, ενός λαχανικού που φιλοξενούνταν πολλές φορές στο οικογενειακό τραπέζι! "Δύσκολη γεύση" η σκέψη του τότε... "απίθανη γεύση" η σκέψη του τώρα!!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μπαχαρικά, αρώματα και γεύσεις, μέρος 1ο

Καλή σας μέρα!! Σήμερα δεν έχει συνταγούλα αλλά μερικές πληροφορίες για τα μπαχαρικά που τώρα τα Χριστούγεννα θα κυριεύσουν με αρώματα το σπίτι, θα ζεστάνουν την καρδιά μας και θα τέρψουν τον ουρανίσκο μας.
Διαβάστε Περισσότερα ...

Muffins καρύδας

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Χρόνια πολλά στις Κατερίνες, Κάτιες, Καίτες και όλες όσες γιορτάζουν σήμερα!!!! Και του χρόνου με υγεία και ευτυχία!!!!
Χρόνια πολλά στην ξαδέρφη μου Κατερίνα που γιορτάζει σήμερα!!!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Νηστίσιμες προτάσεις 2

Καλησπέρα σας!!!
Κάλλιο αργά παρά ποτέ ...λέμε συχνά κι αυτό ισχύει και για μένα σήμερα!! Όλο το Σαββατοκύριακο πότε το ένα, πότε το άλλο δεν μπόρεσα ούτε να πλησιάσω τον υπολογιστή!!!! 
Με το μυαλό στα Χριστούγεννα, άξιον απορίας τί έπαθα εφέτος και σκέφτομαι συνέχεια τα Χριστούγεννα, αποφάσισα μια που κάθισα επιτέλους στην αγαπημένη μου γωνιά να στολίσω το μπλογκοσπιτάκι μου!!! Κατόπιν τούτου όμως και με το μυαλό στην αυριανή αρχή της εβδομάδας μερικές νηστίσιμες προτάσεις δεν βλάπτουν και ίσως, ίσως βοηθούν!!!
Έχουμε και λέμε λοιπόν...
...αρκετές άλλες προτάσεις που θα βρείτε στην ενότητα "Νηστίσιμα φαγητά".
Και τώρα η ώρα του γλυκού γιατί ...η νηστεία ...νηστεία και το γλυκό ...γλυκό!!
Και για τους φανατικούς της σοκολάτας...
 
Και πολλές άλλες προτάσεις που θα βρείτε στην ενότητα "Νηστίσιμα γλυκά".
 ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ σε όλους, κι αύριο με συνταγούλα!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τούρτα-κέικ τυραμισού

Καλημέρα σας! Μια λέξη μόνον... καφές!!! Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο δεν μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου χωρίς καφέ τουλάχιστον από τότε που έγινα 18 χρονών. Καφές ελληνικός, καφές γαλλικός ή αλλιώς βραστός, καφές στιγμιαίος και αργότερα εσπρέσο, καπουτσίνο, καφές με σοκολάτα γιατί όταν είσαι "σκληροπυρηνικός" του καφέ όπως εγώ δεν αντέχεις τον καφέ με γεύση μπισκότο, με γεύση καραμέλα ή οτιδήποτε άλλο. Μα εάν θέλω μπισκότο ...τρώω μπισκότο, εάν θέλω καραμέλα ...αγοράζω καραμέλες καφέ!!!! Αφού όμως θέλω καφέ... πίνω καφέ!!! Ιδιοτροπία;;; Στριμάδα;;; Μπορεί αλλά τη θέλω τη γεύση του καφέ!!!! Με γάλα ή χωρίς, με ζάχαρη ή χωρίς, το πρωί και το απόγευμα! Δύο καφέδες τη μέρα μου αρκούν για να γεμίσω τις μπαταρίες μου και να νιώσω γεμάτη ενέργεια!  Να ρωτήσω;;;; Εσείς αγαπάτε τον καφέ;;;; Τον καφέ ...καφέ ή τον καφέ με γεύση;;;;;
Κι εδώ που τα λέμε... σωστοί οι δύο καφέδες την ημέρα αλλά πώς μπορείς να ξεκολλήσεις το μάτι σου όταν βλέπεις ένα ωραίο κέικ με εσπρέσο;;; Δεν ξέρω για σας, αλλά σε μένα είναι πολύ δύσκολο να αντισταθώ!! 
Αυτό συνέβη κι όταν, πριν μέρες είχα γενέθλια και όλοι στο σπίτι περίμεναν τούρτα!!! Εκεί που ξεφύλλιζα περιοδικά προσπαθώντας να βρω κάτι που θα μου αρέσει... "σκόνταψα" πάνω του!!!!!!!!
Ένα κέικ με εσπρέσο κι ύστερα η φαντασία προχώρησε και πάνω στο κέικ ήρθε και καλοστρώθηκε μια ωραία κρέμα με μασκαρπόνε (το ιδανικό τυρί για τυραμισού) και ...κάτι έλειπε! Πάντα κάτι λείπει όταν έχω ένα κέικ με μια κρέμα... ακόμη κι όταν αυτό το κέικ είναι το πιο αφράτο του κόσμου. Ένα σιρόπι δίνει πάντα μιαν άλλη νότα, μια νότα ζουμερή που γεμίζει το στόμα και ικανοποιεί τις αισθήσεις!!! Όταν, λοιπόν, κατέφτασε και το σιρόπι... όλα ήταν εντάξει...θαρρείς και το κάθε τι μπήκε στη θέση του σαν κομμάτι ενός γλυκού παζλ!!!
Μια μπουκιά ...η τέλεια μπουκιά... με υγρό κέικ και δίχρωμη κρέμα, πασπαλισμένη με κακάο... ανεπανάληπτη γεύση αλλά και επίγευση!!
Αξίζει να το δοκιμάσετε εάν κι εσείς λατρεύετε τον καφέ!!!
ΥΛΙΚΑ για ένα κέικ με διάμετρο 24-26 εκ.
Για το κέικ βάσης
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
260 γρ.ζάχαρη
3 αυγά μεσαία
220 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
20 γρ. κακάο σε σκόνη
15 γρ. καφέ εσπρέσο στιγμιαίο
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι καφέ
500 ml νερό
3-4 κ.σ. εσπρέσο στιγμής
8-9 κ.σ. ζάχαρη
3 κ.σ. κονιάκ
Για την κρέμα τυριού
500 ml κρέμα γάλακτος φυτική 
400 γρ. μασκαρπόνε (ή τυρί κρέμα με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
1 κ.σ. στιγμιαίο εσπρέσο σε σκόνη
1-2 κ.σ. κακάο για το πασπάλισμα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για το κέικ βάσης

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 60 γρ. ζάχαρη, τον καφέ και το κακάο.
Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τα 200 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι ν' αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα του αλεύρου και την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου έχουμε ένα μίγμα λείο και απαλό.
Αδειάζουμε το μισό από το μίγμα σε μια φόρμα του κέικ, αλειμμένη με βούτυρο και πασπαλισμένη με αλεύρι.
Πασπαλίζουμε με το μίγμα καφέ - κακάο - ζάχαρη, έτσι ώστε να πάει παντού.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα του κέικ από πάνω και βυθίζοντας ένα μαχαίρι ανακατεύουμε ελαφρά τη ζύμη για να κάνει σχέδια.
Ψήνουμε τη μεσαία σχάρα για 40-45 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 15-20 λεπτά να κρυώσει πριν το ξεφορμάρουμε και το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς.
Για το σιρόπι καφέ
Βάζουμε το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το κονιάκ, τον εσπρέσο στιγμής και τη ζάχαρη.
Δοκιμάζουμε μήπως θέλουμε πιο γλυκό το "σιρόπι" του καφέ και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
Αφού βράσει, το αφήνουμε να κρυώσει και μετά περιχύνουμε μ' αυτό το κέικ.
Για την κρέμα τυριού
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στη μεσαία ταχύτητα.
Μόλις η σαντιγύ αποκτήσει υφή παχύρρευστη προσθέτουμε το μασκαρπόνε και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Ύστερα χωρίζουμε το ένα τρίτο της κρέμα και προσθέτουμε σ' αυτή τη σκόνη του εσπρέσο και, αν μας φαίνεται πικρή η κρέμα, 1-2 κ.σ. άχνη.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Συνθέτουμε το κέικ-τούρτα
Περιχνύνουμε το κέικ με το σιρόπι καφέ.
Ύστερα, γεμίζουμε δύο σακούλες κορνέ, μια με την άσπρη κρέμα και μια με την κρέμα με τον εσπρέσο και βάζουμε την κρέμα επάνω στο κέικ.
Βάζουμε στο ψυγείο και λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με το κακάο.
Πηγή: Κέικ με εσπρέσο : Γλυκά μυστικά, Σεπτέμβριος 2012
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μεθυσμένα κριτσίνια παρμεζάνας

Κριτσίνια νόστιμα, ζυμωμένα με ελαιόλαδο αλλά και μεθυσμένα...αφού έχουν ζυμωθεί μόνον με λευκό κρασί. Η παρμεζάνα και πιο συγκεκριμένα η Μετσοβάνα, όπως λέγεται η ελληνική παρμεζάνα Μετσόβου, έρχεται να δώσει εκείνη την πινελιά που μαζί με το αλεύρι καλαμποκιού και το σουσάμι τα απογειώνει και τα κάνει ένα σνακ υγιεινό, νόστιμο και χορταστικό! Και όχι μόνον σνακ!!! 
Θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, σερβίρετε μια σούπα μ' αυτά τα κριτσίνια... θα της δώσουν το ...άγγιγμα του Μήδα!!! Σερβίρετέ τα σε μπουφέ δίπλα σε κάποιο πατέ μελιτζάνας ή πιπεριάς και θα κάνουν τέλεια παρέα!!
Αλλά και μόνα τους, σ' ένα μικρό σακουλάκι για να σας κάνουν παρέα στο... γραφείο δεν θα σας απογοητεύσουν!!
Εύκολη τόσο η παρασκευή τους όσο και τα υλικά τους, είναι απίστευτα νόστιμα και τραγανά όπως πρέπει να είναι!!! Απολαύστε τα!!!!!!!!!!!
ΥΛΙΚΑ
60 γρ. ελαιόλαδο
80-90 γρ. κρασί λευκό
2/3 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
10 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
1 πρέζα ζάχαρη
50 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το κρασί, το αλάτι, το μπέικιν, την παρμεζάνα, τη ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που όμως δεν κολλάει στα χέρια.
Εάν η ζύμη μας είναι λίγο πιο σκληρή μπορούμε απλά να βρέζξουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και να ζυμώσουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 
Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0.5-1 εκατοστό.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και μετά πιέζουμε την επιφάνεια με το μικρό ρολό της ζύμης για να κολλήσει το σουσάμι.
Μια ροδέλα κόβουρμε λωρίδες όσο μεγάλες θέλουμε, τις στρίβουμε μερικές φορές και τις τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητική επιφάνεια ή αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε  για 20 λεπτά.
Καλή σας μέρα!!! -:))
Διαβάστε Περισσότερα ...

Μαρμελάδα κυδώνι


Μια ακόμη εποχιακή μαρμελάδα έρχεται σήμερα να συμπληρώσει τη συλλογή από σπιτικές, αγνές και μοσχοβολιστές μαρμελάδες. Το κελάρι μας καλό είναι να έχει διάφορες μαρμελάδες για πολλούς λόγους. 
Είναι νόστιμες για πρωινό ή απογευματινό σνακ, με λίγες θερμίδες και φρουτένια γεύση για τις ξαφνικές υπογλυκαιμίες (και μην ξεχνάμε ότι κάποιες από τις μαρμελάδες μπορούμε να τις κάνουμε σοκολατένιες), νηστίσιμες, πανέμορφες για μικρά δωράκια από τα χεράκια μας και κατάλληλες για τάρτες, πάστα φλώρα, κρέμες αλλά και cheese cakes! 
Χρειαζόμαστε κι άλλους λόγους για να φτιάξουμε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού;;; Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας που είχαν πάντα ένα ντουλάπι γεμάτο με βάζα απ' όλες αυτές τις νοστιμιές!
Ένα τέτοιο ντουλάπι ήταν ο παράδεισός μου στο σπίτι της γιαγιάς!!! Κάθε φορά που έφτιαχνε μια καινούργια μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού ένα βάζο (τουλάχιστον) υπήρχε για το κάθε εγγόνι και μερικά απ' αυτά, αργότερα όταν μεγαλώσαμε τα κορίτσια-εγγόνια προορίζονταν για τους ... γαμπρούς!!!!!!! χαχαχαχα Θυμάμαι πάντα να την πειράζω, λέγοντάς της ... "καλά εγώ δεν μπορώ να φάω απ' αυτό;;; Είναι μόνον για τον γαμπρό;;;;" χαχαχαχα Έτσι ήταν και  είναι οι ανεκτίμητες Ελληνίδες γιαγιάδες!!! Γι αυτό έγιναν έτσι και οι Ελληνίδες μανούλες!!!
Ελάτε μαζί μου να συνεχίσουμε κι εμείς την παράδοση αυτών των φρουτένιων γλυκολιχουδιών!! Ας δούμε τη σημερινή συνταγή που είναι απλή και νόστιμη!

ΥΛΙΚΑ 
1 κιλό κυδώνια καθαρισμενα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
900 γρ. ζάχαρη
4 κ.σ. μέλι
Χυμό από 1 λεμόνι
1 φακελάκι φυσική βανίλια ή 2 φύλλα αμπαρόριζα 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι που το δένουμε καλά για να μην ανοίξει την ώρα που θα βράζει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα κομμένα κυδώνια και το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τα σκεπάζει και να μπορέσουν να βράσουν.
Βράζουμε για 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια.
Προσοχή: Η ώρα που χρειάζεται να βράσουν για να μαλακώσουν τα κυδώνια εξαρτάται από το αν τα κυδώνια είναι μαλακά ή σκληρά (συνήθως τα μικρά και στρογγυλά κυδώνια είναι πιο αφράτα) αλλά και το πόσο μεγάλα κομμάτια τα έχουμε κόψει.
Αφού τα κυδώνια έχουν μαλακώσει, αφαιρούμε το τουλπάνι με τις φλούδες και τα κουκούτσια και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό λεμονιού (για να έχει η μαρμελάδα ένα ωραίο κόκκινο χρώμα).
Πιέζουμε τα κυδώνια με το ειδικό εργαλείο του πουρέ που βολεύει μια χαρά για να τα πολτοποιήσουμε και μετά βράζουμε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει.
Ελέγχουμε το "δέσιμο" με τους γνωστούς τρόπους...
1- Βγάζουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι που το έχουμε βάλει στο ψυγείο για 10-15 λεπτά και όταν ρίξουμε μια σταγόνα μαρμελάδα αυτή πρέπει να "στέκεται" χωρίς να "απλωθεί".
2- ρίχνουμε 1-2 κ.σ. μαρμελάδα στο πιατάκι και με το κουτάλι σχηματίζουμε ένα "δρόμο" δηλαδή χωρίζουμε στα δύο την μαρμελάδα. Εάν "ο δρόμος" δεν κλείσει τότε η μαρμελάδα μας έχει δέσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και βάζουμε τη ζεστή μαρμελάδα σε ζεστά, αποστειρωμένα βάζα.
Τοποθετούμε τα κλειστά βάζα ανάποδα σε μια πετσέτα μέχρι να κρυώσουν και μετά τα διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Να έχετε μιαν όμορφη και γλυκιά μέρα!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Τορτελίνια με πράσο, μπέικον και μπλε τυρί σε χρόνο ρεκόρ

Η πρώτη μακαρονάδα της Ιωάννας! -:)) Ακούω πολλές φορές που λένε μανούλες ότι στέλνουν στους φοιτητές έτοιμα φαγητά!! Δεν είμαι από 'κείνες που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει γιατί για κάθε μανούλα, γιαγιά, θεία είναι χαρά να δίνει χαρά στο αγαπημένο της παιδάκι, ανεξαρτήτως ηλικίας!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Κουλουράκια βανίλιας με "κακάο" από χαρούπια

Έχετε ποτέ προσπαθήσει να ξεγελάσετε ένα πιτσιρίκι 4 χρονών να φάει κάτι που δεν θέλει ή να το πείσετε ότι αυτό που τρώει είναι κάτι απ' αυτά που θέλει;;;; Αν όχι... χάνετε!!!! -:))
Χάνετε γιατί είναι μια διαδικασία αστεία, που σε κρατάει σε εγρήγορση, ενώ περιμένεις ... κρατώντας, κυριολεκτικά, την ανάσα σου να δεις αν το έπεισες ή όχι!!!! Βάζει τη μπουκιά στο στόμα κι εσύ παρατηρείς τα μάτια, το στόμα να δεις τί γκριμάτσα θα κάνουν... απογοήτευσης, αηδίας ή μήπως ευχαρίστησης... οπότε νίκησες κατά κράτος!!!!!!!!!!!!! χαχαχα
Προσωπικά, με τις δύο ανιψιές μου αυτή τη διαδικασία τη ...λατρεύω!!!! Κι όταν νικώ (έστω, έστω... τις ελάχιστες φορές) νιώθω την ικανοποίηση του ... αστυνομικού που εξάρθρωσε ...σπείρα!!! χαχαχα
Θρίαμβος!!!!!!!!! Όταν πάλι δεν νικώ (συνήθως, δηλαδή) σκέφτομαι ότι δεν θα το ξαναπροσπαθήσω αλλά ... ξανά προς τη δόξα τραβώ λίγες μέρες μετά!!! 
Τη φορά αυτή προσπάθησα να ξεγελάσω τη μικρή μας Βασιλική βάζοντας χαρουποκακάο (υποκατάστατο κακάο από χαρούπι) στα κουλουράκια μας. Τα κουλουράκια έγιναν πεντανόστιμα κι όποιος τα δοκίμασε ενθουσιάστηκε ...ακόμα κι ο μπαμπάς μου που με τα χαρούπια δεν τα πάει και τόσο καλά (προφανώς λόγω των πολέμων που βίωσε)! 
"Μμμμμμμ!! Τί μυρίζει έτσι νόστιμα;;;" ρωτάει μπαίνοντας στο σπίτι. "Έλα, σου έκανα κουλουράκια με κακάο... πάρε να φας!!" της λέει η "ψεύτρα" θεία (διαβάστε το βιβλίο ο "Ψεύτης παππούς" είναι πολύ ωραίο... άσχετο αλλά χρήσιμο!!) -:))) Βλέπω τη Βασιλικούλα μας με το κουλουράκι στο χέρι, το βάζει στο στόμα και να... εξαφανίζεται το πρώτο κομμάτι!!! "Μμμμμμμ!!! Νόστιμο αλλά τί είναι αυτό το καφέ;;;;;" Κόκκαλο εγώ (για να μην καταγγείλω μερικούς μερικούς που άρχισαν να κρυφογελάνε γιατί δεν την ξεγέλασα!!!)!!! Από κει και μετά κάθε συζήτηση είναι άχρηστη... "σου άρεσαν;;;" της λέω. "Ναι, αλλά την άλλη φορά να βάλεις και κακάο!!!" ήρθε η αποστομωτική απάντηση!!!!!!!!!!!!!!!
Πάντως σε σας λέω την αλήθεια, αυτά τα κουλουράκια είναι τόσο νόστιμα όσο και υγιεινά κι ας μην έχουν κακάο. Είναι ό,τι πρέπει για το καφεδάκι, το τσαγάκι αλλά και σκέτα!!!
ΥΛΙΚΑ για 60 περίπου μετρίου μεγέθους κουλουράκια
2 αυγά μεγάλα + 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο, για την επικάλυψη
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
160 γρ. άχνη
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 καψουλάκια βανιλίνης
520-550 γρ. αλεύρι μαλακό (περίπου), κοσκινισμένο
1 1/2 κ.σ. χαρουποκακάο (για τη μισή ζύμη)
1 πρέζα αλάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο, τις βανίλιες και την άχνη και τα αφήνουμε να χτυπηθούν μέχρι να έχουμε ένα αφράτο, φουσκωμένο μίγμα με ανοιχτό μπεζ χρώμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και το ξύσμα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα του αλεύρου με το αλάτι και το μπέικιν.
Μόλις έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια τη χωρίζουμε στη μέση.
Προσθέτουμε το χαρουποκακάο στη μισή ζύμη και ξαναζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και πάλι.
Τέλος, πλάθουμε τα κουλουράκια, δίχρωμα ή μονόχρωμα (άλλα άσπρα και άλλα καφέ) σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε δύο λαμαρίνες φούρνου που τις έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Βγάζουμε τις λαμαρίνες από το φούρνο και αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν.
Καλή σας μέρα και καλή σας εβδομάδα!!!!
Διαβάστε Περισσότερα ...

Εβδομαδιαίο μενού 19

Πώς να το πώ;;;; Ο blogger τον τελευταίο καιρό μου έχει σπάσει τα νεύρα!! Για να εμφανιστεί η ανάρτηση ...ταλαιπωρούμαι!! Βρε τον γλυκαίνω, βρε τον μαλλώνω, βρε τον αγνοώ επιδεικτικά ...αυτό τίποτε... εκεί ...επιμένει!!!!
Προχθές είπα... "θα σταματήσω ή θ' αλλάξω στέκι"!!! Αλλά μετά πάλι σκέφτηκα... "έτσι τα παρατάμε; Αυτά διδάσκεις στα παιδιά;;; Όχι!!!!!!!! Πάντα τους λέω... "επιμένουμε και προσπαθούμε για να έχουμε αποτελέσματα"!!!! Κι αυτό είναι το σωστό!!!! Αλλά όταν έχεις να κάνεις με την τεχνολογία μερικές φορές η λύση είναι ... δύσκολη... για μένα τουλάχιστον, σίγουρα όχι γι αυτούς που γνωρίζουν καλά!!!!
Από την άλλη όταν έχεις κάνει τόσους μπλογκοφίλους νιώθεις ότι δεν θέλεις να τους χάσεις!!!! Οπότε τί κάνεις;;; Συνεχίζεις κι όταν βρείς τα μεγάλα ζόρια βρίσκεις κάποιον που ξέρει!!!
Ούφφφφφφφφφφφφ!!!!!!!!! Τα είπα και ξέσπασα η γυναίκα!!!!!!!!!! Αμάν πιά!!!!!!!!!
Πάντως, παρά τον μουντό καιρό η μέρα έχει ένα υπέροχο φθινοπωρινό χρώμα... ακόμα και το πράσινο που κρατούν κάποια δέντρα και φυτά μοιάζει πια φθινοπωρινό!! Ναι, λατρεύω τη φύση όπως λατρεύω και την κουζίνα!! -:))
Ας πάμε όμως στο εβδομαδιαίο μας μενού...
ΤΡΙΤΗ:                                          Πολπέτες 

ΤΕΤΑΡΤΗ:                              Σούπα με κολοκύθα
ΠΕΜΠΤΗ:                              Η καρμπονάρα μου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:                         Σουπιές κρασάτες

ΣΑΒΒΑΤΟ:               Λαχανόπιτα με φακές, ρύζι και κοτόπουλο

ΚΥΡΙΑΚΗ:               Μοσχαράκι ψητό με μανιτάρια πλευρώτους

Το γλυκό της εδομάδας:       Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή

Σνακ:                          Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού
Καλή εβδομάδα να έχετε!!!! -:)))

Διαβάστε Περισσότερα ...