Αλμυρή πάστα φλώρα με τυριά και ντοματίνια... Μεσογειακό καλοκαίρι!

Αλμυρή πάστα φλώρα... λατρεύω τη γλυκιά ...γιατί όχι κι αλμυρή; Σε μια στιγμή αλμυρού παραληρήματος, μια στιγμή από κείνες τις σπάνιες μπροστά στις αντίστοιχες των ξαφνικών υπογλυκαιμιών έπιασα το νου να τρέχει σε δρόμους που περιστοιχίζονταν από θάμνους αλμυρής ζύμης, τυρένια δέντρα και φυτά με πολύχρωμα, λαχταριστά, μικρά ντοματίνια!  Και τώρα ζητάω από σας μια τίμια απάντηση... πώς θα αντιδρούσατε εάν συλλαμβάνατε το νου σας να περιδιαβαίνει τέτοια μέρη; Τί θα κάνατε; Θα το αγνοούσατε; Θα κάνατε ότι δεν καταλαβαίνετε; Αδύνατον! Ο δικός μου νους, ανυπότακτος γαρ, ήταν αδύνατον να ...αγνοηθεί! Άρχισα κι εγώ το ψάξιμο! Δεν χρειάστηκε και πολύ! Να μια ζύμη αλμυρής τάρτας εδώ κι άλλη μια εκεί αλλά και μια τρίτη παραπέρα! Η επιλογή δύσκολη αλλά τελικά και η πολύ σκέψη βλάπτει! Διάλεξα τη ζύμη για αλμυρή πάστα φλώρα της Ντ. Νικολάου που, ναι βέβαια είχε άλλη γέμιση αλλά τί πειράζει; Το νόημα αυτό είναι... να μπορούμε να συνδυάζουμε και να δημιουργούμε νέες συνταγές μια και, στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ελάχιστες συνταγές είναι εντελώς ...ανύπαρκτες!
Σε μια ώρα, η συνταγή επιλέχθηκε, τα υλικά ήταν μέσα στα μπολ τους επάνω στον πάγκο εργασίας, τα τυριά είχαν ανακατωθεί και περίμεναν τη ζύμη κι εγώ έβγαζα φωτογραφίες ενώ ο φούρνος είχε ανάψει στην θέση "αέρας"! 
Η ζύμη έγινε, έμεινε στο ψυγείο, η γέμιση στρογγυλοκάθισε πάνω της και τα ντοματίνια στόλισαν τα τετράγωνα της πάστα φλώρα! Ο φούρνος άνοιξε για να μπει το ταψί και ...γκρρρρρρρ!!!!! Ο αέρας χάλασε!!!! Τώρα!!!!!! Δεν το πιστεύω!!!!!!!!! Δώδεκα χρόνια μετά, ο θερμοστάτης του αέρα βρήκε να χαλάσει τη στιγμή που θα έβαζα την πάστα φλώρα μέσα!!!!!! Τα νεύρα μου!!!! Αναγκαστικά, γύρισα το κουμπί του φούρνου στη θέση αντιστάσεις και έψησα την τάρτα για 5 λεπτά λιγότερο έτσι! Παρόλα αυτά, η επιφάνεια των τυριών έγινε πιο καστανή απ΄ότι ήθελα γι αυτό... ψήσιμο στον αέρα και στενή παρακολούθηση για να βρούμε ακριβώς τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε κουζίνα για να ψήσει την εκπληκτική αυτή αλμυρή λιχουδιά!
Η τάρτα έγινε υπέροχη! Με την πρώτη μπουκιά νιώθεις στο στόμα μια μπισκοτένια και με θεϊκά βουτυρένια γεύση ζύμη κι όταν φτάσει στο στόμα η πρώτη "αποστολή" από τα τυριά και το ντοματάκι γίνεται η έκρηξη της νοστιμιάς που "χτυπάει κόκκινο"! Μια μπουκιά και μιαν ακόμα και μιαν ακόμα κι άντε να σταματήσεις!! Υπέρτατη νοστιμιά και μάλιστα με ό,τι γέμιση λαχταράμε! Γιατί ...λιχουδιές δεν είναι μόνον οι γλυκές αλλά και οι αλμυρές!!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 24Χ24
Για τη ζύμη
250 γρ. βούτυρο κρύο, σε κομμάτια + λίγο ακόμα για το άλειμμα της φόρμας
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
1 αυγό
2 κ.σ. κρύο γάλα
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Για τη γέμιση
1 κεσεδάκι κατίκι Δομοκού
1 κεσεδάκι τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά
1 αυγό
Για το γαρνίρισμα
1/2 κ.σ. φυλλαράκια λεμονοθύμαρου ψιλοκομμένα (ή 1 πρέζα ξερό θυμάρι)
Πολύχρωμα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το πιπέρι και το αλάτι.
Προσθέτουμε το κομμένο βούτυρο και με τις άκρες των δαχτύλων μας τρίβουμε το μείγμα.
Σιγά σιγά το βούτυρο ανακατεύεται με το αλεύρι και μετατρέπεται σε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε το αυγό και το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, σφιχτή ζύμη.
Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 40-50 λεπτά.
Μετά βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει και να μπορούμε να την απλώσουμε στο ταψί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα μπολ, βάζουμε το κατίκι, το τυρί κρέμα και το αυγό και τα ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν.
Φτιάχνουμε την τάρτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας, στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε το ταψάκι μας με αντικολλητικό χαρτί.
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την βάζουμε στη μέση του ταψιού. 
Με το ρολό ζύμης ή με τα δάχτυλά μας απλώνουμε την ζύμη έτσι ώστε να καλύψει όλο το ταψί και τα τοιχώματά του.
Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία για να μη φουσκώσει.
Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση των τυριών.
Ύστερα, ανοίγουμε σε φύλλο και με μια ροδέλα κόβουμε λωρίδες που τις τοποθετούμε χιαστί επάνω στη γέμιση.
Στα τετράγωνα που σχηματίζονται τοποθετούμε μισό ντοματάκι έτσι ώστε να έχουμε ποικιλία στα χρώματα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε 1 ασπράδι αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε τις λωρίδες της πάστα φλώρα.
Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι (φρέσκο ή ξερό) και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
Πηγή για τη συνταγή ζύμης: ΕΔΩ

50 σχόλια:

  1. Και πολύ νόστιμη και πολύ εμφανίσιμη, αυτός είναι ο ιδανικός συνδυασμός!!! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αμαλία μου!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  2. Πόσο ωραία και καλοκαιρινή! Μου αρέσει πολύ η γέμιση που έβαλες!
    Καλή εβδομάδα Κικίτσα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται πολύ νόστιμη και μεσογειακή Μαρία μου!

      Διαγραφή
  3. Ω, τί όμορφη!!!
    Και η δαντελίτσα στις λωρίδες του φύλλου δίνει μια extra τσαχπινιά!!!
    ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία και ό,τι πρέπει για ένα νόστιμο σνακ Ιωάννα μου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. Καλημερα Κικιτσα μου γλυκια!!! Καταπληκτικη ιδεα κ η αλμυρη εκδοχη της αγαπημενης παστα φλωρας! Απιστευτης ομορφιας η παστα φλωρα σου!! Τη μπισκοτο-βουτυρενια ζυμη θα την ετρωγα κ σκετη!! Τρελαινομαι!! Τωρα μου θυμισες να ξανα φτιαξω τη γλυκια σου παστα φλωρα!! :-)))))) Φιλακια πολλα, πολλα! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Εύη μου είναι νοστιμότατη και αξίζει! Ναι, η ζύμη είναι υπέροχη αλλά και η γέμιση την κάνει πολύ μεσογειακή!! Όσο για τη γλυκιά να τη ξαναφτιάξεις γιατί όχι... είναι πεντανόστιμη!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Κι εγώ προτιμώ τις γλυκές εκδοχές σε κάτι τέτοια αλλά και μια αλμυρή με τυριά και ντομάτα ή άλλα λαχανικά να σπάει τη μονοτονία που και που δεν είναι κακή!
    Ελπίζω να φτιαχτεί ο φούρνος σου σύντομα για να μας δείξεις κι άλλα ωραία.
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη η αλμυρή της εκδοχή Έφη μου αν και ο φούρνος μου "αρρώστησε" τη ζύμη!!!
      Ευτυχώς εχθές ήρθε ο τεχνικός!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  6. Να σου πω Κική μου,παρόμοιες εικονικές βόλτες κάνω συχνά και εγω!Μη σου πω και πικ νικ και εκδρομές,αρκεί βέβαια τα συνοδευτικά που ομορφαίνουν τέτοιου είδους περιπάτους ,να είναι ανάλογα της σημερινής σου ανάρτησης!
    Είμαι του αλμυρού σνακ,λατρεύω τα πιτοειδή ,οπ´ουε αντιλαμβάνεσαι πόσο με αφορά το πόστ αυτό!
    Τα τυριά με τις ντομάτες,μου κάνουν την καλύτερη συντροφιά και ειδικά το καλοκαίρι!
    Όταν δε κουκουλώνονται μέσα στην θωπευτική αγκαλιά μιας ζύμης,τότε η απόλαυση μεγιστοποιείται!
    Υπέροχη η αλμυρή πάστα φλώρα!
    Το λεμονοθύμαρο....σε ταξιδεύει στην εξοχή!
    Φιλια πολλά,πολλά γλυκιά μου!´καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Φωτεινή μου... πεθύμησα τα μηνύματά σου με όλη την γλαφυρότητα των περιγραφών σου! Με ξεκουράζουν όσο δεν μπορείς να φανταστείς!!
      Είναι μια πολύ ωραία εκδοχή αυτή η πάστα φλώρα και το λεμονοθύμαρο την απογειώνει!!!
      Φιλάκια πολλά!!

      Διαγραφή
  7. Οτι θα ειναι μουρλια φαινεται... αλλα ποσο ομορφη ειναι, τι ωραιο σχεδιο και χρωματα!

    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Beauty!!!
      Kαλό βράδυ!

      Διαγραφή
  8. Τι ωραία αλμυρά "παστάκια" και πόσο εύκολα καταβροχθίζονται!
    Από γεύση δε, απλώς φαντάζομαι και περιμένω να τα γευτώ...

    Θα τη φτιάξω, είναι υπέροχη!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ μεσογειακή νοστιμιά και η ζύμη είναι φοβερά μπισκοτένια!!
      Φιλάκια Ζαμπία!

      Διαγραφή
  9. Μμμ, Κική, τί ωραία και πρωτότυπη πρόταση μας επεφύλασσες και σήμερα! Εύγε!!!! Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ευγενία μου γιατί αξίζει!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  10. Πανέμορφη, πολύχρωμη γευστική και λαχταριστή η αλμυρή σου Κική μου!!!!!
    Έχω λίγη ζύμη στο ψυγείο, οπότε ... άμεσα ;)
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νοστιμότατη Γιώργο αλλά και η δική σου η γλυκιά μου έκλεψε την καρδιά!!!
      :) Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Άψογη ιδέα και παρουσίαση !!
    Καλή εβδομάδα Κική !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άκρως καλοκαιρινή η τάρτα σου Κική μου !! Καλή εβδομάδα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι θυμίζει καλοκαίρι και Μεσόγειο Αθηνά!! :)

      Διαγραφή
  13. Κατ'αρχήν είναι πάρα πολύ όμορφη εμφανισιακά, Κική! Δεύτερον, δεν είχα σκεφτεί ποτε΄την πάστα φλώρα αλμυρη!Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δέσποινα και χαίρομαι που σου φάνηκε ενδιαφέρουσα η συνταγή γιατί είναι νοστιμότατη!

      Διαγραφή
  14. Τέλεια συνταγή!!!!
    Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
    Καλή βδομάδα!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Στέλλα γιατί θα σε ενθουσιάσει με τη Μεσογειακή της νοστιμιά!
      Καλό βράδυ και φιλάκια!

      Διαγραφή
  15. Εμφανίσιμη και πολύ λαχταριστή η αλμυρή πάστα φλώρα!!!!
    Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Μεσόγειος στο πιάτο Σιλένα μου!! Χαίρομαι που σου άρεσε!!

      Διαγραφή
  16. Τι ωραίες εμπνεύσεις που έχεις βρε Κική μου! Λατρεύω την πάστα Φλώρα, λατρεύω τη γέμιση που διάλεξες για την αλμυρή εκδοχή της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χρύσα μου ...τη συγκεκριμένη τη σκεφτόμουν πολύ καιρό και στην πραγματοποίηση με βοήθησε πολύ η συνταγή της Ντίνας Νικολάου για την υπέροχη μπισκοτένια ζύμη!

      Διαγραφή
  17. μμμμ τελεια κικιτσα!!!!
    ωραια και πρωτοτυπη η ιδεα σου!!!!
    το κατικι ειναι εξαιρετικο υλικο και μπορω να φανταστω ηδη την υπεροχη γευση της "παστα φλωρα" σου!!!!!
    φιλιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι το κατίκι την απογειώνει μαζί με το τυρί κρέμα με τα αρωματικά και τα ντοματίνια!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  18. Η πάστα φλώρα είναι αγαπημένο γλυκό και δεν είχα σκεφτεί ότι έχει και αλμυρή εκδοχή! Φαίνεται τόσο λαχταριστή και όμορφη με τα τοματινάκια!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ωραία και η αλμυρή εκδοχή της Αγγελική και αξίζει να τη δοκιμάσεις!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  19. Συνδύσες τη ζαχαροπλαστκή με τη μαγειρικη Κική μου, όπως είπες.
    Αν δεν ξέρεις τα υλικά νομίζεις ότι είναι μια πάστα φλώρα...
    Ωραία η ιδέα σου. Φαίνεται καλοψημένη και νόστιμη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι είναι πεντανόστιμη Μάριον και επιδέχεται πολλές εκδοχές. Η ζύμη είναι υπέροχη αν κι εμένα μου αρρώστησε λίγο γιατί χάλασε ο φούρνος μου (βρήκε την ώρα!!!!).

      Διαγραφή
  20. Αλμυρές και γλυκές είναι αδυναμία μου Κική μου! Ανυπομονώ να δαγκώσω αυτή την μπισκοτένια βάση...Φαίνετε τέλεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις τη δαγκώσεις θα ενθουσιαστείς Λίλια μου!!!

      Διαγραφή
  21. Αυτές τις "αναποδιές" όταν κάνω ετοιμασίες ή κάποιου είδους προγραμματισμό για μαγείρεμα το πως τις "συχαίνομαι" δεν λέγεται... Κική μου.
    Ανεβαίνει η πίεση στα ύψη!!!
    Αλλά το παράδοξο είναι, ότι το αποτέλεσμα βγαίνει πάντα εξαιρετικό (το πως και το γιατί ακόμη δεν το έχω εξηγήσει) όπως και τούτη η αλμυρή πάστα φλώρα σου.

    Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου έσπασε τα νεύρα Πηνελόπη γιατί μου αρρώστησε τη ζύμη αλλά παρόλα αυτά έγινε νοστιμότατη!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  22. Ατυχία μεν, Κική μου, αλλά δελεαστικό αποτέλεσμα!
    Φαντάζομαι πόσο γρήγορα θα καταναλώθηκαν!
    Δεν θα είχαν άδικο!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ νόστιμη Ελένη μου και αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  23. κεντημα η αλμυρη παστα φλωρα!!! ωραια ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλά..είσαι απίστευτη στίς συνταγές σου αλλά καί στίς πρωτότυπες ιδέες σου Κικίτσα μου!!!
    Τέλεια η αλμυρή ταρτούλα σου!!Μού έδωσες ιδέα γιά τό πάρτι γεννεθλίων τών εγγονιών μου τήν Κυριακή!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρά μου και αν ψηθεί κανονικά η ζύμη γίνεται τέλεια, νοστιμότατη!!! Η γέμιση αυτή την απογειώνει!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  25. Πω πω... χάλασε ο φούρνος βρε κορίτσι;;
    Η αλήθεια είναι βέβαια ότι τον χρησιμοποιείς φουλ :)
    Τη λάτρεψα την τάρτα σου βρε Κική... η μπισκοτένια βάση, τα ωραία τυράκια που έβαλες στη γέμιση, το λεμονοθύμαρο με το ιδιαίτερο άρωμα και τα ζουμερά ντοματίνια πραγματικά συνθέτουν ένα απίθανο πιάτο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μμμμμ, απίστευτη συνταγή!! Φαίνεται νοστιμότατη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!