Τούρτα με μασκαρπόνε, φράουλες και σαβαγιάρ


Τούρτα με φράουλες, μασκαρπόνε και σαβαγιάρ

Σάββατο απόγευμα, μετά το μάθημα με κάποιο τεύχος του περιοδικού "Femme Actuelle" στο χέρι! Αυτό το περιοδικό μου αρέσει! Μου κάνει παρέα εδώ και πολλά χρόνια με τα, πάσης φύσεως, θέματά του και τις φωτογραφίες του που με ξεκουράζουν. Αυτή τη φορά μια "διαφορετική" συνταγή μου τραβάει τη προσοχή! Μια συνταγή που μοιάζει με cheesecake αλλά είναι μακράν του να είναι η κλασσική... τουλάχιστον για μένα. Έχει αυγά όπως το τυραμισού αλλά μέσα σε ένα είδος κρέμας που μοιάζει λίγο με την κρέμα "ζαχαροπλαστικής". Μια συνταγή, που πάει πέρα από την πείρα, που με κάνει ελαφρά αναποφάσιστη για το αν θέλω να τη φτιάξω ή όχι. Η φαντασία τρέχει μπροστά και με οδηγεί στη φαντασίωση της γεύσης της ενώ μένει πίσω της η φαντασίωση της υφής της. Μμμμμμμ... θα ένιωθα πιο σίγουρη αν έβαζε ζελατίνη αλλά πάλι η ζελατίνη κι εγώ ακολουθούμε ελαφρώς παράλληλους δρόμους.
"Θα τη φτιάξω κι ό,τι γίνει" η τελική απόφαση!
Τα υλικά μαζεύονται, η κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο φιλοξενούνται στην μια κατσαρόλα, το νερό με το ρόφημα σοκολάτας σε σκόνη και τη ζάχαρη μπαίνουν σε μια άλλη πιο μικρή και η παρασκευή αρχίζει. Ο χρόνος κυλά αντίστροφα προς την τελική δοκιμή της κρέμας που μου έχει εξάψει την περιέργεια.
Κι έρχεται η ώρα που η τούρτα στήνεται και μπαίνει στο ψυγείο για να παγώσει. Θα είναι έτοιμη για το Κυριακάτικο τραπέζι κι έχω μια περιέργεια!!
Κι έρχεται η Κυριακή!! Το μοντέλο βγαίνει από το ψυγείο και φωτογραφίζεται ολόκληρη το πρωί και κάπου εκεί γύρω στις 10 χτυπάει το κουδούνι... "έκπληξηηηηη!!!"... αγαπημένα ξαδέρφια εμφανίζονται στην πόρτα! Εννοείται ότι θα μείνουν για φαγητό κι έχει και τούρτα!!!! 
Πού το πάω;;; Η τούρτα ήταν υπέροχη! Η κρέμα ιδιαίτερη και δροσερή... μεστή σε γεύση και βελούδινη στην υφή αλλά η φωτογράφιση ενός, έστω μικρού κομματιού... άκρως αδύνατη μια και όλο το γεύμα ετοιμάστηκε εν μέσω γέλιων, κουβέντας ατελείωτης και χαράς για την συνάντηση τούτη. 

Τούρτα με φράουλες, μασκαρπόνε και σαβαγιάρ

ΥΛΙΚΑ για φόρμα ή τσέρκι 20-22 εκατοστά

Για την κρέμα
  • 500 γρ. μασκαρπόνε (2 κουτάκια)
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 100 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κ.σ. κούσταρ πάουντερ με γεύση βανίλια
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. φράουλες
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά + 2 κ.σ.άχνη
Για τη βάση
  • 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ με σοκολάτα (ή άσπρα)
Για το σιρόπι
  • 150 ml νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. ρόφημα σοκολάτας
Τούρτα με φράουλες, μασκαρπόνε και σαβαγιάρ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την κρέμα
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και το ζαχαρούχο και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για να ζεσταθούν.
  2. Χτυπάμε τα αυγά με το αλάτι και διαλύουμε σ' αυτά το κόρν φλάουρ.
  3. Μόλις η κρέμα γάλακτος ζεσταθεί, προσθέτουμε τα αυγά με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
  4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει καλά, σκεπασμένη με διαφανή μεμβράνη τροφίμων που είναι σε επαφή (με την κρέμα) για να μην κάνει κρούστα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
  1. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη σκόνη σοκολάτας να ζεσταθούν σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε συχνά για να μη σβολιάσει το μείγμα.
  2. Μετράμε 2 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το σιρόπι και μετά το αποσύρουμε από την ηλεκτρική εστία και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε τις φράουλες
  1. Μέχρι να κρυώσει η κρέμα και το σιρόπι, διαλέγουμε 6-7 φράουλες με το ίδιο, περίπου, μέγεθος και τις αφήνουμε στην άκρη για να διακοσμήσουμε την τούρτα-cheesecake.
  2. Τις υπόλοιπες φράουλες τις κόβουμε σε κύβους ή κομμάτια και τις αφήνουμε μέσα σε σουρωτήρι για να "φεύγουν" τα υγρά τους.
Τελειώνουμε την κρέμα
  1. Μέσα στην κρύα πια κρέμα που έχουμε φτιάξει προσθέτουμε το μασκαρπόνε και το χτυπάμε για λίγο έτσι ώστε να έχουμε μιαν αφράτη και ομοιογενή αλλά όχι σφιχτή κρέμα.
  2. Προσθέτουμε τις κομμένες φράουλες και βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Ετοιμάζουμε την τούρτα - cheesecake
  1. Βάζουμε σε μια πιατέλα το τσέρκι (εάν έχουμε φόρμα με σούστα τότε δεν χρειάζεται πιατέλα).
  2. Βρέχουμε στο σοκολατένιο σιρόπι, βουτώντας γρήγορα, ένα ένα τα μπισκότα σαβαγιάρ και τα τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας.
  3. Για να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται γύρω γύρω γιατί η φόρμα ή το τσέρκι ήταν στρογγυλό, κόβουμε μερικά σαβαγιάρ σε ανάλογο μέγεθος και αφού του βουτήξουμε κι αυτά στο σιρόπι τα τοποθετούμε εκεί όπου υπάρχουν κενά.
  4. Προσθέτουμε από πάνω με την κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο.
  5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τα 35% λιπαρά σε σφιχτή σαντιγύ και αφού βγάλουμε την τούρτα, την διακοσμούμε με τη σαντιγύ και τις φράουλες που κρατήσαμε.
  6. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν την κόψουμε και την απολαύσουμε.
Τούρτα με φράουλες, μασκαρπόνε και σαβαγιάρ
Tante Kiki
28 Comments
No