Καπονάτα, η Ιταλίδα γόησσα συνοδεύει πένες ολικής άλεσης κι ένα νέο μάθημα


Καπονάτα, η Ιταλίδα γόησσα συνοδεύει πένες ολικής άλεσης

Καλή σας μέρα! Σήμερα θα σας συστήσω μια γοητευτική Ιταλίδα από τη Σικελία με ξεκάθαρα Μεσογειακό ταμπεραμέντο. Γεννημένη κάπου στο 1700 και, πιθανά με περσική καταγωγή, ξεκίνησε την "καριέρα" της σαν πρωταγωνίστρια στο Ιταλικό τραπέζι με μόνη παρέα φέτες φρυγανισμένου ψωμιού. Στο διάβα της ζωής της όμως έγινε τόσο αγαπητή που πήρε διάφορους ρόλους! Έτσι, βρέθηκε να συνοδεύει κοτόπουλο, ψάρι, ζυμαρικά, ρύζι! Το σημαντικό είναι ότι τόσα χρόνια μετά τη γέννησή της εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και άκρως σαγηνευτική όπου και όποτε κι αν εμφανιστεί.

Και βέβαια εγώ μπορεί να σας την σύστησα αλλά είμαι απόλυτα σίγουρη ότι ήδη την γνωρίζετε γιατί έτσι κι αλλιώς θυμίζει και κάτι από καλοκαιρινή Ελλάδα γιατί... μη μου πείτε ότι δεν θυμίζει λίγο το ελληνικό τουρλού! 
Υπέροχη κρύα σαν σαλάτα, ακόμα πιο υπέροχη επάνω σε φέτες με λίγο κατσικίσιο τυρί κι ακόμα πιο τέλεια επάνω σε ζυμαρικά όπως θα την δείτε σήμερα!
Η δική μου εκδοχή έχει τις πιπεριές και τις μελιτζάνες λίγο ψημένες στο φούρνο για να αποφύγω το πολύ σοτάρισμα και επιπλέον τα μικρά κομμάτια των λαχανικών μια και πάντα αντιπαθούσα ακόμα και το τουρλού όταν τα λαχανικά ήταν σε μεγάλα κομμάτια!

Καπονάτα, η Ιταλίδα γόησσα συνοδεύει πένες ολικής άλεσης

ΥΛΙΚΑ
για 4 μερίδες
  • 2 μελιτζάνες, σε φέτες χοντρές
  • 2 κόκκινες πιπεριές, σε κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 κ.σ. κάπαρη
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 8-10 ελιές πράσινες γεμιστές με κόκκινη πιπεριά, σε ροδέλες
  • 250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, σε κύβους)
  • 1 κ.σ. φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα (προαιρετικά... εγώ δεν έβαλα)
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μηλόξιδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1/2 κ.γλ. βασιλικό
  • 1/3 κ.γλ. ρίγανη 
  • 1 πρέζα θυμάρι
  • 1 πακέτο ζυμαρικά ολικής άλεσης
Καπονάτα, η Ιταλίδα γόησσα συνοδεύει πένες ολικής άλεσης

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  2. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια.
  3. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, θυμάρι και ρίγανη.
  4. Ψήνουμε τα λαχανικά για 20 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθούν και να μαλακώσουν.
  5. Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  6. Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα κόβουμε σε μικρά (ή μεγαλύτερα) κομμάτια.
  7. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κουκουνάρι, τις ελιές, την κάπαρη και το σκόρδο.
  8. Τα αφήνουμε λίγο να σοταριστούν και προσθέτουμε τις μελιτζάνες, και τις πιπεριές.
  9. Σβήνουμε με το μηλόξιδο και αμέσως προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
  10. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον βασιλικό,  λίγη ακόμα ρίγανη και θυμάρι καθώς και 150 ml νερό.
  11. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να εξατμιστούν τα υγρά της.
  12. Σερβίρουμε επάνω στα ζυμαρικά και γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή πεκορίνο Αμφιλοχίας.
TIPS
* Εάν η καπονάτα μας αρέσει μπορούμε να φτιάξουμε πιο μεγάλη ποσότητα και να γεμίσουμε βαζάκια που θα τα αποστειρώσουμε βράζοντάς τα, θα τα κλείσουμε αεροστεγώς και θα έχουμε έτοιμη μια σπιτική καλοκαιρινή λιχουδιά για ζυμαρικά, ομελέτα, ψητό κοτόπουλο ή φιλέτο ψαριού αλλά και για μπρουσκέτες.

Καπονάτα, η Ιταλίδα γόησσα συνοδεύει πένες ολικής άλεσης

Πριν κλείσω την ανάρτηση αυτή θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ένα νέο μάθημα που κάνουμε στην αίθουσα "Tante Kiki". 
Ένα μάθημα ροζ και κόκκινο, πολύ αρωματικό όσο και καλοκαιρινό! Ελάτε να κάνουμε παρέα φτιάχνοντας γλυκά με φράουλες, κουβεντιάζοντας, μαθαίνοντας πώς θα στήσουμε έναν φραουλένιο μπουφέ για πάρτυ ή βάπτιση και δοκιμάζοντας νοστιμιές! Θα περάσουμε τέλεια και θα έχουμε και δωράκια για σας που θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας. 
Για περισσότερες λεπτομέρειες κάντε κλικ ΕΔΩ.


Tante Kiki
24 Comments
No