Ατομικό καλτσόνε στο τηγάνι


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ελπίζω να είναι μια καλή και ήρεμη εβδομάδα!
Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι... πόσοι, άραγε είναι αυτοί που δεν τρώνε πίτσα; Δεν ξέρω και φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει τρόπος να το βρω... εκείνο που ξέρω καλά είναι ότι τα μηχανάκια των ντελίβερυ πηγαινοέρχονται κι ότι όσοι δεν αγαπούν την έτοιμη πίτσα που ανήκει στην κατηγορίων των νόστιμων πλην όμως βρώμικων junk food αγαπούν την σπιτική της εκδοχή που την μεταμορφώνει σε ένα γεύμα με άπειρες παραλλαγές γεύσης όσον αφορά στη γέμιση και στη ζύμη αλλά και στις θερμίδες.
Προσωπικά, λατρεύω την πίτσα και ιδιαίτερα τη σπιτική εκδοχή της όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υλικά που θέλεις, τη ζύμη που θέλεις, τις θερμίδες (περίπου) που θέλεις και κυρίως να ξέρεις ότι είναι καθαρή και, γιατί όχι, υγιεινή! Πρέπει όμως να δηλώσω, ευθαρσώς και κάτι ακόμα... ότι απ' όλη την πίτσα αυτό που κυρίως με ξετρελλαίνει είναι η... ζύμη! Η ζύμη που είναι κρατσανιστή γύρω γύρω και πιο μαλακή στο κέντρο επειδή έχει "βραχεί" από το ζουμάκι της γέμισης που στρογγυλοκάθεται πάνω της (όποια κι αν είναι). Ναι ...είμαι ψωμού! Νομίζω ότι θα μπορούσα να ζήσω με ψωμί και... κάτι άλλο ...μάλλον τυρί ...ναι, σίγουρα τυρί φέτα, κασέρι ή γραβιέρα, δεν με πειράζει!
Αυτός είναι ο λόγος που λατρεύω και το καλτσόνε,  την κλειστή εκδοχή της πίτσας. Εκείνο που τρως διπλάσια ζύμη με την ίδια ποσότητα γέμισης και γεμίζει το στόμα σου από ψημένο, πεντανόστιμο, αφράτο ...ψωμάκι.
Κι εκεί που τα σκέφτομαι όλα αυτά και το όραμα του καλτσόνε εμφανίζεται σε συννεφάκι ...ολοζώντανο μπροστά στα μάτια μου... εκεί εμφανίζεται ένα διαβολάκι από δίπλα με ένα ipad στα χέρια που στην οθόνη του δείχνει μια παραλία γεμάτη πολύχρωμες ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά και τύπισσες που ...κάνουν μπάνιο και δείχνουν τα ...φιδίσια κορμιά τους!!! Άντε τώρα εσύ να φας κανονικό καλτσόνε!!!! Αδύνατον να το φας χωρίς να σε φάνε οι τύψεις!!  
Πάνε, πέρασαν ανεπιστρεπτί, εκείνα τα χρόνια που γέμιζες το στόμα με τεράστιες μπουκιές από κείνη τη μαμαδίστικη πίτσα που πάνω σε ένα αφράτο πλην όμως χοντρουλό στρώμα ζύμη απλώνονταν νωχελικά ντομάτες, τυριά, πιπεριές, ζαμπόν και σαν επιστέγασμα κατέφθανε ένα στρώμα από χτυπημένο αυγό με λίγο γάλα!
Τώρα, μεγάλωσες, προτιμάς κάτι πιο ...εξευγενισμένο, πιο γυναικείο, πιο στυλάτο και σίγουρα πιο υγιεινό. Κάτι τέτοιο σας προτείνω σήμερα! Ένα καλτσόνε ...διαφορετικό! Ένα καλτσόνε πολύ νόστιμο, άκρως χορταστικό και σχεδόν... διαίτης!! Εντάξει, ας μην υπερβάλλω!! Μπορεί όχι ακριβώς διαίτης αλλά σίγουρα με πολύ λιγότερες θερμίδες από το κανονικό. Eξάλλου τώρα πια δεν κάνουμε δίαιτα, κάνουμε διατροφή οπότε κι αυτό επιτρέπεται αρκεί να κάνουμε λίγη γυμναστική.
Τί λέτε;; Θέλετε να το φτιάξουμε μαζί αυτή την απλή εκδοχή του όπου, βέβαια, μπορούμε να προσθέσουμε και μανιτάρια ή λιαστές ντομάτες ...έτσι για να τονίσουμε τη γεύση του ακόμα περισσότερο.
ΥΛΙΚΑ
1 τορτίγια 
4 κ.σ. μοτσαρέλα (ή gouda) με λίγα λιπαρά, τριμμένο
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε φέτες
1/2 πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
1/2 πιπεριά κόκκινη σε ροδέλες 
3-4 κ.σ. τεμαχισμένο ψητό κοτόπουλο* (ή 2 φέτες ζαμπόν γαλοπούλας με λίγα λιπαρά, ψιλοκομμένο)
Μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης (ή 1 πρέζα ξερή ρίγανη)
Μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού (ή 1/3 κ.γλ. βασιλικό ξερό)
Αλάτι και πιπέρι (όσο θέλουμε) 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο πιο μικρό από την τορτίγια έτσι ώστε γύρω γύρω να είναι λίγο ανασηκωμένη σε σιγανή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Τοποθετούμε μέσα την τορτίγια, επάνω βάζουμε το μισό τυρί.
Συνεχίζουμε με τις φέτες ντομάτας, το κοτόπουλο, τις ροδέλες πιπεριάς και το υπόλοιπο τυρί.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ρίχνουμε λίγη ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη, τα ψιλοκομμένα φύλλα του βασιλικού, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι και αφήνουμε την τορτίγια να ψηθεί για 5 λεπτά.
Την ανασηκώνουμε προσεκτικά από μια άκρη και την διπλώνουμε έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα ...καλτσόνε.
Αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν και να μισοψηθούν η ντομάτα και η πιπεριά και βγάζουμε από το τηγάνι.
* Ιδανική λύση ανακύκλωσης να χρησιμοποιήσουμε κοτόπουλο που το έχουμε βάλει στην κατάψυξη μια και περίσσεψε από κάποιο άλλο γεύμα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ψητό ψιλοκομμένο κρέας ή ακόμα και μπιφτέκια.
Απολαμβάνουμε το καλτσόνε μας, χωρίς ενοχές, με λίγη ρόκα σαλάτα και με μια μπύρα ή ένα ποτήρι λευκό κρασί


Tante Kiki
44 Comments
No