Κλασσική, διαχρονική, ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους... ειδικά αν δεν έχει βράσει για πολλή ώρα ώστε να χάσει το άλικο χρώμα και το εθιστικό άρωμα που σκορπά παντού.
Κι όχι μόνον αυτό αλλά και το άλλο... τα μικρά παραμυθάκια της Φραουλίτσας και της παρέας της που ...γέμισαν την βιβλιοθήκη των μικρών μας "πριγκιπισσών" μια και τα αγόραζα, όχι ένα ένα αλλά τρία τρία για να έχουμε όλη τη σειρά!!!!! Φραουλίτσα ήταν αυτή!!!!! :)
Φτιάξτε και απολαύστε αυτήν τη μαρμελάδα... όταν και όπως λαχταράτε!
Σας εύχομαι ολόψυχα μια γλυκιά καλημέρα και μιαν υπέροχη εβδομάδα!!
- 500-550 γρ. φράουλες (χωρίς το κοτσανάκι)
- 450 γρ. ζάχαρη
- 1-2 λεμόνια, κομμένα στη μέση και στυμμένα.
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Βάζουμε τις φράουλες στην κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με τη ζάχαρη.
- Τις αφήνουμε για 2 ώρες ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
- Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια και τα κόβουμε στη μέση.
- Τα στύβουμε (όχι εντελώς) και αφού αφαιρέσουμε προσεκτικά τυχόν κουκούτσια που παρέμειναν σ' αυτά, τα ρίχνουμε μέσα στις φράουλες.
- Αν θέλουμε, μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε ή να τα πολτοποιήσουμε στο multi πριν τα προσθέσουμε στις φράουλες αλλά χωρίς να αφαιρέσουμε τις εσωτερικές ίνες.
- Βάζουμε τη μαρμελάδα σε σιγανή προς μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να βράσει για 15-18 λεπτά.
- Ελέγχουμε το "δέσιμο" με τη γνωστή μέθοδο δηλαδή ρίχνουμε 1-2 σταγόνες ζεστής μαρμελάδας σε ένα κρύο πιατάκι κι αν αυτές δεν χάσουν το σχήμα τους τότε η μαρμελάδα έχει "δέσει" σωστά.
- Μόλις η μαρμελάδα "δέσει", αφαιρούμε τα λεμόνια και αφού τα πολτοποιήσουμε στο multi τα ξαναρίχνουμε στη μαρμελάδα.
- Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα και αφού κλείσουμε το καπάκι τα τοποθετούμε ανάποδα σε πετσέτα μέχρι να κρυώσουν.
TIPS
* Βάζουμε τα λεμόνια γιατί οι ίνες τους έχουν πηκτίνη και βοηθούν την μαρμελάδα να πήξει πιο γρήγορα χωρίς να χάσει το υπέροχο χρώμα και το άρωμά της.
* Προσέχουμε να μην είναι πικρά τα λεμόνια που χρησιμοποιούμε (δοκιμάζοντας λίγο) επειδή δεν μπορούμε να τα βράσουμε για να ξεπικρίσουν γιατί θα χάσουμε την πηκτίνη.
* Εάν οι φράουλες είναι ώριμες αρκετά μπορούμε να μειώσουμε την ζάχαρη και να βάλουμε στα 500 γρ. ζάχαρη - 350γρ. ζάχαρη εκτός αν θέλουμε μια γλυκιά μαρμελάδα.
* Βάζουμε τα λεμόνια γιατί οι ίνες τους έχουν πηκτίνη και βοηθούν την μαρμελάδα να πήξει πιο γρήγορα χωρίς να χάσει το υπέροχο χρώμα και το άρωμά της.
* Προσέχουμε να μην είναι πικρά τα λεμόνια που χρησιμοποιούμε (δοκιμάζοντας λίγο) επειδή δεν μπορούμε να τα βράσουμε για να ξεπικρίσουν γιατί θα χάσουμε την πηκτίνη.
* Εάν οι φράουλες είναι ώριμες αρκετά μπορούμε να μειώσουμε την ζάχαρη και να βάλουμε στα 500 γρ. ζάχαρη - 350γρ. ζάχαρη εκτός αν θέλουμε μια γλυκιά μαρμελάδα.