Αλμυρή πάστα φλώρα... λατρεύω τη γλυκιά ...γιατί όχι κι αλμυρή; Σε μια στιγμή αλμυρού παραληρήματος, μια στιγμή από κείνες τις σπάνιες μπροστά στις αντίστοιχες των ξαφνικών υπογλυκαιμιών έπιασα το νου να τρέχει σε δρόμους που περιστοιχίζονταν από θάμνους αλμυρής ζύμης, τυρένια δέντρα και φυτά με πολύχρωμα, λαχταριστά, μικρά ντοματίνια! Και τώρα ζητάω από σας μια τίμια απάντηση... πώς θα αντιδρούσατε εάν συλλαμβάνατε το νου σας να περιδιαβαίνει τέτοια μέρη; Τί θα κάνατε; Θα το αγνοούσατε; Θα κάνατε ότι δεν καταλαβαίνετε; Αδύνατον! Ο δικός μου νους, ανυπότακτος γαρ, ήταν αδύνατον να ...αγνοηθεί! Άρχισα κι εγώ το ψάξιμο! Δεν χρειάστηκε και πολύ! Να μια ζύμη αλμυρής τάρτας εδώ κι άλλη μια εκεί αλλά και μια τρίτη παραπέρα! Η επιλογή δύσκολη αλλά τελικά και η πολύ σκέψη βλάπτει! Διάλεξα τη ζύμη για αλμυρή πάστα φλώρα της Ντ. Νικολάου που, ναι βέβαια είχε άλλη γέμιση αλλά τί πειράζει; Το νόημα αυτό είναι... να μπορούμε να συνδυάζουμε και να δημιουργούμε νέες συνταγές μια και, στην μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ελάχιστες συνταγές είναι εντελώς ...ανύπαρκτες!
Σε μια ώρα, η συνταγή επιλέχθηκε, τα υλικά ήταν μέσα στα μπολ τους επάνω στον πάγκο εργασίας, τα τυριά είχαν ανακατωθεί και περίμεναν τη ζύμη κι εγώ έβγαζα φωτογραφίες ενώ ο φούρνος είχε ανάψει στην θέση "αέρας"!
Η ζύμη έγινε, έμεινε στο ψυγείο, η γέμιση στρογγυλοκάθισε πάνω της και τα ντοματίνια στόλισαν τα τετράγωνα της πάστα φλώρα! Ο φούρνος άνοιξε για να μπει το ταψί και ...γκρρρρρρρ!!!!! Ο αέρας χάλασε!!!! Τώρα!!!!!! Δεν το πιστεύω!!!!!!!!! Δώδεκα χρόνια μετά, ο θερμοστάτης του αέρα βρήκε να χαλάσει τη στιγμή που θα έβαζα την πάστα φλώρα μέσα!!!!!! Τα νεύρα μου!!!! Αναγκαστικά, γύρισα το κουμπί του φούρνου στη θέση αντιστάσεις και έψησα την τάρτα για 5 λεπτά λιγότερο έτσι! Παρόλα αυτά, η επιφάνεια των τυριών έγινε πιο καστανή απ΄ότι ήθελα γι αυτό... ψήσιμο στον αέρα και στενή παρακολούθηση για να βρούμε ακριβώς τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε κουζίνα για να ψήσει την εκπληκτική αυτή αλμυρή λιχουδιά!
Η τάρτα έγινε υπέροχη! Με την πρώτη μπουκιά νιώθεις στο στόμα μια μπισκοτένια και με θεϊκά βουτυρένια γεύση ζύμη κι όταν φτάσει στο στόμα η πρώτη "αποστολή" από τα τυριά και το ντοματάκι γίνεται η έκρηξη της νοστιμιάς που "χτυπάει κόκκινο"! Μια μπουκιά και μιαν ακόμα και μιαν ακόμα κι άντε να σταματήσεις!! Υπέρτατη νοστιμιά και μάλιστα με ό,τι γέμιση λαχταράμε! Γιατί ...λιχουδιές δεν είναι μόνον οι γλυκές αλλά και οι αλμυρές!!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 24Χ24
Για τη ζύμη Η ζύμη έγινε, έμεινε στο ψυγείο, η γέμιση στρογγυλοκάθισε πάνω της και τα ντοματίνια στόλισαν τα τετράγωνα της πάστα φλώρα! Ο φούρνος άνοιξε για να μπει το ταψί και ...γκρρρρρρρ!!!!! Ο αέρας χάλασε!!!! Τώρα!!!!!! Δεν το πιστεύω!!!!!!!!! Δώδεκα χρόνια μετά, ο θερμοστάτης του αέρα βρήκε να χαλάσει τη στιγμή που θα έβαζα την πάστα φλώρα μέσα!!!!!! Τα νεύρα μου!!!! Αναγκαστικά, γύρισα το κουμπί του φούρνου στη θέση αντιστάσεις και έψησα την τάρτα για 5 λεπτά λιγότερο έτσι! Παρόλα αυτά, η επιφάνεια των τυριών έγινε πιο καστανή απ΄ότι ήθελα γι αυτό... ψήσιμο στον αέρα και στενή παρακολούθηση για να βρούμε ακριβώς τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε κουζίνα για να ψήσει την εκπληκτική αυτή αλμυρή λιχουδιά!
Η τάρτα έγινε υπέροχη! Με την πρώτη μπουκιά νιώθεις στο στόμα μια μπισκοτένια και με θεϊκά βουτυρένια γεύση ζύμη κι όταν φτάσει στο στόμα η πρώτη "αποστολή" από τα τυριά και το ντοματάκι γίνεται η έκρηξη της νοστιμιάς που "χτυπάει κόκκινο"! Μια μπουκιά και μιαν ακόμα και μιαν ακόμα κι άντε να σταματήσεις!! Υπέρτατη νοστιμιά και μάλιστα με ό,τι γέμιση λαχταράμε! Γιατί ...λιχουδιές δεν είναι μόνον οι γλυκές αλλά και οι αλμυρές!!
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψάκι 24Χ24
250 γρ. βούτυρο κρύο, σε κομμάτια + λίγο ακόμα για το άλειμμα της φόρμας
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
2 κ.σ. κρύο γάλα
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Για τη γέμιση
1 κεσεδάκι κατίκι Δομοκού
1 κεσεδάκι τυρί κρέμα με σκόρδο και μυρωδικά
1 αυγό
Για το γαρνίρισμα
1/2 κ.σ. φυλλαράκια λεμονοθύμαρου ψιλοκομμένα (ή 1 πρέζα ξερό θυμάρι)
Πολύχρωμα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη ζύμη
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν, το πιπέρι και το αλάτι.
Προσθέτουμε το κομμένο βούτυρο και με τις άκρες των δαχτύλων μας τρίβουμε το μείγμα.
Σιγά σιγά το βούτυρο ανακατεύεται με το αλεύρι και μετατρέπεται σε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε το αυγό και το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, σφιχτή ζύμη.
Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 40-50 λεπτά.
Μετά βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει και να μπορούμε να την απλώσουμε στο ταψί.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα μπολ, βάζουμε το κατίκι, το τυρί κρέμα και το αυγό και τα ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν.
Φτιάχνουμε την τάρτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας, στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Καλύπτουμε το ταψάκι μας με αντικολλητικό χαρτί.
Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και την βάζουμε στη μέση του ταψιού.
Με το ρολό ζύμης ή με τα δάχτυλά μας απλώνουμε την ζύμη έτσι ώστε να καλύψει όλο το ταψί και τα τοιχώματά του.
Με ένα πηρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε διάφορα σημεία για να μη φουσκώσει.
Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση των τυριών.
Ύστερα, ανοίγουμε σε φύλλο και με μια ροδέλα κόβουμε λωρίδες που τις τοποθετούμε χιαστί επάνω στη γέμιση.
Στα τετράγωνα που σχηματίζονται τοποθετούμε μισό ντοματάκι έτσι ώστε να έχουμε ποικιλία στα χρώματα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε 1 ασπράδι αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε τις λωρίδες της πάστα φλώρα.
Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι (φρέσκο ή ξερό) και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.