Καπονάτα, η Ιταλίδα γόησσα συνοδεύει πένες ολικής άλεσης κι ένα νέο μάθημα

Καλή σας μέρα! Σήμερα θα σας συστήσω μια γοητευτική Ιταλίδα από τη Σικελία με ξεκάθαρα Μεσογειακό ταμπεραμέντο. Γεννημένη κάπου στο 1700 και, πιθανά με περσική καταγωγή, ξεκίνησε την "καριέρα" της σαν πρωταγωνίστρια στο Ιταλικό τραπέζι με μόνη παρέα φέτες φρυγανισμένου ψωμιού. Στο διάβα της ζωής της όμως έγινε τόσο αγαπητή που πήρε διάφορους ρόλους! Έτσι, βρέθηκε να συνοδεύει κοτόπουλο, ψάρι, ζυμαρικά, ρύζι! Το σημαντικό είναι ότι τόσα χρόνια μετά τη γέννησή της εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και άκρως σαγηνευτική όπου και όποτε κι αν εμφανιστεί.
Και βέβαια εγώ μπορεί να σας την σύστησα αλλά είμαι απόλυτα σίγουρη ότι ήδη την γνωρίζετε γιατί έτσι κι αλλιώς θυμίζει και κάτι από καλοκαιρινή Ελλάδα γιατί... μη μου πείτε ότι δεν θυμίζει λίγο το ελληνικό τουρλού! 
Υπέροχη κρύα σαν σαλάτα, ακόμα πιο υπέροχη επάνω σε φέτες με λίγο κατσικίσιο τυρί κι ακόμα πιο τέλεια επάνω σε ζυμαρικά όπως θα την δείτε σήμερα!
Η δική μου εκδοχή έχει τις πιπεριές και τις μελιτζάνες λίγο ψημένες στο φούρνο για να αποφύγω το πολύ σοτάρισμα και επιπλέον τα μικρά κομμάτια των λαχανικών μια και πάντα αντιπαθούσα ακόμα και το τουρλού όταν τα λαχανικά ήταν σε μεγάλα κομμάτια!
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
2 μελιτζάνες, σε φέτες χοντρές
2 κόκκινες πιπεριές, σε κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κ.σ. κάπαρη
2 κ.σ. κουκουνάρι
8-10 ελιές πράσινες γεμιστές με κόκκινη πιπεριά, σε ροδέλες
250 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (ή 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, σε κύβους)
1 κ.σ. φύλλα σέλινου, ψιλοκομμένα (προαιρετικά... εγώ δεν έβαλα)
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μηλόξιδο
Αλάτι & πιπέρι
1/2 κ.γλ. βασιλικό
1/3 κ.γλ. ρίγανη 
1 πρέζα θυμάρι
Ζυμαρικά ολικής άλεσης
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρές φέτες και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια.
Τα βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, θυμάρι και ρίγανη.
Ψήνουμε τα λαχανικά για 20 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθούν και να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, τα κόβουμε σε μικρά (ή μεγαλύτερα) κομμάτια.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κουκουνάρι, τις ελιές, την κάπαρη και το σκόρδο.
Τα αφήνουμε λίγο να σοταριστούν και προσθέτουμε τις μελιτζάνες, και τις πιπεριές.
Σβήνουμε με το μηλόξιδο και αμέσως προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον βασιλικό,  λίγη ακόμα ρίγανη και θυμάρι καθώς και 150 ml νερό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει και να εξατμιστούν τα υγρά της.
Σερβίρουμε επάνω στα ζυμαρικά και γαρνίρουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή πεκορίνο Αμφιλοχίας.
TIPS
* Εάν η καπονάτα μας αρέσει μπορούμε να φτιάξουμε πιο μεγάλη ποσότητα και να γεμίσουμε βαζάκια που θα τα αποστειρώσουμε βράζοντάς τα, θα τα κλείσουμε αεροστεγώς και θα έχουμε έτοιμη μια σπιτική καλοκαιρινή λιχουδιά για ζυμαρικά, ομελέτα, ψητό κοτόπουλο ή φιλέτο ψαριού αλλά και για μπρουσκέτες.

Πριν κλείσω την ανάρτηση αυτή θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ένα νέο μάθημα που κάνουμε στην αίθουσα "Tante Kiki". 
Ένα μάθημα ροζ και κόκκινο, πολύ αρωματικό όσο και καλοκαιρινό! Ελάτε να κάνουμε παρέα φτιάχνοντας γλυκά με φράουλες, κουβεντιάζοντας, μαθαίνοντας πώς θα στήσουμε έναν φραουλένιο μπουφέ για πάρτυ ή βάπτιση και δοκιμάζοντας νοστιμιές! Θα περάσουμε τέλεια και θα έχουμε και δωράκια για σας που θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας. 
Για περισσότερες λεπτομέρειες κάντε κλικ ΕΔΩ.

24 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κική !! Η κάπαρη είναι αγαπημένη, είμαι σίγουρος πως απογειώνει το ωραίο Ιταλικό πιάτο που μας προτείνεις !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι το απογειώνει Άρη! Είναι πολύ ωραίο και μεσογειακό πιάτο!

      Διαγραφή
  2. Πολυ ωραια ιδεα ο συνδυασμος της καπονατα με τα μακαρονια! Νοστιμοτατο πιατο!
    Καλημερα Κικη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταιριάζει πράγματι Μαρίνα κι εσύ που είσαι ειδική στην ιταλική κουζίνα το ξέρεις καλά!! :)
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Αγγελική μου!

      Διαγραφή
  4. Kαλησπέρα Κική μου!!Υπερπαραγωγή τό πιάτο σου!!!
    Τέλεια η σάλτσα καπονάτα!!!Η κάπαρη τήν απογειώνει σέ γεύση!!!
    Ενα πιάτο θά ήταν ευπρόσδεκτο τώρα!!!Τί μού κάνεις βραδυάτικα!!!!Καλή επιτυχία στό μάθημα!!Καλά νά περάσετε!!
    Καλή εβδομάδα!!!Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σάλτσα αυτή είναι πράγματι υπέροχη Δήμητρα και πολύ καλοκαιρινή! Να στείλω;;; Τί να κάνω που είσαι και μακριά ...αλλιώς...!!! :)
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  5. Πολύ αγαπημένο φαγητό σχεδόν όλο το χρόνο, αλλά δεν ήξερα και την ιστορία του!!
    Σε ευχαριστούμε, και καλό μάθημα Κική στην όμορφη Θεσσαλονίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μάχη κι ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  6. απολυτα καλοκαιρινο πιατο,πεντανοστιμο και μυρωδατο!!!!
    φανταστικη σαλτσα,ωραια ηιδεα σου να ταπεασεις απο φουρνο,
    καλημερα κικιτσα και καλες φραουλοσυνταγες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωδή στο μεσογειακό καλοκαίρι θα έλεγα Κικίτσα μου... είναι φανταστική σάλτσα.
      Πέρασα τα λαχανικά από το φούρνο για να μην χρειάζονται ιδιαίτερο σοτάρισμα κι έτσι να γίνει πιο ελαφριά η σάλτσα!
      Ευχαριστούμε πολύ!!

      Διαγραφή
  7. Κική λατρεύω τις μακαρονάδες, μπορώ άνετα να τρώω κάθε μέρα!!! Εννοείται θα φτιάξω την καπονατα γιατί είναι μια πανδαισια βιταμινών και χρωμάτων!!! Ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη αυτή εκδοχή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ίριδα κι αυτή η σάλτσα είναι ό,τι ακριβώς λες... γεμάτη Μεσόγειο, βιταμίνες, χρώματα και νοστιμιά!
      Να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  8. Ωραία η καπονάτα Κική μου
    Καλοκαιρινή και πεντανόστιμη.

    Καλή επιτυχία στα μαθήματα. Κάθε φορά που τα βλέπω ζηλεύω...είσαι και μακριά :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, μακάρι να ήσουν κοντά Μάριον!!!
      Χαίρομαι που σου άρεσε η καπονάτα!!!
      Ευχαριστώ για την ευχή! :)
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραίο φαγητό! Καλοκαιρινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μακαρονού..μεχρι τελικης πτωσεως που λεμε... και αυτή η μακαροναδα.. .. θα φαγωθει οσονουπω... τι μου κανεις βραδιάτικα.. φιλη μου..!!! μακαρι να ήμουν κοντα να ερχομουν και στα μαθηματα... !!!! να είσαι καλά και να περνας ακομα καλύτερα.. φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ Ρούλα μου ...άστα!!! Αξίζει αυτή η σάλτσα και μπορείς να τη βάλεις και σε βαζάκια για να την έχεις έτοιμη για όποτε την χρειαστείς.
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  11. Η μακαρονάδα είναι υπέροχη και τα αρώματα της μοναδικά.Είναι ένα πιάτο που μπορώ να τρώω κάθε μέρα.
    Οι φραουλο- δημιουργίες είναι πανέμορφες! Πραγματικά χαίρεσαι να τις βλέπεις! Καλό βράδυ Κική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι καταπληκτική η μακαρονάδα αυτή και πολύ καλοκαιρινη Λίλια μου.
      Να είσαι καλά!! :)
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!